Είδηση: Σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής η οποία συνεδρίασε για να συζητήσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρέστησαν και οι κοινωνικοί εταίροι - Σε τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ. Επιπλέον, ο Γ.Παναγόπουλος υπογράμμισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την «ισοτιμία» εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή. «Αντ'αυτού, ο υπουργός Εργασίας θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή».Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου- ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης, δεσμεύτηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε πως «ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ επειδή το θέλουν οι δανειστές μας». Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα. Όσο αφορά το ασφαλιστικό, Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μίλησε για «μείζον δημοκρατικό ζήτημα» στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές. Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, υπογράμμισε πως «οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ' τις κοινωνίες». «Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κου Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%» ο ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Από την άλλη το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, άσκησε πολύ ήπια κριτική στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, θεωρώντας είναι ότι δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης, καταρχήν να μεταβάλλει, για το μέλλον, το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως δε το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος, ενόψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών.
Σχόλιο: Οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων αποτέλεσαν την ύστατη προσπάθεια τους (μαζί με την απεργία της Πέμπτης) για ν' αντιδράσουν σ' ένα νομοσχέδιο που θα φέρει την χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω. Στα λεγόμενα τους υπάρχουν πολλές αλήθειες: O λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (που γνώριζε την αλήθεια) γιατί άκουσε τον σημερινό Πρωθυπουργό να λέει ότι τα λεφτά υπάρχουν, ότι οι αλλαγές που επέφερε ήταν πέραν από τις επιταγές του Μνημονίου, ενώ και οι αναλογιστικές μελέτες που γίνονται αλλάζουν συνεχώς επομένως είναι πραγματικά δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον.
Όσο για την επιστημονική επιτροπή της Βουλής, είναι προφανές ότι θα ήταν πολύ δύσκολο ν' απογοητεύσει τους προϊσταμένους της. Απλά εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης που νομικά έχει πολύ ισχνά επιχειρήματα, με βάση τα όσα λέει η πλειοψηφία των συνταγματολόγων της χώρας μας καθώς και το Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Βέβαια η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του Όλι Ρεν για την συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί ("Σεβαστό το Σύνταγμα αλλά υπάρχουν και οι συμφωνίες"), αλλά αυτό ελπίζουμε να έχει μικρό αντίκτυπο στις όποιες τελικές αποφάσεις ληφθούν. Και γι' αυτό δίνει υπερεξουσίες στους υπουργούς της (δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά αυτή την χρονική στιγμή ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνάμεις πιο σημαντικές από αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας) και σχεδιάζει και άλλα ωραία για το μέλλον.
Όπως πολύ ωραία γράφει και η Ζέζα Ζήκου στην "Καθημερινή" - "Δουλέψτε να ζήσουμε γιατί θα πεθάνετε".
Πηγή: "Καθημερινή", "Ελεύθερος Τύπος", "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου