Τετάρτη 11 Απριλίου 2012
Εκλογές, λαθροχειρία Βενιζέλου για μεγαλύτερη μείωση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών και επόμενη μέρα...
Και να λοιπόν που φτάσαμε στην προκήρυξη των εκλογών. Κάτι που έγινε μετά από πολλές καθυστερήσεις και εν μέσω προσπαθειών για καθυστέρηση (αρχικά) και πόλωση (στη συνέχεια) έτσι ώστε τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην μάχη της κάλπης. Οι μέχρι σήμερα συνέταιροι πάντως ξεκίνησαν την προσπάθεια αποδόμησης των αντιπάλων τους, κατηγορώντας οι μεν τους δε εμμέσως για προδοσία. Βέβαια κανείς τους δεν απαντά γιατί δεν ακολουθήθηκε άλλος δρόμος αντί του Μνημονίου (την ύπαρξη του οποίου έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου), γιατί δεν λαμβάνονται υπόψιν οι όποιες προτάσεις εξόδους από την κρίση έχουν γίνει (π.χ. τις προτάσεις της ίδιας της ΝΔ στο παρελθόν καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ - μπορείτε να τις δείτε εδώ κι εδώ), για το αν θα υπάρξει απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για τα όσα έγιναν στην χώρα μας, καθώς και τι θα γίνει εν όψη των δύσκολων ημερών που έρχονται.
Αντ' αυτού έχουμε επιθέσεις - και όχι άδικες για να είμαστε ειλικρινείς, ως ένα βαθμό. π.χ. για λαθροχειρία του Ε. Βενιζέλου κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό του ο "Ελεύθερος Τύπος", στο οποίο αποκαλύπτει πως παραποίησαν παράγραφο του Μνημονίου μετά τη ψήφισή του και ανέβασαν τις περικοπές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και αρχικά είχε αποφασιστεί οι κοινωνικές δαπάνες να περικοπούν κατά 2 δισ. ευρώ τη τριετία 2013-2015, σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου 2 που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Τελικά, όμως αναφέρει, σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ και της ΕΕ οι κοινωνικές δαπάνες θα περικοπούν κατά 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
"Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, όπως αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχει περιληφθεί στο ν. 4046/2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μία «αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ που θα ληφθούν την τριετία 2013-2015»", τονίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως αν προσέξει κανείς την ίδια παράγραφο του αγγλικού κειμένου του νέου ΜΟΧΠ, το οποίο έχει προσαρτηθεί στις πρόσφατα δημοσιοποιηθείσες εκθέσεις αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διαπιστώσει ότι το περιεχόμενο της παραγράφου έχει τροποποιηθεί σημαντικά εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ψήφιση του Μνημονίου από την ελληνική Βουλή!
Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για περικοπές κοινωνικών δαπανών όχι 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ την τριετία 2013-2015, όπως αναφέρει το ψηφισθέν από τη Βουλή κείμενο, αλλά για περικοπές κοινωνικών δαπανών 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί λοιπόν στη Τρόικα ότι οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων δεν θα είναι 2 δισ. ευρώ σε μία τριετία αλλά 3 δισ. ευρώ σε μια διετία!
"Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το ποσό των περικοπών σε επιδόματα και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο συμφωνήθηκε εκ των υστέρων μεταξύ Βενιζέλου και Τρόικας, θα είναι υψηλότερο κατά 50% από αυτό που ψήφισε η Βουλή της χώρας μας και θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε 2 αντί σε 3 χρόνια που ψήφισε η Βουλή!".
Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως το σχέδιο περικοπών κοινωνικών παροχών που επιθυμεί να επιβάλει στον ελληνικό λαό το ΔΝΤ είναι σκληρό καθώς προβλέπει κατάργηση όλων των επιδομάτων και παροχών που καταβάλλονται προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο "επίδομα φτώχειας".
"Αν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, τότε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, άνεργοι, γονείς φοιτητών σπουδαζόντων μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και άλλες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικά ομάδων θα χάσουν οριστικά τα επιδόματα που λαμβάνουν από την 1η-1-2013", καταλήγει, ενώ σημειώνει πως "τα επιδόματά τους (ΕΚΑΣ, τριτεκνικά, πολυτεκνικά, αναπηρικά, ανεργίας, φοιτητικά κ.λπ.) θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο «επίδομα φτώχειας», το οποίο θα καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να το εισπράττουν μόνο όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή όσοι έχουν ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ή 6.000 ευρώ".
* Τριτέκτων-πολυτέκνων: α) επίδομα τρίτου παιδιού, 177 ευρώ το μήνα, μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους ηλικίας, β) επίδομα πολυτέκνου, 44 ευρώ το μήνα για καθένα παιδί μέχρι να συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας. Για όσους έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ. *Ανεργίας: κυμαίνεται από 180-432 ευρώ το μήνα. *Αναπήρων: Κυμαίνονται από 362 έως 771 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας. *ΕΚΑΣ: Κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ το μήνα και χορηγείται σε συνταξιούχους που έχουν εισπράξει το 2010 συνολικά ποσά συντάξεων, μισθών, ημερομισθίων και λοιπών επιδομάτων μέχρι 9.200 ευρώ. *Φοιτητικό επίδομα: Ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το χρόνο εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Από αυτήν την εκ των υστέρων τροποποίηση της παραγράφου του ΜΟΧΠ, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να περικόψει 1,66 δισ. ευρώ περισσότερες κοινωνικές δαπάνες από αυτές που προβλέπει το ψηφισθέν Μνημόνιο! Κι αυτό διότι η μέση ετήσια περικοπή που υποχρεούται να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, εξαιτίας της "λαθροχειρίας" Βενιζέλου-Τρόικας, αυξάνεται πλέον κατά 833,33 εκατ. ευρώ (!), από 666,67 εκατ. ευρώ (2 δισ. ευρώ η συνολική απαιτούμενη προσαρμογή διά 3 έτη προσαρμογής = 666,67 εκατ. ευρώ προσαρμογή ανά έτος) σε 1,5 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ η απαιτούμενη προσαρμογή διά 2 έτη προσαρμογής = 1,5 δισ. ευρώ προσαρμογή ανά έτος)!
Βέβαια ο "Ελ. Τύπος" (και κατ' επέκταση η ίδια η ΝΔ) δεν μας λέει για το αν θα έρθει το θέμα στην Βουλή, για το αν θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις έτσι ώστε να "διορθωθεί" η δέσμευση και τέλος για το τι προτίθεται να κάνει ώστε να αποδοθεί ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο στο οποίο φαίνεται καθαρά η απαξίωση της Βουλής από μέρους του αρχηγού ενός πρώην μεγάλου κόμματος...Καλές οι κουβέντες, αλλά ας περάσουμε κάποτε και σε πράξη...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου