Είδηση: Οι συνθήκες απελπισίας που δημιουργούνται από την μείωση της κατανάλωσης, τους υψηλούς φόρους, την αδυναμία δανεισμού και του φόβου για το αύριο δημιουργούν ένα καινούργιο κίνδυνο για τα έσοδα του Δημοσίου που αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ στην οποία συμμετείχαν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
Όπως φαίνεται σε αυτήν, χάθηκαν περίπου 88000 θέσεις εργασίας (στο πρώτο εξάμηνο του έτους) ενώ περίπου 175000 επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο στο 2ο εξάμηνο. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα αυτής της έρευνας όμως είναι ότι για ένα μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρηματιών θεωρείται περίπου ως αναγκαία η στάση πληρωμών προς το Δημόσιο για να μπορέσουν να επιβιώσουν αφού διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους (προς προμηθευτές, εργαζομένους κλπ).
Σχόλιο: Όσο και αν τα στοιχεία αυτά μπορεί να έχουν ένα στοιχείο υπερβολής (αφού ένα ποσοστό επιχειρηματιών έχουν βρει ως δικαιολογία την υπάρχουσα κρίση για είναι ασυνεπείς), δείχνουν μια τάση και ένα τρόπο σκέψης που θα έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην κυβέρνηση από οποιαδήποτε εργασιακή κινητοποίηση. Με την βαριά φορολογία να έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, τον ΦΠΑ να έχει "χτυπήσει" τον μέσο πολίτη και ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις να βρίσκονται υπό την "δαμόκλειο σπάθα" του λουκέτου, τα έσοδα βρίσκονται ήδη σε υστέρηση χωρίς να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης (για τις τηλεοπτικές και έντυπες διαφημίσεις και το αντίκτυπο που περιμένει η κυβέρνηση ότι θα έχουν, δε θα κάνουμε σχόλιο - αφού αν ο κόσμος είχε χρήματα δεν θα χρωστούσε ξέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί στην φυλακή). Αν υπάρξει και κίνημα προς παύση ή στάση πληρωμών τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολη για την υπάρχουσα και σχεδιαζόμενη δημοσιονομική πολιτική. Είδωμεν...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τελικά και απ' ότι φαίνεται αρνητικό ρεκόρ 12ετίας έκαναν φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό. Κι όλα αυτά παρά οι τουριστικές αφίξεις δεν έχουν μειωθεί τόσο...Σημείο των καιρών.
Πηγή: "Καθημερινή", "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου