Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Καλό μήνα...Με χιούμορ...

Μιας και ξεκινάει καινούργιος μήνας ας αφήσουμε στην άκρη -για μια μέρα - τα δυσάρεστα και ας γελάσουμε με την νοοτροπία και το σκέπτικο των πολιτικών (που δεν έχει αλλάξει στα 50 χρόνια που έχει γυριστεί η ταινία "Οι εννιακόσιοι της Μαρίνας" από την οποία πήραμε τα παρακάτω αποσπάσματα):





Καλό μήνα σε όλους...

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

9 Μήνες για βρουν διοικητή στο ΙΚΑ...

Είδηση: Από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εργασίας καυτηρίασε το γεγονός ότι χρειάστηκαν 9 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του διοικητή του ΙΚΑ. Εκεί ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης μέσω του opengov.gr ήταν "εξευτελιστική", με αποτέλεσμα να μην κατατεθούν αρκετές υποψηφιότητες και η κυβέρνηση να αναγκαστεί να ζητήσει -χωρίς επιτυχία- από "σοβαρούς ανθρώπους, όπως δικηγόρους, ανώτερα στελέχη της διοίκησης και άλλους" να υποβάλλουν αίτηση.

«Μας είπαν θα μας εξευτελίσετε χωρίς λόγο, αφού ούτε χρήματα δίνετε, ούτε κάτι άλλο και το μόνο που προσφέρετε απλόχερα είναι ο εξευτελισμός» , σύμφωνα με τον Αν. Λοβέρδο.
Σχόλιο: O κύριος υπουργός μάλλον εδώ χάνει την ουσία των λεγομένων των ανθρώπων που προσέγγισε: Σ' ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο δέχεται χτυπήματα και πιέσεις από παντού είναι δύσκολο να θελήσει κάποιος άνθρωπος με όραμα ν' "ανακατευτεί" δεδομένου ότι οι κινήσεις του θα είναι περιορισμένες. Επομένως κανείς δε θα έμπαινε στην διαδικασία να αυτοπροταθεί - πράγμα που έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση σπανίως δείχνει να λαμβάνει υπόψιν.
Το opengov.gr ήταν μια πολύ καλή ιδέα αλλά το γεγονός ότι τίποτα απ' όσα γράφονται εκεί δεν παίρνει υπόψιν της η κυβέρνηση δείχνει ότι έγινε απλώς για να γίνει και να λειτουργήσει ως μέσο εκτόνωσης του κόσμου - αντί να βγαίνουν στους δρόμους γράφουν στο ίντερνετ...Και μια και μιλάμε για ΙΚΑ: Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μειώθηκαν 110000 στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αύξηση της ανεργίας - που πλέον τρέχει κοντά στο 15% (χωρίς να βάλουμε τους στρατευμένους και τους νέους πτυχιούχους/αποφοίτους που μόλις βγήκαν στην αγορά εργασίας), λόγω των μέτρων της κυβέρνησης θα φανεί και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ήδη κατατέθηκε προσφυγή από τα εργατικά σωματεία και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την υπογραφή του Μνημονίου. Μακάρι ν' αποτελέσει ένα βήμα προς την απελευθέρωση μας απ' αυτό. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Παπαχρήστου επί του Μνημονίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ιδιωτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Είδηση: Η ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη τόσο για τη δημόσια όσο και για την ιδιωτική εκπαίδευση. Αμφότερες θα υποστούν τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες των σκληρών οικονομικών μέτρων. Στη δημόσια εκπαίδευση ήδη προδιαγράφεται η νέα τάξη πραγμάτων (δραστικές μειώσεις προσλήψεων, υπερδιπλασιασμός συνταξιοδοτήσεων, συγχωνεύσεις τμημάτων, υπερωρίες, διαρκείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.ά.).
Οι λόγοι που θα "αναστενάξουν" τα ιδιωτικά σχολεία είναι:
1 Η οικονομική κρίση. Υπάρχουν πολλοί μεσαίοι και μικρομεσαίοι που φέρουν μεγάλο βάρος των οικονομικών μέτρων και υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Το βαλάντιό τους δεν αντέχει πλέον τα δίδακτρα.
2 Τα τεκμήρια στα δίδακτρα. Πλέον το ποσό που αναγράφεται στις αποδείξεις πληρωμής που χορηγούν τα ιδιωτικά σχολεία αποτελεί τεκμήριο εισοδήματος. Πολλοί είναι εκείνοι που θα σκεφθούν τη βαρύτερη φορολόγηση.
3 Η αισχροκέρδεια που προέκυψε από την απελευθέρωση των διδάκτρων επί Ν.Δ. (2004-09). Σύμφωνα με στοιχεία της Γ.Γ. Εμπορίου, οι αυξήσεις στα δίδακτρα είναι τόσο υψηλές που μέσα στην τελευταία πενταετία έφτασαν το 120%. Ο ρυθμός αύξησης των διδάκτρων άρχισε να απομακρύνει τη μέση οικογένεια από το ιδιωτικό σχολείο και το πρόβλημα γίνεται οξύτερο με την κρίση.
4 Ο συνδυασμός της απελευθέρωσης των διδάκτρων με την έλλειψη προσωπικού οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες, κυρίως μικρών και μεσαίων μονάδων, στην καθιέρωση στυγνών ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας. Αποτέλεσμα: το 1/3 των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και διοριστήρια και παράλληλα υφίστανται τις συνέπειες με τον αναπόφευκτο περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα Δημοτικά, όπου νηπιαγωγοί διδάσκουν μέχρι και την τρίτη τάξη, ενώ φιλόγλοι και φυσικομαθηματικοί τις μεγαλύτερες. Αναμενόμενο είναι λοιπόν ότι τους λείπει η σχετική εξειδικευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Σχόλιο: To ρεπορτάζ περιγράφει αδρά την κατάσταση στην "ελεύθερη" ιδιωτική εκπαίδευση: Yψηλά δίδακτρα, "δάσκαλοι" που δεν είναι δάσκαλοι και που δουλεύουν πάρα πολλές ώρες χωρίς δικαιώματα και χωρίς να παίρνουν το μισθό του δασκάλου. Το κράτος δεν υπάρχει πουθενά και ας υποτίθεται ότι τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια ώρα το κράτος δίνει χώρο για να γίνονται παρόμοια και στην μεταλυκειακή εκπαίδευση αφού αδειοδοτεί "κολλέγια" (τα οποία επισήμως θα ονομάζονται Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης) και τα οποία εκμεταλλευόμενα την αγωνία γονιών και μαθητών για ένα "χαρτί" και την ακόρεστη διάθεση για κέρδος από μια σειρά μεσαία και μικρά (εώς ανύπαρκτα) βρετανικά και αμερικάνικα (κυρίως) πανεπιστήμια το παίζουνε "πανεπιστήμια".
Από τα 40 τόσα που υπέβαλλαν αίτηση για λήψη άδειας, 30 πέρασαν τα σχεδόν ανύπαρκτα κριτήρια, πολλά ασθμαίνοντας. Να θυμηθούμε ότι στους κανόνες αδειοδότησης δεν υπάρχει κάποιο ποσοστό για διδάσκοντες με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό αφού αρκεί "η επταετής εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο των ειδικών δεξιοτήτων τους" (προφανώς στα ίδια τα κολλέγια), ενώ τα κριτήρια για εγγυητικές επιστολές, χώρους κλπ είναι αρκετά χαλαρά - όπως έχουμε γράψει σε παλιότερη ανάρτηση. Βέβαια η ευθύνη δεν είναι των ιδιοκτητών τους: Είναι καταρχήν του κράτους το οποίο βάζει, από το παράθυρο, τα πτυχία π.χ. του Πολυτεχνείου στην ίδια μοίρα με αυτά ενός κολλεγίου που στεγάζεται σ'ένα όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας στην Κάνιγγος (όσο αφορά τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι το ίδιο), είναι των γονιών που προκειμένου να πάρουν τα παιδιά τους το χαρτί (και με τη λογική ότι θα "μπούνε στο δημόσιο" ή "θα μάθουνε μετά") δεν τους νοιάζει αν θα μορφωθούν, είναι τέλος και των ξένων πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζονται τα κολλέγια που στο όνομα του κέρδους κάνουν τα στραβά μάτια, και ενώ τα ίδια επενδύουν εκατομμύρια λίρες ή δολλάρια σε ανθρώπους και υποδομές, δέχονται τα πτυχία που δίνουν στις ΗΠΑ ή στην Μ.Βρετανία να είναι ισότιμα με αυτά που δίνονται κάτω από αμφίβολες συνθήκες στην Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε ότι οι φορείς πιστοποίησης (για τους οποίους υπεύθυνοι θα είναι σύμφωνα με τα προαναγγελθέντα οι επιστημονικοί κλάδοι ή οι επαγγελματικές ενώσεις) θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους για να μπει φρένο στην ασυδοσία που επιτρέπει το κράτος.
Μακάρι η κυβέρνηση ν' ασχολούνταν πραγματικά με την παιδεία - θα είχε συνειδητοποιήσει την επιστημονική αφαίμαξη της χώρας (μεταξύ των άλλων) και δεν θα προέβαινε σε τέτοιες συνθήκες υποβάθμισης. Όταν το καταλάβει όμως θα είναι αργά.

Πηγές: "Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης", "Ελευθεροτυπία"

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εξελίξεις στον Τραπεζικό χώρο - Έλλειμμα δημοκρατίας

1η Είδηση: Τα μέλη της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα αναμένεται μεταξύ των άλλων να διατυπώσουν την επιθυμία τους να απεμπλακεί το κράτος από το τραπεζικό σύστημα. Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι "το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ευεργετηθεί ιδιαίτερα από τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, αφού και προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της ύπαρξης ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα".

Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι θα προσδιορίσει «Στον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας» τον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο ΤΤ και την ATEbank. Η ανακοίνωση της τράπεζας έρχεται μετά από δημοσίευμα του Βήματος για τα σχέδια της Πειραιώς σχετικά με την χρηματοδότηση της πρότασης για εξαγορά του 77,31% της ΑΤΕ και 33,04% του ΤΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρόεδρος της τράπεζας Μ.Σάλλας έχει καταλήξει σε συμφωνία με αναδόχους που εγγυώνται την άντληση κεφαλαίων άνω των 1 δισ. ευρώ από τις αγορές, τα οποία θα κατευθυνθούν για την εξαγορά των μεριδίων σε ΑΤΕ και ΤΤ και για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Σχόλιο: Έχουμε αναφέρει εδώ και λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απεμπλοκή του κράτους από τον τραπεζικό χώρο, μετά από πιέσεις της τρόικας, η οποία συνεχίζει να ζητάει πράγματα τα οποία δεν αναφέρονται ουτέ καν στο επαίσχυντο Μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί. Κινήσεις αναμένονται στην αρχή του φθινοπώρου μετά την αποτίμηση των τραπεζών. Οι κυβερνητικές δηλώσεις βέβαια για "αναντιστοιχία με τις εξαγγελίες" μιας τέτοιας κίνησης, μπορούν να χαρακτηριστούν, επιεικώς, ως αστείες αφού η κυβέρνηση έχει αποδομήσει πλήρως το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε. Από την άλλη η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι "θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα" για τις πηγές χρηματοδότησης του τιμήματος εξαγοράς δείχνει δύο πράγματα: α) Ότι έχει την εξαγορά σίγουρη και β) ότι αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι η βασική πηγή χρηματοδότησης της στην διατραπεζική αγορά είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο θέλει να εξαγοράσει με τα χρήματα που δανείζεται από εκείνο. Και βέβαια να πούμε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χρωστούν στο δημόσιο 28 δις ευρώ, ενώ θα πάρουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Μνημονίου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μπορεί να ακουγόμαστε υπερβολικοί αλλά παρατηρούμε ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατίας στην χώρα μας. Από την μια έχουμε τον Πρωθυπουργό μας να δηλώνει στην Ελευθεροτυπία (4/7/2010)ότι "δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες", από την άλλη έχουμε τον κύριο Όλι Ρεν να δηλώνει "Αν έχετε πρόβλημα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο και τα θεωρείται αντισυνταγματικά, προσαρμόστε το Σύνταγμα σας στο Μνημόνιο", ενώ έχουμε και δημοσιογράφους (όπως ο κ.Καψής) να λένε στους απεργούς ότι "αν κάνετε απεργία, θα χάσετε και αυτό που σας υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση αφού η τρόικα καραδοκεί". Αν προσθέσει κανείς και τις υπερεξουσίες του Υπουργού Οικονομικών καθώς και τη διάθεση του κυρίου Λοβέρδου να καταργήσει τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ που είναι υπέρ των εργαζομένων επειδή δεν είναι κομμάτι της "εθνικής προσπάθειας" (το οποίο ακούγεται το λιγότερο ως "χουντικό") καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά στην χώρα μας.

Σχετικό άρθρο του Γ. Δελαστίκ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγές: "Το Βήμα", "Έθνος"

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Αστείο βίντεο & τραγούδι για τον Γιώργο Παπανδρέου

Ξεκινάμε την καινούργια εβδομάδα, την τελευταία του Ιούλη, μ' ένα απόσπασμα από την ταινία "Οι Γερμανοί Ξανάρχονται"...Ένα απόσπασμα που δείχνει ότι κάποια πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όταν τα λεει κανείς, οι πολλοί τον παιρνάνε για τρελό:



Και ξαναβάζουμε άλλη μια φορά το τραγούδι που φτιάξαμε για τον πρωθυπουργό μας, για να μας φτιάξουμε τη διάθεση για την δύσκολη εβδομάδα που μας έρχεται (με επισκέψεις της τρόικας και με ανακοινώσεις για νέα φοροεπιδρομή):

Ιδιώτες ελεγκτές για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων

Είδηση: Ιδιώτες ελεγκτές πιάνουν αμέσως δουλειά σε φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και σε δεύτερη φάση σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), με στόχο να βάλουν τάξη στη χαοτική διαχείριση των οικονομικών τους, η οποία... γεννά τεράστια ελλείμματα. Παράλληλα, ελεγκτές θα τοποθετηθούν και σε κάθε υπουργείο. Πιο αναλυτικά, οι έλεγχοι των ιδιωτών ελεγκτών ξεκινούν από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Αττικόν.

Το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε συμβάσεις με τους πέντε μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους, γνωστούς και ως «Big Five», προκειμένου να ξεκινήσουν η επαναξιολόγηση και ο έλεγχος όλων των δαπανών.

Σχόλιο: Είναι το λιγότερο απαράδεκτο για ένα κράτος με τόσους ελεγκτικούς μηχανισμούς (εκει που πραγματικά θέλει) και με σωρεία ορκωτών λογιστών και φοροτεχνικών στις τάξεις του, να μην μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά και τους
ισολογισμούς των υπηρεσίων των οποίων επιστατεί.
Η κίνηση αυτή, πέραν του τεράστιου οικονομικού κόστους που θα έχει, δείχνει την αδυναμία του να έχει τα "του οίκου του σε τάξη" και κατά την ταπεινή μας άποψη δίνει κακό μήνυμα τόσο στο εξωτερικό (για το οποίο κόπτονται οι κυβερνώντες) όσο και στο εσωτερικό. Παράλληλα δημιουργεί κακό προηγούμενο, αφού αφήνει χώρο σε ιδιώτες να κάνουν τη δουλειά που υποχρεούται να κάνει το κράτος. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση; Να δώσει και τη λειτουργία των εφοριών σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού; Την εισπραξη των φόρων και των οφειλών (με την ανάλογη πρόσβαση στα στοιχεία των φορολογουμένων); Μπορεί να ακουγόμαστε υπερβολικοί αλλά δεν αποκλείεται να το δούμε και αυτό στο μέλλον.
Η άποψη μας είναι ότι το κράτος έχει τους μηχανισμούς να κάνει μια χαρά ελέγχους και να βάλει σε τάξη τα πάντα. Όμως το θέμα είναι η έλλειψη διάθεσης για να κάνει κάτι τέτοιο και η ταυτόχρονη υπερβάλλουσα θέληση να δείξει ότι τίποτα στο Δημόσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει επομένως πρέπει οι ιδιώτες να αναλάβουν δράση παντού.
Μετά και από αυτό, το μόνο που θα απομένει είναι να κάνουμε "outsourcing" και την λειτουργία του κοινοβουλίου.


Και για μην ξεχνιόμαστε...Μέχρι την κανονική λήξη της προθεσμίας είχαν απογραφεί 690.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Σ'αυτούς περιλαμβάνονται δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, στρατιωτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ καθώς και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν τις ημέρες της απογραφής. Μπορεί να φαίνονται πολλοί, αλλά σε καμία άλλη χώρα που κάνει παρόμοιες απογραφές, δεν περιλαμβάνονται ούτε οι συμβασιούχοι, ούτε οι στρατιωτικοί ενώ σε πολλές από αυτές δεν περιλαμβάνονται ούτε οι δάσκαλοι αφού δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Και φυσικά ο αριθμός δεν έχει σχέση με το "1,5 εκατομμύριο" που ακουγόνται πριν.
Θα μας πείτε - "και πάλι πολλοί ακούγονται" και ίσως να είναι αλήθεια - το πρόβλημα όμως δεν είναι ο αριθμός αλλά το αντικείμενο τους: Δεν είναι δυνατόν να έχει η χώρα λιγότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, ούτε λιγότερους δασκάλους, ούτε λιγότερους μηχανικούς στις πολεοδομίες. Ούτε επίσης από την μια γίνεται να ζητάει ο κόσμος μικρότερη θητεία στο στρατό και από την άλλη να παραπονιέται για τον αριθμό των μόνιμων στρατιωτικών. Κάπου πρέπει να βρούμε την λεπτή ισορροπία, μια ικανότητα την οποία η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Διυπουργική για αποκρατικοποιήσεις τραπεζών

Είδηση: Θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας η Διυπουργική Επιτροπή με κύριο θέμα στην ατζέντα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο επίκεντρο είναι ο ορισμός συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξετάσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα και θα υποβάλουν προτάσεις σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν η συγχώνευση, πώληση μεριδίου ή ακόμα και η πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο φθινόπωρο.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε ΤΤ και ΑΤΕ, θα εξεταστεί στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Σχόλιο: Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κρύβει τη διάθεση της κυβέρνησης, να θυσιάσει μέρος από τα λεγόμενα "ασημικά" για να σώσει το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα: Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς (η οποία όπως έχουμε πει στο παρελθόν έχει τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μάλιστα στηρίζει μέρος του τιμήματος που προτείνει σε χρήματα που έχει δανειστεί απ' αυτό) στόχο έχει να βάλει στο χέρι την τράπεζα με την μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά (από την μια πλευρά) και να αποκτήσει πολιτική δύναμη, αποκτώντας τον έλεγχο του αγροτικού κόσμου της χώρας (μέσω της Αγροτικής Τράπεζας που διαχειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά τα αγροτικά δάνεια και τις επιδοτήσεις).
Είναι προφανές πως οι σύμβουλοι σ' αυτές τις περιπτώσεις έχουν απλώς τον ρόλο του αποτιμητή και κινείται με το τι έχει αποφασίσει ο "εργοδότης" (δηλ. η κυβέρνηση): Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει τελείως ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να μειώσει την συμμετοχή του και το ρόλο του στον τραπεζικό χώρο, με ότι αυτό συνεπάγεται, παραχωρώντας χώρο (και κυρίως χρήμα μέσω μεριδίου αγοράς) στις ιδιωτικές τράπεζες, που αδυνατούν (παρά τις γενναίες ενισχύσεις - ακόμα και μέσω του Μνημονίου) να κρατήσουν την κερδοφορία τους στα επιθυμητά (γι' αυτούς πάντα επίπεδα). Και για να συμβεί βέβαια αυτό, πρέπει το Δημόσιο να βγει από την μέση...Έτσι η διυπουργική αναμένεται να έχει πανηγυρικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Εργασιακού συνέχεια

Είδηση: Με αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, έδωσε μισθολογικές αυξήσεις πέραν των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, δηλαδή 1,5% ή 3%, σε τουριστικούς ξεναγούς και τεχνικούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ήδη έχουν ληφθεί επτά αποφάσεις, σε σύνολο 36 αιτημάτων για μεσολάβηση.
Αντιδρώντας σε αυτό ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση τους με νομοθέτημα, λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να τίθεται υπό αμφισβήτηση η εθνική προσπάθεια, δηλαδή το πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπεται στο μνημόνιο."
Ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν προ ημερών η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010 για να αιτιολογήσει την απόφασή να παρέμβει σε αποφάσεις της Διαιτησίας, ενώ την χαρακτήρισε "απολύτως συνταγματική ενέργεια".
Την ίδια ώρα ο κ. Πάγκαλος σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου φέρεται να είπε ότι "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσπάθειά της τρόικας να συνδιοικήσει τη χώρα και οι υπάλληλοί της να συμπεριφέρονται σαν μικροί πρωθυπουργοί", ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι "η τήρηση του Μνημονίου είναι δουλειά της κυβέρνησης", ενώ καταλήγοντας αποκάλεσε τους εκπροσώπους της τρόικας "φον Φούφουτους".

Σχόλιο: Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Λοβέρδο ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θέτει ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΟΡΙΑ όσο αφορά τις αυξήσεις και δεν παρεμποδίζει ΚΑΝΕΝΑ κλάδο (των οποίων οι συμβάσεις έπονται της Συλλογικής Σύμβασης) να συμφωνεί σε αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές της ΕΣΣΕ. Άρα (και εφόσον μετά τη διαμεσολάβηση του ΟΜΕΔ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τα βρήκαν μεταξύ τους για μεγαλύτερες αυξήσεις) η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει δεδομένου ότι τέτοιες κινήσεις (και μιας και αφορούν τον ιδιωτικό τομέα) δεν επηρεάζουν τα δημοσιονομικά (το αντίθετο βοηθούν φορολογικά το κράτος), κάνοντας ατυχή σχόλια του τύπου "η κατάργηση της απόφασης του ΟΜΕΔ είναι συνταγματική κίνηση" (ενώ γνωρίζουν ότι είναι ακριβώς το αντίθετο - ο κ. Βενιζέλος που είναι υπουργός της κυβέρνησης μπορεί να τους ενημερώσει δεδομένου ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα). Όσο αφορά τις δηλώσεις του κυρίου Πάγκαλου, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι θα προτιμούσαμε να τις έκανε μπροστά στους εκπροσώπους της τρόικας, όταν αυτοί μπούκαραν σαν αφεντικά στα υπουργεία και ζητούσαν στοιχεία, όταν εισέβαλλαν στα νοσοκομεία για να κάνουν οικονομικό έλεγχο ή όταν η κυβέρνηση έδινε "γη και ύδωρ" για να τους ικανοποιήσει. Πίσω από κλειστές πόρτες πολλοί μπορούν να πουν πολλά, σημασία έχει τι λέει κανείς μπροστά...

Και για μην ξεχνιόμαστε... Είχαμε και την πρώτη προσφυγή κατά των μισθολογικών περικοπών, στο αποκαλούμενο «Μισθοδικείο» (Ειδικό Δικαστήριο άρθρου 88 του Συντάγματος - σε περίπτωση που ο κ. Λοβέρδος προσπαθήσει να το καταργήσει και αυτό, του γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί) η οποία κατατέθηκε από δικαστή που ζητεί να κηρυχθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες σε διεθνείς συνθήκες οι πολλαπλές περικοπές στις κύριες αποδοχές-επιδόματα των δικαστικών λειτουργών, θεωρώντας ότι παραβιάζονται τόσο το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις για τα περιουσιακά δικαιώματα παραβιάζονται, γιατί προβλέπεται οριστική και όχι προσωρινή μείωση των αποδοχών. Περιττό να πούμε ότι σε περίπτωση που υπάρξει δικαίωση, αυτή θα συμπαρασύρει και όλους τους δημοσίους υπαλλήλους...Και έπεται συνέχεια όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν και για το ασφαλιστικό.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Χιούμορ εν μέσω κρίσης (3ο μέρος)

Η 3η σειρά γελοιογραφιών & φωτογραφιών εμπνευσμένων από την κρίση...













(Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τα ψάρια των οποίων τις φωτογραφίες χρησιμοποιήσαμε και τα οποία παρομοιάσαμε με τους "σωτήρες" της χώρας μας. Δεν φταίνε σε τίποτα σίγουρα).



Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, και η πιθανή εξήγηση του ως τρομοκρατικού χτυπήματος δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και σε πολλά επίπεδα. Πέραν της ανθρωπιστικής πλευράς του θέματος (μιας και ο εκλιπών άφησε πίσω του μικρό παιδί και έγκυο γυναίκα), η δολοφονία αυτή έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στην ελευθερία του τύπου - Ιδιαίτερη εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι ήταν ένας δημοσιογράφος που μέσω του blog με το οποίο συνεργαζόταν, παρουσίαζε στην πλατύ κοινό μια μεγάλη σειρά από θέματα που διαφορετικά δεν θα έφταναν ποτέ στο φως της δημοσιότητας: Ήταν δηλαδή μια εξαίρεση στα "παπαγαλάκια" που παρουσιάζουν μισές ή και καθόλου αλήθειες ως "γεγονότα" καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες. Ας ελπίσουμε πως θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και ότι οι υπεύθυνοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει...

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Εξωτερική πολιτική και υφαλοκρηπίδα

Είδηση: Στα 45 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» στις 17 του Ιούλη όπου και παραμένει. Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς μετέφερε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Καζακσταν, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους Ευρωπαίους και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο με τη διενέργεια διαβημάτων και την επίδοση ρηματικών διακοινώσεων, στις οποίες αναπτύσσονται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, όσο και με την παρουσία σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, με την οποία επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία.


Σχόλιο: Την μέρα της εισβολής τους στην Κύπρο, διάλεξαν οι γείτονες μας για να δείξουν ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας γι' αυτούς παραμένει ζωντανό, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να είναι ανυποχώρητοι στο θέμα της Κύπρου και ζητούν δια μέσω των εκπροσώπων τους (δηλ. όσων παραγόντων της μειονότητας ελέγχούν δια μέσου του προξενείου τους).
Η ελληνική πλευρά από την άλλη συνεχίζει να κρατά μια υποχωρητική στάση, προωθώντας συζητήσεις για όλα τα θέματα. Άραγε πως θα μπορέσουμε μεθαύριο να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας, όταν περιοριζόμαστε σε διαβήματα και περιπολίες των σκαφών του Λιμενικού; Το Υπουργείο Εξωτερικών, αντί να πιέζει προς όλες τις πλευρές για καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας - τόσο εντός και εκτός πλαισίων των οργανισμών που και οι δυο ανήκουμε - "διαρρέει" πληροφορίες για εσωτερική κατανάλωση, δίνοντας χώρο και δικαιώματα στον κ. Καρατζαφέρη να ασκεί "πατριωτικό έλεγχο". Είναι προφανές ότι άνευ γρήγορων κινήσεων και εντατικοποίησης των αντιδράσεων μας, θα βρεθούμε σύντομα σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα ο κύριος Άλεξ Ρόντος επανεμφανίζεται παίζοντας τον ρόλο του εκπροσώπου της χώρας, ευρισκόμενος σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις (συμπεριλαμβανομένου και του "Συμποσίου της Σύμης"), ταξιδεύοντας bussiness class άνευ επισήμου ιδιότητας (μιας και δεν υπάρχει πουθενά ΦΕΚ διορισμού του σε οποιαδήποτε δημόσια θέση), μη εκπροσωπώντας επισήμως κανέναν και πραγματοποιώντας σειρά συνομιλιών για σειρά θεμάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Ρόντος έπαιξε σημαντικό ρόλο (ως σύμβουλος του κύριου Παπανδρέου επί θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών) στην μεταστροφή της θέσης της Ελλάδας στα θέματα της Παλαιστίνης, το Κουρδικό και της άνευ ανταλλαγμάτων ελληνοτουρκικής προσέγγισης (μέσω και της υποστήριξης του σχεδίου Ανάν), φέρνοντας έναν "αμερικάνικο αέρα" στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Μεταξύ των συνεπειών των συμβουλών του, η αλλαγής στάσης των Αράβων σε μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και το Μακεδονικό και η αποθράσυνση των Τούρκων στο Αιγαίο.

(Να σημειώσουμε ότι το "Συμπόσιο της Σύμης" διοργανώνεται από το 1998 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", "ως μια ετήσια συνεύρεση προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο με κύριο στόχο την εξεύρεση και την ανάδειξη προοδευτικών ιδεών που μπορούν να κάνουν τον κόσμο που ζούμε καλύτερο και δικαιότερο για όλους").

Πηγή: "Tα Νέα"

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Επιδοτήσεις στον ΣΕΒ και εποχική εργασία

Είδηση 1η: Σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, Β.Μουλόπουλος και Λ.Αμανατίδου, καταγγέλουν την επιλογή του υπουργείου Εσωτερικών να τροποποιήσει απόφαση του 2009 εντάσσοντας τον ΣΕΒ στο πρόγραμμα με τίτλο “Δίκτυο Παρέμβασης για τη βελτίωση της ποιότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών προς τις Επιχειρήσεις”, με δικαιούχο τον ΣΕΒ-Ανώνυμη Εταιρία Αναπτυξιακών Δράσεων «Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας», συνολικού προϋπολογισμού 1.995.000 ευρώ”. Ως στόχος του συγκεκριμένου εγκεκριμένου προγράμματος ορίζεται «η βελτίωση της ικανότητας του ΣΕΒ να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν “πως το έργο αυτό θα είναι αδύνατον να ελεγχθεί ως προς την εφαρμογή του και αποτελέσματά του αφού είναι δομημένο τόσο εσωτερικά από τον ίδιο τον ΣΕΒ, και αφορά «αόριστες» ενέργειες, όπως μελέτες, έρευνες, εκθέσεις”.

Είδηση 2η: Κοινούς όρους εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες προτάθηκε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να διευκολυνθεί η διαδικασία εισδοχής τους και να προσδιοριστούν τα δικαιώματά τους.
Η πρόταση αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών που μεταβαίνουν σε κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να εργαστούν εκεί μέσω σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου.

Με την πρόταση αποσκοπείται ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων τους θέτοντας ενιαίο όριο για τη διάρκεια εργασίας τους σε όλη την ΕΕ και θεσπίζοντας νομικές διατάξεις για τις συνθήκες εργασίας τους. Η Επιτροπή προτείνει ακόμη, την έκδοση τριετούς άδειας για επαναλαμβανόμενη εποχιακή εργασία ή μια απλουστευμένη διαδικασία επανεισόδου για μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα. Ταυτόχρονα θα παρέχονται κίνητρα υπέρ της κυκλικής μετανάστευσης, ώστε η προσωρινή διαμονή τους να μην καταστεί μόνιμη.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε: “Oι εργοδότες στην ΕΕ εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τομείς όπως η γεωργία, η κηπουρική και ο τουρισμός καθώς όλο και λιγότεροι πολίτες της ΕΕ είναι διαθέσιμοι σε αυτό το είδος εποχικής εργασίας". Η ίδια πρόσθεσε ότι "είναι, ταυτόχρονα ανάγκη να παράσχουμε σε αυτούς τους εποχικά εργαζομένους, οι οποίοι συχνά είναι ευάλωτοι και εκτεθειμένοι σε κινδύνους, καλύτερες συνθήκες και ένα ασφαλές νομικό καθεστώς προκειμένου να τους προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση.”.

Σχόλιο: Αν ο ΣΕΒ κατέθετε πρόταση για άλλες δράσεις, με σκοπό την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων προς όφελος των εργαζομένων με απτούς στόχους όπως π.χ. για την μελέτη της "βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος" ή για την "μείωση των ψυχικών διαταραχών προερχομένων από το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον" θα ήταν άξιος συγχαρητηρίων αφού θα αποδείκνυε το ενδιαφέρον του για τους εργαζομένους και την κοινωνία. Αντ' αυτού, και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αιτήθηκε (και έλαβε κατά παράβαση του αρχικού κανονισμού) χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα που σκοπό θα έχει "να βελτιώσει την ικανότητά του να αξιολογεί τις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες". Η έγκριση χρηματοδότησης δημιουργεί στον απλό νου (και ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες που η πραγματική έρευνα χωλαίνει στην Ελλάδα λόγω μηδαμινής χρηματοδότησης) έντονα ερωτηματικά για τους σκοπούς για τους οποίους θα εκταμιευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό. Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα του έργου αυτού (και ιδιαίτερα εφόσον είναι ασαφώς διατυπωμένο) δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει άμεσα τους σκοπούς του προγράμματος, κι επομένως αν ήθελε να πετύχει ο ΣΕΒ τον "καλύτερο έλεγχο" θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει από ίδια κεφάλαια. Προς την εξυπηρέτηση του προγράμματος θα μπορούσε να βοηθήσει η χρηματοδότηση "ΚΕΠ Επιχειρήσεων" ή γραμμών επικοινωνίας που θα κατευθύνουν τις επιχειρήσεις απαντώντας στα ερωτήματά τους (και ένα σωρό άλλες δράσεις που ο καθένας από μας μπορεί να προτείνει). Αντ' αυτού χαρίζονται εκατομμύρια στον ΣΕΒ - λεφτά που ο οργανισμός αυτός δεν έχει ανάγκη, ενώ παράλληλα (σ' άλλο ένα θέμα που αξίζει τεράστιας προσοχής) η κυβέρνηση χαρίζει κι άλλα χρήματα στα μέλη του ΣΕΒ αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος που επιβάλλει το 3% των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών να καταβάλλετε στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από το οποίο εισπράττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε. επιχειρεί να προωθήσει την εισροή φτηνών εργατικών χεριών από τρίτες χώρες σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, για να μπορέσει να ικανοποιήσει την απαίτηση των μεγάλων παικτών των κλάδων αυτών (όπως είναι ο ΣΕΒ) για μείωση της τελικής τιμής των προϊόντων. Αναρωτιέται κανείς τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η κίνηση στην απασχόληση σε τομείς όπως ο τουρισμός (που ιδιαίτερα στην χώρα μας πλήττεται τα τελευταία χρόνια από μεγάλη ανεργία), στα δικαιώματα των "εγχώριων" εργαζομένων (που θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν κάτω από το τραπέζι με λιγότερα για να εργαστούν) όπως επίσης και στα δικαιώματα των "εισαγόμενων" εργαζομένων (αφού έτσι θα τους απαγορεύεται η προσαρμογή της παραμονής τους ανάλογα με την ύπαρξη εργασίας ή όχι).

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Για την πρόταση εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, από την Τράπεζα Πειραιώς που προωθεί η κυβέρνηση θα πούμε μόνο τούτο: Πως είναι δυνατόν το τίμημα για μια εξαγορά να εξασφαλίζεται από δανεισμό που επιτυγχάνει ο αγοραστής από τον εξαγοραζόμενο; Στο θέμα θα επάνελθουμε εν καιρώ...

Πηγή: διαδικτυακός τόπος ΣΥΡΙΖΑ, "Ελευθεροτυπία".

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Προβλήματα με την καταβολή του εφάπαξ...

Είδηση: Προβληματισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για τις διογκωμένες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων και την αδυναμία τους να πληρώσουν το εφάπαξ στους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται.
Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα το "σχέδιο σωτηρίας" θα περιλαμβάνει τρία σημεία:
α. Τον «εσωτερικό» δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας από το ΤΕΑΔΥ (δηλαδή τον επικουρικό φορέα του δημοσίου τομέα), για να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ. Το ποσό του δανείου θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα 7.000 εφάπαξ στους δικαιούχους (καθώς κατά μέσο όρο το εφάπαξ διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ).
β. Την επιβολή ειδικής εισφοράς -η οποία πιθανότατα θα διαμορφωθεί στο 3%- σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα εισφορά θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα υπάρχει παρακράτηση 4% στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων για το Ταμείο Πρόνοιας. Τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα από τη νέα εισφορά εκτιμάται πως θα προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
γ. Την ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας 50.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα προβλέπει την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος και στους εργαζομένους αορίστου χρόνου (με την προϋπόθεση πως θα έχουν 10 έτη ασφάλισης). Στόχος είναι να αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές του Ταμείου Πρόνοιας, ποσό που θα αξιοποιείται για την έκδοση νέων εφάπαξ.
Σε περίπτωση που το πρόβλημα παραμείνει, τότε μέσα στο 2011 το Ταμείο θα πάρει και νέο δάνειο 300 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η έκδοση του εφάπαξ.

Σχόλιο: Το φαινόμενο της έλλειψης ρευστού δεν είναι μια πραγματικότητα του τελευταίου διμήνου: Αποτελεί φυσιολογική αντίδραση μιας μεγάλης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων που φοβήθηκαν (και ακόμα φοβούνται) ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είτε θα αναγκαστούν να δουλέψουν περισσότερα χρόνια, είτε θα χάσουν μέρος των συντάξεων τους (δεδομένου ότι αυτές θα υποχωρήσουν κατά 15-20% με τις καινούργιες φόρμουλες). Να πιστέψουν την κυβέρνηση αδύνατον - Η διαβεβαίωση του κυρίου Λοβέρδου "δεν θ' αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις, δεν θα αυξήσουμε τις εισφορές" ακόμα ηχεί στ' αυτιά όλων μας.
Έτσι έγινε "η ηρωϊκή έξοδος του Δημοσίου" και τα "χτυπημένα" από τα δομημένα ομόλογα και τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο, ασφαλιστικά ταμεία φυσιολογικά, γονάτισαν.

Το "μεγαλοφυές" σχέδιο της κυβέρνησης βέβαια δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική λύση, απλώς μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα. Δανεισμός των ταμείων από την μία (που προφανώς θα πάρουν με υψηλότοκο δάνειο τα χρήματα τα οποία τα ίδια έχουν σε προθεσμιακές καταθέσεις) και έκτακτη εισφορά των εργαζομένων άλλη: Εμείς μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η εισφορά για το εφάπαξ γίνεται έτσι κι αλλιώς κατά τον εργασιακό βίο του καθενός μας, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν αρκεί. Έτσι οι "υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη" (κατά δήλωση του Γ.Παπανδρέου) θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες με χαρακτηριστική ευκολία ενώ το Ελεγκτικό Συμβούλιο της χώρας μας θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να συνεδριάσει και να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις και νομοσχέδια, αφού τέτοιες "αφαιμάξεις" δεν επιτρέπονται, όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά.

Αλλά βέβαια αυτά δεν απασχολούν την κυβέρνηση- προέχει το βόλεμα υμετέρων: H ανανέωση των σειρών της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μάγιας Τσόκλη στην ΕΡΤ για 185.964+ΦΠΑ ευρώ (εκπομπή "Ταξιδεύοντας") και 220.160+ΦΠΑ (εκπομπή "Μουσικές του Κόσμου") και η περίπτωση της Δωδώνης είναι μόνο δύο από αυτές...

Πηγή: "Έθνος"

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων

Είδηση: Στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 15/7.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει την ημέρα ψήφισης, στην τροποποίηση εκείνων των διατάξεων του νομοσχεδίου που έχουν χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο, η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα.
Οι πρώτες αλλαγές πάντως περιείχαν την προσθήκη διάταξης για τη θωράκιση της συνταξιοδοτικής προστασίας των βαριά πασχόντων, την θέσπιση για τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αντί του 60ου το 58ο έτος, την προσθήκη μεταβατικής περιόδου για τις άγαμες με ανήλικο ενώ στο συνταξιοδοτικό των ένστολων πρόσθεσε ρύθμιση για την προστασία των ώριμων δικαιωμάτων, την προσμέτρηση των ετών φοίτησης σε ΑΕΙ και την αναγνώριση της μάχιμης υπηρεσίας των 5 ετών σε όλους τους ένστολους.

Σχόλιο: Μόνο ως αστείες μπορούν να χαρακτηρισθούν οι αλλαγές που φέρεται ως έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση μιας και αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων έχουν χαρακτηρισθεί ως αντισυνταγματικές (λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ), και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα της επιβολής του ΛΑΦΚΑ, της συγχώνευσης των ταμείων και στην μείωση των συντάξεων (και σχεδόν εξάλειψης των επικουρικών). Προσπαθεί να επιφέρει ένα πνεύμα νομιμότητας σ' ένα νομοσχέδιο που μπάζει από παντού, και το οποίο θα έχει προβλήμα σε οποιαδήποτε προσφυγή (για τις οποίες πάντως πολλά ακούμε και λίγα βλέπουμε).

Όλα αυτά την ίδια ώρα που η έξοδος στις αγορές και η πώληση εξάμηνων εντόκων γραμματίων συνολικής αξίας 1,625 δισ. ευρώ, έγινε με επιτόκιο 4,65% έναντι 4,55% του Απριλίου (που η κατάσταση είχε φτάσει θεωρητικά στο απροχώρητο) και 1,38% της αντίστοιχης έκδοσης του Ιανουαρίου. Είναι προφανές λοιπόν ότι για τις αγορές (για τις οποίες έγινε η "σφαγή των αμνών") μάλλον δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών για γρήγορη λύση του προβλήματος.

Πηγή: "Τα Νέα"

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ρόλος των ΜΜΕ - ένα παράδειγμα από το εξωτερικό

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ο ρόλος των ΜΜΕ στην λειτουργία της δημοκρατίας μέσω της ενημέρωσης που προσφέρουν στους πολίτες είναι κομβικός. Βέβαια τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτά, παίζουν τεράστιο ρόλο στο πως θα παρουσιαστούν οι διάφορες ειδήσεις - χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα έχουμε από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και το πόσο έντεχνα έθαψαν πλειάδα ειδήσεων και εναλλακτικών προτάσεων.
Βέβαια αυτό δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο - η αυτοδιαφημιζόμενη ως "ανεξάρτητη" οικονομική εφημερίδα "Financial Times" αποτελεί απόδειξη ότι τα πράγματα λειτουργούν έτσι ακριβώς και διεθνώς: Τον τελευταίο μήνα υποστήριξε με νύχια και με δόντια τον αγώνα που έκανε η BP να αποφύγει να πληρώσει το λογαριασμό για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προξένησε στον κόλπο του Μεξικού, θεωρώντας ότι αυτός θα έπρεπε να "καλυφθεί" κατά το μεγαλύτερο μέρος από το αμερικάνικο κράτος. Ο αγώνας αυτός είχε ατυχές αποτέλεσμα (για την BP), όμως η FT συνεχίζει την προσπάθεια: Σήμερα ως πρωτοσέλιδο είχε ότι ως αποτέλεσμα της (δίκαιης) εμμονής των ΗΠΑ, τόσο η Μ.Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ θα χάσουν 10 δισ. δολλάρια από φόρους. Βέβαια λίγο παρακάτω (και με μικρότερα γράμματα) ξεκαθαρίζεται ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται σε βάθος τετραετίας, ενώ λίγο παρακάτω εξηγείται ότι αυτό είναι ένα ποσό το οποίο "υπολογίζεται" από αναλυτές (χωρίς να εξηγεί ποιοι είναι αυτοί) και με βάση το φόρο που ΘΑ πληρωνόταν αν τα λεφτά που υπολογίζεται ότι ΘΑ μπουν στον κουμπαρά για την αντιμετώπιση της κρίσης (30 δισ. δολλάρια) λογίζονταν ως κέρδη. Βέβαια αυτός ο πολύ υποθετικός υπολογισμός, δεν βάζει μέσα ένα σωρό οικονομικούς (τιμές πετρελαίου, αποτυχημένες προσπάθειες εύρεσης κοιτασμάτων, αύξηση πάγιων εξόδων και συντελεστών φορολόγησης κ.ο.κ.) και ηθικούς παράγοντες όπως και θα έπρεπε. Αλλά βέβαια οι FT εδώ απλώς λαϊκίζουν (αφού στην ουσία κουνάνε το δάκτυλο λέγοντας "τους βάζουν να πληρώσουν και το κράτος χάνει ένα σωρό λεφτά"), υποστηρίζοντας έμμεσα τα συμφέροντα των μετόχων της BP. Το ότι οι ΗΠΑ (και οι χώρες του κόλπου) θα πληρώσουν έτσι κι αλλιώς μέρος του λογαριασμού είτε έμμεσα είτε άμεσα (και μακροπρόθεσμα) φυσικά δεν τους ενδιαφέρει. Οι φίλοι τους να μην χάσουν και οι άλλοι να πάνε να...κουρευτούν.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Προτάσεις αξιωματικής αντιπολίτευσης για έξοδο από την κρίση και οσμή (νέων) σκανδάλων

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματός του για έναν εναλλακτικό δρόμο έναντι του Μνημονίου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσιάσης, εξηγήθηκε αναλυτικά πώς το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε το τελευταίο τρίμηνο από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλιώς θα έκλεινε στο 9,8% του ΑΕΠ, όχι στο 13,6% όπου έκλεισε τελικά! Με αισθητά μικρότερο έλλειμμα και με ελαφρώς μικρότερο χρέος, η Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να «στοχοποιηθεί» από τους κερδοσκόπους στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε –κι αυτό το έδειξε και διαγραμματικά η παρουσίαση Σαμαρά– τα spreads έφυγαν πολύ μετά τις εκλογές και πολλούς μήνες μετά την αποκάλυψη για διψήφιο έλλειμμα το 2009.

• Το δεύτερο τμήμα της εισήγησης Σαμαρά αφορούσε την τεκμηρίωση της άποψής του ότι το Μνημόνιο και τα μέτρα που περιέχει οδηγούν σε «φαύλο κύκλο ύφεσης» παραθέτοντας δηλώσεων των πιο γνωστών και έγκυρων αναλυτών, ανάμεσα στους οποίους και νομπελίστες οικονομολόγοι, που όλοι τους συμφωνούν (αν και συχνά από διαφορετικές «σχολές σκέψης») ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν αποτελούν «λύση» στο πρόβλημα της Ελλάδας, αποτελούν μάλλον χειρότερο πρόβλημα.

Στην συνέχεια, ο κύριος Σαμαράς παρουσίασε την πρόταση του κόμματος του, που βασίζεται στον διαχωρισμό του ελλείμματος σε δύο μέρη, το «διαρθρωτικό» και το «κυκλικό»:

Το διαρθρωτικό αντιμετωπίζεται με μέτρα όπως αυτά που ήδη λαμβάνονται (περιστολής των δημοσίων δαπανών και αύξησης των δημοσίων εσόδων). Αλλά πιο ήπια. Γιατί το διαρθρωτικό έλλειμμα είναι γύρω στο 6,7%, ενώ το κυκλικό είναι το 3,2%.

Για να αντιμετωπιστεί διαρθρωτικό έλλειμμα 6,7% αρκούν τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν προ Μνημονίου, δεδομένου ότι αυτό αυξάνει, μέσω της ύφεσης το «κυκλικό». Οπότε χρειάζεται να σταματήσουν τα πρόσθετα μέτρα του Μνημονίου από δω και μπρος και να υπάρξουν άλλου είδους μέτρα τόνωσης της αγοράς, ώστε να καταπολεμηθεί το κυκλικό έλλειμμα. Και να εκμηδενιστεί το συνολικό έλλειμμα.

Ο κύριος Σαμαράς τόνισε ότι για την περικοπή του ελλείμματος και την μείωση του του δημοσίου χρέους αρκεί καταρχήν ν' αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό μέρος της γνωστής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αφορά ακίνητα που σήμερα απαξιώνονται, καταπατώνται ή «κάθονται». Και δεν αποδίδουν τίποτε στο Δημόσιο.

Ένα τμήμα αυτών θα αξιοποιηθεί χωρίς να απολεσθεί η κυριότητα –με επιχειρηματικές συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), leasing κ.λπ.– αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο κρατικό ταμείο ετησίως (μέχρι 5 δισεκατομμύρια κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς, μόνο που αυτό θα απαιτήσει κάποιον χρόνο).

Ένα ακόμα πιο μικρό μέρος μπορεί να «αξιοποιηθεί εμπορικά», δηλαδή να πουληθεί. Μόνο που δεν θα πρόκειται για τα «ασημικά», αλλά για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα απαξιώνονται. Και η αντικειμενική αξία αυτών των «εμπορεύσιμων» ακινήτων μπορεί να φτάνει αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια.

Στο ερώτημα πώς θα πιαστεί τέτοια τιμή για παρατημένα ακίνητα, η απάντηση είναι μέσω της ανάπτυξης του real estate development, που επιτρέπει στο Δημόσιο να οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος των υπεραξιών της περιουσίας του. Στο ερώτημα πώς είναι δυνατό να πουληθούν τέτοιας αξίας ακίνητα μέσα σε δύο χρόνια, η απάντηση είναι ότι δεν θα πουληθούν αμέσως αλλά ένα μέρος της αξίας τους μπορεί να προ-χρηματοδοτηθεί από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού με ενυπόθηκα δάνεια τα οποία θεωρούνται τοποθετήσεις ελάχιστου ρίσκου και επομένως είναι εύκολη η εύρεση χρηματοδοτών. Και επειδή είναι ενυπόθηκα, δεν καταγράφονται στο δημόσιο χρέος.

Κι ύστερα από 4-5 χρόνια, όταν θα πουληθούν τελικά, το Δημόσιο θα εισπράξει το αντίτιμο και θα ξεχρεώσει την προχρηματοδότηση στις τράπεζες. Και θα περισσέψουν και χρήματα για να μειώσει κι άλλο το χρέος. Έτσι με την προχρηματοδότηση θα μειωθεί αισθητά το υφιστάμενο χρέος (μέχρι 10%), θα καλυφθούν και τα τρέχοντα ελλείμματα για έναν χρόνο περίπου, κι ύστερα από την πώληση θα εξοφληθεί η προχρηματοδότηση και θα μειωθεί το χρέος κι άλλο.

Σε δύο χρόνια μπορεί να έχει βγει από το ΔΝΤ και σε τέσσερα χρόνια να έχει αισθητά μειωμένο χρέος (κάτω από το 100% αντί για πάνω από 140% όπως εναλλακτικά προβλέπει το Μνημόνιο!), μηδενικό έλλειμμα και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που θα «ρουφάνε» κι άλλο χρέος τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, μόλις αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα και ικανή ρευστότητα (στο τέλος της πρώτης διετίας), η Ελλάδα μπορεί να πάψει να εξαρτάται από τον μηχανισμό στήριξης και να απαλλαγεί από τους όρους και τους περιορισμούς του Μνημόνιου (αφού δεν θα έχει πια ανάγκη τη χρηματοδότησή του).

Σχόλιο: Μπορεί να είναι αργά, και μπορεί η ΝΔ να έχει τεράστια ευθύνη για το σημερινό χάλι της χώρας, τουλάχιστον όμως με το σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε καθαρά ότι ακόμα και αυτήν την ύστατη ώρα, έχει μια πρόταση για ένα αρκετά διαφορετικό δρόμο: Αρκετά νεοφιλελεύθερο, αλλά σε πρώτη ανάγνωση λιγότερο επώδυνο από τον δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση, που αξίζει μελέτης, έστω και αν εμείς διαφωνούμε σε οτιδήποτε "μυρίζει ξεπούλημα". Βέβαια όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν με λίγο πιο προσεκτικές κινήσεις, δεν θα χρειαζόταν να γίνουν πολλά από αυτά τα οποία παρουσιάζονται ως "πανάκεια" σήμερα - και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τις ευθύνες της γιατί δεν παρουσίασει τη λύση της νωρίτερα.

Βέβαια, σε μια περίοδο που τα περισσότερα ΜΜΕ, προσπαθούν να κάνουν τη "νύχτα-μέρα" και να μας πείσουν ότι τα μέτρα θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα (βλέπε δημοσίευση μελετών στο "Βήμα της Κυριακής") προσπαθώντας να μειώσουν τις αντιδράσεις (και τις επικείμενες προσφυγές), τέτοιες "διαφορετικού τύπου" λύσεις, απλώς "χαλάνε τη συνταγή" όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός και ως εκ τούτου απλώς αποσιωπούνται.
Αν τα ΜΜΕ δείχναν την μισή σύμπνοια που δείχνουν σήμερα για την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, για να προστατεύσουν το αύριο του Έλληνα πολίτη, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα.

Επι της παρούσης, προέχει να πειστούμε για το "γκρεμός = μονόδρομος" και φυσικά ούτε λόγος για "μικρολεπτομέρειες" όπως το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου (περίπου 300 εκ. ευρώ - όσο ακριβώς θα μαζευτεί από την περικοπή των επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους) το οποίο δεν θα μάθουμε ποτέ για το ποιός θα το καρπωθεί (πιθανόν κάποια Morgan Stanley ή Deutsche Bank). Πρέπει (κατά τα ΜΜΕ) με το ζόρι, να "πανηγυρίσουμε" για την "σωτήρια κίνηση" της κυβέρνησης να ψηφίσει το καινούργιο ασφαλιστικό (γι' αυτό κι εμείς τους γράψαμε τραγούδι).

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Δεν είναι οξύμωρο από την μια η κυβέρνηση να σφάζει συνταξιούχους και να μαχαιρώνει μισθωτούς, και από την άλλη να αυξάνει τον αριθμό των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε οργανισμούς που ελέγχονται από το κράτος (όπως κάνει με την Δωδώνη Α.Ε.) αυξάνοντας παράλληλα τον μισθό τους (από 528 σε 6000 ευρώ στην προκειμένη περίπτωση); Έτσι προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον;

Πηγή: "Παρόν" / Η ολοκληρωμένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται εδώ.

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Τραγούδι για τον Παπανδρέου

Το blog μας για να βοηθήσει στην εορταστική διάθεση που σίγουρα θα έχει η κυβέρνηση για την σπουδαία αυτή "επιτυχία" της, προσάρμοσε το κλασσικό τραγούδι του Σπύρου Ζαγοραίου "Γεια σου Γιώργη Παπανδρέου", με στίχους που ταιριάζουν στο πνεύμα των ημερών (και έντονη χιουμοριστική διάθεση).

Ο αγώνας συνεχίζεται βεβαίως - στα δικαστήρια όμως από δω και πέρα. Και να θυμάστε: Τα χειρότερα δυστυχώς έρχονται...Όπως και τα επόμενα νομοσχέδια (εργασιακό, ΔΕΚΟ κλπ).

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ψηφοφορία στην Βουλή και Ομιλία Λιάνας Κανέλλη και Σοφίας Σακοράφα

Ψηφίστηκε λοιπόν επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο...Με 159 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 2 "παρών" - υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι "ανεξάρτητοι" βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης.

"Όχι" ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, όπως και οι βουλευτές που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ "Παρών" ψήφισαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.

Οι ευθύνες βέβαια δεν είναι των βουλευτών: Αυτοί αντιπροσωπεύουν ένα λαό, ο οποίος πείστηκε ότι δεν έπρεπε ν' αντιδράσει - κακώς βέβαια, γιατί εναλλακτικοί δρόμοι υπήρχαν. Όσο για το τι αντίκτυπο θα έχει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες για το μέλλον; Για όσους δεν έχουν ακόμα καταλάβει η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη και της Σοφίας Σακοράφα στην βουλή χθες για το ασφαλιστικό είναι αποκαλυπτικές, όπως και το άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο "Έθνος"...


Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ψηφοφορία ασφαλιστικού εν όψη

Είδηση: Σε ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα Πέμπτη το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως χαρακτηριστικά γράφεται στην εφημερίδα "Παρόν", στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τελικά δεν θα υπάρξουν διαρροές στην ψήφιση του νομοσχεδίου μετά τις μικροαλλαγές που έγιναν και που φαίνεται να πείθουν τους βουλευτές και σ' αυτό αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουσελάς: «Το Ασφαλιστικό είναι ευαίσθητο ζήτημα και το θέμα δεν είναι αν θα περάσει με την α ή β πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά αν θα κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο». Με πιο ρεαλιστικό τρόπο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτωρ Νασιώκας, που εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τελικά από το σύνολο των βουλευτών, αναφέρθηκε στην πιο σκληρή μάχη του ΠΑΣΟΚ: «Το Ασφαλιστικό είναι μια από τις βασικές μάχες. Αν αυτήν τη μάχη τη χάσει το ΠΑΣΟΚ, χάνουμε όλοι. Να το πιστέψουμε για να περάσει στην κοινωνία». Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που τόνισε πως «Αν σήμερα είχαμε τον Τάσο Γιαννίτση και τον Ανδρέα Λοβέρδο στο ίδιο τραπέζι, θα λέγαμε ότι ο Γιαννίτσης είναι ο αριστερός.».
Βέβαια υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν κάποια από τα μέτρα, όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης αυτό της Διαιτησίας, αλλά υπάρχει η εντύπωση ότι παρά τις αντιδράσεις αυτά θα περάσουν.
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και επί των άρθρων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται -σύμφωνα με πληροφορίες- και η ΝΔ τουλάχιστον όσον αφορά στα επίμαχα άρθρα.
Παράλληλα μαζικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν τα συνδικάτα με 24ωρη απεργία την Πέμπτη και μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.
Σχόλιο: Όταν η Ελλάδα θ' αποκτήσει βουλευτές που νοιάζονται για το λαό και όχι για την βουλευτική τους ιδιότητα, ίσως να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον. Διαφορετικά το μέλλον είναι πραγματικά δυσοίωνο: Όσο όμως οι βουλευτές θα προσπαθούν να κάνουν την νύχτα-μέρα, (προσπαθώντας να πείσουν το λαό για μέτρα στα οποία δεν πιστεύουν ούτε οι αγορές που τα επέβαλαν) και απλώς αφαιρούν κατακτήσεις χρόνων, τότε απλώς θα γυρίζουμε πίσω στον χρόνο.
Το τραγικό βέβαια είναι ότι και σε αυτόν τον αγώνα της επιβίωσης τα κόμματα και τα εργατικά σωματεία παραμένουν διχασμένα - προσπαθώντας το καθένα να δείξει ότι μαζεύει περισσότερο κόσμο (κάνουν δηλαδή ότι κάναμε σαν έθνος πάντα, σηκώνουν ο καθένας το δικό του μπαϊράκι, ακολουθώντας το παράδειγμα των ένδοξων προγόνων μας και αποδεικνύοντας τη συνέχεια του ελληνισμού - ποιό άλλος έθνος έχει τέτοιο "προσόν";).
Καλή επιτυχία αύριο στην απεργία - Ενώ ας ελπίσουμε ότι στην Βουλή θ' αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Βέβαια, η μάχη απλώς ξεκινά αύριο και η τελική της έκβαση θα κριθεί στα δικαστήρια.
Πηγή: "Παρόν"

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Παπανδρέου για Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης και Guardian

Είδηση: Στα πλαίσια των συνεντεύξεων του με ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο Ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI - Εκεί αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στους διεθνούς οίκους αξιολόγησης τονίζοντας ότι "τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν αντιστοιχούν σε junk και πρέπει να προσέξουμε τις εταιρίες αξιολόγησης εκείνες που δρουν σε καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων, επιβραβεύοντας ή απορρίπτοντας τράπεζες και δημόσια ομόλογα, ανάλογα με την τάση της κάθε στιγμής". Η τοποθέτησή του συνεχίστηκε και όσο αφορά τα κίνητρά τους: "Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά παραμένει το γεγονός ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία μας, ώστε όποιος επιθυμεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να είναι βέβαιος ότι κάνει μια καλή επένδυση".

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ο Έλληνας πολίτης που θα προκύψει μετά την κρίση, θα έχει υψηλούς στόχους αφού "δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνον σε μια θέση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά να είναι δημιουργικός και κοσμοπολίτης".

Τέλος τοποθετήθηκε και απέναντι στο πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian για επικείμενη πώληση των νησιών μας λέγοντας ότι "τα νησιά δεν πωλούνται καθώς είναι μια πηγή εσόδων που θέλουμε να αξιοποιήσουμε".

Σχόλιο: Είναι παρήγορο ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας μας επιτέλους ανακάλυψε το "παιχνίδι" και τα "ταπεινά" κίνητρα των οίκων αξιολόγησης. Δεν είναι οι ίδιοι οίκοι που μέχρι πρόσφατα η κυβέρνησή μας και η χώρα μας προσπαθούσε "έμμεσα" και "άμεσα" να ικανοποιήσει και να ευχαριστήσει; Είναι. Όπως είναι και οι ίδιοι οίκοι που η Ε.Ε. αφήνει να δρουν ασύδοτα εδώ και χρόνια χωρίς οι πανίσχυρες Βρυξέλλες να κάνουν οτιδήποτε για να τους φέρουν στην τάξη, αφήνοντας τους (αυτούς και τους υπόλοιπους κερδοσκόπους) να κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρων χωρών.
(Παρεπιπτόντως η Ουκρανία που πρόσφατα πήρε δάνειο από το ΔΝΤ αναβαθμίστηκε από τον οίκο Fitch σε Β, αφού αυτή η κίνηση "είναι θετική για το πιστωτικό προφίλ της χώρας" - τα συμπεράσματα δικά σας).
Από κει και πέρα αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η τελευταία δήλωση του Πρωθυπουργού για την πώληση νησιών της χώρας μας: Θα περίμενε κανείς ότι ο Πρωθυπουργός μιας χώρας σε τέτοιες αιτιάσεις θα έθετε το ζήτημα διαφορετικά: Τα νησιά μας είναι κομμάτι της πατρίδας μας και όχι αντικείμενο που ξεπουλάει κανείς για να βγάλει τα σπασμένα. Έχουμε χύσει πολύ αίμα για να μπορεί κανείς να προτείνει κάτι τέτοιο είτε στα αστεία είτε στα σοβαρά.
Αντ' αυτού όμως ο Πρωθυπουργός, προτίμησε να πει ότι τα νησιά τα χρειαζόμαστε για να τα εκμεταλλευτούμε, λες και δεν είναι Έλληνας αλλά απλά έτυχε να βρεθεί εδώ σαν μάνατζερ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Πηγή: "RAI"

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ενστάσεις των κοινωνικών εταίρων, άποψεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής

Είδηση: Σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής η οποία συνεδρίασε για να συζητήσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρέστησαν και οι κοινωνικοί εταίροι - Σε τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό ότι με τα Προεδρικά Διατάγματα που παρουσίασε για τα εργασιακά δυναμίτισε τον κοινωνικό διάλογο υιοθετώντας τις θέσεις του ΣΕΒ. Επιπλέον, ο Γ.Παναγόπουλος υπογράμμισε πως το Μνημόνιο προβλέπει την «ισοτιμία» εργοδοτών και εργαζομένων στο δικαίωμα προσφυγής στην Διαιτησία, για όποια πλευρά δεν έχει απορρίψει προηγουμένως, την συμβιβαστική πρόταση του διαμεσολαβητή. «Αντ'αυτού, ο υπουργός Εργασίας θεσπίζει ως μοναδική δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία, την από κοινού προσφυγή».Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με αισιοδοξία για την επίτευξη υπογραφής συλλογικής σύμβασης και με ρητή αντίθεση στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου- ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης, δεσμεύτηκε για τον κλάδο του, ότι θα κάνει ό,τι δυνατόν να μην αυξηθούν οι απολύσεις συνεπεία της ευελιξίας που επιτάσσει το Μνημόνιο και σημείωσε πως «ουσιαστικά βρισκόμαστε εδώ επειδή το θέλουν οι δανειστές μας». Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, θεώρησε λίαν επώδυνα τα μέτρα επειδή λαμβάνονται καθυστερημένα. Όσο αφορά το ασφαλιστικό, Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, μίλησε για «μείζον δημοκρατικό ζήτημα» στην εφαρμογή μέτρων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση εκείνων που επέλεξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές. Όσο για τις ρυθμίσεις στην επικουρική ασφάλιση, κατόπιν αναλογιστικών μελετών, υπογράμμισε πως «οι αναλογιστικές μελέτες έχουν και τις παραδοχές τους. Η οικονομία και η κοινωνία, δεν μπορεί να έχει προβλέψεις για το 2040και το 2060 σε συνθήκες εργαστηρίου. Κι εκεί είναι και η διαφωνία μας με πολλούς ειδικούς, που θέλουν να εκφράζουν απόψεις ως θεϊκή δύναμη ανώτερη απ' τις κοινωνίες». «Θυμάμαι αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του κου Λοβέρδου, που έλεγαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι θέμα παροχών, αλλά εισροών. Εδώ δεν βλέπουμε κάτι που να δίνει εγγυήσεις για το χτύπημα της σπατάλης και της εισφοροδιαφυγής, που στον κλάδο μας αγγίζει το 64%» ο ανέφερε ο Λεωνίδας Καραθανάσης, εκπρόσωπος των υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Από την άλλη το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, άσκησε πολύ ήπια κριτική στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, θεωρώντας είναι ότι δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης, καταρχήν να μεταβάλλει, για το μέλλον, το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως δε το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος, ενόψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σχόλιο: Οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων αποτέλεσαν την ύστατη προσπάθεια τους (μαζί με την απεργία της Πέμπτης) για ν' αντιδράσουν σ' ένα νομοσχέδιο που θα φέρει την χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω. Στα λεγόμενα τους υπάρχουν πολλές αλήθειες: O λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (που γνώριζε την αλήθεια) γιατί άκουσε τον σημερινό Πρωθυπουργό να λέει ότι τα λεφτά υπάρχουν, ότι οι αλλαγές που επέφερε ήταν πέραν από τις επιταγές του Μνημονίου, ενώ και οι αναλογιστικές μελέτες που γίνονται αλλάζουν συνεχώς επομένως είναι πραγματικά δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον.
Όσο για την επιστημονική επιτροπή της Βουλής, είναι προφανές ότι θα ήταν πολύ δύσκολο ν' απογοητεύσει τους προϊσταμένους της. Απλά εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης που νομικά έχει πολύ ισχνά επιχειρήματα, με βάση τα όσα λέει η πλειοψηφία των συνταγματολόγων της χώρας μας καθώς και το Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Βέβαια η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του Όλι Ρεν για την συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί ("Σεβαστό το Σύνταγμα αλλά υπάρχουν και οι συμφωνίες"), αλλά αυτό ελπίζουμε να έχει μικρό αντίκτυπο στις όποιες τελικές αποφάσεις ληφθούν. Και γι' αυτό δίνει υπερεξουσίες στους υπουργούς της (δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά αυτή την χρονική στιγμή ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνάμεις πιο σημαντικές από αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας) και σχεδιάζει και άλλα ωραία για το μέλλον.
Όπως πολύ ωραία γράφει και η Ζέζα Ζήκου στην "Καθημερινή" - "Δουλέψτε να ζήσουμε γιατί θα πεθάνετε".
Πηγή: "Καθημερινή", "Ελεύθερος Τύπος", "Ελευθεροτυπία"

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Πολιτική και Πολιτικοί το 1950 (παλιός ελληνικός κινηματογράφος)

Ένα απόσπασμα από την ταινία "Θανασάκης ο πολιτευόμενος" γυρισμένη στα 1954. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος παίζει τον Μελέτη, ένα μπακάλη που αγωνιά να παντρέψει την αδερφή του - ο μέλλοντας γαμπρός του (Βύρων Πάλλης) είναι κάποιος που γυρίζει στα 35 του στην Ελλάδα από την Ελβετία μ' ένα δίπλωμα πολιτικών επιστημών, χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του...Αντί να βρει δουλειά, ο στόχος του; Να πολιτευτεί για να σώσει την Ελλάδα.
Οποιαδήποτε σύμπτωση με τους περισσότερους υπουργούς του σημερινού υπουργικού συμβουλίου (σχεδόν 70 χρόνια μετά) μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί:

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Προσωρινή επιστροφή στις αγορές και κατάθεση νομοσχεδίου

Είδηση: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κατέτεθετε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στο δημόσιο, με δημοσίευμα τους οι Financial Times παρουσιάζουν την Ελλάδα έτοιμη να προσφύγει στις διεθνείς αγορές τον Ιούλιο για δανεισμό περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ - υπό την μορφή 3μηνων, 6μηνων και 12μηνων ομολόγων, αμέσως μετά την ψήφιση αυτού. Σύμφωνα με την εφημερίδα διεθνείς επενδυτές παρουσιάζουν την κίνηση αυτή "ως παιχνίδι υψηλού ρίσκου" αφού "μια κακή δημοπρασία θα μπορούσε να έχει κακό αντίκτυπο στην συνέχεια". Συνεχίζοντας, η εφημερίδα τονίζει ότι "η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δοκιμάσει τις διεθνείς αγορές για να δει τους τόκους με τους οποίους θα δανειστεί, παρότι οι αξιωματούχοι της γνωρίζουν ότι αυτοί θα είναι υψηλοί". Εκπρόσωπος της HSBC τόνισε ότι "την παρούσα φάση η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και οποιαδήποτε κακά νέα (με την μορφή υψηλών επιτοκίων) θα δημιουργήσει καινούργια κρίση" ενώ υπάρχει πιθανότητα αυτό "να επηρεάσει και χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία".
Σχόλιο: Βιαστική θυσία λοιπόν οι εργαζόμενοι και το μέλλον τους για χάριν των αγορών - πάντως απ' ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν μπορεί να υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία αφού τα spreads παραμένουν σε ρεκόρ 15ετίας. Από την άλλη ούτε τα νομοσχέδια για εργασιακά και ασφαλιστικό μπορούν να εμπνέουν εμπιστοσύνη: Μπορεί ο κύριος Παπανδρέου και το επιτελείο του να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά οι επενδυτές διαβάζουν εφημερίδες και ενημερώνονται - ξέρουν ότι τα νομοσχέδια θα "υποφέρουν" αφού είναι γεμάτα με άρθρα που αντικρούονται το Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις τόσο σ' αυτά όσο και στο πολιτικό σύστημα το ίδιο. Αυτά όλα προκαλούν ανασφάλειες που βεβαίως αποτελούν την χαρά των κερδοσκόπων... Και ας επιμένει ο κύριος Παπανδρέου ότι επέλεγε το Μνημόνιο από την στάση πληρωμών. Κι εμείς επιμένουμε ότι υπήρχε άλλος δρόμος.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας - Θα υπάρξει συμφωνία;

Είδηση: Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασ. Κορκίδης, ανακοίνωσε την πρόθεση των εμπόρων να υπογράψουν σύμβαση διετούς διάρκειας, δίνοντας αναδρομικά από την 1η Ιουνίου αυξήσεις 1%, ενώ σε παρόμοια συμφωνία φαίνεται να καταλήγει και η ΓΣΕΒΕΕ. Από την άλλη όμως ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων, αντιδρά προς το παρόν, θεωρώντας δύσκολη την ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στους υπόλοιπους 12 - προσπάθεια που κάνει η ΓΣΕΕ τον τελευταίο καιρό.
Την ίδια ώρα, έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση επιθυμεί το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση στην περίπτωση δεν υπάρξει συμφωνία συμβατή με το Μνημόνιο δανεισμού από την τρόικα. Από τη μεριά τους, όμως, οι εκπρόσωποι τόσο των συνδικαλιστικών όσο και των εργοδοτικών φορέων δείχνουν να προσανατολίζονται προς την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα προβλέπει αυξήσεις κοντά στον πληθωρισμό, όπως φαίνεται από τις κινήσεις στους επιμέρους κλάδους.
Πάντως ο υπουργεύων Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι σε περίπτωση ύπαρξης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για μικρές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, αυτές θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα.

Σχόλιο: Οι δηλώσεις του Α. Λοβέρδου θα πρέπει να κάνουν και τους τελευταίους εναπομείναντες υποστηρικτές της άποψης ότι η "κυβέρνηση διαπραγματεύεται και μπορεί να επιβάλει θέσεις" να αλλάξουν γνώμη: Είναι φανερό ότι με το Μνημόνιο η εξουσία ασκείται από τις Βρυξέλλες και ότι η κυβέρνηση απλώς βρίσκεται στους θώκους για το "θεαθήναι". Έτσι ακόμα και σ' αυτό τον τομέα - όπως είναι οι ΣΣΕ - που δεν επηρεάζει τα οικονομικά, θέλουν να έχουν λόγο και να επιβάλλουν θέσεις, ενώ η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του παρατρεχάμενου.
Οι κοινωνικοί εταίροι πάντως φαίνεται να έχουν συναίσθηση της κατάστασης: Και οι μικρές αυξήσεις (όπως και η διάθεση να μην χαθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός) δείχνουν ότι καταλαβαίνουν ότι με την τεράστια απώλεια εισοδήματος (λόγω της μείωσης των μισθών και των επιδομάτων) και με την αλματώδη αύξηση του κόστους ζωής (που συμβαίνει με την επιβολή ΦΠΑ σε μια σειρά επαγγελμάτων και την αύξηση του κατά 4% από την αρχή του έτους σε ότι εφαρμοζόταν), η κατανάλωση θα πέσει κι άλλο ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης.
Έτσι το φαινόμενο φαντάζει οξύμωρο - η κυβέρνηση να πιέζει να ΜΗΝ υπογραφεί ΣΣΕ, και οι κοινωνικοί εταίροι να προχωρούν προς αυτή την κατέυθυνση. Βέβαια η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά τα δείγματα γραφής προς στιγμήν δείχνουν θετικά.

Πηγή: "Έθνος" / Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Κ. Τσουκαλά στην "Αυγή" σχετική με την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μας.

Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του...

Από το σημερινό "Έθνος" ένα άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ που μιλάει για τις ατομικές ευθύνες που έχουμε όλοι μας απέναντι στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές.

"Δεν πέτυχε τον στόχο της η γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το πλήθος των απεργών που διαδήλωσαν προχθές στην Αθήνα ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο της 20ής Μαΐου και φυσικά δεν επιδέχεται σύγκριση κανενός είδους με τη μεγαλειώδη πορεία της 5ης Μαΐου. Αντί λοιπόν να τρομάξει την κυβέρνηση Παπανδρέου και να την υποχρεώσει σε αναδίπλωση, αντιθέτως την ενθαρρύνει να προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετικά μέτρα περαιτέρω λεηλασίας των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Το Μέγαρο Μαξίμου σίγουρα θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Αλλωστε κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε την απόφαση του πρωθυπουργού για τριετές πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα την παραμονή (!) της γενικής απεργίας, χωρίς αυτό να προκαλέσει αυξημένη κινητοποίηση των εργαζομένων, υποδηλώνει με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση εκτιμά ως ασήμαντου πολιτικού βάρους τις εργατικές αντιδράσεις, ανίκανες να επηρεάσουν τις πολιτικές της αποφάσεις και επιλογές.

Παράλληλα η υποτονικότητα της προχθεσινής κινητοποίησης αποκαλύπτει ότι οι ευρύτατες μάζες των εργαζομένων και των συνταξιούχων βρίσκονται σε κατάσταση μοιρολατρικής αποδοχής των τετελεσμένων, έλλειψης κατανόησης του πόσο ισχυρό θα είναι το πλήγμα μείωσης των αποδοχών και του βιοτικού τους επιπέδου που θα δεχθούν και αυταπατών περί δήθεν δυνατοτήτων προσωπικής, ατομικής διεξόδου από την καταβαράθρωση της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας.

Η στάση αυτή οδηγεί αναπότρεπτα σε επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης, γιατί βεβαίως θα ήταν αφελές να περιμένει κανείς ότι η κυβέρνηση, με τη συνδρομή του ΔΝΤ και της ΕΕ, θα δείξει έλεος απέναντι σε έναν πληθυσμό που αποδέχεται παθητικά τέτοια λεηλασία των εισοδημάτων του.

Αντιθέτως θα κυριαρχήσει η νοοτροπία «τα υποζύγια αντέχουν, φορτώστε τα κι άλλο μέχρι να γονατίσουν». Ετσι πολύ λογικά, η κυβέρνηση θα προωθήσει πολύ σύντομα και άλλα μέτρα που αποσκοπούν να καταστήσουν πολύ φτωχότερο ολόκληρο τον πληθυσμό, να φτωχύνουν όλους τους Ελληνες, χωρίς φυσικά να υπάρχει πλέον ανάγκη να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα παραπλάνησης του κόσμου το έλλειμμα του προϋπολογισμού ή το δημόσιο χρέος.

Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως: Είναι απλούστατα η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη «να φτωχύνουν όλοι οι Ελληνες για να γίνουμε ανταγωνιστικοί»!

Οσο αδαής και αν είναι κανείς αντιλαμβάνεται οπωσδήποτε ότι η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα με κάθε είδους τεχνάσματα δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος για το κράτος. Το αντίθετο. Οσο λιγότερα έχει κανείς τόσο λιγότερα ξοδεύει - πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος εισπράττει λιγότερα από τον ΦΠΑ, πολλές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να περιορίσουν τον κύκλο των εργασιών τους ή και να κλείσουν απολύοντας και στις δύο περιπτώσεις εργαζόμενους, οι οποίοι ως άνεργοι πλέον επιβαρύνουν τα ταμεία ανεργίας, πέρα φυσικά από το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που προκαλείται.

Η ουσία είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε επιτρέπει στην κυβέρνηση να «λιώσει» τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες, περνώντας όποια μέτρα θέλει. Ακόμη και αν υπάρξει κάποια βραδυφλεγής κοινωνική έκρηξη το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, θα έχει το πολύ δυσκολότερο καθήκον όλος αυτός ο κόσμος να καταργήσει μέτρα που θα έχουν ήδη γίνει νόμοι και όχι μόνο να αποτρέψει να αποφασιστούν αυτά τα μέτρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους εξαιτίας αυτής της πολιτικής του, αλλά αυτό δεν αποτελεί φάρμακο γιατρειάς μιας Ελλάδας που θα έχει βυθίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στη μιζέρια...

Εξανεμίστηκαν οι δυνατότητες που υπήρχαν, σε περίπτωση μιας κολοσσιαίας απεργιακής συγκέντρωσης, να έκανε πίσω η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τώρα θα ψηφίσει στη Βουλή ό,τι θέλει. Εκμηδενίζονται έτσι οι πιθανότητες πολιτικής λύσης. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε «όχι» στο ΔΝΤ και «όχι» στο Ασφαλιστικό. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι αν ποτέ ερχόταν στην εξουσία, θα ξανάδινε στους δημόσιους υπαλλήλους τον 13ο και 14ο μισθό και στους συνταξιούχους τη 13η και τη 14η σύνταξη. Από τη στιγμή που τα κατάργησε το ΠΑΣΟΚ, τρελή θα ήταν να τα επαναφέρει η Δεξιά; Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν τα υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά, χάθηκαν για πάντα."