Παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένες οι βασικές αρχές του νέου Μνημονίου όπως αυτό ζητείται από την τρόικα. Αποδεικνύεται γι' άλλη μια φορά ότι αν δε βάζεις όρια με εμφατικό τρόπο, το αποτέλεσμα είναι η εξαγρίωση των απαιτούντων (κάτι που είχε διαφανεί από την πρώτη αναγγελία του Μνημονίου 2). Συγκεκριμένα ζητείται:
1. απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, με προτεινόμενους τομείς την άμυνα και την υγεία
Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι στο Δημόσιο υπάρχει Συνταγματική κάλυψη των θέσεων το οποίο δεν αλλάζει παρά μόνο από την Βουλή. Δεν τους το είπε ο κύριος Παπαδήμος ή φοβήθηκε μήπως στεναχωρήσει τους φίλους του; Όπως και να έχει οι απαιτήσεις αυτές είναι και επικίνδυνες: ο στρατός σήμερα έχει φοβερό πρόβλημα επάνδρωσης ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν επαρκούν παρά τα τρίκ Λοβέρδου με το κλείσιμο κλινικών και την υποβάθμιση μεγάλου αριθμού νοσοκομείων. Πάντως πάλι καλά που δε ζήτησαν να καταργήσουμε το στρατό τελείως.
2. μείωση των επικουρικών συντάξεων,
Με ξένα κόλλυβα είναι εύκολο να κάνει κανείς κηδείες. Ο βλάκας Έλληνας πλήρωνε τόσα χρόνια έξτρα χρήματα για να έχει καλύτερες συντάξιμες απολαβές, το κράτος ΔΕΝ συμμετείχε σ' αυτό, αλλά τώρα για να "κάνουμε οικονομία", θα πρέπει να πάρει λιγότερα. Έξυπνο...
3. ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης,
Ως ανωτέρο. Τα ταμεία είναι ξεχωριστά γιατί οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί, οι εισφορές είναι διαφορετικές όπως και οι παροχές.
4. μείωση των εισακτέων στις σχολές ενόπλεων δυνάμεων και αστυνομίας,
Έξυπνη κίνηση. Γιατί όχι να μην τις καταργήσουμε τελείως; Οι αξιωματικοί κοστίζουν. Φαντάροι μόνο και "μπάτσοι" ανεκπαίδευτοι. Φαντάζομαι θα μας στείλουν την ανώτερη ηγεσία οι ίδιοι οι τροϊκανοί από τις χώρες τους για να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα;#
5. ενίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις,
Δηλαδή πόσο να πάει 30 προς 1; Σαράντα προς 1; Έχει πάει κανείς σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες να δει τι γίνεται; Στην επαρχία τουλάχιστον επικρατεί αλαλούμ αφού δεν υπάρχουν υπάλληλοι να γίνει η δουλειά. Αλήθειες και ψέμματα για το Δημόσιο μπορείτε να βρείτε εδώ.
6. διακομματικό γενικό γραμματέα φορολογίας,
Φανφάρες. Απλώς η μη εναλλαγή γενικών γραμματέων σε υπουργεία με τις αλλαγές κυβερνήσεων αρκεί και η αντικειμενική τοποθέτησή τους αρκεί
7. νέο φορολογικό σύστημα ως αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας,
Ασχολίαστο. Μάλλον δεν μιλούν για το φορολογικό σύστημα το οποίο έχει αλλάξει 6 φορές τα τελευταία δύο χρόνια, χώρια τις τροπολογίες, μετά τις δικές τους απαιτήσεις.
8. μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 1% του ΑΕΠ,
Αν γίνεται καλώς. Μήπως πρώτα όμως να γίνουν περικοπές στα ταξίδια τους τα οποία πληρώνουμε εμείς;
9. μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015,
Δείτε σχόλιο στο σημείο 6.
10. περικοπή της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
Γιατί να μη δίνονται μόνο ασπιρίνες και πενικιλλίνη; Φτηνές και οικονομικές λύσεις. Γιατί όχι μόνο "μια καλή κουβέντα" και οι άρρωστοι στον Καιάδα; Είπαμε οικονομία αλλά ήδη η κατάσταση στο θέμα των φαρμάκων και υλικών έχει φτάσει σε οριακά σημεία όπως φαίνεται εδώ. Και φυσικά όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαβάσει σε σοβαρές μελέτες που είναι προσβάσιμες σε όλους μέσω διαδικτύου, η χρήση των γενόσημων φαρμάκων (δηλ. τα παλιότερα φάρμακα που η πατέντα τους έχει λήξει) δεν ενδείκνυται σε όλες τις παθήσεις, γιατί οι ιοί και οι ασθένειες μεταλλάσονται...
11. πρόγραμμα κατά της διαφθοράς,
12. πώληση ή ένταξη της ΑΤΕ σε νέο σχήμα,
Πώληση της ΑΤΕ σημαίνει το πέρασμα στα χέρια των ιδιωτών το σύνολο της αγροτικής γης στην χώρα μας όπως έχουμε αναλύσει εδώ. Το αυτό και η ένταξή της σε "νέο σχήμα" (λες και η ΑΤΕ είναι τραγουδιστής σε κέντρο της παραλιακής), αφού ο στόχος της τρόικας είναι η πλήρης απεμπλοκή του τραπεζικού τομέα από τον κρατικό έλεγχο. Προσοχή βέβαια. Μιλάμε για τον έλεγχο και όχι τα κρατικά ταμεία τα οποία θα "συνεισφέρουν" όποτε χρειάζεται (όπως φαίνεται εδώ).
13. κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με πάγωμα αποδοχών και επιχειρησιακές συμβάσεις,
Αυτό έχει αναλυθεί επαρκώς και δεν χρήζει περαιτέρω κουβέντας...
14. ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τοπικά σύμφωνα,
Μιλάει βεβαίως έμμεσα για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, τη νέα μορφή δουλοπαροικίας που "ανακαλύφθηκε" ώστε οι ατυχείς εργαζόμενοι να μην έχουν κανένα δικαίωμα ή προστασία. Σχετική ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
15. ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών,
Δείτε σχόλιο στο σημείο 12.
16. απολύσεις στις τράπεζες,
17. ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με προηγούμενη περικοπή των εργασιακών και μισθολογικών προνομίων,
Τα σημεία 16-17 συνδέονται. Οι περισσότερες ΔΕΚΟ είτε είναι κερδοφόρες (βλ. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, κρατικά λαχεία), είτε έχουν προοπτικές ανάπτυξης και μεγάλη ακίνητη περιουσία παρά τα ελλείμματα (βλ. ΟΣΕ). Οι δε "κρατικές" ή "ελεγχόμενες από το κράτος" τράπεζες πάλι έχουν μερίδια αγοράς στα Βαλκάνια, περιουσία κ.λπ. Άρα αποτελούν ευκαιρίες για ορισμένους επενδυτές, αφού η τιμολόγησή τους στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πολύ χαμηλή. Όμως έχουν ένα πρόβλημα: έχουν εργαζόμενους που θέλουν να πληρώνονται, οι οποίοι έχουν (κακώς βεβαίως κατά την τρόικα) και "κεκτημένα". Αυτά πρέπει να φύγουν ώστε οι "επενδυτές" που θα έρθουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Απλά τα πράγματα.
18. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των προνοιακών επιδομάτων,
Και φυσικά πλήρως των φοροαπαλλαγών όπως έχει διαφανεί εδώ. Η τάση σαφής: μετακύλιση του βάρους στους εργαζομένους (ήδη για τους μηχανικούς η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτική από το 2012, εν μέσω κρίσης και τεράστιας ανεργίας στον κλάδο), και "ελάφρυνση" των εργοδοτών ώστε να υπάρξει κερδοφορία. Επειδή όμως το ασφαλιστικό σύστημα δε θα μπορεί ν' ανταπεξέλθει, θα πρέπει οι παροχές να μειωθούν (κάτι που έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει όπως φαίνεται εδώ) και να έχουμε επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.
19. άρση των περιορισμών σε αγορές όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες
Η απελευθέρωση των αγορών είναι κάτι που συμβαίνει ήδη, έστω και με αργά βήματα. Παρόλα αυτά όμως οι αγορές δεν μπορούν να είναι ασύδοτες. Δείτε τι συνέβει με σειρά παρόχων στον τομέα της επικοινωνίας καθώς και ποιος πρόσφατες με τις εταιρείες ενέργειας που και εισέπρατταν αλλά και "φέσωσαν" το κράτος είτε άμεσα (φόροι) είτε έμμεσα (ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές προς ΔΕΗ/ΟΤΕ κ.λπ). Και σ' αυτήν την περίπτωση την "απελευθέρωση" την πληρώσαμε όλοι μας.
20. απελευθέρωση των επαγγελμάτων έως το βαθμό της άρσης της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων σε συμβολαιογραφικές πράξεις που τώρα απαιτείται, της κατάργησης ελέγχου του ΤΕΕ στις χαμηλές αμοιβές (και όχι μόνο).
Συμβολαιογράφος δεν είναι το ίδιο με τον δικηγόρο. Ο δικηγόρος υπάρχει για να προστατεύει τα δικαιώματα του πελάτη του, ενώ ο συμβολαιογράφος χρειάζεται για τη σύννομη σύνταξη του συμβολαίου. Άρα μάλλον είναι απαραίτητοι και οι δύο - η υποχρέωση παρουσίας τους είχε ως ένα βαθμό να κάνει με τον περιορισμό μελλοντικών αγωγών αφού έτσι θα υπήρχε τουλάχιστον ως ένα βαθμό η εγγύηση πλήρωσης κάποιων όρων και η προστασία των δικαιωμάτων των συμβαλλόμενων πλευρών. Για το θέμα των μηχανικών έχουμε αναφερθεί εδώ
Για το δημόσιο χρέος και το γεγονός ότι έχουμε πληρώσει ληστρικούς τόκους 198 δις ευρώ τα τελευταία 35 χρόνια (όπως φαίνεται εδώ) κουβέντα καμία. Αλλά βέβαια...Αυτά τα έχουν εισπράξει οι δανείστριες χώρες οπότε δεν πειράζει...
Το πλήρες κείμενο σε μετάφραση μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά τις επιστημονικές διαφωνίες της WWF, του Πανεπιστημίου Κρήτης και τοπικών φορέων, η Διεύθυνση Δασών του νομού Λασιθίου έχει ξεκινήσει δασοτεχνικές παρεμβάσεις στο Φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη (μια περιοχή που συνδέεται και με την περίφημη επένδυση στο Κάβο Σίδερο), οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν εκχερσώσεις, αποψίλωση των θάμνων, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών και εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων.
Ο υποόροφος του σπάνιου δάσους, δηλαδή η βλάστηση μέσου ύψους, έχει αποψιλωθεί στο 40% της συνολικής έκτασης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η WWF Ελλάς, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.
«Το Φοινικόδασος ανήκει στο δίκτυο Natura και ειδικότερα έχει χαρακτηρισθεί από τη νομοθεσία της ΕΕ (Oδηγία 92/43/ΕΟΚ) ως οικότοπος προτεραιότητας για προστασία» επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση. Για τα δασοτεχνικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της μελέτης «Καθαρισμός φοινικοδάσους για την αντιπυρική και υγειονομική προστασία του» έχουν επίσης γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην πρόσφατη κοινή αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και άλλων δέντρων» αναφέρει η WWF στην ανακοίνωσή της.
Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική υλοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής δηλώνουν τώρα ότι σήμερα υλοποιούνται νέες εκχερσώσεις άσχετες με όσα είχαν ζητηθεί. Εκτός από τον έλεγχο των φοινίκων για τυχόν προσβολή από το διαβόητο κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, τα υλοποιούμενα έργα περιλαμβάνουν επίσης συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της «ανταγωνιστική» βλάστησης, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και χρήση εντομοκτόνων σε 13.000 δέντρα και θάμνους.
Η WWF εκτιμά ότι: Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Άλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας. Όλα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι «ανταγωνιστικά» και δεν πρέπει να απομακρυνθούν. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας.
Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα. Η φυτοπροστασία 13.000 δένδρων είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων. Στη θέση του δρόμου προτείνεται η διατήρηση ενός απλού μονοπατιού.
Αλλά σε καιρούς Μνημονίου τι ψάχνει κανείς να βρει...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου