Είδηση: Τελικά οι μεσάζοντες και οι "σύμβουλοι" αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας μας, και η σημερινή κατάστασή μας αποτελεί ένα απέραντο "Ελ Ντοράντο". Θυμηθείτε τους συμβούλους για τις αποκρατικοποιήσεις, την περίπτωση Αθεμπίγιο, το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου το οποίο πήγε σε μεσάζοντες κ.ο.κ. Και έπεται συνέχεια. Ποσό που θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στις δύο εταιρείες συμβούλων – Lazard και Hamilton – για τις υπηρεσίες τους στην διαδικασία διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής ομολόγων και κατ επέκταση της μείωσης του δημόσιου χρέους.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η οποία επισυνάπτει τις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με την οποία μεταξύ άλλων ζητά να μάθει «με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και ειδικευμένους επιστήμονες στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας».
Επιπροσθέτως, για τα ποσά που θα λάβουν οι δύο εταιρείες προκύπτει ότι :
Για την Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLp (CGSH)
«Η μέγιστη συνολική δαπάνη για την παροχή νομικών υπηρεσιών σχετικά με τους όρους των νέων ομολόγων και δανειακών συμφωνιών με τους επενδυτές και το δημόσιο τομέα σχετικά με την ανταλλαγή, τη νομική υποστήριξη και υλοποίηση των αποφάσεων της 27-7-2011 περιλαμβανομένων και των συμβάσεων με το EFSF ορίζεται στα 6.000.000 ευρώ, εφόσον το έργο έχει ολοκληρωθεί εως τα τέλη Οκτωβρίου 2011. Από αυτό το ποσό, 750.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο, ορίζεται για απασχόληση τοπικών νομικών συμβούλων σε χώρες που η εταιρεία δεν έχει εκπροσώπηση όπως π.χ. στην Ιαπωνία. Σε περίπτωση που το έργο παραταθεί, η αμοιβή ορίζεται σε 1.500.000 ευρώ ανα μήνα, κατά ανώτατο όριο».
Υπό αυτά τα δεδομένα η εταιρεία Hamilton έλαβε 6 εκατ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, επιπλέον 4,5 για το διάστημα Νοέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012 και θα εξακολουθεί να λαμβάνει 1,5 ευρώ για κάθε μήνα παράτασης του έργου. Συνολικά 10,5 εκατ. ευρώ με προοπτική να αυξηθούν.
«η αμοιβή που εγκρίνεται θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επι του ονομαστικού ποσού χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγοραστεί». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η αμοιβή για την Lazard εκτιμούταν σε 25.000.000 ευρώ όταν η σχετική απόφαση μιλούσε για «κούρεμα» του 21% του ελληνικού χρέους. Σήμερα που η συζητήσεις αφορούν «κούρεμα» ύψους 50% συνεπάγεται ότι διπλασιάζεται και η αμοιβή της εν λόγω εταιρείας και διαμορφώνεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στην απάντησή του αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι «αναμένεται να διατηρήσουν το ρόλο τους εως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων και παίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του ελληνικού δημοσίου με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».
Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Είναι απίστευτο!". Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτίμησε σε δηλώσεις της το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ). Αυτά παθαίνει όποια χώρα δεν έχει σύστημα ελέγχου της αγοράς και όπου "απελευθέρωση" σημαίνει ασυδοσία...
Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καταγγέλλει με παρέμβαση ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Πάνος Καμμένος. Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για κίνηση που "οδηγεί στην ερήμωση των μικρών νησιών, ικανοποιεί τους Γερμανικούς τουριστικούς οργανισμούς που θέλουν να μετατρέψουν το Αιγαίο μας σε all inclusive νησιά" και "καταργεί την υφαλοκρηπίδα που συνδέεται με την ύπαρξη οικονομικής ζωής". Καλά που κατάλαβες κύριε Καμμένε...
Πηγή ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα"
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
Γερμανική πρόταση για επίτροπο στην Ελλάδα, σχόλια εντός κι εκτός Ελλάδας / Πολιτικοί και διαφθορά...Όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο
"Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο και για την Ελλάδα και για εμένα", δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς από την πλευρά του είπε ότι ουδείς επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ.
Να μείνουν εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής οι προσβλητικές δηλώσεις, απηύθυνε έκκληση ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.
Αυτές είναι ορισμένες μόνο αντιδράσεις για την απαράδεκτη πρόταση περί "επιτροπείας" στην χώρα μας. Η πρόταση βέβαια των Γερμανών δεν είναι καινούργια και δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν να βάλουν "πόδι" στα εσωτερικά της χώρας μας και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε το σχέδιο για υπερεξουσίες του επιτρόπου Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν (λεπτομέρειες εδώ), το σχέδιο που εκπονήθηκε κατ' εντολήν τους (και χωρίς να το ζητήσουμε) για το "πως θ' αξιοποιηθεί καλύτερα" η δημόσια περιουσία μας (διαβάστε εδώ), καθώς και το σχέδιο επιβλέποντων ανά υπουργείο (διαβάστε εδώ τη σχετική ανάρτηση)...Ποια η διαφορά όλων αυτών με τώρα; Το γεγονός ότι έγινε απροκάλυπτα και σε μια στιγμή που οι Γερμανοί υπέθεταν ότι η πρότασή τους θα περνούσε χωρίς αντιδράσεις. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος αλλά για το πόσο βαρύ είναι το κλίμα για την τρόικα φαίνεται και από το άρθρο ενός πρώην υμνητή του Μνημονίου, του Γ.Λυρτσογιάννη από το "Έθνος" το οποίο το βρίσκεται εδώ και είναι ορμώμενο από τις προτάσεις της για το Μνημόνιο 2, που βασίζονται στο θεώρημα "το Μνημόνιο ήταν καλό, αλλά οι Έλληνες τα έκαναν χάλια", την αλαζονική παρουσία των δανειστών μας (που δε λογαριάζουν Συντάγματα και κοινωνικούς διαλόγους) και που υποστηρίζονται από τις υπερφίαλες Γερμανικές απαιτήσεις. Για την Γερμανική πρόταση σας παραθέτουμε ένα εξαιρετικό άρθρο του Γίωργου Δελαστίκ:
"Εφριξαν όλοι οι Ελληνες μόλις άκουσαν ή διάβασαν τις πρώτες ειδήσεις για το γερμανικό έγγραφο αναφερόμενο στις προτάσεις του Βερολίνου για τη χώρα μας που επιδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ στις αντιπροσωπείες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης. Ενα έγγραφο που αποκάλυψε πρώτη η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, υποχρεώνοντας έτσι όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, να διοχετεύσουν στον Τύπο το πλήρες κείμενό του, με αποτέλεσμα να μάθουν όλο το περιεχόμενό του και οι Ελληνες από χθεσινές εφημερίδες.
Πρόκειται για επαίσχυντο κείμενο πρωτοφανούς ωμότητας, το οποίο διαπνέεται από απροκάλυπτα αποικιακή -για να μην πούμε ναζιστική- νοοτροπία κατά της Ελλάδας, τέτοια που σε γραπτή μορφή υπήρχε μόνο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προ εβδομηκονταετίας και πλέον. Σε καμία περίπτωση το έγγραφο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί προερχόμενο από φιλική χώρα. Συνιστά υπαγόρευση όρων από κατακτητή προς υπόδουλο πληθυσμό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ελληνικό λαό - ως εχθρική επίθεση από κράτος που θέλει να καταλύσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας κατά το πρότυπο της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ τον Απρίλιο του 1941.
Εν πρώτοις το Βερολίνο απαιτεί να οριστεί κατοχικός διοικητής της Ελλάδας από την ΕΕ με το προκάλυμμα του «επιτρόπου επί του ελληνικού προϋπολογισμού». Αυτός ο κατοχικός διοικητής, όπως οι γκατουλάιτερ που διόριζαν οι ναζί σε όσες χώρες κατακτούσαν, τονίζεται ρητά στο γερμανικό έγγραφο ότι «πρέπει να έχει την εξουσία... να ασκεί βέτο (!) σε αποφάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η τρόικα»!
Καμία απόφαση δηλαδή της εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης για να δοθούν χρήματα για την παιδεία ή την υγεία ή για συντάξεις δεν θα ισχύει, αν ο κατοχικός διοικητής κρίνει μόνος του και αποφασίσει ότι αυτή η απόφαση δεν συνάδει με τις εντολές της τρόικας για την Ελλάδα. Σε απλά ελληνικά ο Γερμανός γκαουλάιτερ θα αποφασίζει και θα κλείνει σχολεία και νοσοκομεία ή δεν θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο έναν ή πολλούς μήνες!
Στο κατάπτυστο έγγραφό τους οι Γερμανοί ετοιμάζουν το πλαίσιο για να οδηγήσουν κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά, στην πείνα τον ελληνικό λαό! «Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί νομικά να δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους. Τα κρατικά έσοδα θα χρησιμοποιούνται πρώτα και πάνω απ' όλα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μόνο τα έσοδα που απομένουν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν πρωτογενείς δαπάνες» αναφέρει ρητά το απίστευτα εξευτελιστικό για τη χώρα μας γερμανικό έγγραφο.
Κάθε μήνα δηλαδή ο κατοχικός διοικητής της ΕΕ θα πληρώνει τους δανειστές και ανάλογα με τα λεφτά που θα μένουν, θα παίρνουν ή δεν θα παίρνουν μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι και συντάξεις οι συνταξιούχοι! Λήγει π.χ. ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ τον Μάρτη, δεν δίνει μισθούς εκείνον τον μήνα ο γκαουλάιτερ και βγαίνουν στη ζητιανιά οι δημόσιοι υπάλληλοι!
Η ναζιστική θηριωδία των Γερμανών αναπηδά και σε ένα άλλο σημείο του εγγράφου τους, όπου ουσιαστικά προαναγγέλλουν ότι μόλις ψηφιστεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο υποδούλωσης της Ελλάδας, θα πάψουν να μας δίνουν και τις δόσεις του δανείου! Ο λόγος είναι απλούστατος. Με το νέο αποικιακό καθεστώς, η Ελλάδα θα είναι αδύνατον να χρεοκοπήσει γιατί ο κατοχικός διοικητής θα πληρώνει ανελλιπώς τα τοκοχρεωλύσια ακόμη και αν δεν του μένουν λεφτά να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αν δηλαδή δεν δώσουν οι Ευρωπαίοι κάποια δόση του δανείου, ο γκαουλάιτερ θα δίνει οπωσδήποτε τα λεφτά στους ξένους δανειστές και θα κόβει ακόμη περισσότερο τους μισθούς και τις συντάξεις ή θα κλείνει νοσοκομεία και σχολεία!
«Αν μια μελλοντική δόση δανείου δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά θα πρέπει αντιθέτως να δεχθεί περαιτέρω περικοπές σε πρωτογενείς δαπάνες ως τη μοναδική δυνατή συνέπεια οποιασδήποτε μη εκταμίευσης» αναφέρεται -με ομολογουμένως εντυπωσιακό κυνισμό που αφήνει άναυδο κάθε αναγνώστη- στο ανατριχιαστικό γερμανικό έγγραφο που αποκαλύπτει το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρωζώνης και της ΕΕ του 21ου αιώνα.
ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ των Γερμανών επικυρίαρχων της Ευρώπης είναι απύθμενο. Δεν τους αρκεί η επαίσχυντη επιβολή αποικιοκρατικού - κατοχικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Απαιτούν και τη... συνταγματική κατοχύρωσή του!!! Να ορίσουμε επισήμως δηλαδή ως πολίτευμα της χώρας την αποικιοκρατία! «Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο νέος μηχανισμός επιτήρησης θα κατοχυρωθεί πλήρως στο εθνικό δίκαιο, κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής αναθεώρησης» υπογραμμίζεται ρητά στην τελευταία φράση του εγγράφου τους, που ξεσήκωσε τους Ελληνες. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούν τόσοι δωσίλογοι Ελληνες βουλευτές ώστε να ικανοποιηθεί και αυτή η γερμανική απαίτηση - αν και καθόλου σίγουροι δεν είμαστε γι' αυτό, οφείλουμε να ομολογήσουμε."
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η εξουσία φθείρει και διαφθείρει. Και αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο...Εμείς, λοιπόν, οι Έλληνες είμαστε οι απόβλητοι της Γης... Οι κολασμένοι του πλανήτη. Ο κ. Παπανδρέου έβαλε πρώτος φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του... Και από κει και πέρα μάς κάνανε ρεντίκολο παντού...Διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, κοπρίτες και ένα σωρό άλλες ταμπέλες που απλόχερα μοίρασε ως... φέιγ βολάν όπου έβρισκε μικρόφωνο, εντός και εκτός Ελλάδας, ο κ. Πάγκαλος που... αντιπρόεδρο τον έκανε ο Γιωργάκης για να του κλείσει το στόμα, πράγμα που πέτυχε, αφού από τότε ποτέ ο Θόδωρος δεν είπε κακιά κουβέντα για τον αρχηγό του και πρωθυπουργό του.
Μόνο οι ξένοι, με πρώτους αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο και μας απειλούν με χρεοκοπία και πείνα (αλήθεια, τώρα τι ζούμε;), είναι όχι χειρότεροι από εμάς, αλλά είναι και ολυμπιονίκες της διαφθοράς, της κομπίνας και του αυτοεξευτελισμού.
Υπάρχει Θεός, κυρία Μέρκελ, ο οποίος τα πανθ' όρα. Και σου έστειλε αυτόν τον... λεβέντη, τον... εντιμότατο κ. Βουλφ που έκανες Πρόεδρο της Γερμανίας και αποκαλύπτεται μεγάλος αρπάχτρας, ο οποίος όχι μόνο απέκρυψε δάνειο που είχε πάρει με χαμηλό επιτόκιο, αλλά από τους εκατομμυριούχους φίλους του με τους οποίους συναναστρεφόταν σε κότερα και πολυτελή ξενοδοχεία της Γαλλίας έπαιρνε φιλοδωρήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και όταν τα στοιχεία της σκανδαλώδους δράσης του, έφτασαν στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, τη «Bild», την απείλησε για να μην τα δημοσιεύσει, αυτή όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Η σύζυγος του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (που μας λένε ότι εκεί λειτουργούν όλα... ρολόι και είναι η χώρα που δίνει άσυλο σ' όλους τους μεγάλους καρχαρίες και κλέφτες πολιτικούς, με αντάλλαγμα τη φύλαξη των δισεκατομμυρίων τους) κ. Φιλίπ Χίλντεμπραντ κατηγορείται για ύποπτες συναλλαγές. Συγκεκριμένα η κυρία του, έχοντας εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με τις ισοτιμίες, αγόραζε δολάρια και μετά τα μετέτρεπε σε φράγκα, αποκομίζοντας διόλου αμελητέα κέρδη, σε πρώτη φάση, όπως έχει αποκαλυφθεί, 75.000 φράγκα και γύρευε πόσα άλλα έχει αρπάξει η... εντιμότατη και αυτή κυρία. Και τελικά ο σύζυγος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.Βόμβα έσκασε και για τον πρώην πρωθυπουργό της Αγγλίας, τον Τόνι Μπλερ... Εισέπραξε για... συμβουλές που δίνει 11.000.000 λίρες και δημόσια μάλιστα τα 3.000.000! Αυτός κι αν είναι μεγαλοφοροφυγάς... Βλέπετε και εκεί στους λόρδους η διαφθορά, η απάτη και το κλέψιμο είναι... παντεσπάνι...
Και να κλείσουμε σήμερα τον περίπατο στον κήπο με τις χρυσαφί μαργαρίτες, με τον σεβασμό που έχουν μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποκάλεσε παλιάνθρωπο τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί! Έχει δίκιο η κυρία Μέρκελ που μας κατηγορεί ότι είμαστε καθυστερημένοι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως για τις... μεταρρυθμίσεις που θέλουν να μας επιβάλουν, για να μας... συμμορφώσουν. Στουρνάρια παραμένουμε...
Πηγή ειδήσεων: "Παρόν", "Έθνος"
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς από την πλευρά του είπε ότι ουδείς επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ.
Να μείνουν εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής οι προσβλητικές δηλώσεις, απηύθυνε έκκληση ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.
Αυτές είναι ορισμένες μόνο αντιδράσεις για την απαράδεκτη πρόταση περί "επιτροπείας" στην χώρα μας. Η πρόταση βέβαια των Γερμανών δεν είναι καινούργια και δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούν να βάλουν "πόδι" στα εσωτερικά της χώρας μας και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε το σχέδιο για υπερεξουσίες του επιτρόπου Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν (λεπτομέρειες εδώ), το σχέδιο που εκπονήθηκε κατ' εντολήν τους (και χωρίς να το ζητήσουμε) για το "πως θ' αξιοποιηθεί καλύτερα" η δημόσια περιουσία μας (διαβάστε εδώ), καθώς και το σχέδιο επιβλέποντων ανά υπουργείο (διαβάστε εδώ τη σχετική ανάρτηση)...Ποια η διαφορά όλων αυτών με τώρα; Το γεγονός ότι έγινε απροκάλυπτα και σε μια στιγμή που οι Γερμανοί υπέθεταν ότι η πρότασή τους θα περνούσε χωρίς αντιδράσεις. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος αλλά για το πόσο βαρύ είναι το κλίμα για την τρόικα φαίνεται και από το άρθρο ενός πρώην υμνητή του Μνημονίου, του Γ.Λυρτσογιάννη από το "Έθνος" το οποίο το βρίσκεται εδώ και είναι ορμώμενο από τις προτάσεις της για το Μνημόνιο 2, που βασίζονται στο θεώρημα "το Μνημόνιο ήταν καλό, αλλά οι Έλληνες τα έκαναν χάλια", την αλαζονική παρουσία των δανειστών μας (που δε λογαριάζουν Συντάγματα και κοινωνικούς διαλόγους) και που υποστηρίζονται από τις υπερφίαλες Γερμανικές απαιτήσεις. Για την Γερμανική πρόταση σας παραθέτουμε ένα εξαιρετικό άρθρο του Γίωργου Δελαστίκ:
"Εφριξαν όλοι οι Ελληνες μόλις άκουσαν ή διάβασαν τις πρώτες ειδήσεις για το γερμανικό έγγραφο αναφερόμενο στις προτάσεις του Βερολίνου για τη χώρα μας που επιδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ στις αντιπροσωπείες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης. Ενα έγγραφο που αποκάλυψε πρώτη η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, υποχρεώνοντας έτσι όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, να διοχετεύσουν στον Τύπο το πλήρες κείμενό του, με αποτέλεσμα να μάθουν όλο το περιεχόμενό του και οι Ελληνες από χθεσινές εφημερίδες.
Πρόκειται για επαίσχυντο κείμενο πρωτοφανούς ωμότητας, το οποίο διαπνέεται από απροκάλυπτα αποικιακή -για να μην πούμε ναζιστική- νοοτροπία κατά της Ελλάδας, τέτοια που σε γραπτή μορφή υπήρχε μόνο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προ εβδομηκονταετίας και πλέον. Σε καμία περίπτωση το έγγραφο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί προερχόμενο από φιλική χώρα. Συνιστά υπαγόρευση όρων από κατακτητή προς υπόδουλο πληθυσμό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ελληνικό λαό - ως εχθρική επίθεση από κράτος που θέλει να καταλύσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας κατά το πρότυπο της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ τον Απρίλιο του 1941.
Εν πρώτοις το Βερολίνο απαιτεί να οριστεί κατοχικός διοικητής της Ελλάδας από την ΕΕ με το προκάλυμμα του «επιτρόπου επί του ελληνικού προϋπολογισμού». Αυτός ο κατοχικός διοικητής, όπως οι γκατουλάιτερ που διόριζαν οι ναζί σε όσες χώρες κατακτούσαν, τονίζεται ρητά στο γερμανικό έγγραφο ότι «πρέπει να έχει την εξουσία... να ασκεί βέτο (!) σε αποφάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η τρόικα»!
Καμία απόφαση δηλαδή της εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης για να δοθούν χρήματα για την παιδεία ή την υγεία ή για συντάξεις δεν θα ισχύει, αν ο κατοχικός διοικητής κρίνει μόνος του και αποφασίσει ότι αυτή η απόφαση δεν συνάδει με τις εντολές της τρόικας για την Ελλάδα. Σε απλά ελληνικά ο Γερμανός γκαουλάιτερ θα αποφασίζει και θα κλείνει σχολεία και νοσοκομεία ή δεν θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο έναν ή πολλούς μήνες!
Στο κατάπτυστο έγγραφό τους οι Γερμανοί ετοιμάζουν το πλαίσιο για να οδηγήσουν κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά, στην πείνα τον ελληνικό λαό! «Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί νομικά να δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη μελλοντική εξυπηρέτηση του χρέους. Τα κρατικά έσοδα θα χρησιμοποιούνται πρώτα και πάνω απ' όλα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μόνο τα έσοδα που απομένουν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν πρωτογενείς δαπάνες» αναφέρει ρητά το απίστευτα εξευτελιστικό για τη χώρα μας γερμανικό έγγραφο.
Κάθε μήνα δηλαδή ο κατοχικός διοικητής της ΕΕ θα πληρώνει τους δανειστές και ανάλογα με τα λεφτά που θα μένουν, θα παίρνουν ή δεν θα παίρνουν μισθό οι δημόσιοι υπάλληλοι και συντάξεις οι συνταξιούχοι! Λήγει π.χ. ομόλογο 14,5 δισ. ευρώ τον Μάρτη, δεν δίνει μισθούς εκείνον τον μήνα ο γκαουλάιτερ και βγαίνουν στη ζητιανιά οι δημόσιοι υπάλληλοι!
Η ναζιστική θηριωδία των Γερμανών αναπηδά και σε ένα άλλο σημείο του εγγράφου τους, όπου ουσιαστικά προαναγγέλλουν ότι μόλις ψηφιστεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο υποδούλωσης της Ελλάδας, θα πάψουν να μας δίνουν και τις δόσεις του δανείου! Ο λόγος είναι απλούστατος. Με το νέο αποικιακό καθεστώς, η Ελλάδα θα είναι αδύνατον να χρεοκοπήσει γιατί ο κατοχικός διοικητής θα πληρώνει ανελλιπώς τα τοκοχρεωλύσια ακόμη και αν δεν του μένουν λεφτά να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αν δηλαδή δεν δώσουν οι Ευρωπαίοι κάποια δόση του δανείου, ο γκαουλάιτερ θα δίνει οπωσδήποτε τα λεφτά στους ξένους δανειστές και θα κόβει ακόμη περισσότερο τους μισθούς και τις συντάξεις ή θα κλείνει νοσοκομεία και σχολεία!
«Αν μια μελλοντική δόση δανείου δεν εκταμιευθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τους δανειστές της με χρεοκοπία, αλλά θα πρέπει αντιθέτως να δεχθεί περαιτέρω περικοπές σε πρωτογενείς δαπάνες ως τη μοναδική δυνατή συνέπεια οποιασδήποτε μη εκταμίευσης» αναφέρεται -με ομολογουμένως εντυπωσιακό κυνισμό που αφήνει άναυδο κάθε αναγνώστη- στο ανατριχιαστικό γερμανικό έγγραφο που αποκαλύπτει το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρωζώνης και της ΕΕ του 21ου αιώνα.
ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ των Γερμανών επικυρίαρχων της Ευρώπης είναι απύθμενο. Δεν τους αρκεί η επαίσχυντη επιβολή αποικιοκρατικού - κατοχικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Απαιτούν και τη... συνταγματική κατοχύρωσή του!!! Να ορίσουμε επισήμως δηλαδή ως πολίτευμα της χώρας την αποικιοκρατία! «Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο νέος μηχανισμός επιτήρησης θα κατοχυρωθεί πλήρως στο εθνικό δίκαιο, κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής αναθεώρησης» υπογραμμίζεται ρητά στην τελευταία φράση του εγγράφου τους, που ξεσήκωσε τους Ελληνες. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούν τόσοι δωσίλογοι Ελληνες βουλευτές ώστε να ικανοποιηθεί και αυτή η γερμανική απαίτηση - αν και καθόλου σίγουροι δεν είμαστε γι' αυτό, οφείλουμε να ομολογήσουμε."
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η εξουσία φθείρει και διαφθείρει. Και αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο...Εμείς, λοιπόν, οι Έλληνες είμαστε οι απόβλητοι της Γης... Οι κολασμένοι του πλανήτη. Ο κ. Παπανδρέου έβαλε πρώτος φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του... Και από κει και πέρα μάς κάνανε ρεντίκολο παντού...Διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, κοπρίτες και ένα σωρό άλλες ταμπέλες που απλόχερα μοίρασε ως... φέιγ βολάν όπου έβρισκε μικρόφωνο, εντός και εκτός Ελλάδας, ο κ. Πάγκαλος που... αντιπρόεδρο τον έκανε ο Γιωργάκης για να του κλείσει το στόμα, πράγμα που πέτυχε, αφού από τότε ποτέ ο Θόδωρος δεν είπε κακιά κουβέντα για τον αρχηγό του και πρωθυπουργό του.
Μόνο οι ξένοι, με πρώτους αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο και μας απειλούν με χρεοκοπία και πείνα (αλήθεια, τώρα τι ζούμε;), είναι όχι χειρότεροι από εμάς, αλλά είναι και ολυμπιονίκες της διαφθοράς, της κομπίνας και του αυτοεξευτελισμού.
Υπάρχει Θεός, κυρία Μέρκελ, ο οποίος τα πανθ' όρα. Και σου έστειλε αυτόν τον... λεβέντη, τον... εντιμότατο κ. Βουλφ που έκανες Πρόεδρο της Γερμανίας και αποκαλύπτεται μεγάλος αρπάχτρας, ο οποίος όχι μόνο απέκρυψε δάνειο που είχε πάρει με χαμηλό επιτόκιο, αλλά από τους εκατομμυριούχους φίλους του με τους οποίους συναναστρεφόταν σε κότερα και πολυτελή ξενοδοχεία της Γαλλίας έπαιρνε φιλοδωρήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και όταν τα στοιχεία της σκανδαλώδους δράσης του, έφτασαν στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, τη «Bild», την απείλησε για να μην τα δημοσιεύσει, αυτή όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Η σύζυγος του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (που μας λένε ότι εκεί λειτουργούν όλα... ρολόι και είναι η χώρα που δίνει άσυλο σ' όλους τους μεγάλους καρχαρίες και κλέφτες πολιτικούς, με αντάλλαγμα τη φύλαξη των δισεκατομμυρίων τους) κ. Φιλίπ Χίλντεμπραντ κατηγορείται για ύποπτες συναλλαγές. Συγκεκριμένα η κυρία του, έχοντας εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με τις ισοτιμίες, αγόραζε δολάρια και μετά τα μετέτρεπε σε φράγκα, αποκομίζοντας διόλου αμελητέα κέρδη, σε πρώτη φάση, όπως έχει αποκαλυφθεί, 75.000 φράγκα και γύρευε πόσα άλλα έχει αρπάξει η... εντιμότατη και αυτή κυρία. Και τελικά ο σύζυγος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.Βόμβα έσκασε και για τον πρώην πρωθυπουργό της Αγγλίας, τον Τόνι Μπλερ... Εισέπραξε για... συμβουλές που δίνει 11.000.000 λίρες και δημόσια μάλιστα τα 3.000.000! Αυτός κι αν είναι μεγαλοφοροφυγάς... Βλέπετε και εκεί στους λόρδους η διαφθορά, η απάτη και το κλέψιμο είναι... παντεσπάνι...
Και να κλείσουμε σήμερα τον περίπατο στον κήπο με τις χρυσαφί μαργαρίτες, με τον σεβασμό που έχουν μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποκάλεσε παλιάνθρωπο τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί! Έχει δίκιο η κυρία Μέρκελ που μας κατηγορεί ότι είμαστε καθυστερημένοι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως για τις... μεταρρυθμίσεις που θέλουν να μας επιβάλουν, για να μας... συμμορφώσουν. Στουρνάρια παραμένουμε...
Πηγή ειδήσεων: "Παρόν", "Έθνος"
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
3 δις σε τόκους δανείων το 2011 / Προσδοκόμενα οφέλη από τα κοιτάσματα πετρέλαιου / Ανακάλυψη του ΠΑΣΟΚ: πράσινη ενέργεια παραγόμενη από πετρέλαιο
H σημερινή μας ανάρτηση παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία". Σ' αυτό αναδεικνύεται το κόστος που έχει το τοκογλυφικό δάνειο του Μνημονίου για την χώρα μας, καθώς και το ότι οι θυσίες των μισθωτών και συνταξιούχων πήγαν όχι για την εξυπηρέτηση των δανείoυ, αλλά των τόκων αυτού:
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τουλάχιστον το 1/3 των αναγκών μας σε πετρέλαιο, με ταυτόχρονη μείωση κατά 3,5 με 4 δισ. ευρώ ετησίως του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μπορούν να καλύψουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μάλιστα για την εκτίμηση αυτή επικαλέστηκε τα δεδομένα που υπάρχουν από τις σεισμικές έρευνες και τις παλιότερες γεωτρήσεις σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: «Σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη διάθεσή μας και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου.
Οπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά είναι θετικές και η διαδικασία «θα πάει καλά και θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες δεσμευτικές προσφορές». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι αντίστοιχες έρευνες στο Δυρράχιο της Αλβανίας δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου 1 δισ. βαρελιών. Σημείωσε δε πως η περιοχή μοιάζει γεωλογικά με εκείνες της Δυτικής Ελλάδας.
Οπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP -που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης- έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας, εξειδικευμένο κλιμάκιο του Ινστιτούτου έχει εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζεται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Τα αναβαθμισμένα πακέτα δεδομένων (data packages) που θα παραδώσουν στο ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του τομέα.
Κάτι τέτοιο θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα εάν γνωρίζαμε ότι θα οφελούμασταν ως χώρα από τα κοιτάσματα αυτά. Δυστυχώς όμως στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει για την καινούργια δανειακή σύμβαση, τα έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος θα αποτελέσουν "υποθήκη" για τα καινούργια δάνεια, μαζί με διάφορα άλλα (μεταξύ των οποίων και την ηλιακή ενέργεια που θα παραχθεί από το πρόγραμμα "Helios" όπως έχουμε γράψει εδώ).
Aπό μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... "Ο κύριος Μυτιληναίος, διαθέτει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ξέρετε πως το παράγει; Με... πετρέλαιο! Και ως γνωστόν, το πετρέλαιο είναι μαύρο. Δεν είναι «πράσινο». Κατά τ' άλλα, μία από τις πρώτες ενέργειες του κυρίου Παπακωνσταντίνου ξέρετε ποια ήταν; Ήταν να κατατάξει την μονάδα αυτή στις «πράσινες» πηγές ενέργειας και ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει ...Μυτιληνόσημο! Να πληρώνει δηλαδή την μονάδα αυτή ως ανανεώσιμη πηγή παραγωγής ρεύματος." Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας στην περιλάλητη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Αλήθεια καμία απάντηση θα πάρουμε από τον κύριο Παπακωνσταντίνου επί του θέματος; ).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τουλάχιστον το 1/3 των αναγκών μας σε πετρέλαιο, με ταυτόχρονη μείωση κατά 3,5 με 4 δισ. ευρώ ετησίως του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μπορούν να καλύψουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μάλιστα για την εκτίμηση αυτή επικαλέστηκε τα δεδομένα που υπάρχουν από τις σεισμικές έρευνες και τις παλιότερες γεωτρήσεις σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: «Σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη διάθεσή μας και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου.
Οπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά είναι θετικές και η διαδικασία «θα πάει καλά και θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες δεσμευτικές προσφορές». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι αντίστοιχες έρευνες στο Δυρράχιο της Αλβανίας δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου 1 δισ. βαρελιών. Σημείωσε δε πως η περιοχή μοιάζει γεωλογικά με εκείνες της Δυτικής Ελλάδας.
Οπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP -που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης- έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας, εξειδικευμένο κλιμάκιο του Ινστιτούτου έχει εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζεται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Τα αναβαθμισμένα πακέτα δεδομένων (data packages) που θα παραδώσουν στο ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του τομέα.
Κάτι τέτοιο θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα εάν γνωρίζαμε ότι θα οφελούμασταν ως χώρα από τα κοιτάσματα αυτά. Δυστυχώς όμως στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει για την καινούργια δανειακή σύμβαση, τα έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος θα αποτελέσουν "υποθήκη" για τα καινούργια δάνεια, μαζί με διάφορα άλλα (μεταξύ των οποίων και την ηλιακή ενέργεια που θα παραχθεί από το πρόγραμμα "Helios" όπως έχουμε γράψει εδώ).
Aπό μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... "Ο κύριος Μυτιληναίος, διαθέτει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ξέρετε πως το παράγει; Με... πετρέλαιο! Και ως γνωστόν, το πετρέλαιο είναι μαύρο. Δεν είναι «πράσινο». Κατά τ' άλλα, μία από τις πρώτες ενέργειες του κυρίου Παπακωνσταντίνου ξέρετε ποια ήταν; Ήταν να κατατάξει την μονάδα αυτή στις «πράσινες» πηγές ενέργειας και ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει ...Μυτιληνόσημο! Να πληρώνει δηλαδή την μονάδα αυτή ως ανανεώσιμη πηγή παραγωγής ρεύματος." Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας στην περιλάλητη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Αλήθεια καμία απάντηση θα πάρουμε από τον κύριο Παπακωνσταντίνου επί του θέματος; ).
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012
Βασικές αρχές του Μνημονίου 2 / Οικολογικό έγκλημα στο Φοινικόδασος του Βάι;
Παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένες οι βασικές αρχές του νέου Μνημονίου όπως αυτό ζητείται από την τρόικα. Αποδεικνύεται γι' άλλη μια φορά ότι αν δε βάζεις όρια με εμφατικό τρόπο, το αποτέλεσμα είναι η εξαγρίωση των απαιτούντων (κάτι που είχε διαφανεί από την πρώτη αναγγελία του Μνημονίου 2). Συγκεκριμένα ζητείται:
1. απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, με προτεινόμενους τομείς την άμυνα και την υγεία
Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι στο Δημόσιο υπάρχει Συνταγματική κάλυψη των θέσεων το οποίο δεν αλλάζει παρά μόνο από την Βουλή. Δεν τους το είπε ο κύριος Παπαδήμος ή φοβήθηκε μήπως στεναχωρήσει τους φίλους του; Όπως και να έχει οι απαιτήσεις αυτές είναι και επικίνδυνες: ο στρατός σήμερα έχει φοβερό πρόβλημα επάνδρωσης ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν επαρκούν παρά τα τρίκ Λοβέρδου με το κλείσιμο κλινικών και την υποβάθμιση μεγάλου αριθμού νοσοκομείων. Πάντως πάλι καλά που δε ζήτησαν να καταργήσουμε το στρατό τελείως.
2. μείωση των επικουρικών συντάξεων,
Με ξένα κόλλυβα είναι εύκολο να κάνει κανείς κηδείες. Ο βλάκας Έλληνας πλήρωνε τόσα χρόνια έξτρα χρήματα για να έχει καλύτερες συντάξιμες απολαβές, το κράτος ΔΕΝ συμμετείχε σ' αυτό, αλλά τώρα για να "κάνουμε οικονομία", θα πρέπει να πάρει λιγότερα. Έξυπνο...
3. ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης,
Ως ανωτέρο. Τα ταμεία είναι ξεχωριστά γιατί οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί, οι εισφορές είναι διαφορετικές όπως και οι παροχές.
4. μείωση των εισακτέων στις σχολές ενόπλεων δυνάμεων και αστυνομίας,
Έξυπνη κίνηση. Γιατί όχι να μην τις καταργήσουμε τελείως; Οι αξιωματικοί κοστίζουν. Φαντάροι μόνο και "μπάτσοι" ανεκπαίδευτοι. Φαντάζομαι θα μας στείλουν την ανώτερη ηγεσία οι ίδιοι οι τροϊκανοί από τις χώρες τους για να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα;#
5. ενίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις,
Δηλαδή πόσο να πάει 30 προς 1; Σαράντα προς 1; Έχει πάει κανείς σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες να δει τι γίνεται; Στην επαρχία τουλάχιστον επικρατεί αλαλούμ αφού δεν υπάρχουν υπάλληλοι να γίνει η δουλειά. Αλήθειες και ψέμματα για το Δημόσιο μπορείτε να βρείτε εδώ.
6. διακομματικό γενικό γραμματέα φορολογίας,
Φανφάρες. Απλώς η μη εναλλαγή γενικών γραμματέων σε υπουργεία με τις αλλαγές κυβερνήσεων αρκεί και η αντικειμενική τοποθέτησή τους αρκεί
7. νέο φορολογικό σύστημα ως αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας,
Ασχολίαστο. Μάλλον δεν μιλούν για το φορολογικό σύστημα το οποίο έχει αλλάξει 6 φορές τα τελευταία δύο χρόνια, χώρια τις τροπολογίες, μετά τις δικές τους απαιτήσεις.
8. μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 1% του ΑΕΠ,
Αν γίνεται καλώς. Μήπως πρώτα όμως να γίνουν περικοπές στα ταξίδια τους τα οποία πληρώνουμε εμείς;
9. μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015,
Δείτε σχόλιο στο σημείο 6.
10. περικοπή της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
Γιατί να μη δίνονται μόνο ασπιρίνες και πενικιλλίνη; Φτηνές και οικονομικές λύσεις. Γιατί όχι μόνο "μια καλή κουβέντα" και οι άρρωστοι στον Καιάδα; Είπαμε οικονομία αλλά ήδη η κατάσταση στο θέμα των φαρμάκων και υλικών έχει φτάσει σε οριακά σημεία όπως φαίνεται εδώ. Και φυσικά όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαβάσει σε σοβαρές μελέτες που είναι προσβάσιμες σε όλους μέσω διαδικτύου, η χρήση των γενόσημων φαρμάκων (δηλ. τα παλιότερα φάρμακα που η πατέντα τους έχει λήξει) δεν ενδείκνυται σε όλες τις παθήσεις, γιατί οι ιοί και οι ασθένειες μεταλλάσονται...
11. πρόγραμμα κατά της διαφθοράς,
12. πώληση ή ένταξη της ΑΤΕ σε νέο σχήμα,
Πώληση της ΑΤΕ σημαίνει το πέρασμα στα χέρια των ιδιωτών το σύνολο της αγροτικής γης στην χώρα μας όπως έχουμε αναλύσει εδώ. Το αυτό και η ένταξή της σε "νέο σχήμα" (λες και η ΑΤΕ είναι τραγουδιστής σε κέντρο της παραλιακής), αφού ο στόχος της τρόικας είναι η πλήρης απεμπλοκή του τραπεζικού τομέα από τον κρατικό έλεγχο. Προσοχή βέβαια. Μιλάμε για τον έλεγχο και όχι τα κρατικά ταμεία τα οποία θα "συνεισφέρουν" όποτε χρειάζεται (όπως φαίνεται εδώ).
13. κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με πάγωμα αποδοχών και επιχειρησιακές συμβάσεις,
Αυτό έχει αναλυθεί επαρκώς και δεν χρήζει περαιτέρω κουβέντας...
14. ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τοπικά σύμφωνα,
Μιλάει βεβαίως έμμεσα για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, τη νέα μορφή δουλοπαροικίας που "ανακαλύφθηκε" ώστε οι ατυχείς εργαζόμενοι να μην έχουν κανένα δικαίωμα ή προστασία. Σχετική ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
15. ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών,
Δείτε σχόλιο στο σημείο 12.
16. απολύσεις στις τράπεζες,
17. ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με προηγούμενη περικοπή των εργασιακών και μισθολογικών προνομίων,
Τα σημεία 16-17 συνδέονται. Οι περισσότερες ΔΕΚΟ είτε είναι κερδοφόρες (βλ. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, κρατικά λαχεία), είτε έχουν προοπτικές ανάπτυξης και μεγάλη ακίνητη περιουσία παρά τα ελλείμματα (βλ. ΟΣΕ). Οι δε "κρατικές" ή "ελεγχόμενες από το κράτος" τράπεζες πάλι έχουν μερίδια αγοράς στα Βαλκάνια, περιουσία κ.λπ. Άρα αποτελούν ευκαιρίες για ορισμένους επενδυτές, αφού η τιμολόγησή τους στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πολύ χαμηλή. Όμως έχουν ένα πρόβλημα: έχουν εργαζόμενους που θέλουν να πληρώνονται, οι οποίοι έχουν (κακώς βεβαίως κατά την τρόικα) και "κεκτημένα". Αυτά πρέπει να φύγουν ώστε οι "επενδυτές" που θα έρθουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Απλά τα πράγματα.
18. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των προνοιακών επιδομάτων,
Και φυσικά πλήρως των φοροαπαλλαγών όπως έχει διαφανεί εδώ. Η τάση σαφής: μετακύλιση του βάρους στους εργαζομένους (ήδη για τους μηχανικούς η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτική από το 2012, εν μέσω κρίσης και τεράστιας ανεργίας στον κλάδο), και "ελάφρυνση" των εργοδοτών ώστε να υπάρξει κερδοφορία. Επειδή όμως το ασφαλιστικό σύστημα δε θα μπορεί ν' ανταπεξέλθει, θα πρέπει οι παροχές να μειωθούν (κάτι που έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει όπως φαίνεται εδώ) και να έχουμε επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.
19. άρση των περιορισμών σε αγορές όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες
Η απελευθέρωση των αγορών είναι κάτι που συμβαίνει ήδη, έστω και με αργά βήματα. Παρόλα αυτά όμως οι αγορές δεν μπορούν να είναι ασύδοτες. Δείτε τι συνέβει με σειρά παρόχων στον τομέα της επικοινωνίας καθώς και ποιος πρόσφατες με τις εταιρείες ενέργειας που και εισέπρατταν αλλά και "φέσωσαν" το κράτος είτε άμεσα (φόροι) είτε έμμεσα (ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές προς ΔΕΗ/ΟΤΕ κ.λπ). Και σ' αυτήν την περίπτωση την "απελευθέρωση" την πληρώσαμε όλοι μας.
20. απελευθέρωση των επαγγελμάτων έως το βαθμό της άρσης της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων σε συμβολαιογραφικές πράξεις που τώρα απαιτείται, της κατάργησης ελέγχου του ΤΕΕ στις χαμηλές αμοιβές (και όχι μόνο).
Συμβολαιογράφος δεν είναι το ίδιο με τον δικηγόρο. Ο δικηγόρος υπάρχει για να προστατεύει τα δικαιώματα του πελάτη του, ενώ ο συμβολαιογράφος χρειάζεται για τη σύννομη σύνταξη του συμβολαίου. Άρα μάλλον είναι απαραίτητοι και οι δύο - η υποχρέωση παρουσίας τους είχε ως ένα βαθμό να κάνει με τον περιορισμό μελλοντικών αγωγών αφού έτσι θα υπήρχε τουλάχιστον ως ένα βαθμό η εγγύηση πλήρωσης κάποιων όρων και η προστασία των δικαιωμάτων των συμβαλλόμενων πλευρών. Για το θέμα των μηχανικών έχουμε αναφερθεί εδώ
Για το δημόσιο χρέος και το γεγονός ότι έχουμε πληρώσει ληστρικούς τόκους 198 δις ευρώ τα τελευταία 35 χρόνια (όπως φαίνεται εδώ) κουβέντα καμία. Αλλά βέβαια...Αυτά τα έχουν εισπράξει οι δανείστριες χώρες οπότε δεν πειράζει...
Το πλήρες κείμενο σε μετάφραση μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά τις επιστημονικές διαφωνίες της WWF, του Πανεπιστημίου Κρήτης και τοπικών φορέων, η Διεύθυνση Δασών του νομού Λασιθίου έχει ξεκινήσει δασοτεχνικές παρεμβάσεις στο Φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη (μια περιοχή που συνδέεται και με την περίφημη επένδυση στο Κάβο Σίδερο), οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν εκχερσώσεις, αποψίλωση των θάμνων, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών και εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων.
Ο υποόροφος του σπάνιου δάσους, δηλαδή η βλάστηση μέσου ύψους, έχει αποψιλωθεί στο 40% της συνολικής έκτασης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η WWF Ελλάς, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.
«Το Φοινικόδασος ανήκει στο δίκτυο Natura και ειδικότερα έχει χαρακτηρισθεί από τη νομοθεσία της ΕΕ (Oδηγία 92/43/ΕΟΚ) ως οικότοπος προτεραιότητας για προστασία» επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση. Για τα δασοτεχνικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της μελέτης «Καθαρισμός φοινικοδάσους για την αντιπυρική και υγειονομική προστασία του» έχουν επίσης γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην πρόσφατη κοινή αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και άλλων δέντρων» αναφέρει η WWF στην ανακοίνωσή της.
Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική υλοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής δηλώνουν τώρα ότι σήμερα υλοποιούνται νέες εκχερσώσεις άσχετες με όσα είχαν ζητηθεί. Εκτός από τον έλεγχο των φοινίκων για τυχόν προσβολή από το διαβόητο κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, τα υλοποιούμενα έργα περιλαμβάνουν επίσης συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της «ανταγωνιστική» βλάστησης, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και χρήση εντομοκτόνων σε 13.000 δέντρα και θάμνους.
Η WWF εκτιμά ότι: Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Άλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας. Όλα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι «ανταγωνιστικά» και δεν πρέπει να απομακρυνθούν. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας.
Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα. Η φυτοπροστασία 13.000 δένδρων είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων. Στη θέση του δρόμου προτείνεται η διατήρηση ενός απλού μονοπατιού.
Αλλά σε καιρούς Μνημονίου τι ψάχνει κανείς να βρει...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα"
1. απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, με προτεινόμενους τομείς την άμυνα και την υγεία
Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι στο Δημόσιο υπάρχει Συνταγματική κάλυψη των θέσεων το οποίο δεν αλλάζει παρά μόνο από την Βουλή. Δεν τους το είπε ο κύριος Παπαδήμος ή φοβήθηκε μήπως στεναχωρήσει τους φίλους του; Όπως και να έχει οι απαιτήσεις αυτές είναι και επικίνδυνες: ο στρατός σήμερα έχει φοβερό πρόβλημα επάνδρωσης ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν επαρκούν παρά τα τρίκ Λοβέρδου με το κλείσιμο κλινικών και την υποβάθμιση μεγάλου αριθμού νοσοκομείων. Πάντως πάλι καλά που δε ζήτησαν να καταργήσουμε το στρατό τελείως.
2. μείωση των επικουρικών συντάξεων,
Με ξένα κόλλυβα είναι εύκολο να κάνει κανείς κηδείες. Ο βλάκας Έλληνας πλήρωνε τόσα χρόνια έξτρα χρήματα για να έχει καλύτερες συντάξιμες απολαβές, το κράτος ΔΕΝ συμμετείχε σ' αυτό, αλλά τώρα για να "κάνουμε οικονομία", θα πρέπει να πάρει λιγότερα. Έξυπνο...
3. ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης,
Ως ανωτέρο. Τα ταμεία είναι ξεχωριστά γιατί οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί, οι εισφορές είναι διαφορετικές όπως και οι παροχές.
4. μείωση των εισακτέων στις σχολές ενόπλεων δυνάμεων και αστυνομίας,
Έξυπνη κίνηση. Γιατί όχι να μην τις καταργήσουμε τελείως; Οι αξιωματικοί κοστίζουν. Φαντάροι μόνο και "μπάτσοι" ανεκπαίδευτοι. Φαντάζομαι θα μας στείλουν την ανώτερη ηγεσία οι ίδιοι οι τροϊκανοί από τις χώρες τους για να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα;#
5. ενίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις,
Δηλαδή πόσο να πάει 30 προς 1; Σαράντα προς 1; Έχει πάει κανείς σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες να δει τι γίνεται; Στην επαρχία τουλάχιστον επικρατεί αλαλούμ αφού δεν υπάρχουν υπάλληλοι να γίνει η δουλειά. Αλήθειες και ψέμματα για το Δημόσιο μπορείτε να βρείτε εδώ.
6. διακομματικό γενικό γραμματέα φορολογίας,
Φανφάρες. Απλώς η μη εναλλαγή γενικών γραμματέων σε υπουργεία με τις αλλαγές κυβερνήσεων αρκεί και η αντικειμενική τοποθέτησή τους αρκεί
7. νέο φορολογικό σύστημα ως αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας,
Ασχολίαστο. Μάλλον δεν μιλούν για το φορολογικό σύστημα το οποίο έχει αλλάξει 6 φορές τα τελευταία δύο χρόνια, χώρια τις τροπολογίες, μετά τις δικές τους απαιτήσεις.
8. μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 1% του ΑΕΠ,
Αν γίνεται καλώς. Μήπως πρώτα όμως να γίνουν περικοπές στα ταξίδια τους τα οποία πληρώνουμε εμείς;
9. μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015,
Δείτε σχόλιο στο σημείο 6.
10. περικοπή της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
Γιατί να μη δίνονται μόνο ασπιρίνες και πενικιλλίνη; Φτηνές και οικονομικές λύσεις. Γιατί όχι μόνο "μια καλή κουβέντα" και οι άρρωστοι στον Καιάδα; Είπαμε οικονομία αλλά ήδη η κατάσταση στο θέμα των φαρμάκων και υλικών έχει φτάσει σε οριακά σημεία όπως φαίνεται εδώ. Και φυσικά όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαβάσει σε σοβαρές μελέτες που είναι προσβάσιμες σε όλους μέσω διαδικτύου, η χρήση των γενόσημων φαρμάκων (δηλ. τα παλιότερα φάρμακα που η πατέντα τους έχει λήξει) δεν ενδείκνυται σε όλες τις παθήσεις, γιατί οι ιοί και οι ασθένειες μεταλλάσονται...
11. πρόγραμμα κατά της διαφθοράς,
12. πώληση ή ένταξη της ΑΤΕ σε νέο σχήμα,
Πώληση της ΑΤΕ σημαίνει το πέρασμα στα χέρια των ιδιωτών το σύνολο της αγροτικής γης στην χώρα μας όπως έχουμε αναλύσει εδώ. Το αυτό και η ένταξή της σε "νέο σχήμα" (λες και η ΑΤΕ είναι τραγουδιστής σε κέντρο της παραλιακής), αφού ο στόχος της τρόικας είναι η πλήρης απεμπλοκή του τραπεζικού τομέα από τον κρατικό έλεγχο. Προσοχή βέβαια. Μιλάμε για τον έλεγχο και όχι τα κρατικά ταμεία τα οποία θα "συνεισφέρουν" όποτε χρειάζεται (όπως φαίνεται εδώ).
13. κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με πάγωμα αποδοχών και επιχειρησιακές συμβάσεις,
Αυτό έχει αναλυθεί επαρκώς και δεν χρήζει περαιτέρω κουβέντας...
14. ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τοπικά σύμφωνα,
Μιλάει βεβαίως έμμεσα για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, τη νέα μορφή δουλοπαροικίας που "ανακαλύφθηκε" ώστε οι ατυχείς εργαζόμενοι να μην έχουν κανένα δικαίωμα ή προστασία. Σχετική ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
15. ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών,
Δείτε σχόλιο στο σημείο 12.
16. απολύσεις στις τράπεζες,
17. ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με προηγούμενη περικοπή των εργασιακών και μισθολογικών προνομίων,
Τα σημεία 16-17 συνδέονται. Οι περισσότερες ΔΕΚΟ είτε είναι κερδοφόρες (βλ. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, κρατικά λαχεία), είτε έχουν προοπτικές ανάπτυξης και μεγάλη ακίνητη περιουσία παρά τα ελλείμματα (βλ. ΟΣΕ). Οι δε "κρατικές" ή "ελεγχόμενες από το κράτος" τράπεζες πάλι έχουν μερίδια αγοράς στα Βαλκάνια, περιουσία κ.λπ. Άρα αποτελούν ευκαιρίες για ορισμένους επενδυτές, αφού η τιμολόγησή τους στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πολύ χαμηλή. Όμως έχουν ένα πρόβλημα: έχουν εργαζόμενους που θέλουν να πληρώνονται, οι οποίοι έχουν (κακώς βεβαίως κατά την τρόικα) και "κεκτημένα". Αυτά πρέπει να φύγουν ώστε οι "επενδυτές" που θα έρθουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Απλά τα πράγματα.
18. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των προνοιακών επιδομάτων,
Και φυσικά πλήρως των φοροαπαλλαγών όπως έχει διαφανεί εδώ. Η τάση σαφής: μετακύλιση του βάρους στους εργαζομένους (ήδη για τους μηχανικούς η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτική από το 2012, εν μέσω κρίσης και τεράστιας ανεργίας στον κλάδο), και "ελάφρυνση" των εργοδοτών ώστε να υπάρξει κερδοφορία. Επειδή όμως το ασφαλιστικό σύστημα δε θα μπορεί ν' ανταπεξέλθει, θα πρέπει οι παροχές να μειωθούν (κάτι που έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει όπως φαίνεται εδώ) και να έχουμε επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.
19. άρση των περιορισμών σε αγορές όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες
Η απελευθέρωση των αγορών είναι κάτι που συμβαίνει ήδη, έστω και με αργά βήματα. Παρόλα αυτά όμως οι αγορές δεν μπορούν να είναι ασύδοτες. Δείτε τι συνέβει με σειρά παρόχων στον τομέα της επικοινωνίας καθώς και ποιος πρόσφατες με τις εταιρείες ενέργειας που και εισέπρατταν αλλά και "φέσωσαν" το κράτος είτε άμεσα (φόροι) είτε έμμεσα (ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές προς ΔΕΗ/ΟΤΕ κ.λπ). Και σ' αυτήν την περίπτωση την "απελευθέρωση" την πληρώσαμε όλοι μας.
20. απελευθέρωση των επαγγελμάτων έως το βαθμό της άρσης της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων σε συμβολαιογραφικές πράξεις που τώρα απαιτείται, της κατάργησης ελέγχου του ΤΕΕ στις χαμηλές αμοιβές (και όχι μόνο).
Συμβολαιογράφος δεν είναι το ίδιο με τον δικηγόρο. Ο δικηγόρος υπάρχει για να προστατεύει τα δικαιώματα του πελάτη του, ενώ ο συμβολαιογράφος χρειάζεται για τη σύννομη σύνταξη του συμβολαίου. Άρα μάλλον είναι απαραίτητοι και οι δύο - η υποχρέωση παρουσίας τους είχε ως ένα βαθμό να κάνει με τον περιορισμό μελλοντικών αγωγών αφού έτσι θα υπήρχε τουλάχιστον ως ένα βαθμό η εγγύηση πλήρωσης κάποιων όρων και η προστασία των δικαιωμάτων των συμβαλλόμενων πλευρών. Για το θέμα των μηχανικών έχουμε αναφερθεί εδώ
Για το δημόσιο χρέος και το γεγονός ότι έχουμε πληρώσει ληστρικούς τόκους 198 δις ευρώ τα τελευταία 35 χρόνια (όπως φαίνεται εδώ) κουβέντα καμία. Αλλά βέβαια...Αυτά τα έχουν εισπράξει οι δανείστριες χώρες οπότε δεν πειράζει...
Το πλήρες κείμενο σε μετάφραση μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά τις επιστημονικές διαφωνίες της WWF, του Πανεπιστημίου Κρήτης και τοπικών φορέων, η Διεύθυνση Δασών του νομού Λασιθίου έχει ξεκινήσει δασοτεχνικές παρεμβάσεις στο Φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη (μια περιοχή που συνδέεται και με την περίφημη επένδυση στο Κάβο Σίδερο), οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν εκχερσώσεις, αποψίλωση των θάμνων, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών και εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων.
Ο υποόροφος του σπάνιου δάσους, δηλαδή η βλάστηση μέσου ύψους, έχει αποψιλωθεί στο 40% της συνολικής έκτασης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η WWF Ελλάς, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.
«Το Φοινικόδασος ανήκει στο δίκτυο Natura και ειδικότερα έχει χαρακτηρισθεί από τη νομοθεσία της ΕΕ (Oδηγία 92/43/ΕΟΚ) ως οικότοπος προτεραιότητας για προστασία» επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση. Για τα δασοτεχνικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της μελέτης «Καθαρισμός φοινικοδάσους για την αντιπυρική και υγειονομική προστασία του» έχουν επίσης γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην πρόσφατη κοινή αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και άλλων δέντρων» αναφέρει η WWF στην ανακοίνωσή της.
Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική υλοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής δηλώνουν τώρα ότι σήμερα υλοποιούνται νέες εκχερσώσεις άσχετες με όσα είχαν ζητηθεί. Εκτός από τον έλεγχο των φοινίκων για τυχόν προσβολή από το διαβόητο κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, τα υλοποιούμενα έργα περιλαμβάνουν επίσης συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της «ανταγωνιστική» βλάστησης, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και χρήση εντομοκτόνων σε 13.000 δέντρα και θάμνους.
Η WWF εκτιμά ότι: Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Άλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας. Όλα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι «ανταγωνιστικά» και δεν πρέπει να απομακρυνθούν. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας.
Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα. Η φυτοπροστασία 13.000 δένδρων είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων. Στη θέση του δρόμου προτείνεται η διατήρηση ενός απλού μονοπατιού.
Αλλά σε καιρούς Μνημονίου τι ψάχνει κανείς να βρει...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα"
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012
Διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για μισθούς ενώ η τρόικα ζητάει δεσμεύσεις / Υπερψήφιση πολυνομοσχεδίου με διαρροές
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η “ώρα της αλήθειας” έφτασε για την κυβέρνηση, αφού, κατά πληροφορίες, το Μαξίμου καλείται ώς την Κυριακή -παραμονή της Συνόδου Κορυφής- να έχει αποφασίσει και “κλειδώσει” με την τρόικα όλα τα σκληρά μέτρα που θα δεσμεύσουν τη χώρα ώς το 2015. Ωστόσο, οι απαιτήσεις των δανειστών, όπως και οι αξιώσεις τους για “δηλώσεις μνημονιακής νομιμοφροσύνης” από τους κυβερνητικούς εταίρους, είναι τέτοιες που θα δοκιμάσουν σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης, τις αντοχές των κομμάτων που την στηρίζουν, αλλά και την πλειοψηφία της στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχει διαμηνυθεί ότι ο Λ. Παπαδήμος “πρέπει” να ανέβει στις Βρυξέλλες, την προσεχή Δευτέρα, για τη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας στις αποσκευές του όλα τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνησή του ως “αντάλλαγμα” για την κατάρτιση και την εκταμίευση της νέας δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν, και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, οι δανειστές εγείρουν -ξανά- θέμα υπογραφών από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχουν πριν τις εκλογές οι δεσμεύσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ για την τήρηση όλων των μέτρων που θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν ώς το 2015.
Όμως το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι υπογραφές που θα ζητηθούν -κατά τα φαινόμενα-, αλλά επί της ουσίας τα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει. Ενώ, για παράδειγμα, ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη (και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν για διατήρηση τόσο του επιπέδου των μισθών όσο και του 13ου και του 14ου μισθού), η τρόικα -και ειδικότερα το ΔΝΤ- φέρεται να ζητεί εδώ και τώρα μείωση τους όπως και περικοπή στις ωριμάνσεις μισθών και στις υπερωρίες. Ειδική αναφορά γίνεται στο εγασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το καθεστώς απολύσεων θα πρέπει να εξισωθεί με αυτό του ιδιωτικού τομέα που προέκυψε από το αρχικό Μνημόνιο, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να επιλέγει ποιους θα απολύει. Ζητείται ακόμα απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας στον τουριστικό κλάδο και πριμοδότηση της εκ περιτροπής εργασίας σε σχέση με τη μερική απασχόληση.
Η τρόικα απαιτεί δύο ακόμα καίριες παρεμβάσεις που ουσιαστικά διαλύουν όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και του εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν. Δηλαδή ζητούν κατάργηση της "περιόδου μετενέργειας", που σημαίνει κατάργηση της ρύθμισης με την οποία έξι μήνες μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και, εφόσον δεν υπογραφεί άλλη, όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.
Για τον ΟΜΕΔ ζητούν ουσιαστικά την πλήρη κατάργησή του καταργώντας τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής (θα πρέπει να συμφωνούν και οι εργοδότες) ενώ σημειώνουν ότι "οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας είναι αναποτελεσματικοί, δεν λαμβάνουν υπόψη οικονομικά στοιχεία και βασίζονται υπερβολικά στους νόμους!"
Και το μέλλον αναμένεται δυσοίωνο, ιδιαίτερα μιας και η κυβέρνηση πάει σε διαπραγματεύσεις χωρίς "κόκκινες γραμμές"...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έγινε η ψήφιση του νομοσχεδίου και όπως αναμενόταν υπήρχαν αρκετές διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα νομοσχέδια, με την ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, να καταψηφίζεται. Δυστυχώς τα υπόλοιπα (και πιο σοβαρά) υπερψηφίστηκαν, αφού οι βουλευτές της ΝΔ (του δήθεν αντιμνημονιακού κόμματος) τα υπερψήφισαν. Συγκεκριμένα είχαμε: ■Άρθρο 4 (συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα): «Παρών» 5 «όχι» δύο.
■Άρθρο 6(ίδρυση δικηγορικών εταιριών): «Παρών» 9 «όχι» 33.
■Άρθρο 7(εκποίηση περιουσίας του δημοσίου): «Παρών» ένας «όχι» 13.
■Άρθρο 16(συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ): «Παρών»4 «όχι» 5.
■Άρθρο 17(ως άνω): «Παρών» 6 «όχι» 5.
■Άρθρο 19(ως άνω): «Παρών» 6 «όχι» 10.
■Άρθρο 24(περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους κάτω των 60): «Παρών» 6 «όχι» 34.
■Άρθρο 29(απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων): «Παρών» 30 «όχι» 9.
Τι έγινε αυτή τη φορά; Έχοντας γνώση ότι η ΝΔ θα υπερψήφιζε τις διατάξεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (έχοντας διαβάσει αυτή τη φορά το νομοσχέδιο - λογικό αφού δεν ήταν τόσο ογκώδες όσο το Μνημόνιο) "απελευθερωμένοι" έδρασαν κατά συνείδηση, θέλοντας παράσημα για το δύσκολο και αβέβαιο εκλογικό αγώνα που έρχεται. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς είναι πλέον αργά για να το παίξουν επαναστάτες. Εκτός βέβαια και αν έχουμε εκπλήξεις στα όσα έρχονται οσονούπω (βλ. Μνημόνιο 2).
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Αυγή" / Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τη σύνδεση "κουρέματος" και ασφαλιστικών ταμείων και το πως το PSI τρώει 11 δις από τις συντάξεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Όμως το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι υπογραφές που θα ζητηθούν -κατά τα φαινόμενα-, αλλά επί της ουσίας τα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει. Ενώ, για παράδειγμα, ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη (και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν για διατήρηση τόσο του επιπέδου των μισθών όσο και του 13ου και του 14ου μισθού), η τρόικα -και ειδικότερα το ΔΝΤ- φέρεται να ζητεί εδώ και τώρα μείωση τους όπως και περικοπή στις ωριμάνσεις μισθών και στις υπερωρίες. Ειδική αναφορά γίνεται στο εγασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το καθεστώς απολύσεων θα πρέπει να εξισωθεί με αυτό του ιδιωτικού τομέα που προέκυψε από το αρχικό Μνημόνιο, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να επιλέγει ποιους θα απολύει. Ζητείται ακόμα απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας στον τουριστικό κλάδο και πριμοδότηση της εκ περιτροπής εργασίας σε σχέση με τη μερική απασχόληση.
Η τρόικα απαιτεί δύο ακόμα καίριες παρεμβάσεις που ουσιαστικά διαλύουν όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και του εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν. Δηλαδή ζητούν κατάργηση της "περιόδου μετενέργειας", που σημαίνει κατάργηση της ρύθμισης με την οποία έξι μήνες μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και, εφόσον δεν υπογραφεί άλλη, όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.
Για τον ΟΜΕΔ ζητούν ουσιαστικά την πλήρη κατάργησή του καταργώντας τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής (θα πρέπει να συμφωνούν και οι εργοδότες) ενώ σημειώνουν ότι "οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας είναι αναποτελεσματικοί, δεν λαμβάνουν υπόψη οικονομικά στοιχεία και βασίζονται υπερβολικά στους νόμους!"
Και το μέλλον αναμένεται δυσοίωνο, ιδιαίτερα μιας και η κυβέρνηση πάει σε διαπραγματεύσεις χωρίς "κόκκινες γραμμές"...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έγινε η ψήφιση του νομοσχεδίου και όπως αναμενόταν υπήρχαν αρκετές διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα νομοσχέδια, με την ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, να καταψηφίζεται. Δυστυχώς τα υπόλοιπα (και πιο σοβαρά) υπερψηφίστηκαν, αφού οι βουλευτές της ΝΔ (του δήθεν αντιμνημονιακού κόμματος) τα υπερψήφισαν. Συγκεκριμένα είχαμε: ■Άρθρο 4 (συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα): «Παρών» 5 «όχι» δύο.
■Άρθρο 6(ίδρυση δικηγορικών εταιριών): «Παρών» 9 «όχι» 33.
■Άρθρο 7(εκποίηση περιουσίας του δημοσίου): «Παρών» ένας «όχι» 13.
■Άρθρο 16(συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ): «Παρών»4 «όχι» 5.
■Άρθρο 17(ως άνω): «Παρών» 6 «όχι» 5.
■Άρθρο 19(ως άνω): «Παρών» 6 «όχι» 10.
■Άρθρο 24(περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους κάτω των 60): «Παρών» 6 «όχι» 34.
■Άρθρο 29(απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων): «Παρών» 30 «όχι» 9.
Τι έγινε αυτή τη φορά; Έχοντας γνώση ότι η ΝΔ θα υπερψήφιζε τις διατάξεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (έχοντας διαβάσει αυτή τη φορά το νομοσχέδιο - λογικό αφού δεν ήταν τόσο ογκώδες όσο το Μνημόνιο) "απελευθερωμένοι" έδρασαν κατά συνείδηση, θέλοντας παράσημα για το δύσκολο και αβέβαιο εκλογικό αγώνα που έρχεται. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς είναι πλέον αργά για να το παίξουν επαναστάτες. Εκτός βέβαια και αν έχουμε εκπλήξεις στα όσα έρχονται οσονούπω (βλ. Μνημόνιο 2).
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Αυγή" / Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τη σύνδεση "κουρέματος" και ασφαλιστικών ταμείων και το πως το PSI τρώει 11 δις από τις συντάξεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012
Κούρεμα ομολόγων: η "έξυπνη" Ευρωπαϊκη Τράπεζα και οι "βλάκες" ιδιώτες.../ Χρυσοχοϊδης: "είχα άλλη δουλειά και δε διάβασα το Μνημόνιο"
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ, να συμμετέχει στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς το όφελος για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.
Η ευρωτράπεζα αγόρασε αυτά τα ομόλογα με έκπτωση 20%-30% και μπορεί είτε να αναλάβει ζημίες αν υποστεί το ίδιο «κούρεμα» με τους άλλους ομολογιούχους είτε να τα διαθέσει στην τιμή κτήσης τους.
Η ΕΚΤ αρνείται μέχρι σήμερα επισήμως να συμμετάσχει στο PSI, καθώς όπως λένε στη Φρανκφούρτη «είναι ένα σχέδιο που αφορά τον ιδιωτικό τομέα».
Ωστόσο, η μη συμμετοχή της μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, καθώς πολλά βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, αξιοποιώντας αυτό το γεγονός, αγοράζουν ελληνικά ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές με την προσδοκία ότι θα αποπληρωθούν στο 100% κατά τη λήξη των τίτλων, αφού δεν τους υποχρεώνει κανείς, όσο ο χαρακτήρας της συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων είναι εθελοντικός.
Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα με την αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης, τότε οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι δύσκολα η ΕΚΤ θα εξαιρεθεί.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα:
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταλλάξει τα ομόλογα της με ένα νέο ελληνικό ομόλογο και στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποχρεωτικό «κούρεμα» σε όλα τα χρεόγραφα, εκτός απ' αυτά της ΕΚΤ.
Από νομική άποψη ωστόσο, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα είναι ευάλωτη και οι ιδιώτες πιστωτές θα προσφύγουν στα δικαστήρια.
Μία άλλη επιλογή, που θεωρείται πολύ πιθανή, είναι να μεταφερθεί στην τιμή κτήσης το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε έναν άλλο ευρωπαϊκό οργανισμό, όπως για παράδειγμα τον EFSF, που στη συνέχεια θα το παραχωρήσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας. Και σε αυτό το σενάριο ίσως υπάρξουν νομικές επιπλοκές, αλλά η ευρωτράπεζα δεν εγγράφει ζημίες..
Οι αναλυτές της Credit Suisse επισημαίνουν ότι ένα εμπόδιο για τη συμμετοχή της ευρωτράπεζας θα είναι οι ανησυχίες για παραβίαση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ιδίως σε ό,τι αφορά την απαγόρευση χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ, αλλά εκτιμούν ότι δεν θα είναι σημαντικό.
Σύμφωνα με την ελεβτική τράπεζα, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα αξίας 55 δισ. ευρώ περίπου. Με ένα «κούρεμα» 70%, η αξία τους θα μειωθεί κατά 38,5 στα 16,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ υπολογίζεται ότι απέκτησε αυτούς τους τίτλους στο 70% κατά μέσο όρο της ονομαστικής τους αξίας, οπότε έδωσε 38,5 δισ. ευρώ. Μετά την ανταλλαγή θα έχει ομόλογα αξίας 16,5 δισ. ευρώ, δηλαδή η ζημία θα ανέλθει στα 22 δισ. ευρώ.
Η Credit Suisse σημειώνει ότι αυτές οι ζημίες μπορούν να αντισταθμιστούν από τους τόκους των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και από τις πράξεις αναχρηματοδότησης (repos), άρα η ζημία πέφτει στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI είναι το γεγονός πως οι επενδυτές θα θεωρήσουν ότι όλα τα κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, ύψους 240 δισ. ευρώ περίπου, θα έχουν καθεστώς «senior», δηλαδή σε περίπτωση αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ θα μπορεί και πάλι να εξαιρεθεί, σε αντίθεση βεβαίως με τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Εάν λοιπόν οι ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν ότι τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ θα εξυπηρετούνται κανονικά, σε αντίθεση με αυτά που έχουν οι ίδιοι, τότε πολύ απλά θα εγκαταλείψουν την αγορά κρατικών ομολόγων, ιδίως εκείνων των τίτλων που αγοράζει κυρίως η ευρωτράπεζα, δηλαδή των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, επιδεινώντας περαιτέρω την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Πάντως, οι αναλυτές της Credit Suisse δεν πιστεύουν ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά το «κούρεμα» του χρέους και εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Σχόλιο: Μια ακόμα τρανή απόδειξη για το ότι στην Ευρώπη του σήμερα, κανείς δεν κάνει χάρες σε κανέναν και ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτό του. Όταν η Ε.Κ.Τ. που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ενότητας της Ε.Ε. προτιμά να θυσιάσει τις συντάξεις ενός ολόκληρου λαού (δεδομένου ότι πίεσε για την ένταξη στο κούρεμα των ασφαλιστικών μας ταμείων πράγμα που αποδέχθηκε η ελληνική "κυβέρνηση") για τις επόμενες 3-4 γενιές αντί να χάσει 2,5 δις, συνειδητοποιεί κανείς το γιατί επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής και σκληρότερη διαπραγμάτευση.
Είναι προφανές ότι η δικαιοσύνη επιβάλλει είτε συμμετοχή όλων στο "κούρεμα", είτε σαφείς εξαιρέσεις για κοινωνικούς λόγους (π.χ. προστασία συντάξεων). Και βέβαια επιβάλλεται η χρήση των χρημάτων του Μνημονίου (που θα έρθει μετά το "κούρεμα") να γίνει γι' αποπληρωμή του χρέους στις τρέχουσες τιμές και όχι σε μια τιμή που κανείς πλην του αρχικού αγοραστή δεν πλήρωσε...
Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... Να απαντήσει στους επικριτές του επιχείρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας: «δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά». Αυτά για όσους απορούν πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση - όταν ένας εκ των βασικότερων υπουργών θεωρεί ως πάρεργο το Μνημόνιο και παρά το ντόρο δεν κάνει τον κόπο να το ξεφυλίσει έστω και πριν πάει για ύπνο, καταλαβαίνει κανείς γιατί είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ξαναψηφίστε τον...
Η ευρωτράπεζα αγόρασε αυτά τα ομόλογα με έκπτωση 20%-30% και μπορεί είτε να αναλάβει ζημίες αν υποστεί το ίδιο «κούρεμα» με τους άλλους ομολογιούχους είτε να τα διαθέσει στην τιμή κτήσης τους.
Η ΕΚΤ αρνείται μέχρι σήμερα επισήμως να συμμετάσχει στο PSI, καθώς όπως λένε στη Φρανκφούρτη «είναι ένα σχέδιο που αφορά τον ιδιωτικό τομέα».
Ωστόσο, η μη συμμετοχή της μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, καθώς πολλά βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, αξιοποιώντας αυτό το γεγονός, αγοράζουν ελληνικά ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές με την προσδοκία ότι θα αποπληρωθούν στο 100% κατά τη λήξη των τίτλων, αφού δεν τους υποχρεώνει κανείς, όσο ο χαρακτήρας της συμμετοχής στην ανταλλαγή ομολόγων είναι εθελοντικός.
Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα με την αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης, τότε οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι δύσκολα η ΕΚΤ θα εξαιρεθεί.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα:
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταλλάξει τα ομόλογα της με ένα νέο ελληνικό ομόλογο και στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποχρεωτικό «κούρεμα» σε όλα τα χρεόγραφα, εκτός απ' αυτά της ΕΚΤ.
Από νομική άποψη ωστόσο, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα είναι ευάλωτη και οι ιδιώτες πιστωτές θα προσφύγουν στα δικαστήρια.
Μία άλλη επιλογή, που θεωρείται πολύ πιθανή, είναι να μεταφερθεί στην τιμή κτήσης το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε έναν άλλο ευρωπαϊκό οργανισμό, όπως για παράδειγμα τον EFSF, που στη συνέχεια θα το παραχωρήσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας. Και σε αυτό το σενάριο ίσως υπάρξουν νομικές επιπλοκές, αλλά η ευρωτράπεζα δεν εγγράφει ζημίες..
Οι αναλυτές της Credit Suisse επισημαίνουν ότι ένα εμπόδιο για τη συμμετοχή της ευρωτράπεζας θα είναι οι ανησυχίες για παραβίαση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ιδίως σε ό,τι αφορά την απαγόρευση χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από την ΕΚΤ, αλλά εκτιμούν ότι δεν θα είναι σημαντικό.
Σύμφωνα με την ελεβτική τράπεζα, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα αξίας 55 δισ. ευρώ περίπου. Με ένα «κούρεμα» 70%, η αξία τους θα μειωθεί κατά 38,5 στα 16,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ υπολογίζεται ότι απέκτησε αυτούς τους τίτλους στο 70% κατά μέσο όρο της ονομαστικής τους αξίας, οπότε έδωσε 38,5 δισ. ευρώ. Μετά την ανταλλαγή θα έχει ομόλογα αξίας 16,5 δισ. ευρώ, δηλαδή η ζημία θα ανέλθει στα 22 δισ. ευρώ.
Η Credit Suisse σημειώνει ότι αυτές οι ζημίες μπορούν να αντισταθμιστούν από τους τόκους των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και από τις πράξεις αναχρηματοδότησης (repos), άρα η ζημία πέφτει στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI είναι το γεγονός πως οι επενδυτές θα θεωρήσουν ότι όλα τα κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, ύψους 240 δισ. ευρώ περίπου, θα έχουν καθεστώς «senior», δηλαδή σε περίπτωση αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ θα μπορεί και πάλι να εξαιρεθεί, σε αντίθεση βεβαίως με τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Εάν λοιπόν οι ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν ότι τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ θα εξυπηρετούνται κανονικά, σε αντίθεση με αυτά που έχουν οι ίδιοι, τότε πολύ απλά θα εγκαταλείψουν την αγορά κρατικών ομολόγων, ιδίως εκείνων των τίτλων που αγοράζει κυρίως η ευρωτράπεζα, δηλαδή των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, επιδεινώντας περαιτέρω την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Πάντως, οι αναλυτές της Credit Suisse δεν πιστεύουν ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά το «κούρεμα» του χρέους και εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Σχόλιο: Μια ακόμα τρανή απόδειξη για το ότι στην Ευρώπη του σήμερα, κανείς δεν κάνει χάρες σε κανέναν και ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτό του. Όταν η Ε.Κ.Τ. που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ενότητας της Ε.Ε. προτιμά να θυσιάσει τις συντάξεις ενός ολόκληρου λαού (δεδομένου ότι πίεσε για την ένταξη στο κούρεμα των ασφαλιστικών μας ταμείων πράγμα που αποδέχθηκε η ελληνική "κυβέρνηση") για τις επόμενες 3-4 γενιές αντί να χάσει 2,5 δις, συνειδητοποιεί κανείς το γιατί επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής και σκληρότερη διαπραγμάτευση.
Είναι προφανές ότι η δικαιοσύνη επιβάλλει είτε συμμετοχή όλων στο "κούρεμα", είτε σαφείς εξαιρέσεις για κοινωνικούς λόγους (π.χ. προστασία συντάξεων). Και βέβαια επιβάλλεται η χρήση των χρημάτων του Μνημονίου (που θα έρθει μετά το "κούρεμα") να γίνει γι' αποπληρωμή του χρέους στις τρέχουσες τιμές και όχι σε μια τιμή που κανείς πλην του αρχικού αγοραστή δεν πλήρωσε...
Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... Να απαντήσει στους επικριτές του επιχείρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας: «δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά». Αυτά για όσους απορούν πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση - όταν ένας εκ των βασικότερων υπουργών θεωρεί ως πάρεργο το Μνημόνιο και παρά το ντόρο δεν κάνει τον κόπο να το ξεφυλίσει έστω και πριν πάει για ύπνο, καταλαβαίνει κανείς γιατί είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ξαναψηφίστε τον...
Ετικέτες
δημόσιο χρέος,
μνημόνιο,
ομόλογα,
ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Σκληρά μέτρα ζητάει το ΔΝΤ, νέες περικοπές και νέες μειώσεις για το νέο δάνειο / Άντισυνταγματική η νομιμοποίηση των καταπατητών δημόσιας γης
Είδηση: Οι πληροφορίες των αρχών του έτους επαληθεύτηκαν. Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα µε το ∆ΝΤ να εκβιάζει. Η υπογραφή των τριών πολιτικών αρχηγών σε επιστολή που θα προσφέρει διαβεβαιώσεις για την εφαρµογή ιδιαίτερα σκληρών µέτρων αποτελεί απαράβατο όρο για την έγκριση του µνηµονίου Plus και την υλοποίηση του PSI. Τα νέα 30ετή οµόλογα µε τα οποία θα αντικατασταθούν τα παλαιά στο πλαίσιο του PSI συµβολίζουν έναν «30ετή γάµο» της Ελλάδος µε τους εταίρους της και γι’ αυτό θεωρείται λογικό να ζητηθεί σήµερα η µέγιστη πολιτική δέσµευση για την τήρηση των όρκων πίστης. Αυτή τη στιγµή η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήµου δίνει ύστατη µάχη σε δύο µέτωπα καθώς εξελίσσονται ταυτοχρόνως σκληρές διαπραγµατεύσεις αφενός για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και αφετέρου για το µνηµόνιο Plus, το λεγόµενο «δεύτερο µνηµόνιο». Οι δύο διαπραγµατεύσεις είναι αλληλένδετα συνδεδεµένες αφού η θετική έκβαση της πρώτης επηρεάζεται καταλυτικά και αµφίδροµα από την επιτυχή εξέλιξη της δεύτερης.
«Η υπογραφή σας θα ζητηθεί από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το νέο µνηµόνιο» φέρεται να είπε ο κ. Λ. Παπαδήµος στους κκ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαµαρά και Γ. Καρατζαφέρη την Πέµπτη το απόγευµα. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς ένα έγγραφο που περιείχε τις υποχρεώσεις της χώρας και εξήγησε ότι οι εταίροι εκτιµούν πως η δέσµευση των πολιτικών δυνάµεων για την υλοποίηση των συµφωνηθέντων θεωρείται προαπαιτούµενο για την έγκριση του «δεύτερου µνηµονίου». Κανείς εκ των αρχηγών δεν αντέδρασε αφού φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εναλλακτική λύση είναι η ασύντακτη αποχώρηση από την ευρωζώνη. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της τρόικας και ιδίως του ∆ΝΤ όπως αυτές εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση των τριών επικεφαλής µε τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή το απόγευµα αποδείχθηκαν σκληρότερες εκείνων που παρουσιάστηκαν στο έγγραφο την προηγούµενη ηµέρα.
Ο κ. Πόουλ Τόµσεν επισήµανε ότι η βιωσιµότητα του χρέους είναι αµφισβητήσιµη καθώς η επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονοµία δηµιουργεί χρηµατοδοτικό κενό που πλησιάζει τα 60 δισεκατοµµύρια ευρώ. Σε µια προσπάθεια να διαφυλάξει την αξιοπιστία του στις αγορές ότι χρηµατοδοτεί µόνον φερέγγυες χώρες το Ταµείο ζητεί µέτρα-σοκ για να δώσει το «πράσινο φως» στο νέο µνηµόνιο και στο PSI.
Υπολογίζεται ότι τα σκληρά διαρθρωτικά και δηµοσιονοµικά µέτρα θα συνοδεύονται από τέσσερα FAFA (Financial Assistance Facility Agreement). Το πρώτο θα αφορά τη χρηµατοδότηση του PSI (35 δισ.), το δεύτερο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (30 δισ.), το τρίτο εγγυήσεις προς την ΕΚΤ ότι τα οµόλογα που διαθέτει θα καλυφθούν αν πτωχεύσουν (30 δισ.) και το τέταρτο τις χρηµατοδοτικές ανάγκες του κράτους για τα επόµενα έτη (35 δισ.).
Το ∆ΝΤ επιµένει προκλητικά στην απαίτηση για µείωση του κατώτατου και κατάργηση του 13ου και 14ου µισθού αδιαφορώντας για τις σοβαρές ενστάσεις ότι αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά και οικονοµικά καταστροφική αφού θα οδηγήσει την ύφεση στο 10% και την ανεργία πολύ πάνω από το 1 εκατοµµύριο. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Παπαδήµος αρνήθηκε τον όρο αυτό και θα εξηγήσει τους λόγους της άρνησής του στους οµολόγους του κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει αυτές τις ηµέρες. Το ∆ΝΤ επιµένει ακόµη στην επιβολή ευελιξίας στις απολύσεις, στην κατάργηση της ωρίµανσης στις αποδοχές, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελµάτων και στη µείωση του κράτους µε απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων. Σε όλα αυτά πρέπει να συµφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί – την ώρα που οι κατηγορίες για τον χειρισµό του πρώτου µνηµονίου επιδεινώνουν το κλίµα – προκειµένου το αργότερο στις αρχές Μαρτίου – και πάλι τη 12η ώρα... – να εκταµιευθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το PSI και να αποφευχθεί η ασύντακτη χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Επισηµαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα έχει διαπραγµατευτικά περιθώρια αφού όλοι φοβούνται ότι µια ασύντακτη ελληνική χρεοκοπία είναι αδύνατον να µην πλήξει την υπόλοιπη ευρωζώνη.
«Ακόµη και ένα σκληρό PSI θα είναι µόνο η αρχή» λένε στο «Βήµα της Κυριακής» πηγές των διεθνών αγορών. Προεξοφλείται ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιµο ακόµη και αν, όπως προβλέπει η συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου, µειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Γι’ αυτό εκτιµάται ότι µετά το PSI θα ακολουθήσει η εθελοντική αναδιάρθρωση των οµολόγων που διαθέτει σήµερα η ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες (διακρατικά δάνεια από το πρώτο µνηµόνιο) και το ∆ΝΤ. Η αναδιάρθρωση µπορεί να γίνει µε την επιµήκυνση της αποπληρωµής και τη µείωση του επιτοκίου ή την επαναγορά και διαγραφή κάποιων εκ των δανείων αυτών από το Ελληνικό ∆ηµόσιο.
Μια άλλη λύση θα ήταν η διοχέτευση του χρέους στον Μόνιµο Μηχανισµό (ESM) ο οποίος θα µπορούσε να αναλάβει την αναδιάρθρωσή του. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα µειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ πριν από το 2020, µε αποτέλεσµα, αν το µνηµόνιο Plus δεν ενεργοποιήσει την επιστροφή στη δραχµή (!), να κατορθώσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Εν τω µεταξύ στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του PSI. Ελληνικές τραπεζικές πηγές εκτιµούν ότι η συµφωνία θα διαµορφώσει θετικό κλίµα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχόλιο: Όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που αδυνατεί ή δε θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που αδυνατεί να κατανοήσει ότι η κοινωνία έχει φτάσει στο μέγιστο της αντοχής της και τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν να θυσιάσουν τίποτε άλλο, όταν αποδέχεται αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις και πραγματοποιεί και τα πιο δύσκολα μέτρα χωρίς συζήτηση, τότε τα όσα ζητάει to ΔΝΤ δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη (εξάλλου τα είχαμε προαναγγείλει πριν μερικό καιρό εδώ και αναλυτικότερα εδώ).
Ειλικρινά δεν μπορούμε ν' αποδεχτούμε ότι κάθε φορά "τα μέτρα που ζητούνται είναι αναγκαία", όπως δεν πιστεύουμε ότι "θα είναι η τελευταία φορά". Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι ασύνδετα με την κοινωνική κατάσταση, τις απαιτήσεις της ζωής και την αναγκαιότητα για επιβίωση. Όταν οι φόροι (έμμεσοι και άμεσοι) και οι λογαριασμοί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο η μείωση του μέσου εισοδήματος οδηγεί στην εξαθλίωση. Αν επομένως είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες και να σωθούν οι δείκτες της οικονομίας, τότε λυπόμαστε αλλά δε θα συναινέσουμε - όπως και κανείς σώφρων άνθρωπος.
Θεωρεί αλήθεια κανείς (ακόμα και ο σκληρός κύριος Τόμσεν που έχει ζήσει λίγο στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο) ότι μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο μέσος Έλληνας; Αμφιβάλουμε. Αλλά όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές, αυτό είναι το ελάσσον. Το μείζον είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, η μείωση του κόστους ανά εργαζόμενο (σε ιδιωτικό και δημόσιο) ώστε η μετάβαση στους ξένους "επενδυτές" που θα έρθουν να έχει το ελάχιστο κόστος, ώστε αυτοί να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της "επένδυσης". Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες...
Και τώρα βέβαια θα μας πείτε: "τι να κάνουμε, εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς". Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Ευρώπη δεν θ' αντέξει μια ελληνική χρεοκοπία. Όχι γιατί η Ελλάδα έχει κάποια σημαντική οικονομία όσο αφορά τα μεγέθη της ευρωζώνης. Αλλά γιατί η χρεοκοπία της είναι σημειολογική και θα ενεργοποιήσει ένα ντόμινο κατάρρευσης, όπως ήδη ξεκίνησε -χωρίς να έχει άμεση σύνδεση ή ευθύνη με τις οικονομίες της Ιρλανδίας (που αποτελούσε "πρότυπο" αν θυμάστε καλά) ή της Πορτογαλίας. Άρα λοιπόν μπορούμε να πούμε όχι. Στο κάτω-κάτω, είτε επισήμως ή ανεπισήμως χρεοκοπημένη πάλι θα είμαστε εκτός αγορών για την επόμενη 10-15ετία. Αν είναι να συμβεί ας συμβεί με αξιοπρέπεια.
Μα θα μας πείτε: "κι η αξιοπιστία της χώρας;". Αυτή έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτη στην παρούσα φάση. Αν η Ελλάδα πάρει κι άλλα μέτρα, αυτό δε θ' αλλάξει, γιατί πολύ απλά παρά τις θυσίες δεν άλλαξε μέχρι σήμερα - είναι ζήτημα "θυματοποίησης" της χώρας μας, ένα ρόλο που αποδέχτηκε και η νυν και η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με Παπανδρέου ή Παπαδήμο - δεν έχει σημασία) και που δεν πρόκειται ν' αλλάξει σύντομα.
Άρα ας σωθεί ό,τι είναι να σωθεί και ας αναζητηθούν ευθύνες εκεί που πρέπει για τα υπόλοιπα (και ας σταθεί ο κύριος Λοβέρδος προστάτης του κυρίου Παπανδρέου όταν αποδοθούν ευθύνες). Από την ευρωζώνη κανείς δε μας διώχνει αν δε θέλουμε να φύγουμε, κι αυτό δε θα το έκανε ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν βρισκόταν στην εξουσία σήμερα...Η κυβέρνηση πάντως προλαβαίνει τις απαιτήσεις (θυμίζοντας μας το ανέκδοτο με τη βιασμένη που ξαναπάει στο μέρος που βιάστηκε για να "ξαναζήσει" την εμπειρία) και ετοιμάζει νέο μπαράζ μέτρων όπως αποκαλύπτει το "Έθνος" εδώ, αδιαφορώντας για "κοινωνικούς διαλόγους", "κοινωνικές συναινέσεις", "συνταγματικότητες", "δικαιοσύνη και εργατικό δίκαιο" και "κοινωνικά κεκτημένα", τα οποία προφανώς αποτελούν λεπτομέρειες για τον κύριο Παπαδήμο και τον θίασο σκιών του οποίου ηγείται...
Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα 3 κόμματα της κυβέρνησης (αλήθεια για πόσο ακόμα;) συμφωνούν για "κλιμακωτές" μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, πάγωμα των αυξησεων από του χρόνου καθώς και των ωριμάνσεων, καθώς και προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Κοινώς μειώσεις μισθών από το παράθυρο αλλά όχι απευθείας - μην τυχόν και πέσουν κι άλλο τα ποσοστά τους στις επερχόμενες εκλογές (λεπτομέρειες εδώ). Κι ο Θεός μαζί μας...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θυμάστε πιθανότατα ότι πρόσφατα γράψαμε για την απόφαση της κυβέρνησης να "νομιμοποιήσει" τις καταπατήσεις της δημόσιας γης προκειμένου να βγάλει έξτρα χρήματα (λεπτομέρειες εδώ). Ε, λοιπόν μαντέψτε: αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 3147/2003 που ρυθμίζει θέματα αγροτικής γης και προβλέπει την παραχώρηση της κυριότητας των δημοσιών εποικιστικών εκτάσεων που έχουν καταληφθεί αυθαίρετα επί μια δεκαετία με τη γνωστή μέθοδο της καλλιέργειας. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας αυτής, το Δ' Τμήμα, με την υπ' αριθμ. 142/2012, με απόφασή του παρέπεμψε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ο λόγος; Μπας και προλάβει η κυβέρνηση να μαζέψει την επαίσχυντη αυτή απόφαση...
Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Έθνος"
«Η υπογραφή σας θα ζητηθεί από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το νέο µνηµόνιο» φέρεται να είπε ο κ. Λ. Παπαδήµος στους κκ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαµαρά και Γ. Καρατζαφέρη την Πέµπτη το απόγευµα. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς ένα έγγραφο που περιείχε τις υποχρεώσεις της χώρας και εξήγησε ότι οι εταίροι εκτιµούν πως η δέσµευση των πολιτικών δυνάµεων για την υλοποίηση των συµφωνηθέντων θεωρείται προαπαιτούµενο για την έγκριση του «δεύτερου µνηµονίου». Κανείς εκ των αρχηγών δεν αντέδρασε αφού φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εναλλακτική λύση είναι η ασύντακτη αποχώρηση από την ευρωζώνη. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της τρόικας και ιδίως του ∆ΝΤ όπως αυτές εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση των τριών επικεφαλής µε τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή το απόγευµα αποδείχθηκαν σκληρότερες εκείνων που παρουσιάστηκαν στο έγγραφο την προηγούµενη ηµέρα.
Ο κ. Πόουλ Τόµσεν επισήµανε ότι η βιωσιµότητα του χρέους είναι αµφισβητήσιµη καθώς η επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονοµία δηµιουργεί χρηµατοδοτικό κενό που πλησιάζει τα 60 δισεκατοµµύρια ευρώ. Σε µια προσπάθεια να διαφυλάξει την αξιοπιστία του στις αγορές ότι χρηµατοδοτεί µόνον φερέγγυες χώρες το Ταµείο ζητεί µέτρα-σοκ για να δώσει το «πράσινο φως» στο νέο µνηµόνιο και στο PSI.
Υπολογίζεται ότι τα σκληρά διαρθρωτικά και δηµοσιονοµικά µέτρα θα συνοδεύονται από τέσσερα FAFA (Financial Assistance Facility Agreement). Το πρώτο θα αφορά τη χρηµατοδότηση του PSI (35 δισ.), το δεύτερο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (30 δισ.), το τρίτο εγγυήσεις προς την ΕΚΤ ότι τα οµόλογα που διαθέτει θα καλυφθούν αν πτωχεύσουν (30 δισ.) και το τέταρτο τις χρηµατοδοτικές ανάγκες του κράτους για τα επόµενα έτη (35 δισ.).
Το ∆ΝΤ επιµένει προκλητικά στην απαίτηση για µείωση του κατώτατου και κατάργηση του 13ου και 14ου µισθού αδιαφορώντας για τις σοβαρές ενστάσεις ότι αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά και οικονοµικά καταστροφική αφού θα οδηγήσει την ύφεση στο 10% και την ανεργία πολύ πάνω από το 1 εκατοµµύριο. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Παπαδήµος αρνήθηκε τον όρο αυτό και θα εξηγήσει τους λόγους της άρνησής του στους οµολόγους του κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει αυτές τις ηµέρες. Το ∆ΝΤ επιµένει ακόµη στην επιβολή ευελιξίας στις απολύσεις, στην κατάργηση της ωρίµανσης στις αποδοχές, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελµάτων και στη µείωση του κράτους µε απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων. Σε όλα αυτά πρέπει να συµφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί – την ώρα που οι κατηγορίες για τον χειρισµό του πρώτου µνηµονίου επιδεινώνουν το κλίµα – προκειµένου το αργότερο στις αρχές Μαρτίου – και πάλι τη 12η ώρα... – να εκταµιευθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το PSI και να αποφευχθεί η ασύντακτη χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Επισηµαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα έχει διαπραγµατευτικά περιθώρια αφού όλοι φοβούνται ότι µια ασύντακτη ελληνική χρεοκοπία είναι αδύνατον να µην πλήξει την υπόλοιπη ευρωζώνη.
«Ακόµη και ένα σκληρό PSI θα είναι µόνο η αρχή» λένε στο «Βήµα της Κυριακής» πηγές των διεθνών αγορών. Προεξοφλείται ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιµο ακόµη και αν, όπως προβλέπει η συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου, µειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Γι’ αυτό εκτιµάται ότι µετά το PSI θα ακολουθήσει η εθελοντική αναδιάρθρωση των οµολόγων που διαθέτει σήµερα η ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες (διακρατικά δάνεια από το πρώτο µνηµόνιο) και το ∆ΝΤ. Η αναδιάρθρωση µπορεί να γίνει µε την επιµήκυνση της αποπληρωµής και τη µείωση του επιτοκίου ή την επαναγορά και διαγραφή κάποιων εκ των δανείων αυτών από το Ελληνικό ∆ηµόσιο.
Μια άλλη λύση θα ήταν η διοχέτευση του χρέους στον Μόνιµο Μηχανισµό (ESM) ο οποίος θα µπορούσε να αναλάβει την αναδιάρθρωσή του. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα µειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ πριν από το 2020, µε αποτέλεσµα, αν το µνηµόνιο Plus δεν ενεργοποιήσει την επιστροφή στη δραχµή (!), να κατορθώσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Εν τω µεταξύ στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του PSI. Ελληνικές τραπεζικές πηγές εκτιµούν ότι η συµφωνία θα διαµορφώσει θετικό κλίµα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχόλιο: Όταν υπάρχει μια κυβέρνηση που αδυνατεί ή δε θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, που αδυνατεί να κατανοήσει ότι η κοινωνία έχει φτάσει στο μέγιστο της αντοχής της και τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν να θυσιάσουν τίποτε άλλο, όταν αποδέχεται αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις και πραγματοποιεί και τα πιο δύσκολα μέτρα χωρίς συζήτηση, τότε τα όσα ζητάει to ΔΝΤ δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη (εξάλλου τα είχαμε προαναγγείλει πριν μερικό καιρό εδώ και αναλυτικότερα εδώ).
Ειλικρινά δεν μπορούμε ν' αποδεχτούμε ότι κάθε φορά "τα μέτρα που ζητούνται είναι αναγκαία", όπως δεν πιστεύουμε ότι "θα είναι η τελευταία φορά". Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι ασύνδετα με την κοινωνική κατάσταση, τις απαιτήσεις της ζωής και την αναγκαιότητα για επιβίωση. Όταν οι φόροι (έμμεσοι και άμεσοι) και οι λογαριασμοί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο η μείωση του μέσου εισοδήματος οδηγεί στην εξαθλίωση. Αν επομένως είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες και να σωθούν οι δείκτες της οικονομίας, τότε λυπόμαστε αλλά δε θα συναινέσουμε - όπως και κανείς σώφρων άνθρωπος.
Θεωρεί αλήθεια κανείς (ακόμα και ο σκληρός κύριος Τόμσεν που έχει ζήσει λίγο στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο) ότι μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο μέσος Έλληνας; Αμφιβάλουμε. Αλλά όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές, αυτό είναι το ελάσσον. Το μείζον είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, η μείωση του κόστους ανά εργαζόμενο (σε ιδιωτικό και δημόσιο) ώστε η μετάβαση στους ξένους "επενδυτές" που θα έρθουν να έχει το ελάχιστο κόστος, ώστε αυτοί να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της "επένδυσης". Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες...
Και τώρα βέβαια θα μας πείτε: "τι να κάνουμε, εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς". Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Ευρώπη δεν θ' αντέξει μια ελληνική χρεοκοπία. Όχι γιατί η Ελλάδα έχει κάποια σημαντική οικονομία όσο αφορά τα μεγέθη της ευρωζώνης. Αλλά γιατί η χρεοκοπία της είναι σημειολογική και θα ενεργοποιήσει ένα ντόμινο κατάρρευσης, όπως ήδη ξεκίνησε -χωρίς να έχει άμεση σύνδεση ή ευθύνη με τις οικονομίες της Ιρλανδίας (που αποτελούσε "πρότυπο" αν θυμάστε καλά) ή της Πορτογαλίας. Άρα λοιπόν μπορούμε να πούμε όχι. Στο κάτω-κάτω, είτε επισήμως ή ανεπισήμως χρεοκοπημένη πάλι θα είμαστε εκτός αγορών για την επόμενη 10-15ετία. Αν είναι να συμβεί ας συμβεί με αξιοπρέπεια.
Μα θα μας πείτε: "κι η αξιοπιστία της χώρας;". Αυτή έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτη στην παρούσα φάση. Αν η Ελλάδα πάρει κι άλλα μέτρα, αυτό δε θ' αλλάξει, γιατί πολύ απλά παρά τις θυσίες δεν άλλαξε μέχρι σήμερα - είναι ζήτημα "θυματοποίησης" της χώρας μας, ένα ρόλο που αποδέχτηκε και η νυν και η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με Παπανδρέου ή Παπαδήμο - δεν έχει σημασία) και που δεν πρόκειται ν' αλλάξει σύντομα.
Άρα ας σωθεί ό,τι είναι να σωθεί και ας αναζητηθούν ευθύνες εκεί που πρέπει για τα υπόλοιπα (και ας σταθεί ο κύριος Λοβέρδος προστάτης του κυρίου Παπανδρέου όταν αποδοθούν ευθύνες). Από την ευρωζώνη κανείς δε μας διώχνει αν δε θέλουμε να φύγουμε, κι αυτό δε θα το έκανε ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν βρισκόταν στην εξουσία σήμερα...Η κυβέρνηση πάντως προλαβαίνει τις απαιτήσεις (θυμίζοντας μας το ανέκδοτο με τη βιασμένη που ξαναπάει στο μέρος που βιάστηκε για να "ξαναζήσει" την εμπειρία) και ετοιμάζει νέο μπαράζ μέτρων όπως αποκαλύπτει το "Έθνος" εδώ, αδιαφορώντας για "κοινωνικούς διαλόγους", "κοινωνικές συναινέσεις", "συνταγματικότητες", "δικαιοσύνη και εργατικό δίκαιο" και "κοινωνικά κεκτημένα", τα οποία προφανώς αποτελούν λεπτομέρειες για τον κύριο Παπαδήμο και τον θίασο σκιών του οποίου ηγείται...
Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα 3 κόμματα της κυβέρνησης (αλήθεια για πόσο ακόμα;) συμφωνούν για "κλιμακωτές" μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, πάγωμα των αυξησεων από του χρόνου καθώς και των ωριμάνσεων, καθώς και προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Κοινώς μειώσεις μισθών από το παράθυρο αλλά όχι απευθείας - μην τυχόν και πέσουν κι άλλο τα ποσοστά τους στις επερχόμενες εκλογές (λεπτομέρειες εδώ). Κι ο Θεός μαζί μας...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θυμάστε πιθανότατα ότι πρόσφατα γράψαμε για την απόφαση της κυβέρνησης να "νομιμοποιήσει" τις καταπατήσεις της δημόσιας γης προκειμένου να βγάλει έξτρα χρήματα (λεπτομέρειες εδώ). Ε, λοιπόν μαντέψτε: αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 3147/2003 που ρυθμίζει θέματα αγροτικής γης και προβλέπει την παραχώρηση της κυριότητας των δημοσιών εποικιστικών εκτάσεων που έχουν καταληφθεί αυθαίρετα επί μια δεκαετία με τη γνωστή μέθοδο της καλλιέργειας. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας αυτής, το Δ' Τμήμα, με την υπ' αριθμ. 142/2012, με απόφασή του παρέπεμψε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ο λόγος; Μπας και προλάβει η κυβέρνηση να μαζέψει την επαίσχυντη αυτή απόφαση...
Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Έθνος"
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Τα κριτήρια της αξιολόγησης οργανισμών και εργαζομένων του Δημοσίου / Δικαστικά θα κινηθούν τα hedge funds ενάντια της Ελλάδας για το "κούρεμα"
Επτά θα είναι τα κριτήρια (όπως οι "επτά πληγές του Φαραώ" και τα "επτά κακά της μοίρας" τους) που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των φορέων και των υπαλλήλων του Δημοσίου. Τώρα, ποιος τ' αποφάσισε, πως κατέληξε σ' αυτά και πως προαποφασίζονται πράγματα που θα γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές (και όχι από την θέληση του κ.Καρατζαφέρη να παρατείνει την παρουσία του κόμματός του στην κυβέρνηση και των κυρίων Λοβέρδου και Πάγκαλου να το παίζουν πρώτα βιολιά), άγνωστο. Πάντως αξίζει να τα δει κανείς, γιατί βρίθουν από γενικότητες και
αοριστολογίες και αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα γελάγαμε με την καρδιά μας. Ως γενική τοποθέτηση μας πάντως πρέπει να πούμε ότι η αξιολόγηση χρειάζεται, όχι όμως για να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης για "κλείσιμο" ή απόλυσης, αλλά ως μέσο βελτίωσης των υπηρεσιών και προστασίας του πραγματικού "δημοσίου συμφέροντος". Και βέβαια για να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση, προέχει η ύπαρξη σωστών υλικοτεχνικών υποδομών και κατάλληλα εκπαιδευμένου και αριθμητικά επαρκούς ανθρωπίνου δυναμικού...Κατά που παρά τ' αντιθέτως θρυλούμενα, δεν υπάρχει στην πλειοψηφία των υπηρεσιών του Δημοσίου σήμερα.
Εξυπηρέτηση του κοινού
Η ικανοποίηση των πολιτών από την εξυπηρέτηση που θα έχουν στις διάφορες υπηρεσίες θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγια, με την καταγραφή του αριθμού παραπόνων, καθώς με το χρόνο ανταπόκρισης των υπηρεσιών σε αιτήματα του κοινού.
Σχόλιο: Τόσο τα ερωτηματολόγια όσο και η καταγραφή του αριθμού παραπόνων δεν είναι ούτε αντικειμενικός ούτε σοβαρός τρόπος αξιολόγησης της ικανοποίησης του κοινού, ως πρακτική δε θεωρείται παρωχημένη και αναποτελεσματική. Ο λόγος είναι απλός: τα παράπονα μπορεί να είναι οτιδήποτε από σοβαρές κωλυσιεργίες μέχρι του "το χαρτί της απάντησης δεν ήταν ανακυκλωμένο". Άρα ως απόλυτος αριθμός δε σημαίνει τίποτα. Για τα δε ερωτηματολόγια αυτά συμπληρώνονται από μικρή μερίδα του κοινού και συνήθως από κάποιους που έχουν παράπονα. Ο χρόνος ανταπόκρισης επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης επιτυχίας. Η ουσία είναι η επίλυση του αιτήματος του πολίτη και αυτό πρέπει να είναι ο στόχος.
Προσόντα στελεχών
Τα ανώτερα στελέχη της διοικητικής ιεραρχίας των οργανισμών θα αξιολογηθούν ως προς την ικανότητά τους να οργανώνουν, να διαχειρίζονται, αλλά και να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους.
Σχόλιο: Μήπως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ως προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί η σχολή Δημόσιας Διοίκησης για όλα τα ανώτερα στελέχη; Σύνηθες είναι το φαινόμενο να μπαίνουν άνθρωποι σε θέσεις χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση με μόνο προσόν μια "καλή παρουσία" σε μια τυπική συνέντευξη και φυσικά η "σωστή" κομματική ταυτότητα.
Συντονισμός, χρόνοι, προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός βάσει του οποίου διαμορφώνεται η αποστολή των δημόσιων οργανισμών, οι σκοποί, οι στόχοι, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη αυτών, είναι ένα από τα πλέον αδύνατα σημεία της δημόσιαα διοίκησης στην Ελλάδα. Με την αξιολόγηση θα φανεί ποιες δομές διαθέτουν προγραμματισμό και ποιες όχι.
Σχόλιο: Είναι ν' απορεί κανείς μ' αυτόν που έγραψε το παραπάνω σχόλιο. Ποιος θα κάνει την αξιολόγηση; Ποιος θα κρίνει "τους σκοπούς" και "τους στόχους"; Και κυρίως με τι σκεπτικό; Του "να τον κλείσουμε" ή του "να δούμε τι προσφέρει και αν υπάρχει αλληλοκάλυψη από άλλη υπηρεσία ή οργανισμό"; Άγνωστο. Και φυσικά στόχος δεν μπορεί να είναι να βρούμε αν υπάρχει προγραμματισμός, αλλά κατά πόσο είναι επικαιροποιημένος...
Αξιοποίηση δυνατοτήτων
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο θα κριθούν οι ικανότητες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι η αξιοποίηση των υπαλλήλων όχι μόνο βάσει των τυπικών αλλά και των ουσιαστικών προσόντων τους. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι μία παράμετρος που απουσιάζει από τη δημόσια διοίκηση.
Σχόλιο: Αλήθεια...Τι σημαίνει "ουσιαστικά προσόντα"; Πως θα αξιολογηθούν αυτά; Τι δεξιότητες θα μετρηθούν; Η αξιοποίηση του δυναμικού όντως απουσιάζει από την Δημόσια Διοίκηση, αλλά δυστυχώς το σκεπτικό και μόνο πάσχει...
Συντονισμός υπηρεσιών
Στο τραπέζι της αξιολόγησης θα πέσουν και οι κοινές συσκέψεις υπηρεσιών – υπουργείων, η συχνότητα, αλλά κυρίως η αποτελεσματικότητά τους. Στόχος των επιτροπών θα είναι να αξιολογήσουν εάν εξυπηρετείται η κεντρική πολιτική με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από όλες τις συναρμόδιες δομές.Σχόλιο: Το πρόβλημα δεν είναι να γίνονται συχνές συσκέψεις, αλλά να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών, η οποία σε συνδυασμό με την ύπαρξη επαρκούς και σωστά εκπαιδευμένου προσωπικού θα κάνει τη δουλειά. Και βέβαι το ζήτημα δεν είναι να "εξυπηρετείται" η κεντρική πολιτική, αλλά ο πολίτης.
Νέες τεχνολογίες
Σε αυτό το κριτήριο θα μετρηθεί η ετοιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών σε επίπεδο σχεδιασμού με στόχο να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αλλά και πόρους από το ΕΣΠΑ στον τομέα τις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα αξιολογηθεί η υπηρεσιακή δομή.
Σχόλιο: Συγγνώμη αλλά η λέξη "μπούρδες" περιγράφει απλώς αυτό το "κριτήριο". Όταν δεν υπάρχει μηχανισμός επικοινωνίας ανάμεσα στις υπηρεσίες του κράτους, τι πάει να πει "νέες τεχνολογίες"; Το κράτος χρειάζεται ένα σύστημα στο οποίο θα υπάρχει διαύγεια και επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Αυτό είναι αποτέλεσμα κεντρικής πολιτικής και όχι αποσπασματικά των διαφόρων υπηρεσιών.
Κρατικές δομές
Οι επιτροπές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των οργανωτικών δομών του κράτους. Θα μετρηθεί ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των πολιτικών προκειμένου να αξιολογηθεί ποιες δομές θα διατηρηθούν, ποιες θα καταργηθούν και ποιες θα ιδιωτικοποιηθούν.
Σχόλιο: Και φτάσαμε στο ζουμί και την μαγική λέξη: "ιδιωτικοποίηση". Ποιος θα είναι στις "επιτροπές", ποια τα κριτήρια και γιατί "ο σχεδιασμός" και η "υλοποίηση των πολιτικών" θα πρέπει να καθορίζουν το ποιες δομές θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών (και τις οποίες θα συνεχίσει να πληρώνει ο πολίτης, αλλά έμμεσα από δω και πέρα βέβαια) παραμένει άγνωστο. Και βέβαια η κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση θ' αποτελεί εφαρμογή πολιτικής απόφασης π.χ. αν η παρούσα ή η επόμενη κυβέρνηση θεωρεί ότι το κράτος δεν χρειάζεται σχολεία ή εφορίες και θα πρέπει περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, θα έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει όλες τις επόμενες γενιές μ' αυτήν την απόφαση; Το παράδειγμα είναι ακραίο, αλλά με βάση τα όσα ακούγονται μόνο κατά το ήμισυ...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έτοιμα να προχωρήσουν σε προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εμφανίζονται ορισμένα hedge funds που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και ουσιαστικά σαμποτάρουν την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης και αναγκάσει όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετέχουν στο PSI+. Ο Γερμανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Humboldt, ειδικός σε θέματα πτωχευτικού δικαίου, Κρίστοφ Πάουλους, εκτιμά ότι δεν και πολλές ελπίδες να επιτύχουν κάτι σημαντικό, όπως επισημαίνει στη Deutsche Welle.
Η κυβέρνηση μπορεί με μία απλή νομοθετική ρύθμιση να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους, σημειώνει. «Κατά περίεργο τρόπο ναι, τόσο εύκολο είναι. Στα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί υπάρχει η δυνατότητα να επιβάλει κανείς τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, collective action causes, οι οποίες θεωρείται ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Και αυτές οι ρήτρες ορίζουν ότι μπορούν να τροποποιηθούν οι όροι που διέπουν την έκδοση των ομολόγων, εφόσον συμφωνήσει σε αυτό η απαραίτητη και προβλεπόμενη πλειοψηφία των ομολογιούχων» δηλώνει ο Γερμανός καθηγητής. Ο καθηγητής Πάουλους θεωρεί ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν μία δίκη κατά της Ελλάδας.
«Η μοναδική σοβαρή πιθανότητα θα ήταν να επικαλεστούν παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Αλλά και πάλι οι πιθανότητες θα ήταν ελάχιστες για να το διατυπώσω προσεκτικά. Η αξία αυτού του τακτικού ελιγμού έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι τροποποιεί τους όρους, χωρίς να παραβιάζει καμία θεμελιώδη συνθήκη του δικαίου περί συναλλαγών. Ασφαλώς, και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Αλλά η ιδιοκτησία δεν προστατεύεται αιωνίως, ούτε άνευ όρων. Η επίκληση μίας ρήτρας συλλογικής δράσης μέσω νομοθετικής ρύθμισης είναι ακριβώς ο τρόπος εκείνος που μπορεί να περιορίσει το προστατευτικό πεδίο του δικαιώματος της ιδιοκτησίας».
Να πούμε ότι στεναχωριόμαστε θα είμαστε ψεύτες...
Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... «Το Κεφάλαιο μπορεί να είναι από τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση, μέχρι τον μικρομεσαίο που έχει ένα μαγαζί. Και αυτόν «κεφάλαιο» τον θεωρούν! Δεν μπορεί να λες «το κεφάλαιο» χωρίς να λες ονόματα και διευθύνσεις. Και να αναλαμβάνεις βέβαια και το πολιτικό κόστος» τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας για το γενικά καταγγελτικό λόγο του ΚΚΕ. Σωστή παρατήρηση, αλλά με τέτοια δε βλέπω σύγκλιση προεκλογικά της αριστεράς...
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα" / Απεβίωσε πρόσφατα ο Λευτέρης Αντωνιάδης, ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής της Τουρκίας, ο οποίος όμως τυγχάνει να ήταν Έλληνας. Τελευταίο σύμβολο της εποχής που Έλληνες καθόριζαν την πορεία τομέων της γειτονικής χώρας - μιας εποχής που έφυγε και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει. Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
αοριστολογίες και αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα γελάγαμε με την καρδιά μας. Ως γενική τοποθέτηση μας πάντως πρέπει να πούμε ότι η αξιολόγηση χρειάζεται, όχι όμως για να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης για "κλείσιμο" ή απόλυσης, αλλά ως μέσο βελτίωσης των υπηρεσιών και προστασίας του πραγματικού "δημοσίου συμφέροντος". Και βέβαια για να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση, προέχει η ύπαρξη σωστών υλικοτεχνικών υποδομών και κατάλληλα εκπαιδευμένου και αριθμητικά επαρκούς ανθρωπίνου δυναμικού...Κατά που παρά τ' αντιθέτως θρυλούμενα, δεν υπάρχει στην πλειοψηφία των υπηρεσιών του Δημοσίου σήμερα.
Εξυπηρέτηση του κοινού
Η ικανοποίηση των πολιτών από την εξυπηρέτηση που θα έχουν στις διάφορες υπηρεσίες θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγια, με την καταγραφή του αριθμού παραπόνων, καθώς με το χρόνο ανταπόκρισης των υπηρεσιών σε αιτήματα του κοινού.
Σχόλιο: Τόσο τα ερωτηματολόγια όσο και η καταγραφή του αριθμού παραπόνων δεν είναι ούτε αντικειμενικός ούτε σοβαρός τρόπος αξιολόγησης της ικανοποίησης του κοινού, ως πρακτική δε θεωρείται παρωχημένη και αναποτελεσματική. Ο λόγος είναι απλός: τα παράπονα μπορεί να είναι οτιδήποτε από σοβαρές κωλυσιεργίες μέχρι του "το χαρτί της απάντησης δεν ήταν ανακυκλωμένο". Άρα ως απόλυτος αριθμός δε σημαίνει τίποτα. Για τα δε ερωτηματολόγια αυτά συμπληρώνονται από μικρή μερίδα του κοινού και συνήθως από κάποιους που έχουν παράπονα. Ο χρόνος ανταπόκρισης επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης επιτυχίας. Η ουσία είναι η επίλυση του αιτήματος του πολίτη και αυτό πρέπει να είναι ο στόχος.
Προσόντα στελεχών
Τα ανώτερα στελέχη της διοικητικής ιεραρχίας των οργανισμών θα αξιολογηθούν ως προς την ικανότητά τους να οργανώνουν, να διαχειρίζονται, αλλά και να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους.
Σχόλιο: Μήπως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ως προϋπόθεση να χρησιμοποιηθεί η σχολή Δημόσιας Διοίκησης για όλα τα ανώτερα στελέχη; Σύνηθες είναι το φαινόμενο να μπαίνουν άνθρωποι σε θέσεις χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση με μόνο προσόν μια "καλή παρουσία" σε μια τυπική συνέντευξη και φυσικά η "σωστή" κομματική ταυτότητα.
Συντονισμός, χρόνοι, προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός βάσει του οποίου διαμορφώνεται η αποστολή των δημόσιων οργανισμών, οι σκοποί, οι στόχοι, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη αυτών, είναι ένα από τα πλέον αδύνατα σημεία της δημόσιαα διοίκησης στην Ελλάδα. Με την αξιολόγηση θα φανεί ποιες δομές διαθέτουν προγραμματισμό και ποιες όχι.
Σχόλιο: Είναι ν' απορεί κανείς μ' αυτόν που έγραψε το παραπάνω σχόλιο. Ποιος θα κάνει την αξιολόγηση; Ποιος θα κρίνει "τους σκοπούς" και "τους στόχους"; Και κυρίως με τι σκεπτικό; Του "να τον κλείσουμε" ή του "να δούμε τι προσφέρει και αν υπάρχει αλληλοκάλυψη από άλλη υπηρεσία ή οργανισμό"; Άγνωστο. Και φυσικά στόχος δεν μπορεί να είναι να βρούμε αν υπάρχει προγραμματισμός, αλλά κατά πόσο είναι επικαιροποιημένος...
Αξιοποίηση δυνατοτήτων
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο θα κριθούν οι ικανότητες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι η αξιοποίηση των υπαλλήλων όχι μόνο βάσει των τυπικών αλλά και των ουσιαστικών προσόντων τους. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι μία παράμετρος που απουσιάζει από τη δημόσια διοίκηση.
Σχόλιο: Αλήθεια...Τι σημαίνει "ουσιαστικά προσόντα"; Πως θα αξιολογηθούν αυτά; Τι δεξιότητες θα μετρηθούν; Η αξιοποίηση του δυναμικού όντως απουσιάζει από την Δημόσια Διοίκηση, αλλά δυστυχώς το σκεπτικό και μόνο πάσχει...
Συντονισμός υπηρεσιών
Στο τραπέζι της αξιολόγησης θα πέσουν και οι κοινές συσκέψεις υπηρεσιών – υπουργείων, η συχνότητα, αλλά κυρίως η αποτελεσματικότητά τους. Στόχος των επιτροπών θα είναι να αξιολογήσουν εάν εξυπηρετείται η κεντρική πολιτική με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από όλες τις συναρμόδιες δομές.Σχόλιο: Το πρόβλημα δεν είναι να γίνονται συχνές συσκέψεις, αλλά να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών, η οποία σε συνδυασμό με την ύπαρξη επαρκούς και σωστά εκπαιδευμένου προσωπικού θα κάνει τη δουλειά. Και βέβαι το ζήτημα δεν είναι να "εξυπηρετείται" η κεντρική πολιτική, αλλά ο πολίτης.
Νέες τεχνολογίες
Σε αυτό το κριτήριο θα μετρηθεί η ετοιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών σε επίπεδο σχεδιασμού με στόχο να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αλλά και πόρους από το ΕΣΠΑ στον τομέα τις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα αξιολογηθεί η υπηρεσιακή δομή.
Σχόλιο: Συγγνώμη αλλά η λέξη "μπούρδες" περιγράφει απλώς αυτό το "κριτήριο". Όταν δεν υπάρχει μηχανισμός επικοινωνίας ανάμεσα στις υπηρεσίες του κράτους, τι πάει να πει "νέες τεχνολογίες"; Το κράτος χρειάζεται ένα σύστημα στο οποίο θα υπάρχει διαύγεια και επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Αυτό είναι αποτέλεσμα κεντρικής πολιτικής και όχι αποσπασματικά των διαφόρων υπηρεσιών.
Κρατικές δομές
Οι επιτροπές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των οργανωτικών δομών του κράτους. Θα μετρηθεί ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των πολιτικών προκειμένου να αξιολογηθεί ποιες δομές θα διατηρηθούν, ποιες θα καταργηθούν και ποιες θα ιδιωτικοποιηθούν.
Σχόλιο: Και φτάσαμε στο ζουμί και την μαγική λέξη: "ιδιωτικοποίηση". Ποιος θα είναι στις "επιτροπές", ποια τα κριτήρια και γιατί "ο σχεδιασμός" και η "υλοποίηση των πολιτικών" θα πρέπει να καθορίζουν το ποιες δομές θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών (και τις οποίες θα συνεχίσει να πληρώνει ο πολίτης, αλλά έμμεσα από δω και πέρα βέβαια) παραμένει άγνωστο. Και βέβαια η κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση θ' αποτελεί εφαρμογή πολιτικής απόφασης π.χ. αν η παρούσα ή η επόμενη κυβέρνηση θεωρεί ότι το κράτος δεν χρειάζεται σχολεία ή εφορίες και θα πρέπει περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, θα έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει όλες τις επόμενες γενιές μ' αυτήν την απόφαση; Το παράδειγμα είναι ακραίο, αλλά με βάση τα όσα ακούγονται μόνο κατά το ήμισυ...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έτοιμα να προχωρήσουν σε προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εμφανίζονται ορισμένα hedge funds που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και ουσιαστικά σαμποτάρουν την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης και αναγκάσει όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετέχουν στο PSI+. Ο Γερμανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Humboldt, ειδικός σε θέματα πτωχευτικού δικαίου, Κρίστοφ Πάουλους, εκτιμά ότι δεν και πολλές ελπίδες να επιτύχουν κάτι σημαντικό, όπως επισημαίνει στη Deutsche Welle.
Η κυβέρνηση μπορεί με μία απλή νομοθετική ρύθμιση να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους, σημειώνει. «Κατά περίεργο τρόπο ναι, τόσο εύκολο είναι. Στα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί υπάρχει η δυνατότητα να επιβάλει κανείς τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, collective action causes, οι οποίες θεωρείται ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Και αυτές οι ρήτρες ορίζουν ότι μπορούν να τροποποιηθούν οι όροι που διέπουν την έκδοση των ομολόγων, εφόσον συμφωνήσει σε αυτό η απαραίτητη και προβλεπόμενη πλειοψηφία των ομολογιούχων» δηλώνει ο Γερμανός καθηγητής. Ο καθηγητής Πάουλους θεωρεί ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν μία δίκη κατά της Ελλάδας.
«Η μοναδική σοβαρή πιθανότητα θα ήταν να επικαλεστούν παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Αλλά και πάλι οι πιθανότητες θα ήταν ελάχιστες για να το διατυπώσω προσεκτικά. Η αξία αυτού του τακτικού ελιγμού έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι τροποποιεί τους όρους, χωρίς να παραβιάζει καμία θεμελιώδη συνθήκη του δικαίου περί συναλλαγών. Ασφαλώς, και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Αλλά η ιδιοκτησία δεν προστατεύεται αιωνίως, ούτε άνευ όρων. Η επίκληση μίας ρήτρας συλλογικής δράσης μέσω νομοθετικής ρύθμισης είναι ακριβώς ο τρόπος εκείνος που μπορεί να περιορίσει το προστατευτικό πεδίο του δικαιώματος της ιδιοκτησίας».
Να πούμε ότι στεναχωριόμαστε θα είμαστε ψεύτες...
Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... «Το Κεφάλαιο μπορεί να είναι από τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση, μέχρι τον μικρομεσαίο που έχει ένα μαγαζί. Και αυτόν «κεφάλαιο» τον θεωρούν! Δεν μπορεί να λες «το κεφάλαιο» χωρίς να λες ονόματα και διευθύνσεις. Και να αναλαμβάνεις βέβαια και το πολιτικό κόστος» τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας για το γενικά καταγγελτικό λόγο του ΚΚΕ. Σωστή παρατήρηση, αλλά με τέτοια δε βλέπω σύγκλιση προεκλογικά της αριστεράς...
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα" / Απεβίωσε πρόσφατα ο Λευτέρης Αντωνιάδης, ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής της Τουρκίας, ο οποίος όμως τυγχάνει να ήταν Έλληνας. Τελευταίο σύμβολο της εποχής που Έλληνες καθόριζαν την πορεία τομέων της γειτονικής χώρας - μιας εποχής που έφυγε και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει. Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ετικέτες
αθλητισμός,
δημόσιο χρέος,
δημόσιοι υπάλληλοι,
οικονομία,
ομόλογα,
ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012
Ελληνικός χρυσός - ποιοι "επενδυτές" κερδίζουν και πως χάνει το Δημόσιο.
Η σημερινή μας ανάρτηση ασχολείται με μια άλλη πτυχή του ανεκμετάλευτου ορυκτού πλούτου της χώρας - αυτή του χρυσού. Δύο οι πηγές ενημέρωσής μας - η πρώτη το περιοδικό "Επίκαιρα" και η 2η η παρουσίαση του θέματος στον ΑΝΤ1 όπως ανακινήθηκε από τον Α.Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ (όπως απομαγνητοφωνήθηκε από το blog "Ίχνος"). Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται σχολιασμός - τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα...
Και στη συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: "o κύριος Παπακωνσταντίνου, με το που ανέλαβε το «πράσινο» υπουργείο, υπέγραψε μία περιβαλλοντική μελέτη, την οποία η προκάτοχος του ηρνείτο επίμονα να εγκρίνει. Βεβαίως αυτή η επιμονή δεν της βγήκε σε κακό αφού σήμερα βρίσκεται ως πρέσβειρα στον ΟΟΣΑ, διαμένοντας σε μία πολυτελή κατοικία και με μισθό που υπερβαίνει τα 300 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Προχώρησε λοιπόν μία μελέτη για τον χρυσό στην Χαλκιδική. Την στιγμή που το τεχνικό επιμελητήριο, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το δασαρχείο Χαλκιδικής, θεωρούσαν ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα και δεν μπορούσε να εγκριθεί. Πίσω από αυτή την υπόθεση λοιπόν, πέραν από το θέμα του περιβάλλοντος, που εάν δεν χρησιμοποιηθούν οι σωστές μέθοδοι μπορεί να προκληθεί απίστευτη καταστροφή στο περιβάλλον, να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και εντέλει η Χαλκιδική από θέρετρο να γίνει φέρετρο- διότι εμείς δεν λέμε γενικά «αφήστε τα μεταλλεύματα εκεί που είναι», λέμε να τα βγάλετε με τις ορθές μεθόδους εξόρυξης και όχι να επιτρέψετε την καταστροφή του περιβάλλοντος για να κερδοσκοπήσει ο κάθε ανεύθυνος- Πέρα από όλα αυτά λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Πίσω από το οποίο κρύβονται πάλι συγκεκριμένα συμφέροντα. Το 2003, το Ελληνικό δημόσιο πήρε πίσω από την εταιρεία TVX Gold την επίμαχη έκταση που είχε παραχωρήσει προς εκμετάλλευση αντί του ποσού των 11 εκ. ευρώ. Αμέσως μετά, παραχώρησε αυτή την έκταση αντί του ιδίου ποσού, που είχε δώσει στην TVX, στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, στην οποία μεγαλομέτοχοι είναι ο κύριος Μπόμπολας, ο κύριος Κούτρας κλπ. Εγώ βλέπετε, δεν μπορώ να αποφύγω να λέω ονόματα. Όπως κάνει η Παπαρήγα που λέει αόριστα «φταίει το Κεφάλαιο»! Το Κεφάλαιο μπορεί να είναι από τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση, μέχρι τον μικρομεσαίο που έχει ένα μαγαζί. Και αυτόν «κεφάλαιο» τον θεωρούν! Δεν μπορεί να λες «το κεφάλαιο» χωρίς να λες ονόματα και διευθύνσεις. Βέβαια εγώ έχω πολιτικό κόστος γι' αυτό. Όπως βλέπετε, δεν λένε «τι καλός που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»!
Από το 2003 λοιπόν, έχουν μία έκταση 300,000 στρεμμάτων με μόλις 11 εκ. ευρώ! Η οποία έκταση, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ (τυχαίο που το κατήργησαν;;) έχει ορυκτό πλούτο αξίας 20 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ! Πέρασαν τα χρόνια, όταν έγινε αυτή η αγοραπωλησία ο χρυσός είχε περίπου 280 Ευρώ η Ουγγιά και σήμερα έχει φτάσει στα 1700!! Τώρα λοιπόν που η επένδυση είναι κυριολεκτικά «χρυσορυχείο», αποφασίζουν να προχωρήσουν στην επένδυση. Και επειδή αυτοί δεν έχουν μάθει να βάζουν το χέρι στην τσέπη, έτσι λειτουργούν οι νταβατζήδες, φέρνουν λεφτά από το Κατάρ! Και έρχεται ο Παπανδρέου να κάνει τον μεσάζοντα! Για μία επένδυση με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν θα φέρει ούτε ένα Ευρώ στην χώρα μας, παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια μέσω της φορολογίας των κερδών. Και όλοι ξέρουμε πως φορολογούνται τα κέρδη στην Ελλάδα.
Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό! Το 2003, οι κάτοικοι προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η αγοραπωλησία είναι επιζήμια για το Ελληνικό δημόσιο... και δικαιώθηκαν! Γιατί πράγματι, δεν μπορεί μία τόσο μεγάλη περιουσία να αποτιμάται μόνο... 11 εκ. Ευρώ! Και πράγματι, η Ευρωπαϊκή επιτροπή δικαίωσε τους κατοίκους και επιδίκασε το ποσό των 15.5 εκ. Ευρώ (+ τόκους) εις βάρος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», υπέρ του δημοσίου! Και τι νομίζετε ότι κάνει τότε το Ελληνικό κράτος που κόβει τα φάρμακα και τις συντάξεις των 300 Ευρώ; Κάνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να μην εισπράξει από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός! Για να ακυρώσει το πρόστιμο!!! Δεν μιλάμε πλέον για πολιτικούς αλλά για υπαλλήλους συμφερόντων!
Και το κερασάκι; Βάσει των 75εκ. ευρώ που έδωσε το Κατάρ για το ποσοστό της European Goldfields, σημαίνει ότι η τρέχουσα αξία της εταιρείας είναι 2 δισ. ευρώ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι έδωσαν μόλις 11 εκ. ευρώ για να αποκτήσουν κάτι που σήμερα αποτιμάται 2 δισ. ευρώ και εκμεταλλεύεται έναν πλούτο της τάξεως των 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!!
Όταν λοιπόν κατήγγειλα την υπόθεση στην βουλή, άρχισαν τα ειρωνικά σχόλια στις εφημερίδες τύπου «πολύ ανήσυχος τον τελευταίο καιρό ο Τσίπρας, πετάγονται οι φλέβες στο λαιμό του κλπ». Εάν αυτά δεν είναι σκάνδαλα, τότε ποια είναι; Είναι ο ορισμός του σκανδάλου και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν.
Και επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν είμαι αντίθετος στις επενδύσεις. Και βέβαια πρέπει να γίνουν επενδύσεις, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά να γίνουν επενδύσεις προς όφελος της χώρας και όχι των συγκεκριμένων συμφερόντων που την λυμαίνονται!".
Και στη συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: "o κύριος Παπακωνσταντίνου, με το που ανέλαβε το «πράσινο» υπουργείο, υπέγραψε μία περιβαλλοντική μελέτη, την οποία η προκάτοχος του ηρνείτο επίμονα να εγκρίνει. Βεβαίως αυτή η επιμονή δεν της βγήκε σε κακό αφού σήμερα βρίσκεται ως πρέσβειρα στον ΟΟΣΑ, διαμένοντας σε μία πολυτελή κατοικία και με μισθό που υπερβαίνει τα 300 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Προχώρησε λοιπόν μία μελέτη για τον χρυσό στην Χαλκιδική. Την στιγμή που το τεχνικό επιμελητήριο, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το δασαρχείο Χαλκιδικής, θεωρούσαν ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα και δεν μπορούσε να εγκριθεί. Πίσω από αυτή την υπόθεση λοιπόν, πέραν από το θέμα του περιβάλλοντος, που εάν δεν χρησιμοποιηθούν οι σωστές μέθοδοι μπορεί να προκληθεί απίστευτη καταστροφή στο περιβάλλον, να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και εντέλει η Χαλκιδική από θέρετρο να γίνει φέρετρο- διότι εμείς δεν λέμε γενικά «αφήστε τα μεταλλεύματα εκεί που είναι», λέμε να τα βγάλετε με τις ορθές μεθόδους εξόρυξης και όχι να επιτρέψετε την καταστροφή του περιβάλλοντος για να κερδοσκοπήσει ο κάθε ανεύθυνος- Πέρα από όλα αυτά λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Πίσω από το οποίο κρύβονται πάλι συγκεκριμένα συμφέροντα. Το 2003, το Ελληνικό δημόσιο πήρε πίσω από την εταιρεία TVX Gold την επίμαχη έκταση που είχε παραχωρήσει προς εκμετάλλευση αντί του ποσού των 11 εκ. ευρώ. Αμέσως μετά, παραχώρησε αυτή την έκταση αντί του ιδίου ποσού, που είχε δώσει στην TVX, στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, στην οποία μεγαλομέτοχοι είναι ο κύριος Μπόμπολας, ο κύριος Κούτρας κλπ. Εγώ βλέπετε, δεν μπορώ να αποφύγω να λέω ονόματα. Όπως κάνει η Παπαρήγα που λέει αόριστα «φταίει το Κεφάλαιο»! Το Κεφάλαιο μπορεί να είναι από τον Μπόμπολα, τον Βαρδινογιάννη και τον Λάτση, μέχρι τον μικρομεσαίο που έχει ένα μαγαζί. Και αυτόν «κεφάλαιο» τον θεωρούν! Δεν μπορεί να λες «το κεφάλαιο» χωρίς να λες ονόματα και διευθύνσεις. Βέβαια εγώ έχω πολιτικό κόστος γι' αυτό. Όπως βλέπετε, δεν λένε «τι καλός που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»!
Από το 2003 λοιπόν, έχουν μία έκταση 300,000 στρεμμάτων με μόλις 11 εκ. ευρώ! Η οποία έκταση, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ (τυχαίο που το κατήργησαν;;) έχει ορυκτό πλούτο αξίας 20 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ! Πέρασαν τα χρόνια, όταν έγινε αυτή η αγοραπωλησία ο χρυσός είχε περίπου 280 Ευρώ η Ουγγιά και σήμερα έχει φτάσει στα 1700!! Τώρα λοιπόν που η επένδυση είναι κυριολεκτικά «χρυσορυχείο», αποφασίζουν να προχωρήσουν στην επένδυση. Και επειδή αυτοί δεν έχουν μάθει να βάζουν το χέρι στην τσέπη, έτσι λειτουργούν οι νταβατζήδες, φέρνουν λεφτά από το Κατάρ! Και έρχεται ο Παπανδρέου να κάνει τον μεσάζοντα! Για μία επένδυση με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν θα φέρει ούτε ένα Ευρώ στην χώρα μας, παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια μέσω της φορολογίας των κερδών. Και όλοι ξέρουμε πως φορολογούνται τα κέρδη στην Ελλάδα.
Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό! Το 2003, οι κάτοικοι προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη θεωρώντας ότι η αγοραπωλησία είναι επιζήμια για το Ελληνικό δημόσιο... και δικαιώθηκαν! Γιατί πράγματι, δεν μπορεί μία τόσο μεγάλη περιουσία να αποτιμάται μόνο... 11 εκ. Ευρώ! Και πράγματι, η Ευρωπαϊκή επιτροπή δικαίωσε τους κατοίκους και επιδίκασε το ποσό των 15.5 εκ. Ευρώ (+ τόκους) εις βάρος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», υπέρ του δημοσίου! Και τι νομίζετε ότι κάνει τότε το Ελληνικό κράτος που κόβει τα φάρμακα και τις συντάξεις των 300 Ευρώ; Κάνει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να μην εισπράξει από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός! Για να ακυρώσει το πρόστιμο!!! Δεν μιλάμε πλέον για πολιτικούς αλλά για υπαλλήλους συμφερόντων!
Και το κερασάκι; Βάσει των 75εκ. ευρώ που έδωσε το Κατάρ για το ποσοστό της European Goldfields, σημαίνει ότι η τρέχουσα αξία της εταιρείας είναι 2 δισ. ευρώ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι έδωσαν μόλις 11 εκ. ευρώ για να αποκτήσουν κάτι που σήμερα αποτιμάται 2 δισ. ευρώ και εκμεταλλεύεται έναν πλούτο της τάξεως των 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!!
Όταν λοιπόν κατήγγειλα την υπόθεση στην βουλή, άρχισαν τα ειρωνικά σχόλια στις εφημερίδες τύπου «πολύ ανήσυχος τον τελευταίο καιρό ο Τσίπρας, πετάγονται οι φλέβες στο λαιμό του κλπ». Εάν αυτά δεν είναι σκάνδαλα, τότε ποια είναι; Είναι ο ορισμός του σκανδάλου και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν.
Και επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν είμαι αντίθετος στις επενδύσεις. Και βέβαια πρέπει να γίνουν επενδύσεις, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά να γίνουν επενδύσεις προς όφελος της χώρας και όχι των συγκεκριμένων συμφερόντων που την λυμαίνονται!".
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012
Οι αλλαγές στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς από το νέο πολυνομοσχέδιο / Λαθρεμπόριο καυσίμων: πρακτικές και γεγονότα
Είδηση: Σημαντικές οι αλλαγές για τα επαγγέλματα του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου, σύμφωνα με το νέο πολυνομοσχέδιο όπως παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ της "Καθημερινής":
Στο παραπάνω πολυνομοσχέδιο, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, προστέθηκε και μια διάταξη για τα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με μία απλή δήλωση στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο προβλέπει η σχετική τροπολογία. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «φαρμακοποιοί οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, εργάζονται πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο
περιφερειάρχη. Με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζομένου ωραρίου εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις που είχαν πάρει οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, η επέκταση του ωραρίου θα έπρεπε να συνοδεύεται από σχετική δική τους έγκριση. Το γεγονός λοιπόν ότι η τροπολογία τους «παρακάμπτει» και δίνει το δικαίωμα στα φαρμακεία να επεκτείνουν το ωράριο της εργασίας τους με μια απλή δήλωση αναμένεται να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις.
Εμείς ως "Νέα Μέτρα" έχουμε αναφερθεί στις παραπάνω αλλαγές (που βέβαια έχουν προαναγγελθεί από καιρό) εμπεριστατωμένα εδώ κι εδώ. Δεν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς όφελος της κοινωνίας: όσο αφορά τους δικηγόρους θα οδηγήσουν σε συγκέντρωση των υποθέσεων στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν διαφημίσεις και θα μπορέσουν να δικτυωθούν στην επαρχία - αυτό θα επιτείνει την μεγάλη ανεργία που ήδη υπάρχει στον κλάδο. Για τους φαρμακοποιούς, οι αλλαγές θα είναι μικρές και όχι στις τιμές - ο ανταγωνισμός θα επηρεάσει τα μικρά φαρμακεία που δε θα μπορεί να είναι ανοικτά πολλές ώρες και μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορές αδειών μακροπρόθεσμα. Τέλος για τους συμβολαιογράφους, οι αλλαγές στις αμοιβές είναι δρομολογημένες ήδη αλλά το "άνοιγμα" του επαγγέλματος σε μη Έλληνες πολίτες είναι προβληματικό. Δεν είμαστε "υπερπατριώτες" αλλά θεωρούμε ότι καλώς το επάγγελμα είχε προαπαιτούμενα λόγω της ευαισθησίας των υποθέσεων που διαχειρίζεται και την άμεση επαφή που έχει με το κράτος. Εξάλλου σχετικά προαπαιτούμενα υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά τις εξαγγελίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα κρατικά ταμεία), το φαινόμενο συνεχίζει να υπάρχει ακμαίο και δυνατό, όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" που αναδημοσιεύουμε και είναι άκρως αποκαλυπτικό:
Στο παραπάνω πολυνομοσχέδιο, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, προστέθηκε και μια διάταξη για τα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με μία απλή δήλωση στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο προβλέπει η σχετική τροπολογία. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «φαρμακοποιοί οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, εργάζονται πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο
περιφερειάρχη. Με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζομένου ωραρίου εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις που είχαν πάρει οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, η επέκταση του ωραρίου θα έπρεπε να συνοδεύεται από σχετική δική τους έγκριση. Το γεγονός λοιπόν ότι η τροπολογία τους «παρακάμπτει» και δίνει το δικαίωμα στα φαρμακεία να επεκτείνουν το ωράριο της εργασίας τους με μια απλή δήλωση αναμένεται να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις.
Εμείς ως "Νέα Μέτρα" έχουμε αναφερθεί στις παραπάνω αλλαγές (που βέβαια έχουν προαναγγελθεί από καιρό) εμπεριστατωμένα εδώ κι εδώ. Δεν πιστεύουμε ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς όφελος της κοινωνίας: όσο αφορά τους δικηγόρους θα οδηγήσουν σε συγκέντρωση των υποθέσεων στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν διαφημίσεις και θα μπορέσουν να δικτυωθούν στην επαρχία - αυτό θα επιτείνει την μεγάλη ανεργία που ήδη υπάρχει στον κλάδο. Για τους φαρμακοποιούς, οι αλλαγές θα είναι μικρές και όχι στις τιμές - ο ανταγωνισμός θα επηρεάσει τα μικρά φαρμακεία που δε θα μπορεί να είναι ανοικτά πολλές ώρες και μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορές αδειών μακροπρόθεσμα. Τέλος για τους συμβολαιογράφους, οι αλλαγές στις αμοιβές είναι δρομολογημένες ήδη αλλά το "άνοιγμα" του επαγγέλματος σε μη Έλληνες πολίτες είναι προβληματικό. Δεν είμαστε "υπερπατριώτες" αλλά θεωρούμε ότι καλώς το επάγγελμα είχε προαπαιτούμενα λόγω της ευαισθησίας των υποθέσεων που διαχειρίζεται και την άμεση επαφή που έχει με το κράτος. Εξάλλου σχετικά προαπαιτούμενα υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά τις εξαγγελίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα κρατικά ταμεία), το φαινόμενο συνεχίζει να υπάρχει ακμαίο και δυνατό, όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" που αναδημοσιεύουμε και είναι άκρως αποκαλυπτικό:
Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012
Ο μύθος του όφελους των αποκρατικοποιήσεων: Η υπόθεση της ΕΥΔΑΠ / Τρομονόμος στο ραδιόφωνο!
Μία από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι και η ΕΥΔΑΠ, για την οποία σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού 27,3% και η ανάθεση του management της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή. Αν και έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στο ζήτημα των εταιρειών ύδατος (καθώς και στις άλλες ΔΕΚΟ όπως π.χ. στην ΔΕΗ εδώ), αξίζει να δούμε την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ διεξοδικά...
Αν σκεφθούμε ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της βρίσκεται στα επίπεδα των 337 εκατ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία της εταιρείας εκτιμάται από 1,5 δισ. μέχρι 2 δισ. ευρώ με βάση την αποτίμηση των παγίων, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τι θα συμβεί εάν γίνουν μεταβιβάσεις μετοχών μέσω του Χ.Α., ακόμη και αν δοθεί από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή ένα υψηλό premium.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, θα μιλάμε για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και απώλεια του ελέγχου σε ζωτικούς, για την οικονομία της χώρας, κλάδους, όπως είναι π.χ. του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης.
Εντύπωση προκαλεί στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ουδέποτε συζήτησε το θέμα με τη διοίκηση της εταιρείας ύδρευσης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη της, ενώ «σε αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται και οι μέτοχοι της εταιρείας (πλην του κράτους).
Μια ματιά στα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας αρκεί για να αντιληφθούμε ότι η πραγματική αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εμφανίζεται στο Χρηματιστήριο.
Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις της από το Δημόσιο ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις έναντι των δήμων και κυμαίνονται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, δικαιούται από το Δημόσιο επιχορήγηση 250,41 εκατ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες της περιόδου 2000-2008 και ακόμη 63,2 εκατ. για τη διετία 2009-2010.
Τέλος, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Νόμο 2744/99, το Δημόσιο, ανέλαβε δέσμευση για την επιχορήγηση της για την κάλυψη του 60% της κεφαλαιακής δαπάνης που θα καταβάλει για τη συντήρηση, ανακαίνιση, βελτίωση ή και την επέκταση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ολα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η πώληση του 27,3% της ΕΥΔΑΠ (μαζί με την ανάθεση του management), με βάση τα σημερινά δεδομένα στο Χ.Α., θα έφερνε έσοδα μόλις... 92 εκατ. ευρώ. Ακόμη και εάν υπάρξει κάποια συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για αγορά των μετοχών με... γενναίο premium (π.χ. της τάξης του 50%), τα συνολικά έσοδα δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 140 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, το εννεάμηνο του 2011 έκλεισε για την εταιρεία με αύξηση κατά 76% της κερδοφορίας (στα 27.22 εκατ.), από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ κατά 40% αυξήθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη, καθώς διαμορφώθηκαν στα 67,41 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά παρά τη μικρή κάμψη των πωλήσεων σε ποσοστό 5,8%.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει ιδιώτες στον τομέα της ύδρευσης, αυτό έχει γίνει με συμβάσεις εκμετάλλευσης (και όχι ιδιοκτησίας) για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με την υποχρέωση των εταιρειών να κάνουν τα αναγκαία έργα στο δίκτυο.
Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν 10 μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος και αποχέτευσης σε περισσότερες από 150 χώρες. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών είναι οι «Suez RWE», «Veolia» (πρώην Vivendi), «Saur», Agbar, καθώς και οι βρετανικές «Thames Water» και «Wessex Water» - που μονωπολούν ουσιαστικά το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σημεία των καιρών. Εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας προκειμένου να κριθεί περιεχόμενο ραδιοφωνικής μετάδοσης σημειώθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου και των ελληνικών ΜΜΕ. Το περιστατικό αφορά μήνυμα που μεταδόθηκε από τη συχνότητα ενημερωτικού σταθμού ενώ αυτός τελούσε υπό κατάληψη. Ωστόσο, οι κατηγορίες που ασκήθηκαν είναι για πρώτη φορά όχι για το ζήτημα της κατάληψης, αλλά για το περιεχόμενο του μηνύματος.
Στις 11 το πρωί της Τρίτης, 20 άτομα πραγματοποίησαν κατάληψη στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, προκειμένου να μεταδόσουν μήνυμα αντιπληροφόρησης για τη δίκη των κατηγορούμενων στην υπόθεση της ένοπλης οργάνωσης του Επαναστατικού Αγώνα. Παρόλο που η διοίκηση του σταθμού δήλωσε ότι δεν επιθυμεί καμία δίωξη, υπήρξε αυτεπάγγελτη εκστρατεία της αστυνομίας, η οποία περικύκλωσε το κτίριο και απαίτησε τη σύλληψη των καταληψιών. Μετά από πολιορκία και θρίλερ διαπραγματεύσεων διάρκειας 3μιση ωρών, που αποτυπώθηκαν και στον αέρα του ενημερωτικού σταθμού, η αστυνομία εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του Flash και συνέλαβε τους καταληψίες.
Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε με αυτά που οι 20 φρόντισαν να ακουστούν από τη συχνότητα του Flash, οφείλουμε να σταθούμε σε ένα βασικό σημείο που αλλάζει τα όσα γνωρίζουμε για την ελευθερία του λέγειν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους καταληψίες είναι "εγκωμιασμός τρομοκρατικών πράξεων" και "απείθια".
Η νομική πλευρά του περιστατικού αγνοεί πλήρως το γεγονός της κατάληψης (το γεγονός δηλαδή ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση/άδεια να βρίσκονται εκεί και να μεταδίδουν τα όσα μετέδωσαν, ενδεχομένως και την απειλή άσκησης βίας) αλλά εστιάζει στο περιεχόμενο του μηνύματος το οποίο μεταδόθηκε. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχη ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί ανά πάσα στιγμή για οποιονδήποτε (συμπεριλαμβανομένων κι επαγγελματικών δημοσιογράφων) επιλέξει να σχολιάσει τις υποθέσεις των λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της τρέχουσας δικαστικής διαδικασίας. Προκαλεί τρόμο η σκέψη ότι οι αρχές παρακολουθούν τα μεταδιδόμενα στις ενημερωτικές εκπομπές, με ένα αντίγραφο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στο χέρι. Η συνέχεια θα κριθεί στο δικαστήριο.
Πηγή ειδήσεων: "Ραδιόφωνο"
Αν σκεφθούμε ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της βρίσκεται στα επίπεδα των 337 εκατ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία της εταιρείας εκτιμάται από 1,5 δισ. μέχρι 2 δισ. ευρώ με βάση την αποτίμηση των παγίων, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τι θα συμβεί εάν γίνουν μεταβιβάσεις μετοχών μέσω του Χ.Α., ακόμη και αν δοθεί από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή ένα υψηλό premium.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, θα μιλάμε για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και απώλεια του ελέγχου σε ζωτικούς, για την οικονομία της χώρας, κλάδους, όπως είναι π.χ. του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης.
Εντύπωση προκαλεί στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ουδέποτε συζήτησε το θέμα με τη διοίκηση της εταιρείας ύδρευσης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη της, ενώ «σε αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται και οι μέτοχοι της εταιρείας (πλην του κράτους).
Μια ματιά στα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας αρκεί για να αντιληφθούμε ότι η πραγματική αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εμφανίζεται στο Χρηματιστήριο.
Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις της από το Δημόσιο ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις έναντι των δήμων και κυμαίνονται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, δικαιούται από το Δημόσιο επιχορήγηση 250,41 εκατ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες της περιόδου 2000-2008 και ακόμη 63,2 εκατ. για τη διετία 2009-2010.
Τέλος, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Νόμο 2744/99, το Δημόσιο, ανέλαβε δέσμευση για την επιχορήγηση της για την κάλυψη του 60% της κεφαλαιακής δαπάνης που θα καταβάλει για τη συντήρηση, ανακαίνιση, βελτίωση ή και την επέκταση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ολα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η πώληση του 27,3% της ΕΥΔΑΠ (μαζί με την ανάθεση του management), με βάση τα σημερινά δεδομένα στο Χ.Α., θα έφερνε έσοδα μόλις... 92 εκατ. ευρώ. Ακόμη και εάν υπάρξει κάποια συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για αγορά των μετοχών με... γενναίο premium (π.χ. της τάξης του 50%), τα συνολικά έσοδα δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 140 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, το εννεάμηνο του 2011 έκλεισε για την εταιρεία με αύξηση κατά 76% της κερδοφορίας (στα 27.22 εκατ.), από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ κατά 40% αυξήθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη, καθώς διαμορφώθηκαν στα 67,41 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά παρά τη μικρή κάμψη των πωλήσεων σε ποσοστό 5,8%.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει ιδιώτες στον τομέα της ύδρευσης, αυτό έχει γίνει με συμβάσεις εκμετάλλευσης (και όχι ιδιοκτησίας) για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με την υποχρέωση των εταιρειών να κάνουν τα αναγκαία έργα στο δίκτυο.
Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν 10 μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος και αποχέτευσης σε περισσότερες από 150 χώρες. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών είναι οι «Suez RWE», «Veolia» (πρώην Vivendi), «Saur», Agbar, καθώς και οι βρετανικές «Thames Water» και «Wessex Water» - που μονωπολούν ουσιαστικά το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σημεία των καιρών. Εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας προκειμένου να κριθεί περιεχόμενο ραδιοφωνικής μετάδοσης σημειώθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου και των ελληνικών ΜΜΕ. Το περιστατικό αφορά μήνυμα που μεταδόθηκε από τη συχνότητα ενημερωτικού σταθμού ενώ αυτός τελούσε υπό κατάληψη. Ωστόσο, οι κατηγορίες που ασκήθηκαν είναι για πρώτη φορά όχι για το ζήτημα της κατάληψης, αλλά για το περιεχόμενο του μηνύματος.
Στις 11 το πρωί της Τρίτης, 20 άτομα πραγματοποίησαν κατάληψη στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, προκειμένου να μεταδόσουν μήνυμα αντιπληροφόρησης για τη δίκη των κατηγορούμενων στην υπόθεση της ένοπλης οργάνωσης του Επαναστατικού Αγώνα. Παρόλο που η διοίκηση του σταθμού δήλωσε ότι δεν επιθυμεί καμία δίωξη, υπήρξε αυτεπάγγελτη εκστρατεία της αστυνομίας, η οποία περικύκλωσε το κτίριο και απαίτησε τη σύλληψη των καταληψιών. Μετά από πολιορκία και θρίλερ διαπραγματεύσεων διάρκειας 3μιση ωρών, που αποτυπώθηκαν και στον αέρα του ενημερωτικού σταθμού, η αστυνομία εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του Flash και συνέλαβε τους καταληψίες.
Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε με αυτά που οι 20 φρόντισαν να ακουστούν από τη συχνότητα του Flash, οφείλουμε να σταθούμε σε ένα βασικό σημείο που αλλάζει τα όσα γνωρίζουμε για την ελευθερία του λέγειν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους καταληψίες είναι "εγκωμιασμός τρομοκρατικών πράξεων" και "απείθια".
Η νομική πλευρά του περιστατικού αγνοεί πλήρως το γεγονός της κατάληψης (το γεγονός δηλαδή ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση/άδεια να βρίσκονται εκεί και να μεταδίδουν τα όσα μετέδωσαν, ενδεχομένως και την απειλή άσκησης βίας) αλλά εστιάζει στο περιεχόμενο του μηνύματος το οποίο μεταδόθηκε. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχη ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί ανά πάσα στιγμή για οποιονδήποτε (συμπεριλαμβανομένων κι επαγγελματικών δημοσιογράφων) επιλέξει να σχολιάσει τις υποθέσεις των λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της τρέχουσας δικαστικής διαδικασίας. Προκαλεί τρόμο η σκέψη ότι οι αρχές παρακολουθούν τα μεταδιδόμενα στις ενημερωτικές εκπομπές, με ένα αντίγραφο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στο χέρι. Η συνέχεια θα κριθεί στο δικαστήριο.
Πηγή ειδήσεων: "Ραδιόφωνο"
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
"Πλασματική η σύνδεση αποδοχών και ανταγωνιστικότητας" / Έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα: υπουργείο Τύπου
Δύο άρθρα από τον ημερήσιο τύπο αναδημοσιεύουμε σήμερα και τα δύο προέρχονται από εφημερίδες που στήριξαν (και στηρίζουν) το Μνημόνιο και τις πολιτικές Παπανδρέου-Παπαδήμου. Και τα δύο ομολογούν το αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόστηκαν...
Το 1ο είναι του Θ.Λυρτσογιάννη από το "Έθνος":
"Κύριε πρωθυπουργέ, με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση προς το αξίωμα, αλλά και το πρόσωπό σας, σαν να μην έχετε δίκιο όταν λέτε καλύτερα λιγότερες αποδοχές παρά περισσότεροι άνεργοι. Και μάλιστα για πολλούς λόγους. Η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι μαζικές περικοπές μισθών (εξαιρούνται οι ζημιογόνες επιχειρήσεις) οδηγούν σε ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.
Επιπλέον, στην περίπτωσή μας δεν ισχύει κανένας οικονομικός ή κοινωνικός αυτοματισμός. Και εξηγούμαι. Δεν νομίζω ότι ένας σοβαρός επιχειρηματίας θα μειώσει τους μισθούς κατά 15% για παράδειγμα και θα αυξήσει το προσωπικό του κατά το ίδιο ποσοστό προσλαμβάνοντας εργαζομένους που δεν έχει ανάγκη. Απλώς θα ενθυλακώσει τα χρήματα.
Αν τα πράγματα λειτουργούσαν έτσι, τότε θα μπορούσαμε είτε να μειωθούν οι αποδοχές γενικά κατά 15% και να προσληφθούν περίπου 600.000 άνεργοι ή ακόμα κατά 20% και να εξαλείψουμε πλήρως την ανεργία.
Οπως γίνεται αντιληπτό, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Τι απομένει λοιπόν; Μα επενδύσεις. Δημιουργία επιχειρήσεων μικρών ή μεγάλων, άνοιγμα καταστημάτων, που σημαίνει εύκολο επιχειρείν, σταθερό φορολογικό καθεστώς, μείωση των εισφορών και προπαντός πάταξη της γραφειοκρατίας και όλων των αγκυλώσεων που φορτώνουν κόστος στις επιχειρήσεις.
Αν εξετάσουμε γιατί μετανάστευσαν χιλιάδες επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες, γιατί χιλιάδες φορτηγά επέλεξαν τη Βουλγαρία ως έδρα μετά την απελευθέρωση, ίσως καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε χωρίς να κόψουμε μισθούς και να βυθίσουμε τη χώρα σε νέα βαθύτερη ύφεση και ανεργία επειδή το ζητούν οι εργοδότες από την τρόικα."
Και το 2ο της Ζ.Ζήκου από την "Καθημερινή":
"Μολονότι αρκετοί πια έχουν γίνει φτωχοί, απαιτείται κάποιος χρόνος έως ότου οι άνθρωποι εξαντλήσουν όλο το κομπόδεμά τους και βουλιάξουν στην εξαθλίωση. Αραγε θα μας αφήσουν να βουλιάξουμε όπως εκείνοι για τους οποίους ο Τζον Στάινμπεκ έγραψε τα «Σταφύλια της οργής»; Θέλουμε, πάντως, να δούμε να αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που ένας ριζοσπάστης θεωρητικός ονόμασε κάποτε eros effect· το ξαφνικό, απροειδοποίητο ξέσπασμα μιας αντίδρασης από τα κάτω, που πιάνει απροετοίμαστους τους πάντες, κοινωνεί μεγάλα πλήθη σε μια μεθυστική αίσθηση κοινών στόχων και αξιών και επιβάλλει ανατροπές, είναι ακόμη πραγματοποιήσιμο, δεν ανήκει στη σφαίρα της μυθικής ουτοπίας.
Ποιο είναι, όμως, το οικονομικό μέλλον της άρρωστης χώρας μας; Πώς η οικονομία της μπορεί να ανταγωνιστεί τη φτήνια της Κίνας ή την οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας; Τι απέγινε η γεωργία της; Τι απέγινε η βιομηχανία της; Πού κατέληξαν οι κερδοφόρες υπηρεσίες της; Ποια είναι η απειλή σήμερα; Τι είδους -χειρότερη- κρίση μας περιμένει; Η αλήθεια είναι σκληρή. Τα νέα μέτρα θα κάνουν την απόδρασή μας από τη φτώχεια σχεδόν αδύνατη. Αν το κράτος δεν δαπανά και αν οι φοβισμένοι πολίτες δεν καταναλώνουν, πώς θα ανακάμψουμε;
Η Ευρώπη δείχνει πολιτικά ανίκανη να διαχειριστεί μια κρίση, που τώρα έχει γίνει μεταδοτική. Επειδή δεν μπορείς να φορτώνεις συνεχώς με νέα χρέη μια αφερέγγυα χώρα, που δεν έχει καμιά ελπίδα να τα ξεπληρώσει ώστε να ξαναβγεί στις αγορές. Η κινδυνολογία για τη δραχμή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλά εμείς είδαμε τη φαιδρή της όψη.
Και επειδή τους κουτόφραγκους τους πιάσαμε κορόιδα όχι μία, αλλά τρεις φορές, μια για να μπούμε στο ευρώ, μια για να πάρουμε το πρώτο δάνειο και άλλη μια για τη συμφωνία του Οκτωβρίου, αυτοί τώρα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στις 16 του μηνός που θα έρθουν για διαπραγματεύσεις, θα θέσουν οι ίδιοι τους όρους και θα επιβλέψουν την εκτέλεσή τους.
Η φαρσοκωμωδία της εικονικής συναίνεσης των τριών κομμάτων λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού έναντι των εξαιρετικά επικίνδυνων εξελίξεων. Ομως, ουδείς δείχνει να αντιλαμβάνεται το δράμα. Δείχνει να αγνοεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι η χρεοκοπία καθαυτή. Οι «λεονταρισμοί» ορισμένων παραπέμπουν στον ήρωα του Μπρεχτ, ο οποίος, αν και έχει βουτηχτεί μέχρι τον λαιμό στον βούρκο, πασχίζει να κρατήσει τη χωρίστρα του στη θέση της!...
Οι εσωτερικές υποχρεώσεις μιας χώρας είναι να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών και αγαθών στους πολίτες. Οταν αφαιρεί από αυτές τις παροχές και μεταβιβάζει διαρκώς τον παραγόμενο πλούτο στο εξωτερικό προκειμένου να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των ξένων δανειστών, υποθηκεύει αυτούς τους πολίτες και την περιουσία του κράτους ως ενέχυρο για το χρέος.
Με τα Μνημόνια δεσμεύει τους πολίτες να εργάζονται στο διηνεκές, με όρους πείνας που καθιστούν ουσιαστικά ανέφικτη την απαλλαγή τους από αυτά.
Οταν πρόκειται για την ικανοποίηση των ξένων δανειστών, οι κυβερνήσεις των Μνημονίων την επισείουν ως φόβητρο στον λαό, ώστε να υποταχθεί στη λογική μιας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Χωρίς αιδώ υποστηρίζουν τη διαβόητη εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή μια υποτίμηση χωρίς εκείνους τους ανεξάρτητους μηχανισμούς που επιτρέπουν την υποτίμηση του νομίσματος. Πρόκειται για εσωτερική πτώχευση που θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και οι μη προνομιούχοι.
Παγιώνεται η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Σε... ελληνικότερη και πολιτικότερη διατύπωση: «Εγινε αντιληπτό ότι τα Μνημόνια δεν μπορούν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών».
Η διαπίστωση ότι ακόμα και με τη μεγαλύτερη προσπάθεια και με τις μεγαλύτερες θυσίες, που θα προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν γίνει, η κατάσταση θα είναι αβίωτη με την εφαρμογή του κύκλου ζωής του νέου Μνημονίου, εξαναγκάζει τους δανειστές μας σε πολιτικά εκβιαστικές επιταγές, ζητώντας βίαια μέτρα και περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, θέτοντας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και ενίσχυσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ δεν έχουν ξεχάσει και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Να λοιπόν ο φαύλος κύκλος: η Ελλάδα δανείστηκε για να σωθεί και τώρα αντιλαμβάνεται τις μαύρες τρύπες που οδηγούν σε νέο δανεισμό. Και έρχεται η ιεροεξεταστική τρόικα να αποσαφηνίσει ότι κανένας στόχος δεν επιτεύχθηκε και οι θυσίες χάθηκαν στον διάτρητο πίθο των Δαναΐδων.
Και για να μας δώσουν το νέο δάνειο, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει «κούρεμα», οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ απαιτούν να αποδείξουμε εμπράκτως ότι θα σταματήσουμε να παράγουμε ελλείμματα, άρα ότι θα μπορούμε να αποπληρώνουμε τις δόσεις μας χωρίς νέα θαλασσοδάνεια."
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Από την μία σπέρνει το φόβο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ότι θα καταντήσουμε με μισθούς Βουλγαρίας, αν δεν δεχτούμε την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων μας και από την άλλη, βάζει την υπογραφή του για δαπάνες ύψους 54.314.000 ευρώ στο υπουργείο του.
Ο λόγος για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή, ο οποίος φαίνεται να ξεπερνά με τον πιο αναίμακτο τρόπο την κρίση στο υπουργείο του.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία", πρόκειται για δαπάνες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας στα ΜΜΕ.
Χιλιάδες ευρώ για δημόσιες σχέσεις, καθαριότητα, προμηθευτές πάσης φύσεως, καύσιμα, μετακινήσεις προσωπικού, αγορά επίπλων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, για ταξίδια, διαφημίσεις, διαμονές εντός και εκτός Ελλάδας, επιδόματα, επιχορηγήσεις, υπερωρίες και άλλα πολλά.
Αναλυτικότερα, τα ποσά αυτά απεικονίζονται στο πρόγραμμα "Διαύγεια", ενώ στις επιμέρους αναλύσεις των δαπανών εκείνες που βγάζουν μάτι είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε υπερωρίες εργαζομένων και κυρίως υπαλλήλων που έχουν διατεθεί στα γραφεία βουλευτών. Τα σχετικά κονδύλια ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για δημόσιες σχέσεις το κονδύλι ανέρχεται στις 140.000 ευρώ, ενώ τα επιδόματα στην αλλοδαπή φτάνουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν συντελείται ουσιαστικά κανένα έργο. Για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ποσό ανέρχεται στις 98.000 ευρώ. Όσο και αν κάποιες δαπάνες είναι ανελαστικές, αναρωτιόμαστε μήπως, η πλειοψηφία τους επιδέχεται ενός νοικοκυρέματος;
Το 1ο είναι του Θ.Λυρτσογιάννη από το "Έθνος":
"Κύριε πρωθυπουργέ, με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση προς το αξίωμα, αλλά και το πρόσωπό σας, σαν να μην έχετε δίκιο όταν λέτε καλύτερα λιγότερες αποδοχές παρά περισσότεροι άνεργοι. Και μάλιστα για πολλούς λόγους. Η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι μαζικές περικοπές μισθών (εξαιρούνται οι ζημιογόνες επιχειρήσεις) οδηγούν σε ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.
Επιπλέον, στην περίπτωσή μας δεν ισχύει κανένας οικονομικός ή κοινωνικός αυτοματισμός. Και εξηγούμαι. Δεν νομίζω ότι ένας σοβαρός επιχειρηματίας θα μειώσει τους μισθούς κατά 15% για παράδειγμα και θα αυξήσει το προσωπικό του κατά το ίδιο ποσοστό προσλαμβάνοντας εργαζομένους που δεν έχει ανάγκη. Απλώς θα ενθυλακώσει τα χρήματα.
Αν τα πράγματα λειτουργούσαν έτσι, τότε θα μπορούσαμε είτε να μειωθούν οι αποδοχές γενικά κατά 15% και να προσληφθούν περίπου 600.000 άνεργοι ή ακόμα κατά 20% και να εξαλείψουμε πλήρως την ανεργία.
Οπως γίνεται αντιληπτό, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Τι απομένει λοιπόν; Μα επενδύσεις. Δημιουργία επιχειρήσεων μικρών ή μεγάλων, άνοιγμα καταστημάτων, που σημαίνει εύκολο επιχειρείν, σταθερό φορολογικό καθεστώς, μείωση των εισφορών και προπαντός πάταξη της γραφειοκρατίας και όλων των αγκυλώσεων που φορτώνουν κόστος στις επιχειρήσεις.
Αν εξετάσουμε γιατί μετανάστευσαν χιλιάδες επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες, γιατί χιλιάδες φορτηγά επέλεξαν τη Βουλγαρία ως έδρα μετά την απελευθέρωση, ίσως καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε χωρίς να κόψουμε μισθούς και να βυθίσουμε τη χώρα σε νέα βαθύτερη ύφεση και ανεργία επειδή το ζητούν οι εργοδότες από την τρόικα."
Και το 2ο της Ζ.Ζήκου από την "Καθημερινή":
"Μολονότι αρκετοί πια έχουν γίνει φτωχοί, απαιτείται κάποιος χρόνος έως ότου οι άνθρωποι εξαντλήσουν όλο το κομπόδεμά τους και βουλιάξουν στην εξαθλίωση. Αραγε θα μας αφήσουν να βουλιάξουμε όπως εκείνοι για τους οποίους ο Τζον Στάινμπεκ έγραψε τα «Σταφύλια της οργής»; Θέλουμε, πάντως, να δούμε να αποδεικνύεται στην πράξη αυτό που ένας ριζοσπάστης θεωρητικός ονόμασε κάποτε eros effect· το ξαφνικό, απροειδοποίητο ξέσπασμα μιας αντίδρασης από τα κάτω, που πιάνει απροετοίμαστους τους πάντες, κοινωνεί μεγάλα πλήθη σε μια μεθυστική αίσθηση κοινών στόχων και αξιών και επιβάλλει ανατροπές, είναι ακόμη πραγματοποιήσιμο, δεν ανήκει στη σφαίρα της μυθικής ουτοπίας.
Ποιο είναι, όμως, το οικονομικό μέλλον της άρρωστης χώρας μας; Πώς η οικονομία της μπορεί να ανταγωνιστεί τη φτήνια της Κίνας ή την οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας; Τι απέγινε η γεωργία της; Τι απέγινε η βιομηχανία της; Πού κατέληξαν οι κερδοφόρες υπηρεσίες της; Ποια είναι η απειλή σήμερα; Τι είδους -χειρότερη- κρίση μας περιμένει; Η αλήθεια είναι σκληρή. Τα νέα μέτρα θα κάνουν την απόδρασή μας από τη φτώχεια σχεδόν αδύνατη. Αν το κράτος δεν δαπανά και αν οι φοβισμένοι πολίτες δεν καταναλώνουν, πώς θα ανακάμψουμε;
Η Ευρώπη δείχνει πολιτικά ανίκανη να διαχειριστεί μια κρίση, που τώρα έχει γίνει μεταδοτική. Επειδή δεν μπορείς να φορτώνεις συνεχώς με νέα χρέη μια αφερέγγυα χώρα, που δεν έχει καμιά ελπίδα να τα ξεπληρώσει ώστε να ξαναβγεί στις αγορές. Η κινδυνολογία για τη δραχμή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλά εμείς είδαμε τη φαιδρή της όψη.
Και επειδή τους κουτόφραγκους τους πιάσαμε κορόιδα όχι μία, αλλά τρεις φορές, μια για να μπούμε στο ευρώ, μια για να πάρουμε το πρώτο δάνειο και άλλη μια για τη συμφωνία του Οκτωβρίου, αυτοί τώρα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στις 16 του μηνός που θα έρθουν για διαπραγματεύσεις, θα θέσουν οι ίδιοι τους όρους και θα επιβλέψουν την εκτέλεσή τους.
Η φαρσοκωμωδία της εικονικής συναίνεσης των τριών κομμάτων λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού έναντι των εξαιρετικά επικίνδυνων εξελίξεων. Ομως, ουδείς δείχνει να αντιλαμβάνεται το δράμα. Δείχνει να αγνοεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι η χρεοκοπία καθαυτή. Οι «λεονταρισμοί» ορισμένων παραπέμπουν στον ήρωα του Μπρεχτ, ο οποίος, αν και έχει βουτηχτεί μέχρι τον λαιμό στον βούρκο, πασχίζει να κρατήσει τη χωρίστρα του στη θέση της!...
Οι εσωτερικές υποχρεώσεις μιας χώρας είναι να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών και αγαθών στους πολίτες. Οταν αφαιρεί από αυτές τις παροχές και μεταβιβάζει διαρκώς τον παραγόμενο πλούτο στο εξωτερικό προκειμένου να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των ξένων δανειστών, υποθηκεύει αυτούς τους πολίτες και την περιουσία του κράτους ως ενέχυρο για το χρέος.
Με τα Μνημόνια δεσμεύει τους πολίτες να εργάζονται στο διηνεκές, με όρους πείνας που καθιστούν ουσιαστικά ανέφικτη την απαλλαγή τους από αυτά.
Οταν πρόκειται για την ικανοποίηση των ξένων δανειστών, οι κυβερνήσεις των Μνημονίων την επισείουν ως φόβητρο στον λαό, ώστε να υποταχθεί στη λογική μιας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Χωρίς αιδώ υποστηρίζουν τη διαβόητη εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή μια υποτίμηση χωρίς εκείνους τους ανεξάρτητους μηχανισμούς που επιτρέπουν την υποτίμηση του νομίσματος. Πρόκειται για εσωτερική πτώχευση που θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και οι μη προνομιούχοι.
Παγιώνεται η αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Σε... ελληνικότερη και πολιτικότερη διατύπωση: «Εγινε αντιληπτό ότι τα Μνημόνια δεν μπορούν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών».
Η διαπίστωση ότι ακόμα και με τη μεγαλύτερη προσπάθεια και με τις μεγαλύτερες θυσίες, που θα προστεθούν σε αυτές που ήδη έχουν γίνει, η κατάσταση θα είναι αβίωτη με την εφαρμογή του κύκλου ζωής του νέου Μνημονίου, εξαναγκάζει τους δανειστές μας σε πολιτικά εκβιαστικές επιταγές, ζητώντας βίαια μέτρα και περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, θέτοντας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και ενίσχυσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ δεν έχουν ξεχάσει και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Να λοιπόν ο φαύλος κύκλος: η Ελλάδα δανείστηκε για να σωθεί και τώρα αντιλαμβάνεται τις μαύρες τρύπες που οδηγούν σε νέο δανεισμό. Και έρχεται η ιεροεξεταστική τρόικα να αποσαφηνίσει ότι κανένας στόχος δεν επιτεύχθηκε και οι θυσίες χάθηκαν στον διάτρητο πίθο των Δαναΐδων.
Και για να μας δώσουν το νέο δάνειο, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει «κούρεμα», οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ απαιτούν να αποδείξουμε εμπράκτως ότι θα σταματήσουμε να παράγουμε ελλείμματα, άρα ότι θα μπορούμε να αποπληρώνουμε τις δόσεις μας χωρίς νέα θαλασσοδάνεια."
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Από την μία σπέρνει το φόβο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ότι θα καταντήσουμε με μισθούς Βουλγαρίας, αν δεν δεχτούμε την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων μας και από την άλλη, βάζει την υπογραφή του για δαπάνες ύψους 54.314.000 ευρώ στο υπουργείο του.
Ο λόγος για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή, ο οποίος φαίνεται να ξεπερνά με τον πιο αναίμακτο τρόπο την κρίση στο υπουργείο του.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία", πρόκειται για δαπάνες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας στα ΜΜΕ.
Χιλιάδες ευρώ για δημόσιες σχέσεις, καθαριότητα, προμηθευτές πάσης φύσεως, καύσιμα, μετακινήσεις προσωπικού, αγορά επίπλων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, για ταξίδια, διαφημίσεις, διαμονές εντός και εκτός Ελλάδας, επιδόματα, επιχορηγήσεις, υπερωρίες και άλλα πολλά.
Αναλυτικότερα, τα ποσά αυτά απεικονίζονται στο πρόγραμμα "Διαύγεια", ενώ στις επιμέρους αναλύσεις των δαπανών εκείνες που βγάζουν μάτι είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε υπερωρίες εργαζομένων και κυρίως υπαλλήλων που έχουν διατεθεί στα γραφεία βουλευτών. Τα σχετικά κονδύλια ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για δημόσιες σχέσεις το κονδύλι ανέρχεται στις 140.000 ευρώ, ενώ τα επιδόματα στην αλλοδαπή φτάνουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν συντελείται ουσιαστικά κανένα έργο. Για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ποσό ανέρχεται στις 98.000 ευρώ. Όσο και αν κάποιες δαπάνες είναι ανελαστικές, αναρωτιόμαστε μήπως, η πλειοψηφία τους επιδέχεται ενός νοικοκυρέματος;
Ετικέτες
ιδιωτικός τομέας,
οικονομία
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012
Υπεράνω όλων το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων / Νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις ακινήτων του Δημοσίου στην χώρα μας!
Είδηση: Με διαδικασίες - εξπρές θα συντελεστεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς καν τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση τις διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή, η κυβέρνηση.
«Παράθυρο» για πώληση εισηγμένων ΔΕΚΟ αντί «πινακίου φακής» ανοίγει η κυβέρνηση με τις υπερεξουσίες που παραχώρησε στο Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Το Ταμείο -με βάση τις διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή- μπορεί να παραχωρήσει άμεσα και χωρίς κανέναν έλεγχο ΔΕΚΟ, ακίνητα, γη και γενικά τη δημόσια περιουσία και τα δικαιώματα του κράτους πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.
Η παραχώρηση -και αυτό είναι το σκανδαλώδες- μπορεί να γίνεται μέσω της ανάθεσης σε χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες είτε θα αναζητούν αγοραστή για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο που ανήκουν στο Δημόσιο, είτε θα... απευθύνονται σε πελάτες τους στους οποίους θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή ακόμη και... χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών.
Οι μεσολαβητές
Δηλαδή χρηματιστές θα πωλούν σε ιδιώτες εισηγμένες μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων στις τρέχουσες τιμές του χρηματιστηρίου χωρίς καν να ακολουθούν τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ξεπούλημα των μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ σε οποιαδήποτε τιμή προσφέρουν οι αγοραστές στις χρηματιστηριακές εταιρείες που θα αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο.
Παράλληλα, δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος για τη δράση των χρηματιστηριακών εταιρειών, αφού -όπως προβλέπεται- οι συμβάσεις ανάθεσης του έργου της εξεύρεσης αγοραστών που θα υπογραφούν μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και των χρηματιστηριακών εταιρειών εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
Ειδικότερα, με τις διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
Επιτρέπεται η πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς καν να προηγηθεί η υποβολή προσφορών, προφανώς προς όφελος των όποιων αγοραστών ζητήσουν πρώτοι τις μετοχές! Το ξεπούλημα των εισηγμένων ΔΕΚΟ θα μπορεί να γίνει μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών.
Δίδεται η δυνατότητα στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά δικαιώματα του Δημοσίου, πέραν αυτών που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την τρόικα με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015.
Το Ταμείο θα μπορεί, δηλαδή, να ιδιωτικοποιεί ακόμη και τον αιγιαλό, την παραλία, δημόσια κτήματα και λοιπά ακίνητα που διαχειρίζονται οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και άλλα δημόσια ακίνητα, τα οποία διαχειριζόταν κάποτε η καταργηθείσα πλέον Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορεί να πωλεί σε ιδιώτες ακόμη και δικαιώματα του ελληνικού κράτους για την εξόρυξη πετρελαίου, πολύτιμων λίθων, λιγνίτη και άλλων αξιοποιήσιμων ορυκτών που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας.
Το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα μπορεί να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ.
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές με τις οποίες θα γίνουν οι πωλήσεις μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ και κρατικών τραπεζών, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν για τον σκοπό αυτό με χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς και οι συμβάσεις που συνάπτονται γενικότερα με όλους τους συμβούλους των αποκρατικοποιήσεων εξαιρούνται από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και όλα αυτά όταν για οποιαδήποτε κίνηση πώλησης κάποιας κρατικής εισηγμένης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε εταιρείας, τα θεμελιώδη και κυρίως οι προοπτικές, και όχι η χρηματιστηριακή της αποτίμηση σε μια αγορά η οποία ούτως ή άλλως έχει απαξιωθεί πλήρως.
Ανάποδα ξεκίνησε τη δράση του το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αφού πριν παράξει οποιοδήποτε έργο στην εξάμηνη λειτουργία του και παρά τις σαφείς κατευθύνσεις για ιδιωτικοποιήσεις που είχε από την κυβέρνηση, έσπευσε να προσλάβει σύμβουλο επικοινωνίας.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η διαδικασία με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Υπηρεσίες Συμβούλου Επικοινωνίας (άραγε για να επικοινωνήσει ποιο έργο;), αναζητώντας εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών με διεθνή εμπειρία και κάλυψη, δίνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 ευρώ το έτος.
Πρόκειται για ενδεικτικό budget (άρα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο), θα είναι χωρίς ΦΠΑ και ήδη άρχισαν τα... όργανα και τα υπονοούμενα πως ο διαγωνισμός πηγαίνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή του προέδρου της ένωσης διαφημιστικών επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι έτσι όπως μεθοδεύτηκε ο διαγωνισμός «χάνεται το όριο του μέτρου», και καλεί το Ταμείο -προκειμένου να προστατευθεί αφενός η αξιοπιστία της διαδικασίας και αφετέρου να επιδειχθεί ο απαιτούμενος σεβασμός στη σοβαρότητα του έργου και του αρμόδιου επαγγελματικού κλάδου- να αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης, τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη φάση. Επειτα από αυτό, δόθηκε παράταση και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού στην οποία θα καταρτιζόταν shortlist και θα διεξαγόταν στις 6/1/2012, μεταφέρθηκε για τις 20 του ίδιου μήνα.
Σχόλιο: Πως γίνεται μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την πρόοδο, να οδηγεί σ' ένα καθεστώς που απαξιώνεται ο εργαζόμενος, οι εισφορές του και προωθούνται οι αδιαφανείς διαδικασίες ονοματιζόμενες ως "fast track" για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Είναι το λιγότερο απαράδεκτο, αντί να πηγαίνουμε προς ένα μοντέλο που οι εργαζόμενοι θα διασφαλίζονται και η δημόσια θα χρησιμοποιείται προς όφελος της χώρας να στρεφόμαστε προς ένα συγκεντρωτικό μοντέλο κατά το οποίο ένας αμφιλεγόμενος-ταμείο, ελεγχόμενο από εξωτερικούς παράγοντες θα μπορεί να βάζει χέρι σ' ότι θέλει υπό το πρόσχημα της κάλυψης του χρέους.
Έχουμε αναφερθεί στις περίεργες παραμέτρους κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Ταμείο (σχετική ανάρτηση εδώ) και οι σχετικές υπηρεσίες του Δημοσίου (λεπτομέρειες εδώ), μακρυά από συνομωσιακά σενάρια και κινδυνολογίες. Η σπουδή με την οποία πάντως αποφασίζονται και παίρνονται τα μέτρα πρέπει όλους να μας βάζει σε σκέψεις, ανεξάρτητα αν είμαστε υπέρ ή κατά τέτοιων αποφάσεων - όπως επίσης θα πρέπει να μας ανησυχεί και η ευκολία με την οποία κάποιοι μεσολαβητές, θα εισπράττουν για να "ξεπουλήσουν" την περιουσία όλων μας (και όχι μόνο του κυρίου Παπαδήμου και της παρέας του).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο "τακτοποίησης" χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η εξαγορά των εδαφικών εκτάσεων θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χωρίς να αποκλείονται και εκπτώσεις. Το υπουργείο εξετάζουν ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές. Το σχέδιο που εξετάζεται παρέχει το δικαίωμα στους αυθαίρετους κατόχους να εξαγοράσουν στην ουσία από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ θα προβλέπονται ορισμένες εκπτώσεις.
Σε σχετικό δημοσίευμα του ημερήσιου τύπου, αναφέρει πως το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει εκτός συναλλαγής τις δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση. Η καταπάτηση πρέπει μάλιστα να έχει γίνει πριν από 25χρόνια και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και να αποδεικνύεται αυτό είτε με μάρτυρες είτε με επίσημα χαρτιά για να υπαχθεί μαι έκταση στην εν λόγω ρύθμιση. Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση την τακτοποίηση περίπου 50.000 μικρών καταπατημένων εκτάσεων. Σημειώνεται ότι στα "χέρια" των καταπατητών υπολογίζεται ότι βρίσκεται το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Όπως και να έχει πάντως τα συγχαρητήριά μας στην κυβέρνηση. Βρήκαν άλλον ένα τρόπο να βγάλουν χρήματα και να επιβραβεύσουν τις παρανομίες που μόνο στην χώρα μας γίνονται, στην Δυτική και "προηγμένη" Ευρώπη.
Και για όσους δεν έχουν προλάβει να καταπατήσουν κάτι - μη φοβάστε. Προλαβαίνεται αφού το σχέδιο δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους.
Από μικρό κι από τρελό, μαθαίνεις την αλήθεια... "Δεν έχει καμία λογική. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα αφήσει την Ελλάδα με υψηλότερο ποσοστό χρέους απ’ ότι είχε στην αρχή της κρίσης. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνειά της, όταν το ΑΕΠ της έχει πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα", υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας (και νυν ανανήψας σοσιαλιστής) , Άλιστερ Ντάρλινγκ. Πολλοί το λένε κύριε Ντάρλινγκ, αλλά κανείς δεν τους ακούει.
Πηγή ειδήσεων: "Αυγή", "Έθνος"
«Παράθυρο» για πώληση εισηγμένων ΔΕΚΟ αντί «πινακίου φακής» ανοίγει η κυβέρνηση με τις υπερεξουσίες που παραχώρησε στο Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Το Ταμείο -με βάση τις διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή- μπορεί να παραχωρήσει άμεσα και χωρίς κανέναν έλεγχο ΔΕΚΟ, ακίνητα, γη και γενικά τη δημόσια περιουσία και τα δικαιώματα του κράτους πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.
Η παραχώρηση -και αυτό είναι το σκανδαλώδες- μπορεί να γίνεται μέσω της ανάθεσης σε χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες είτε θα αναζητούν αγοραστή για την πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο που ανήκουν στο Δημόσιο, είτε θα... απευθύνονται σε πελάτες τους στους οποίους θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή ακόμη και... χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών.
Οι μεσολαβητές
Δηλαδή χρηματιστές θα πωλούν σε ιδιώτες εισηγμένες μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων στις τρέχουσες τιμές του χρηματιστηρίου χωρίς καν να ακολουθούν τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ξεπούλημα των μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ σε οποιαδήποτε τιμή προσφέρουν οι αγοραστές στις χρηματιστηριακές εταιρείες που θα αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο.
Παράλληλα, δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος για τη δράση των χρηματιστηριακών εταιρειών, αφού -όπως προβλέπεται- οι συμβάσεις ανάθεσης του έργου της εξεύρεσης αγοραστών που θα υπογραφούν μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και των χρηματιστηριακών εταιρειών εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
Ειδικότερα, με τις διατάξεις που περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
Επιτρέπεται η πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς καν να προηγηθεί η υποβολή προσφορών, προφανώς προς όφελος των όποιων αγοραστών ζητήσουν πρώτοι τις μετοχές! Το ξεπούλημα των εισηγμένων ΔΕΚΟ θα μπορεί να γίνει μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών.
Δίδεται η δυνατότητα στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά δικαιώματα του Δημοσίου, πέραν αυτών που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την τρόικα με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015.
Το Ταμείο θα μπορεί, δηλαδή, να ιδιωτικοποιεί ακόμη και τον αιγιαλό, την παραλία, δημόσια κτήματα και λοιπά ακίνητα που διαχειρίζονται οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και άλλα δημόσια ακίνητα, τα οποία διαχειριζόταν κάποτε η καταργηθείσα πλέον Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορεί να πωλεί σε ιδιώτες ακόμη και δικαιώματα του ελληνικού κράτους για την εξόρυξη πετρελαίου, πολύτιμων λίθων, λιγνίτη και άλλων αξιοποιήσιμων ορυκτών που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας.
Το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα μπορεί να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ.
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές με τις οποίες θα γίνουν οι πωλήσεις μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ και κρατικών τραπεζών, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν για τον σκοπό αυτό με χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς και οι συμβάσεις που συνάπτονται γενικότερα με όλους τους συμβούλους των αποκρατικοποιήσεων εξαιρούνται από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και όλα αυτά όταν για οποιαδήποτε κίνηση πώλησης κάποιας κρατικής εισηγμένης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε εταιρείας, τα θεμελιώδη και κυρίως οι προοπτικές, και όχι η χρηματιστηριακή της αποτίμηση σε μια αγορά η οποία ούτως ή άλλως έχει απαξιωθεί πλήρως.
Ανάποδα ξεκίνησε τη δράση του το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αφού πριν παράξει οποιοδήποτε έργο στην εξάμηνη λειτουργία του και παρά τις σαφείς κατευθύνσεις για ιδιωτικοποιήσεις που είχε από την κυβέρνηση, έσπευσε να προσλάβει σύμβουλο επικοινωνίας.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η διαδικασία με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Υπηρεσίες Συμβούλου Επικοινωνίας (άραγε για να επικοινωνήσει ποιο έργο;), αναζητώντας εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών με διεθνή εμπειρία και κάλυψη, δίνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 ευρώ το έτος.
Πρόκειται για ενδεικτικό budget (άρα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο), θα είναι χωρίς ΦΠΑ και ήδη άρχισαν τα... όργανα και τα υπονοούμενα πως ο διαγωνισμός πηγαίνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή του προέδρου της ένωσης διαφημιστικών επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι έτσι όπως μεθοδεύτηκε ο διαγωνισμός «χάνεται το όριο του μέτρου», και καλεί το Ταμείο -προκειμένου να προστατευθεί αφενός η αξιοπιστία της διαδικασίας και αφετέρου να επιδειχθεί ο απαιτούμενος σεβασμός στη σοβαρότητα του έργου και του αρμόδιου επαγγελματικού κλάδου- να αναθεωρηθεί το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης, τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη φάση. Επειτα από αυτό, δόθηκε παράταση και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού στην οποία θα καταρτιζόταν shortlist και θα διεξαγόταν στις 6/1/2012, μεταφέρθηκε για τις 20 του ίδιου μήνα.
Σχόλιο: Πως γίνεται μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την πρόοδο, να οδηγεί σ' ένα καθεστώς που απαξιώνεται ο εργαζόμενος, οι εισφορές του και προωθούνται οι αδιαφανείς διαδικασίες ονοματιζόμενες ως "fast track" για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Είναι το λιγότερο απαράδεκτο, αντί να πηγαίνουμε προς ένα μοντέλο που οι εργαζόμενοι θα διασφαλίζονται και η δημόσια θα χρησιμοποιείται προς όφελος της χώρας να στρεφόμαστε προς ένα συγκεντρωτικό μοντέλο κατά το οποίο ένας αμφιλεγόμενος-ταμείο, ελεγχόμενο από εξωτερικούς παράγοντες θα μπορεί να βάζει χέρι σ' ότι θέλει υπό το πρόσχημα της κάλυψης του χρέους.
Έχουμε αναφερθεί στις περίεργες παραμέτρους κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Ταμείο (σχετική ανάρτηση εδώ) και οι σχετικές υπηρεσίες του Δημοσίου (λεπτομέρειες εδώ), μακρυά από συνομωσιακά σενάρια και κινδυνολογίες. Η σπουδή με την οποία πάντως αποφασίζονται και παίρνονται τα μέτρα πρέπει όλους να μας βάζει σε σκέψεις, ανεξάρτητα αν είμαστε υπέρ ή κατά τέτοιων αποφάσεων - όπως επίσης θα πρέπει να μας ανησυχεί και η ευκολία με την οποία κάποιοι μεσολαβητές, θα εισπράττουν για να "ξεπουλήσουν" την περιουσία όλων μας (και όχι μόνο του κυρίου Παπαδήμου και της παρέας του).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο "τακτοποίησης" χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η εξαγορά των εδαφικών εκτάσεων θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χωρίς να αποκλείονται και εκπτώσεις. Το υπουργείο εξετάζουν ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές. Το σχέδιο που εξετάζεται παρέχει το δικαίωμα στους αυθαίρετους κατόχους να εξαγοράσουν στην ουσία από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ θα προβλέπονται ορισμένες εκπτώσεις.
Σε σχετικό δημοσίευμα του ημερήσιου τύπου, αναφέρει πως το σχέδιο της κυβέρνησης αφήνει εκτός συναλλαγής τις δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση. Η καταπάτηση πρέπει μάλιστα να έχει γίνει πριν από 25χρόνια και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και να αποδεικνύεται αυτό είτε με μάρτυρες είτε με επίσημα χαρτιά για να υπαχθεί μαι έκταση στην εν λόγω ρύθμιση. Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση την τακτοποίηση περίπου 50.000 μικρών καταπατημένων εκτάσεων. Σημειώνεται ότι στα "χέρια" των καταπατητών υπολογίζεται ότι βρίσκεται το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Όπως και να έχει πάντως τα συγχαρητήριά μας στην κυβέρνηση. Βρήκαν άλλον ένα τρόπο να βγάλουν χρήματα και να επιβραβεύσουν τις παρανομίες που μόνο στην χώρα μας γίνονται, στην Δυτική και "προηγμένη" Ευρώπη.
Και για όσους δεν έχουν προλάβει να καταπατήσουν κάτι - μη φοβάστε. Προλαβαίνεται αφού το σχέδιο δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους.
Από μικρό κι από τρελό, μαθαίνεις την αλήθεια... "Δεν έχει καμία λογική. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα αφήσει την Ελλάδα με υψηλότερο ποσοστό χρέους απ’ ότι είχε στην αρχή της κρίσης. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνειά της, όταν το ΑΕΠ της έχει πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα", υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας (και νυν ανανήψας σοσιαλιστής) , Άλιστερ Ντάρλινγκ. Πολλοί το λένε κύριε Ντάρλινγκ, αλλά κανείς δεν τους ακούει.
Πηγή ειδήσεων: "Αυγή", "Έθνος"
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012
"Μάθε παιδί μου γράμματα" / Έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα: το πάρτυ των ειδικών συμβούλων
Η Ελλάδα είναι μια χώρα περίεργη... Η ιδιοκτησία τιμωρείται (δείτε εδώ το πως), η παιδεία είναι δωρεάν αλλά ταυτόχρονα και πολύ ακριβή (διαβάστε εδώ το γιατί), η χρήση του ΕΣΥ είναι στη θεωρεία "καλυμμένη" από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στην πράξη μπορεί να γίνει αδύνατη (σχετική ανάρτηση εδώ) ενώ η μόρφωση έχει προσωπικό αντίκτυπο και μόνο αφού όσο αφορά τις αμοιβές η κατάσταση είναι για κλάμματα (όπως αναφέρεται με στοιχεία εδώ).
Βλέποντας τα όλα αυτά, μας έρχεται στο μυαλό η κλασσική σκηνή από την ταινία "Μάθε παιδί μου γράμματα", όπου ο επαναπατρισθής Κώστας Τσάκωνας, αναρωτιέται που πήγαν τα χρόνια της ζωής του...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ενώ συμπιέζονται οι δαπάνες αμοιβών μόνιμου προσωπικού, αυξάνονται υπερβολικά (κατά 56,3%) οι δαπάνες για αμοιβές "ειδικών υπηρεσιών", σε μια εποχή που το σούσουρο για την αμοιβή του γνωστού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο δεν έχει ακόμα κοπάσει (λεπτομέρειες εδώ). Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία επισημαίνει ότι το 2010 οι πληρωμές για αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 13,8%, οι αμοιβές όσων εκτελούν ειδικές υπηρεσίες "έχουν ανέλθει σε υπερβολικό ύψος". Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2010 στον κωδικό ΚΑΕ 0870, που αφορά αμοιβές για φυσικά πρόσωπα που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες, ήταν 193,79 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν 302,85 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δαπανήθηκαν 109,06 εκατ. παραπάνω, ήτοι 56,3% αύξηση σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού!
Αλλά και οι δαπάνες στους επιμέρους κωδικούς 0871 και 0873, που αφορούν συμβάσεις έργου υπηρεσιών και αποτελούν μια άλλη μορφή μισθοδοσίας προσωπικού και εργασιακών σχέσεων, αυξάνονται, τη στιγμή που μειώνεται η δαπάνη της μισθοδοσίας του μονίμου προσωπικού. Στον ΚΑΕ 0871, που αφορά αμοιβές φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες, αν και συνολικά απολογιστικά η δαπάνη εμφανίζει μείωση, σε κάποιους όμως επιμέρους φορείς οι υπερβάσεις είναι μεγάλες. Και στον κωδικό ΚΑΕ 0873, που αφορά τις αμοιβές νομικών προσώπων, δηλαδή εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στο Δημόσιο σύμφωνα με συμβάσεις που υπογράφουν, ο προϋπολογισμός ήταν 47,05 εκατ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 66,16 εκατ. Υπάρχει δηλαδή αύξηση 40,62% σε σχέση με τον προϋπολογισμό (19,11 εκατ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς)!
Αναφέρεται ακόμη και σε έναν άλλον κωδικό, τον ΚΑΕ 0899, που αφορά λοιπές δαπάνες και ειδικές αμοιβές, και ρωτά τι είδους υπηρεσίες προσφέρθηκαν ώστε να δικαιολογούν την ενταλματοποίησή τους σε αυτόν τον κωδικό και να μην είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στους υπόλοιπους κωδικούς που απαιτούν συγκεκριμένη αιτιολογία.
Πηγή ειδήσεων: "Αυγή"
Βλέποντας τα όλα αυτά, μας έρχεται στο μυαλό η κλασσική σκηνή από την ταινία "Μάθε παιδί μου γράμματα", όπου ο επαναπατρισθής Κώστας Τσάκωνας, αναρωτιέται που πήγαν τα χρόνια της ζωής του...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ενώ συμπιέζονται οι δαπάνες αμοιβών μόνιμου προσωπικού, αυξάνονται υπερβολικά (κατά 56,3%) οι δαπάνες για αμοιβές "ειδικών υπηρεσιών", σε μια εποχή που το σούσουρο για την αμοιβή του γνωστού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο δεν έχει ακόμα κοπάσει (λεπτομέρειες εδώ). Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία επισημαίνει ότι το 2010 οι πληρωμές για αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 13,8%, οι αμοιβές όσων εκτελούν ειδικές υπηρεσίες "έχουν ανέλθει σε υπερβολικό ύψος". Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2010 στον κωδικό ΚΑΕ 0870, που αφορά αμοιβές για φυσικά πρόσωπα που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες, ήταν 193,79 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν 302,85 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δαπανήθηκαν 109,06 εκατ. παραπάνω, ήτοι 56,3% αύξηση σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού!
Αλλά και οι δαπάνες στους επιμέρους κωδικούς 0871 και 0873, που αφορούν συμβάσεις έργου υπηρεσιών και αποτελούν μια άλλη μορφή μισθοδοσίας προσωπικού και εργασιακών σχέσεων, αυξάνονται, τη στιγμή που μειώνεται η δαπάνη της μισθοδοσίας του μονίμου προσωπικού. Στον ΚΑΕ 0871, που αφορά αμοιβές φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες, αν και συνολικά απολογιστικά η δαπάνη εμφανίζει μείωση, σε κάποιους όμως επιμέρους φορείς οι υπερβάσεις είναι μεγάλες. Και στον κωδικό ΚΑΕ 0873, που αφορά τις αμοιβές νομικών προσώπων, δηλαδή εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στο Δημόσιο σύμφωνα με συμβάσεις που υπογράφουν, ο προϋπολογισμός ήταν 47,05 εκατ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 66,16 εκατ. Υπάρχει δηλαδή αύξηση 40,62% σε σχέση με τον προϋπολογισμό (19,11 εκατ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς)!
Αναφέρεται ακόμη και σε έναν άλλον κωδικό, τον ΚΑΕ 0899, που αφορά λοιπές δαπάνες και ειδικές αμοιβές, και ρωτά τι είδους υπηρεσίες προσφέρθηκαν ώστε να δικαιολογούν την ενταλματοποίησή τους σε αυτόν τον κωδικό και να μην είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στους υπόλοιπους κωδικούς που απαιτούν συγκεκριμένη αιτιολογία.
Πηγή ειδήσεων: "Αυγή"
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)