Είδηση: Προβληματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τις διογκωμένες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων και την αδυναμία τους να πληρώσουν το εφάπαξ στους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται.
Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα το "σχέδιο σωτηρίας" θα περιλαμβάνει τρία σημεία:
α. Τον «εσωτερικό» δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας από το ΤΕΑΔΥ (δηλαδή τον επικουρικό φορέα του δημοσίου τομέα), για να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ. Το ποσό του δανείου θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα 7.000 εφάπαξ στους δικαιούχους (καθώς κατά μέσο όρο το εφάπαξ διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ).
β. Την επιβολή ειδικής εισφοράς -η οποία πιθανότατα θα διαμορφωθεί στο 3%- σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα εισφορά θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα υπάρχει παρακράτηση 4% στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων για το Ταμείο Πρόνοιας. Τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα από τη νέα εισφορά εκτιμάται πως θα προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
γ. Την ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας 50.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα προβλέπει την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος και στους εργαζομένους αορίστου χρόνου (με την προϋπόθεση πως θα έχουν 10 έτη ασφάλισης). Στόχος είναι να αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές του Ταμείου Πρόνοιας, ποσό που θα αξιοποιείται για την έκδοση νέων εφάπαξ.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα παραμείνει, τότε μέσα στο 2011 το Ταμείο θα πάρει και νέο δάνειο 300 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η έκδοση του εφάπαξ.
Σχόλιο: Το φαινόμενο της έλλειψης ρευστού δεν είναι μια πραγματικότητα του τελευταίου διμήνου: Αποτελεί φυσιολογική αντίδραση μιας μεγάλης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων που φοβήθηκαν (και ακόμα φοβούνται) ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είτε θα αναγκαστούν να δουλέψουν περισσότερα χρόνια, είτε θα χάσουν μέρος των συντάξεων τους (δεδομένου ότι αυτές θα υποχωρήσουν κατά 15-20% με τις καινούργιες φόρμουλες). Να πιστέψουν την κυβέρνηση αδύνατον - Η διαβεβαίωση του κυρίου Λοβέρδου "δεν θ' αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις, δεν θα αυξήσουμε τις εισφορές" ακόμα ηχεί στ' αυτιά όλων μας.
Έτσι έγινε "η ηρωϊκή έξοδος του Δημοσίου" και τα "χτυπημένα" από τα δομημένα ομόλογα και τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο, ασφαλιστικά ταμεία φυσιολογικά, γονάτισαν.
Το "μεγαλοφυές" σχέδιο της κυβέρνησης βέβαια δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική λύση, απλώς μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα. Δανεισμός των ταμείων από την μία (που προφανώς θα πάρουν με υψηλότοκο δάνειο τα χρήματα τα οποία τα ίδια έχουν σε προθεσμιακές καταθέσεις) και έκτακτη εισφορά των εργαζομένων άλλη: Εμείς μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η εισφορά για το εφάπαξ γίνεται έτσι κι αλλιώς κατά τον εργασιακό βίο του καθενός μας, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν αρκεί. Έτσι οι "υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη" (κατά δήλωση του Γ.Παπανδρέου) θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες με χαρακτηριστική ευκολία ενώ το Ελεγκτικό Συμβούλιο της χώρας μας θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να συνεδριάσει και να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις και νομοσχέδια, αφού τέτοιες "αφαιμάξεις" δεν επιτρέπονται, όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά.
Αλλά βέβαια αυτά δεν απασχολούν την κυβέρνηση- προέχει το βόλεμα υμετέρων: H ανανέωση των σειρών της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μάγιας Τσόκλη στην ΕΡΤ για 185.964+ΦΠΑ ευρώ (εκπομπή "Ταξιδεύοντας") και 220.160+ΦΠΑ (εκπομπή "Μουσικές του Κόσμου") και η περίπτωση της Δωδώνης είναι μόνο δύο από αυτές...
Πηγή: "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου