Είδηση: Τετραπλό «κούρεμα» έως και 30% στα ρετιρέ του Δημοσίου, στους 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων και ενταφιασμό των 53 επιδομάτων και του 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Χριστουγέννων, αδειών και Πάσχα) σχεδιάζει η κυβέρνηση με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιουλίου. Στην προκρούστεια κλίνη, προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μπαίνουν τα εξής:
* Ο,τι έχει απομείνει από το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας (500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα), που σημαίνει ότι 1.000 ευρώ το χρόνο εντάσσονται στο μισθολόγιο και το ποσόν επιμερίζεται στους 12 μήνες. Ετσι το περίφημο «δώρο» πέφτει στην μαύρη τρύπα του Μνημονίου, καθώς ενταφιάζεται ακόμα και η φιλοσοφία των έξτρα παροχών για τους εργαζόμενους τις ημέρες των γιορτών, που έδιναν συνήθως μια «ανάσα» στην αγορά.
* Τα 53 επιδόματα που λαμβάνουν ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες. Τα επιδόματα που διατηρούνται είναι το οικογενειακό και το επίδομα ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα για όσες κατηγορίες υπαλλήλων το παίρνουν σήμερα. Επίσης το επίδομα θέσης για εκείνους τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το κίνητρο απόδοσης, που κυμαίνεται σήμερα από 76 έως 130 ευρώ το μήνα και το παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι, θα μετεξελιχθεί σε επίδομα παραγωγικότητας. Η χορήγησή του θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία και ο υπάλληλος έχουν επιτύχει τους στόχους παραγωγικότητας που έχουν τεθεί κεντρικά. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με το πρόγραμμα των υπηρεσιών και έπειτα από αξιολόγηση. Το πριμ παραγωγικότητας θα υπάρχει σε κλάδους υπαλλήλων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά προβλέπεται και από το νέο βαθμολόγιο που μετρά την αποδοτικότητα κάθε υπαλλήλου.
* Τα ειδικά μισθολόγια, όπου μπαίνει άγριο μαχαίρι. Εδώ εντάσσονται και οι ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ.) οι οποίοι αναμένεται να υποστούν μείωση 20% με 25%.Μαχαίρι θα μπει στις αποδοχές οροφής σε αυτά τα μισθολόγια που θα εξισωθούν με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, που έχει οριστεί στις 5.856 ευρώ το μήνα. Προκειμένου να δοθεί μια τάξη μεγέθους, αναφέρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλαφόν στις αποδοχές των δικαστικών που είναι ο καταληκτικός μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου και βρίσκεται στις 8.436 ευρώ το μήνα. Επίσης, στην οροφή των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ υφίσταται η αμοιβή του γενικού διευθυντή του Συστήματος Υγείας που είναι στα 35 χρόνια υπηρεσίας, στα 6.039 ευρώ το μήνα. Οι μισθοί αυτοί θα εξομοιωθούν με το μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 5.856 ευρώ.
* Τα λεγόμενα ρετιρέ του Δημοσίου, τα οποία θα υποστούν και αυτά μειώσεις, ενώ αντίστοιχα θα πετύχουν μικρές αυξήσεις ορισμένοι υπάλληλοι ίδιου βαθμού, κατηγορίας και προσόντων σε υπουργεία όπως Αμυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων κ.ά.
* Ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται στα 711 ευρώ, στη δευτεροβάθμια (απόφοιτοι Λυκείου) στα 830, στους απόφοιτους ΤΕΙ 938 και στους πτυχιούχους 984. Επειτα από 35 χρόνια εργασίας το πλαφόν των αμοιβών για τις ίδιες κατηγορίες ορίζεται στα 1.200, 1.400, 1.700 και 2.100 ευρώ. Ο λόγος εισαγωγικού με καταληκτικό βαθμό θα είναι ένα προς τρία, ενώ μέχρι τώρα ήταν ένα προς 2,34, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει η ψαλίδα των αποδοχών μεταξύ των νεοδιορισθέντων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του καταληκτικού των πτυχιούχων. Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΑΕΙ στο Δημόσιο θα έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους προαναφερόμενους μισθούς αν διαθέτουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά ή αν κατέχουν θέσεις ευθύνης. Τέλος, ως πρόσθετη οικονομική παροχή μπορεί να μετρήσει μόνον το πριμ παραγωγικότητας. Ακόμα, στο ενιαίο μισθολόγιο:
* Θα υπάρχουν 4 μισθολογικές κατηγορίες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (οι βαθμίδες εκπαίδευσης διατηρούνται ως έχουν). Τα κλιμάκια από 18 γίνονται 10 και η μεταπήδηση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο, δηλαδή ο βαθμός ωρίμανσης, επιτυγχάνεται δυσκολότερα για τους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τετραετίες και τριετίες, ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα εξακολουθεί να ισχύει η διετία που είναι σήμερα.
* Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο, πέραν των γενικών επιδομάτων, υπάρχουν και οι ειδικές παροχές, οι οποίες θα ομοιογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης.
* Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ.
Στα παραπάνω θα στηρίζεται ο βασικός κορμός του νέου μισθολογίου. Σε ό,τι αφορά τα 53 επιδόματα, στόχος της κυβέρνησης είναι η περικοπή τους κατά 2,7 δισ. ευρώ, κατά 45% δηλαδή (τώρα ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ/έτος) την επόμενη τριετία. Με βάση όσα προβλέπονται, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα 53 επιδόματα που λαμβάνει σχεδόν το σύνολο των υπαλλήλων, καθώς και τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν όσες ομάδες αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, εφοριακοί, νοσηλευτικό προσωπικό, δικαστικοί κ.ά., τα οποία εκτοξεύουν στα ύψη τις αμοιβές.
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η περικοπή ενός εκ των επιδομάτων που λαμβάνει κάθε κατηγορία εργαζομένων, όπως το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που παίρνουν οι δάσκαλοι-καθηγητές, τα ΔΙΒΒΕΤ και ΔΕΤΤΕ που παίρνουν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, καθώς και πλειάδα άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπόλοιπες κατηγορίες των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους.
Τα ποσά αυτά εντοπίστηκαν από τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη δημιουργία κλαδικών μισθολογίων (Ενοπλες Δυνάμεις, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), όπου θα συνεχίσουν να ισχύουν ειδικές κατηγορίες επιδομάτων. Με βάση στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και τη μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα για το σύνολο των υπαλλήλων, τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης προηγούνται από πλευράς προβλεπόμενων τακτικών αμοιβών - δηλαδή, βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης, επιδόματα που χορηγούνται από το εκάστοτε υπουργείο σε όλους τους υπαλλήλους του.
Την ανάλυση των περικοπών στα επιδόματα διαβάστε την εδώ.
Σχόλιο: Καταρχήν να εκφράσουμε την έκπληξη μας (ειρωνία) για το γεγονός ότι ανακοινώνονται καινούργια μέτρα δεδομένου ότι τα πράγματα "πάνε πολύ καλά", "η επιμήκυνση του Μνημονίου έχει θετικό αντίκτυπο" (διαβάστε εδώ) και πως "δεν υπάρχουν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων" - σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση και τα "ωδικά πτηνά" της. Για τις επιπτώσεις του καινούργιου-ενιαίου μισθολογίου είχαμε αναφερθεί εδώ, αλλά τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ ξεπερνούν κατά πολύ και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
Τα θλιβερά νέα της είδησης έχουν πολλές παραμέτρους: Καταρχήν ότι στην Ελλάδα πλέον δε συμφέρει να σπουδάζεις. Ποιος ο λόγος να πηγαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο; Nα σπαταλάει 5-6 χρόνια από τη ζωή του στα πανεπιστημιακά θρανία για να πάρει κάποια στιγμή ένα πτυχίο, και να ξοδεύει η οικογένεια του ένα σωρό χρήματα σε φροντιστήρια και μετά για έξοδα διαβίωσης όπου περάσει; Αφού η μισθολογική διαφορά μεταξύ ΥΕ και ΠΕ είναι πλέον ελάχιστη, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα οι αμοιβές είναι ίδιες για όλους.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η ερωτική σχέση που έχει η κυβέρνηση με το ψέμα. Δεν είναι δυνατόν ο κύριος Γιώργος "κάθε μέρα Πρωταπριλιά" Παπακωνσταντίνου να δηλώνει ότι "δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες μειώσεις" και να συζητάει την ίδια στιγμή την πλήρη κατάργηση δώρων και μαζικό κόψιμο επιδομάτων. Πως μπορούν να σε πιστέψουν οι αγορές, να ενισχυθεί η καταναλωτική πίστη όταν το "λέμε-ξελέμε και ό,τι μας γουστάρει κάνουμε" είναι καθημερινό φαινόμενο;
Η τρίτη παράμετρος έχει σχέση με το αντίκτυπο που θα έχουν οι περικοπές επιδομάτων και δώρων στην αγορά. Μπορεί στον πλανήτη Κολωνάκι να μην έχουν κλείσει μαγαζιά και να μην υπάρχει κρίση, μια βόλτα όμως στις περιφερειακές αγορές και στις επαρχιακές πόλεις θα δείξει εικόνα που θυμίζει "καταστροφή της Σμύρνης" ή στην καλύτερη περίπτωση "ελληνικά καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβρη του 1955". Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αγορά γιατί έχει κανονίσει ν' ανοίξουν 7000 malls στην χώρα ή έχει έρθει σε συμφωνία με τα McDonalds ή άλλους ξένους "επενδυτές" (διαβάστε εδώ για το σχετικό άνοιγμα Παπανδρέου) ν' ανοίξουν παντού και να προσλάβουν 500000 υπαλλήλους με 500 ευρώ - (δεν το αποκλείουμε αφού τέτοιες περιπτώσεις ευνοούνται από τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι - δείτε εδώ τι εννοούμε). Δεν κατανοούν ότι πλέον τα νοικοκυριά είναι στο απόλυτο "κόκκινο" (και δεν εννοούμε ότι υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό ή την Λίβερπουλ - δείτε εδώ τι συμβαίνει με στοιχεία) και έχουν φτάσει στο σημείο να αφήνουν τα παιδιά τους στα χωριά SOS (δείτε εδώ); Ό,τι δεν μπορεί να ζήσει κανείς με 1000 ευρώ το μήνα όταν την προηγούμενη χρονιά έπαιρνε 1700 (με 25 χρόνια υπηρεσίας, πτυχίο, μεταπτυχιακό και μετεκπαίδευση) και έχει προγραμματίσει τη ζωή του με βάση το ποσό αυτό; Προφανέστατα όχι. Άμα έχεις καπαρώσει μισθούς και συνταξιοδοτικά δικαιώματα τι να σε νοιάξει; "Ζαμανφού και απάνωτρούλα" που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Η τέταρτη διάσταση έχει να κάνει με τα περίφημα "ρετιρέ" του Δημοσίου: Τα πραγματικά ρετιρέ του Δημοσίου είναι οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, οι μυστικοσύμβουλοι (που παίρνουν μισθούς και αντιμίσθια χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα - δείτε εδώ σχετικά), οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διορισμένα συμβούλια, τα οποία όχι μόνο δεν "χτύπησε" η παρούσα κυβέρνηση αλλά αντίθετα εξέθρεψε (διαβάστε χαρακτηριστικά εδώ για την "Δωδώνη"). Όλοι αυτοί όμως δεν αγγίζονται από τις αλλαγές και έχουν εξαιρεθεί επιμελώς απ' όλες τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Αντ' αυτών η κυβέρνηση κάνει λαϊκίστικες επιθέσεις στους Δημοσίους υπαλλήλους, την ίδια στιγμή που η έκθεση που η ίδια πλήρωσε λέει ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι ούτε πολλοί είναι αναλογικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ούτε δουλεύουν λίγο, ούτε καλοπληρωμένοι είναι (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Οι υψηλόμισθοι και οι υψηλοσυνταξιούχοι είναι ελάχιστοι και χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση όπως χρησιμοποιούσαν οι Ναζί τους Εβραίους τραπεζίτες για να κάνουν τους διωγμούς τους. Και βεβαίως να θυμηθούμε ότι τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας δίνονταν ως έμμεση παραδοχή ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί - αυτό ίσχυε προ ευρώ και ισχύει ακόμα, με την ψαλίδα τιμών με την Δυτική Ευρώπη να έχει κλείσει και την ψαλίδα μισθών να έχει ανοίξει. Η περίφημη σύγκλιση έγινε μόνο όσο αφορά τους λογαριασμούς του σούπερμαρκετ και της ΔΕΗ...
Η πέμπτη διάσταση έχει να κάνει με τα κλιμάκια και το πριμ παραγωγικότητας: Η μείωσή τους και η χορήγηση του δευτέρου μετά από επίτευξη κάποιων "αέρινων" και "νεφελώδων" στόχων, θα έχει σαφέστατα αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Τέλος έχουμε να υπενθυμίσουμε το εξής: Η μετατροπή του "5 αποχωρήσεις για 1 πρόσληψη" (5 προς 1) σε 7 ή ακόμα και 10 προς 1, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες (δείτε εδώ σχετικά). Πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελείς να πιστέψει ότι με ακόμα λιγότερους γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, εφοριακούς, μηχανικούς κ.ο.κ. θα γίνουν τα σχολεία μας καλύτερα, τα νοσοκομεία μας πιο "ανθρώπινα", η διεκπαιρέωση των φορολογικών υποθέσεων πιο απλή και η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας πιο γρήγορη. Το ίντερνετ ούτε γράμματα μαθαίνει στα παιδιά, ούτε εγχειρήσεις bypass κάνει, ούτε εξετάζει αν ο φάκελος μιας άδειας είναι σύμφωνος με τον Γενικό Οικοδομικό Κώδικα. Χρειάζονται άνθρωποι για να γίνουν αυτά. Και αν αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοπληρωμένοι, απογοητευμένοι και έχουν αβεβαιότητα για το αύριο ούτε έργο θα παράγουν και το πιο πιθανό είναι να ρισκάρουν ζητώντας φακελάκι. Το οποίο βέβαια θα πληρώσει ο μέσος πολίτης και όχι η κυβέρνηση. Και βέβαια όποιος νομίζει ότι αλλαγές θα περιοριστούν στο Δημόσιο είναι βαθιά γελασμένος...
(Για την μεταγωγή των υπαλλήλων στο ΙΚΑ έχουμε γράψει εδώ αναλυτικά - για τα υπόλοιπα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ διαβάστε εδώ).
Πηγή είδησης: "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου