Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Πως να χαρίζεται κάτι που δεν σας ανήκει - το παράδειγμα της Κτηματικής Εταιρεία του Δημοσίου και του Ομαλού/ Προσφυγή ενάντια στην εφεδρεία στο ΣτΕ

Στα τόσα "χοντρά" που συμβαίνουν γύρω μας, αξίζει που και που να ρίχνουμε μια ματιά σε πράγματα που εκ πρώτης όψεως δε μοιάζουν "σπουδαία". Έτσι ένας φίλος του blog μας έστειλε ένα δημοσίευμα των "Χανιώτικων Νέων", το οποίο παρουσιάζει πως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου "χαρίζει" εκτάσεις που δεν της ανήκουν - Την ίδια ώρα παράλληλα "χάνονται" στρέμματα από εκτάσεις στα χαρτιά κ.ά πράγμα που μπορεί να μην φτάνει στα "μεγάλα" Μ.Μ.Ε. αλλά οπωσδήποτε απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες:



Και για να μην ξεχνιόμαστε... Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αμφισβητώντας τη νομιμότητα του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, με το σκεπτικό ότι οι διατάξεις του 4024/2011 παραβιάζουν το Σύνταγμα, κρίσιμες Συνθήκες και διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες ζητούν:

Να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (η οποία εκδόθηκε κατ' επιταγήν του νόμου) για ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ., που έρχεται σε αντίθεση σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκών οδηγιών.

Στην προσφυγή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζονται τα εξής:

Η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (εφεδρεία) ουσιαστικά συνιστά παύση από τα καθήκοντά τους, παραβιάζοντας το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου.

Η εφεδρεία παραβιάζει και τα άρθρα 80, 73 και 74 του Συντάγματος, δεδομένου ότι οι νόμοι που προβλέπουν και χορηγούν συντάξεις ή αμοιβές "πρέπει επί ποινή ακυρότητας να είναι ειδικοί", δηλαδή "να εντάσσονται νομοτεχνικά εντός ενός πλαισίου που αποτελείται από συνταξιοδοτικές και μισθολογικές ρυθμίσεις", ενώ ο επίμαχος νόμος ρυθμίζει και άλλα ζητήματα.

Όσοι βγήκαν ή θα βγουν στην εφεδρεία, πριν από ένα έτος είχαν υποβάλει αίτηση για παράταση της παραμονής τους στην υπηρεσία, με την προσδοκία ότι θα παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, αλλά, στη συνέχεια, ο νόμος που τους θέτει σε εφεδρεία, ανατρέπει βίαια και αιφνιδιαστικά κάθε οικογενειακό και υπηρεσιακό σχεδιασμό τους.

Η προσφυγή βέβαια δεν μας προκαλεί έκπληξη. Είχαμε επισημάνει ότι σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο υπήρχε σειρά σημείων που καθιστά την εφεδρεία "προβληματική" (λεπτομέρειες εδώ). Το ζήτημα όμως δεν είναι αν είναι όντως ή όχι. Το ζήτημα είναι αν το ΣτΕ θα κρίνει με βάση το Σύνταγμα ή με τις επιταγές της κυβέρνησης, όπως έκανε και με το Μνημόνιο πρόσφατα...

Πηγές ειδήσεων: "Χανιώτικα Νέα", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου