Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Siemens: Διαχρονική Διαπλοκή

Η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι κάτι το διαχρονικό. Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες από εταιρίες να επηρεάσουν υπέρ τους αποφάσεις για προμήθειες δίνοντας χρηματικά (και μη δώρα)...Το απόσπασμα από το βιβλίο του Σόλωνα Γρηγοριάδη "Μετά τον εμφύλιο - Η άνοδος του Παπάγου στην εξουσία" είναι χαρακτηριστικό (στις δύο σελίδες αναφέρονται δύο ξεχωριστά περιστατικά):


Συγκρίνεται το τώρα με τις φετεινές περιγραφές για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και παρατηρήστε ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό (αν και οι παρεμβάσεις πλέον δεν είναι άμεσες, αλλά έμμεσες) - το απόσπασμα προέρχεται από την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος":
"Στοιχεία που συνδέουν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens έχει στα χέρια της η ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφέτες γνωρίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους του λογαριασμού, που ανοίχτηκε το 1998 στην Ελβετία και στον οποίο πιστώθηκαν 200.000 γερμανικά μάρκα από κατηγορούμενο της Siemens (πρώην στέλεχος). Μάλιστα, το επίμαχο έμβασμα είχε δοθεί εντολή να μπει στο λογαριασμό με το κωδικό όνομα «Ρόκο», όνομα που κατά καιρούς έχει συνδεθεί με πρόσωπο πρώην πολιτικού.

Το άνοιγμα του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού έδειξε, ωστόσο, ότι πίσω απ' αυτόν βρίσκεται ένας ιδιώτης, φίλος του πρώην υπουργού, από το λογαριασμό του οποίου έφυγαν χρήματα και προς τα παιδιά του πολιτικού προσώπου. Τα νέα στοιχεία, αφού μεταφραστούν, θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» και θα αξιολογηθούν μαζί με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό από τους εφέτες ανακριτές. Ωστόσο, ακόμη και εάν οι εφέτες ανακριτές αποστείλουν το σκέλος αυτό της δικογραφίας στη Βουλή, οι ποινικές ευθύνες που τυχόν υπάρχουν έχουν παραγραφεί, αφού από το 1998 έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι χωρίς να έχει επιληφθεί η Βουλή.

Χτες, εξάλλου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο δημοσιογράφος Τ. Τέλογλου κατέθεσε πως η φυγή του M. Χριστοφοράκου στη Γερμανία, που όχι μόνο εξέθεσε το δικαστικό σύστημα της χώρας, αλλά και στέρησε από την ανάκριση το σημαντικότερο μάρτυρα, έγινε ύστερα από εμπιστευτική ειδοποίηση που έλαβε εγκαίρως ο ισχυρός άνδρας της Siemens. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι κατέχει σχετικά στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του τη μοίρα πολλών ειδοποιήθηκε εξωδίκως από «άγνωστα» πρόσωπα να εγκαταλείψει τη χώρα και να επιλέξει να δικαστεί σε χρόνο μεταγενέστερο.

Αν είναι έτσι, τότε η άκρη των αποκαλύψεων του σκανδάλου βρίσκεται στην Εισαγγελία του Μονάχου, όπου επιβεβαιώθηκε δικαστικά ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, μέσω πολυδαίδαλων διαδρομών, κατέληξαν στον Μ. Χριστοφοράκο κι από εκεί στα «μαύρα ταμεία» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς και κορυφαίων πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών που είχαν τη δυνατότητα να ευνοούν αποφασιστικά τη Siemens"



Και όσο για το μέλλον...Έχει ο Θεός:

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Κίνημα Παύσης Πληρωμών προς το Δημόσιο & Τουριστικά Έσοδα

Είδηση: Οι συνθήκες απελπισίας που δημιουργούνται από την μείωση της κατανάλωσης, τους υψηλούς φόρους, την αδυναμία δανεισμού και του φόβου για το αύριο δημιουργούν ένα καινούργιο κίνδυνο για τα έσοδα του Δημοσίου που αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ στην οποία συμμετείχαν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
Όπως φαίνεται σε αυτήν, χάθηκαν περίπου 88000 θέσεις εργασίας (στο πρώτο εξάμηνο του έτους) ενώ περίπου 175000 επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο στο 2ο εξάμηνο. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα αυτής της έρευνας όμως είναι ότι για ένα μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρηματιών θεωρείται περίπου ως αναγκαία η στάση πληρωμών προς το Δημόσιο για να μπορέσουν να επιβιώσουν αφού διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους (προς προμηθευτές, εργαζομένους κλπ).
Σχόλιο: Όσο και αν τα στοιχεία αυτά μπορεί να έχουν ένα στοιχείο υπερβολής (αφού ένα ποσοστό επιχειρηματιών έχουν βρει ως δικαιολογία την υπάρχουσα κρίση για είναι ασυνεπείς), δείχνουν μια τάση και ένα τρόπο σκέψης που θα έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην κυβέρνηση από οποιαδήποτε εργασιακή κινητοποίηση. Με την βαριά φορολογία να έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, τον ΦΠΑ να έχει "χτυπήσει" τον μέσο πολίτη και ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις να βρίσκονται υπό την "δαμόκλειο σπάθα" του λουκέτου, τα έσοδα βρίσκονται ήδη σε υστέρηση χωρίς να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης (για τις τηλεοπτικές και έντυπες διαφημίσεις και το αντίκτυπο που περιμένει η κυβέρνηση ότι θα έχουν, δε θα κάνουμε σχόλιο - αφού αν ο κόσμος είχε χρήματα δεν θα χρωστούσε ξέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί στην φυλακή). Αν υπάρξει και κίνημα προς παύση ή στάση πληρωμών τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολη για την υπάρχουσα και σχεδιαζόμενη δημοσιονομική πολιτική. Είδωμεν...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...
Τελικά και απ' ότι φαίνεται αρνητικό ρεκόρ 12ετίας έκαναν φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό. Κι όλα αυτά παρά οι τουριστικές αφίξεις δεν έχουν μειωθεί τόσο...Σημείο των καιρών.

Πηγή: "Καθημερινή", "Το Βήμα"

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Δημόσιες Επενδύσεις και νέα Φορο-επιδρομή

Είδηση: Εξαιρετικά χαμηλή παραμένει η απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η οποία δεν ξεπερνά το 9%, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτονται συνεχώς θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. το 2010 προέβλεπε αρχικά δαπάνες συνολικού ύψους 10.300 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής δαπανών, αποφασίστηκε να μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ και να περιοριστεί στα 9.800 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε και δεύτερη ισόποση περικοπή με αποτέλεσμα το Πρόγραμμα για το 2010 να μειωθεί στα 9.300 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και νέα μείωση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίζει τις δαπάνες όσο δεν αυξάνονται τα έσοδα.
Το ΕΣΠΑ 2007-2013 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους περίπου 23.400 εκατ. ευρώ και η απορρόφησή του δεν ξεπερνά το 8% με 9%.
Μεγάλα κενά διαπιστώνονται στις απορροφήσεις του Κοινωνικού Ταμείου, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε να έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι και να έχει υποβληθεί και αίτημα για αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Την ίδια ώρα το κλιμάκιο της τρόικας, που αναμένεται στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, φέρεται να προτείνει αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμη και στο 50% για τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους θεωρώντας ότι «δεν μπορεί ένας μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρω τον χρόνο να υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το 40% των εισοδημάτων του και οι έχοντες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ, που τόσα χρόνια κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν στην Εφορία λιγότερα από όσα τους αναλογούν».

Σχόλιο: Στην πραγματικότητα ένα περιορισμένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποτελεί την ταφόπλακα για την οικονομία σε καιρούς κρίσης - αυτό είναι κοινός τόπος σε όλες χώρες και το παραδέχονται ακόμα και οι πιο νεο-φιλελεύθεροι οικονομολόγοι. Μια χώρα στην οποία υπάρχουν, ακόμα και το 2010, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές (ένα θέμα το οποίο βέβαια είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να το καλύψουμε σε μία και μόνη ανάρτηση) όπως η δικιά μας, δεν μπορεί να περιορίζει συνεχώς το πρόγραμμα της, για να μειώσει τα έξοδά της. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει η ίδια όπως και η τρόικα, η οποία επέβαλλε (με τη σύμφωνη γνώμη των εν Ελλάδι διαχειριστών της εξουσίας) δρακόντιες περικοπές παντού και τώρα "εκπλήσσεται" από την αύξηση στην ανεργία, την αύξηση του πληθωρισμού, τον περιορισμό της επιχειρηματικότητας και εν τέλει από την μείωση των εσόδων του κράτους. Η προώθηση ενός αναπτυξιακού νόμου, που βαδίζει στα χνάρια του προηγούμενου (δηλ. κι άλλο τσιμέντο αντί της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα μέσω τυποποιήσεων και ενίσχυσης των εξαγωγών και της ενίσχυσης της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας) δεν πρόκειται να φέρει τα προσδοκόμενα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν ουσιαστικές δικλείδες ανταποδοτικότητας.
Από κει και πέρα η φορολόγηση των εχόντων και κατεχόντων, ακούγεται πολύ ωραία, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και να χτυπηθεί η φορο- και εισφορο-διαφυγή το οποίο προϋποθέτει ίση αντιμετώπιση των πάντων. Από τη στιγμή που το τελευταίο δεν υπάρχει, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό στο μέλλον.

Πηγή: "To Βήμα"

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας - η άλλη άποψη

Είδηση: Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε 8 Καποδιστριακούς δήμους του Νομού Χανίων το σχεδιαζόμενο από την εταιρεία "Κ.Σάρρας & Σια" μεγάλης κλίμακας
έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια, συνολικής ισχύος 1002 ΜW. Οι δημοτικές αρχές των περιοχών αυτών σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι: α) το έργο κατατέθηκε "προς έγκριση" χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία β) δεσμεύει ουσιαστικά (μιας και καλύπτει ολόκληρο τον ορεινό όγκο της Κρήτης αφού συνεχίζεται και στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασηθίου) υπέρ μιας εταιρείας σε μόνιμη βάση ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της Κρήτης, επιβαρύνοντας σημαντικές εκτάσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλους, χωρίς να συμβάλλει στην ανάπτυξη των περιοχών και χωρίς να βοηθάει στην ενίσχυση της απασχόλησης γ) Για το έργο δεν έχει εκπονηθεί τεκμηριωμένος χωροταξικός σχεδιασμός τους, ενώ για ορισμένους από τους Δήμους (π.χ. Δήμος Πλατανιά) όπου υπάρχει ΣΧΟΑΠ δεν προβλέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες δ) Πολλές από τις εκτάσεις που δεσμεύονται είναι χαρακτηρισμένες
ως δασικές (με ότι αυτό συνεπάγεται): Μιας και στην Κρήτη δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου επί των δασών, η εταιρεία δύναται αργότερα να εγείρει
θέμα ιδιοκτησίας επί αυτών ε) άλλες εκτάσεις είναι ιδιωτικές ή ακόμα και δημοτικές και η δέσμευση τους έγινε χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων. Οι δήμαρχοι των περιοχών καλούν την Περιφέρεια Κρήτης να είναι προσεκτική και να τους δώσει το δικαίωμα να παρουσιάσουν τη θέση τους πρίν γίνει έγκριση του έργου.
Σε σχετικό ερώτημα προς την αρμόδια υπουργό κυρία Τ.Μπιρμπίλη, εκείνη αρκέστηκε να καλέσει τους κατοίκους της περιφέρειας "ν' αποδεχθούν την πραγματοποίηση
τέτοιων έργων στις περιοχές τους".

Σχόλιο: Είναι προφανές ότι είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας τόσο από πλευράς εγκατάστασης των υποδομών γι' αυτές. Από την άλλη όμως, αυτό πρέπει να γίνεται τεκμηριωμένα, με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων (ιδιαίτερα εφόσον η κυβέρνηση φέρεται να ενισχύει τη "δημόσια διαβούλευση" για τα πάντα) και φυσικά όχι εις βάρος της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση τέτοιων μεγαλεπίβολων έργων, είναι αδιανόητο να υπάρχουν "παραθυράκια" για καταπατήσεις εκτάσεων (και έγερση μελλοντικών διεκδικήσεων) ή καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη ή μελέτες προστασίας τους. Είναι αδιανόητο να δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις (καλύπτοντας ολόκληρη την ορεινή Κρήτη) στο βωμό του κέρδους ιδιωτών και υπό το καθεστώς πίεσης κάλυψης στόχων. Είναι επίσης περίεργο το ότι η μελέτη του έργου στηρίζεται στη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα (με πόντηση υποβρύχιου καλωδίου) αφού στόχος δεν είναι η ενεργειακή κάλυψη του νησιού αλλά η πώληση του στο ενεργειακό δίκτυο εκτός Κρήτης - κάτι το οποίο προϋποθέτει μια μεγάλη κρατική επένδυση (για την οποία δεν υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια) - ενώ δε δίνει δικλείδες ασφαλείας για υποχρεωτική κάλυψη του νησιού σε περιόδους μεγάλης ζήτησης.
Αναμένουμε την θέση της Περιφέρειας Κρήτης, γιατί είναι προφανές ότι η γενικόλογη θέση της κυρίας Μπιρμπίλη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σοβαρή απάντηση.

Πηγή: "Σεληνιώτικα Νέα"

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

"Το τέλος του αμερικάνικου ονείρου"

Αντί άλλης ανάρτησης σήμερα αναδημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον (και διδακτικό) άρθρο από τους Financial Times, σχετικά με την οικονομική κατάσταση μιας μέσης, αμερικάνικης οικογένειας...Η κατάσταση τους, είναι ενδεικτική για το που βαδίζουν τα πράγματα και στην χώρα μας (όπως και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο):









Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το παράδειγμα της McDonalds και ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Είδηση: Καταγγελίες ετοιμάζονται να καταθέσουν πρώην δικαιοπάροχοι του εν Ελλάδι παραρτήματος της McDonalds, για εις βάρος τους αθέμιτο εσωτερικό ανταγωνισμό (με πλήθος αποδεικτικών στοιχείων), για μην καταβολή φόρους υπεραξιών (προερχομένων από τις συνεχείς αλλαγές ιδιοκτησίας στα καταστήματα της), ενώ καταγγέλουν ακόμα ότι και σε σειρά διαγωνισμών (με δώρα αυτοκίνητα τύπου Smart) η μητρική εταιρεία έδινε εντολές τα αυτοκίνητα να αποδίδονται όχι σε όσους κέρδιζαν τους διαγωνισμούς "αλλά σε πρόσωπα φιλιά προς την εταιρεία". Το τελευταίο αναμένεται, να δώσει και ένα ακόμα ηθικό ράπισμα στην McDonalds όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας της...
Σχόλιο: Δυστυχώς αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά το ότι ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες, χρησιμοποιούν στην χώρα μας εξώφθαλμα μέσα τα οποία σε άλλες χώρες δεν θα τολμούσαν ούτε να διανοηθούν: Έτσι μετά τους Κινέζους εισαγωγής (που εισάγουν 5000 αριστερά παπούτσια ως δείγματα στο ένα φορτίο και 5000 δεξιά στο επόμενο, για να μην πληρώνουν δασμούς, με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου), έχουμε και την McDonalds, να βρίσκει τρόπους ν' αποφεύγει την απόδοση φόρων υπεραξίας. Ελπίζουμε μόνο οι καταγγελίες (εφόσον φυσικά στοιχειοθετούνται) να φέρουν και τ' ανάλογα πρόστιμα στην εταιρεία, η οποία θα πρέπει να δει ότι οι αυθαιρεσίες πληρώνονται - (πράγμα που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής). Για τους στημένους διαγωνισμούς δεν έχουμε να πούμε κάτι πέραν του αυτονόητου δηλ. ότι είναι το λιγότερο ντροπή για πολυεθνική αυτού του μεγέθους...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ακούγεται τον τελευταίο καιρό έντονα, ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς (την οποία έχουμε σχολιάσει εκτενώς εδώ) είναι "λαγός" για επόμενη πρόταση της Eurobank ή της Εθνικής. Να υπενθυμίσουμε ότι από το συνολικό πακέτο των 53 δις ευρώ που έχει δώσει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο (και το οποίο ποσό αποτελεί 3 φορές την σημερινή, συνολική αξία του κλάδου), η Eurobank έχει λάβει 5,5 δις ευρώ, η Εθνική 4,3 δις ευρώ, η Alpha Bank 4,8 δις ευρώ και τέλος η Πειραιώς 3,4 δις ευρώ - (εκ των οποίων θέλει να δώσει 700 εκ. να ν' αγοράσει δύο κρατικές τράπεζες). Πως μπορεί να χαρακτηρισθούν "σοβαρές" προτάσεις εξαγοράς όταν ο "αγοραστής" χρωστάει στον "πωλητή" τόσα πολλά χρήματα (τα οποία με βάση της συμφωνίας είναι τοποθετημένα σε προνομιακές μεν, αλλα ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ μετοχές, δε); Είναι δυνατόν οι "δοκιμαζόμενες" και μη σταθερές τράπεζες να επιχειρούν να εξαγοράσουν την πλέον σταθερή από την μία (Τ.Τ.) και τον αιμοδότη της πλειοψηφίας της αγροτικής γης (Αγροτική Τράπεζα);

Πηγή: "Πρώτο Θέμα"

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Πολιτική και Πολιτικοί (Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος - νο2)

Θα ξεκινήσουμε χιουμοριστικά αυτή την εβδομάδα, μιας και τις επόμενες μέρες θα έχουμε πολλά να πούμε και να γράψουμε...Το απόσπασμα είναι από την ταινία "Η κυρία δήμαρχος", το οποίο φαντάζει ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω των επικείμενων εκλογών...
Δείτε και διαπιστώστε πως κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει αρκετές δεκαετίες αργότερα:

 

Και επειδή μπορεί σε κάποιους τα παραπάνω να φάνηκαν συμπτωματικά, για τη σχέση του χθες με το σήμερα, να μερικές ακόμα αποδείξεις...
 

Και αν θέλετε ρουσφέτι, μη στεναχωριέστε...Βουλευτές "Καλοχαιρέτες" υπάρχουν και σήμερα:

 

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων (σημείωση: τα σχόλια μας βρίσκονται κάτω από κάθε μέτρο):

* Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προϋπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις
Σχόλιο: Αποθεματικό υπάρχει σε κάθε προϋπολογισμό από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Άρα το μέτρο αυτό είναι φανφάρα και τίποτα παραπάνω, που προσπαθεί να περάσει έναν αέρα καλύτερης διαχείρησης.

* Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.
Σχόλιο: Και αυτό νομίζουμε ότι υπάρχει με την μορφή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - ενώ οι δαπάνες περνάνε (και ενίοτε απορρίπτονται) από το Ελεγκτικό Συμβούλιο του κράτους. Αλλά δεν πειράζει ευκαιρία να "μικρύνουμε" το Δημόσιο δημιουργώντας, άλλη μια "Αρχή".

* Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).
Σχόλιο: Δηλαδή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, τόσο καιρό μετά την επίσημη εξαναγγελία της; Αλλά ξεχάσαμε...Αν είχε φτιαχτεί το σύστημα δεν θα χάνονταν τόσα εκατομμύρια ευρώ από τις "επιστροφές" των φαρμακευτικών εταιρειών. Θα έχει ενδιαφέρον επίσης να δούμε πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τις μειώσεις και δεν θα καταλήξουμε να έχουμε πάλι ελλείψεις απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού υλικού (στα νοσοκομεία και όχι μόνο).

* Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες.
Σχόλιο: Θα αφαιρούνται τα λεφτά αυτά από το φακελάκι που πληρώνουν σε πολλούς γιατρούς, πολλοί ασφαλισμένοι ή όχι; Στα σοβαρά τώρα...Χωρίς γιατρούς και νοσοκόμες, κανένα νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σαν τα ολοήμερα σχολεία...Ας γίνουν προσλήψεις πρώτα και μετά ας κάνουν προγράμματα και ασκήσεις επί χάρτου. Και να υπενθυμίσουμε στο κράτος, ότι το ΕΣΥ πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ. Γι' αυτό πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

* Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών.
Σχόλιο: Εμ βέβαια...Τόσα πολλά λεφτά που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ας τους κόψουμε μερικά ακόμα (ειρωνευόμαστε βεβαίως). Η θέση μας κι εδώ είναι ξεκάθαρη: Τα επιδόματα λειτουργούν ως αντιστάθμισμα των ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ χαμηλών μισθών στην χώρα μας (οι οποίοι καθορίζουν και την μέση σύνταξη η οποία γι' αυτό είναι εξίσου χαμηλή). Ας ανεβάσει τους μισθούς (να τους πάει στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά ας τα μειώσει. Όσο για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, αν ακριβήνουν θα συμβούν δύο τεινά: α) Θα χάσουν τον κοινοφελή χαρακτήρα τους ("φθηνά μέσα για ΟΛΟΥΣ") β) θα ενισχυθεί η χρήση των ΙΧ (γιατί να χρησιμοποιεί ο μέσος πολίτης τα ακριβά ΜΜΜ όταν έχει αυτοκίνητο που θα τον πηγαίνει όπου θέλει, όποτε θέλει χωρίς αναμονές κλπ).

* Προβλέπεται ειδικότερα η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
(Άνευ σχολίου - τα έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ).

* Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους. με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
(Άνευ σχολίου επίσης - τα έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Όσο για την προστασία των "ευπαθών ομάδων" θυμίζει την λαϊκή παροιμία "σφάξε Αγά μου ν' αγιάσω").

Επίσης, προβλέπεται ότι θα υιοθετηθεί σχέδιο με το οποίο θα δίνεται η τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα είτε το ρόλο αυτό θα έχει ο ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος.
Σχόλιο: Το κράτος δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και να δημιουργηθούν, καινούργιες "δήθεν" ανεξάρτητες αρχές;

* Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.
(Υπάρχει υπάρχον σχόλιο επ' αυτού εδώ.)

* Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.
(Υπάρχει υπάρχον σχόλιο επ' αυτού εδώ.)

* Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας, ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

Σχόλιο: Μετά την καταιγίδα στα εργασιακά, ετοιμάζονται να καταστρέψουν και το τελευταίο οχυρό προστασίας του εργαζομένου, τις ΣΣΕ - Εύγε στην κυβέρνηση που κατά τ' άλλα είναι σοσιαλιστική. Από κει και πέρα η "δοκιμαστική πρόσληψη" θα είναι και η ταφόπλακα στους μισθούς - μιας και οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις υπό την "δαμόκλειο σπάθα της ανεργίας".

* Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.

Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060.

Σχόλιο: Με απλά λόγια αυτό σημαίνει περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας - Ως γνωστόν η στατιστική σου λέει ότι θέλεις εσύ να σου πει...

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Β' Δόση του "δανείου" - παραλειπόμενα

Είδηση: Κατά την παρουσίαση της θετικής αξιολόγησης της χώρας μας για την εκταμίευση της 2ης δόσης, ο επίτροπος Όλι Ρεν ξεκίνησε τη δήλωσή του εκθειάζοντας την «εντυπωσιακή εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά και την ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Κατέγραψε όμως και μια σειρά από «αδυναμίες», οι οποίες αν δεν καλυφθούν δεν θα διασφαλιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης (9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο).
Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011, αν ειδική έκθεση δείξει ότι οι αλλαγές δεν καλύπτουν τους στόχους του Μνημονίου. Εκανε ειδική μνεία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που «βελτιώνουν σημαντικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του». Αλλά πρόσθεσε ότι «ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις».
Σχόλιο: Δε νομίζω ότι κανείς πίστευε (με βάση το υπάρχον κλίμα) πως υπήρχε περίπτωση να μη γίνει εκταμίευση της 2ης δόσης. Παρόλα αυτά όμως η δήλωση πως "ίσως χρειαστούν επιπλέον μέτρα" δείχνει καθαρά τη γραμμή που θέλει να περάσει η τρόικα τον επόμενο καιρό. Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη την Συνταγματική εμπλοκή των περισσότερων αλλαγών οι πρώτες προσφυγές εναντίον των οποίων θα εκδικαστούν μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης είναι προφανής η απογοήτευση του κόσμου από τις κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης που μ' ελέγχους-express, προσπαθεί να δείξει ότι "κάτι κινείται", ενώ την ίδια ώρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Οι στόχοι των εσόδων είναι πολύ μακριά (μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση εισέπραξε μόνο 240 εκατ. ευρώ έσοδα από τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, επί ετήσιου στόχου 2,2 δισ. ευρώ, 470 εκατ. ευρώ έναντι 1,48 δισ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, 250 (έναντι 1,13 στόχου) στα τσιγάρα και 15 εκατ. (από 200 εκατ. ευρώ) στα είδη πολυτελείας) και φως δεν υπάρχει στο βάθος του τούνελ... Άρα νομίζουμε ότι κάπου εδώ πρέπει να μπει μια "κόκκινη γραμμή" από την κυβέρνηση: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες αλλαγές που θυμίζουν ένα παλιό τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα...

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Μια βόλτα στην Ελλάδα - το παράδειγμα των Χανίων

Λόγω των διακοπών είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, αυτή του νομού Χανίων στην Κρήτη...Μια βόλτα στο νομό μας έδειξε τις ομορφιές του τόπου αλλά παράλληλα και τις παθογένειες του, που είναι αντίστοιχες σ' αυτές που υπάρχουν σε όλη την ελληνική περιφέρεια (όποτε όπου διαβάζετε Χανιά παρακάτω μπορείτε να βάζετε το όνομα μιας οποιαδήποτε άλλης πόλης - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Για τις ομορφιές έχουν γραφτεί πολλά, οπότε εμείς θα γράψουμε για τα προβλήματα, πάντα με καλοπροαίρετη διάθεση:
α) Τα Χανιά έχουν πρόβλημα πρασίνου, πάρκα εξαφανίζονται (περίπτωση πάρκου και δέντρων στην Πλατεία Δικαστηρίων το οποίο αν και δημόσια έκταση "θυσιάστηκε" στο βωμό του χτισίματος ενός μεγαθηρίου) ενώ οι παιδικές χαρές είναι σε κακή εώς μέτρια κατάσταση.
β) Τα νεοκλασσικά της πόλης συνεχίζουν να εξαφανίζονται - Αν και κατανοούμε το πρόβλημα των ιδιοκτητών (που θέλουν να "εκμεταλλευτούν" την περιουσία τους) εντούτοις η προστασία της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της πόλης είναι (πέραν της σημασίας της ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές) προς όφελος των κατοίκων της και της ποιότητας ζωής τους.
γ) Ένα μεγάλο μέρος των βόρειων παραλιών του νομού (ιδιαίτερα προς τις περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά που είναι πλέον τουριστικές) είναι επιβαρυμένες με τσιμέντο και ένα σωρό κατασκευές - πράγμα που μπορεί να φέρνει έσοδα στην παρούσα φάση αλλά αμφιβάλλουμε αν θα συνεχίσει να φέρνει στο μέλλον.
δ) Οι τιμές στα περισσότερα σημεία είναι απαράδεκτα υψηλές, αντιστρόφως ανάλογες του γεγονότος ότι η Κρήτη παραμένει μια παραγωγός-περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κανείς 5,5 ευρώ για μια χωριάτικη σαλάτα, που σε πολλά τουριστικά μαγαζιά δεν έχει καν ελαιόλαδο (!!!) και η φέτα είναι "λευκό τυρί τύπου φέτας". Κατανοούμε ότι η χρονιά ήταν κακή, τα έξοδα είναι μεγάλα, αλλά η λογική του "να βγάλουμε τα σπασμένα" είναι εις βάρος και των ντόπιων (που ζουν μονίμως εκεί και θα βγαίνουν όλο το χρόνο στην περιοχή) και στους τουρίστες που περιορίζουν τα έξοδα τους ανάλογα ή την επόμενη χρονιά θα πάνε αλλού (πιθανότατα εκτός Ελλάδας).
ε) Τόσο ο βόρειος όσο και ο νότιος οδικός άξονας του νομού (και του νησίου) είναι σε κακή κατάσταση. Κατανοούμε ότι η βελτίωση τους αποτελεί πάγιο αίτημα των Χανιωτών εδώ και χρόνια και είναι κάτι που ανακοινώνεται πριν κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά μήπως οι Χανιώτες θα έπρεπε να τιμωρήσουν με την ψήφο τους, αυτούς που υπόσχονται αλλά δεν πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους, μπας και αλλάξει κάτι;
ζ) Το νοσοκομείο των Χανίων έχει τρομερές ελλείψεις (τις βιώσαμε από πρώτο χέρι) - και είναι το μόνο για ένα νομό 120000 ανθρώπων. Οι τοπικές εφημερίδες γράφουν κατα καιρούς διάφορα επί του θέματος, όμως όσες μέρες ήμασταν εκεί δεν ακούσαμε παράπονα...Μήπως θα πρέπει να γίνει θέμα πρώτης πρωτεραιότητας για την περιοχή, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βιώσουν από πρώτο χέρι τις ελλείψεις του για να υπάρξει αντίδραση: "Προσέχουμε για να έχουμε" λέει ο λαός μας και εδώ είναι ένα ζήτημα που πρέπει να υπάρχει εφαρμογή της παροιμίας.

(Θα μπορούσαμε να γράψουμε και για τις ξαπλώστρες στις παραλίες που δεν αφήνουν ελεύθερο χώρο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν 6 ή 7 ευρώ, για ξενοδοχεία 3 αστέρων που έχουν στρώματα κ.ο.κ. αλλά τ' αφήνουμε αυτά για την επόμενη φορά).

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Πωλήσεις και εξαγορές τραπεζών

Είδηση: Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο αλλά παράλληλα κοινοποιείται σε άλλους υπουργούς, όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο σύνδεσμος των χρηματιστηριακών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών δηλώνει ότι δημιούργησε κοινοπραξία χρηματιστηριακών εταιρειών για να αποτελέσει έναν εκ των συμβούλων του κράτους με αφορμή την αποτίμηση της ΑΤΕ Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο ΣΜΕΧΑ εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στην αναζήτηση συμβούλων από το Δημόσιο στο εξωτερικό, επικαλούμενος την αύξηση της ανεργίας και τις συνακόλουθες απώλειες εσόδων για ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και τις απώλειες φορολογικών εσόδων. «Η κυβέρνηση, αν επιλέξει να αποκλείσει την κοινοπραξία των Ελλήνων συμβούλων, θα αποδείξει ουσιαστικά πως τα όσα έλεγε κατά των οίκων του εξωτερικού τους προηγούμενους μήνες ήταν κενά περιεχομένου και προφανώς τα έλεγε για να εντυπωσιάσει τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς οίκους, δίνοντάς τους ξανά δουλειές. «Αν επιλεγούν μόνο ξένοι οίκοι, χαμένες δεν θα βγουν μόνο οι εγχώριες χρηματιστηριακές, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία», τονίζεται.

Σχόλιο: Αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με χιουμοριστική διάθεση, μας θυμίζει τη παροιμία "μαθεύτηκε πως ... και πλάκωσαν και οι γύφτοι". Στα σοβαρά όμως, ο ΣΜΕΧΑ (πέραν της έκφρασης ιδίων συμφερόντων) λέει και μια μεγάλη αλήθεια: Η κυβέρνηση (μιας και όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν έχει ήδη αποφασίσει να απεμπλακεί από τον τραπεζικό χώρο) προσπαθεί να κατευνάσει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης δίνοντάς τους "δουλειά" με αντάλλαγμα μια άνοδο στον δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που ούτως ή άλλως θα πρέπει να συμβεί σύντομα, δεδομένου ότι πήρε τα μέτρα για την οποία την πίεζαν. Έτσι μετά τους λεονταρισμούς των προηγούμενων μηνών επιχειρεί να επιστρέψει στη σίγουρη "αγκαλιά" τους, ξοδεύοντας τεράστια ποσά...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...
Στο 95% φτάνει πλέον το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στη μεγαλύτερη τράπεζα της ΠΓΔΜ της Stopanska Banka έπειτα από την εξαγορά επιπλέον 20% με αντίτιμο 35 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της. Μια επένδυση σε μια όχι και τόσο φιλική χώρα που δείχνει καθαρά για το που πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία η κυβέρνηση μοίρασε αφιδώς τον τελευταίο χρόνο (πάνω από 53 δις ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να διασφαλίσει ότι θα κατευθυνθούν εκεί που χρειάζονται δηλαδή στην πραγματική οικονομία. Όταν η (υπό κρατικό μάνατζμεντ) Εθνική Τράπεζα αγοράζει ποσοστά σε ξένες τράπεζες αντί να δανειοδοτεί τι περιμένουμε να κάνουν οι ιδιωτικές;

Πηγή: "Ελευθεροτυπία"

ΣΔΙΤ στην παιδεία και θέσεις ΤΕΕ για το ασφαλιστικό

Σήμερα φιλοξενούμε δύο ενδιαφέροντα άρθρα για δύο θέματα από τα πλέον φλέγοντα αυτής της περιόδου. To πρώτο έχει ως αντικείμενο μια νέα αντίληψη στην χρηματοδότηση της έρευνας στην πολύπαθη ανώτατη εκπαίδευση, η οποία την οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς και προέρχεται από την εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή":


Το δεύτερο έχει σχέση με το νέο ασφαλιστικό και τις αλλαγές που επιχειρούνται ίσως στο πιο υγιές ασφαλιστικό ταμείο - το ΕΤΑΑ (κλάδος μηχανικών - πρώην ΤΣΜΕΔΕ) και περιγράφει τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις επιχειρούμενες αλλαγές (η πηγή του άρθρου είναι το "ΔΕΛΤΙΟ του ΤΕΕ"):




Καλή ανάγνωση!

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα (Νο3) & "Δήθεν" ακυρώσεις

Είδηση: "Πονοκέφαλο" δημιουργεί στο υπουργείο Εργασίας μια μαύρη τρύπα 300 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση δαπανών κυρίως από τους κλάδους υγείας των ταμείων. Και αυτό γιατί περισσότερα από 300 εκ. ευρώ που αναμένονταν να κατευθυνθούν προς τ' ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα πλαίσια απόδοσης του rebate, χάνονται τουλάχιστον για το τρέχον έτος και θα χαθούν μάλλον ΚΑΙ για το επόμενο αν δεν υπάρξει μέχρι τις 19 Αυγούστου συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων.

Σχόλιο: Από πέρσυ τον Αύγουστο, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε (και δικαίως) την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αν και έχει νομοθετηθεί εδώ και χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Όταν ήρθε η σειρά του να γίνει κυβέρνηση, και αντί να δημιουργήσει τον απαραίτητο μηχανισμό είσπραξης, αδράνησε΄- αποδεικνύοντας γι' άλλη μια φορά ότι τα λόγια είναι εύκολα αλλά οι πράξεις δύσκολες. Έτσι όταν ξέσπασε η κρίση, αντί να κυνηγήσει τα διαφυγόντα κέρδη (όπως αυτό) κατέφυγε στις σίγουρες λύσεις (της αύξησης της φορολογίας). Μπορεί οι πολυεθνικές να δηλώνουν "έτοιμες" να εφαρμόσουν το νόμο αλλά μάλλον δεν τους καίγεται καρφί για το πότε θα εφαρμοστεί: Προφανώς επιχαίρουν γιατί η κυβέρνηση φρόντισε τάχιστα για τους νόμους Φρανκεστάιν για το ασφαλιστικό και το εργασιακό αλλά όχι για μαζέψει τα χρωστούμενα, ενώ παράλληλα δεν φρόντισε ούτε για το πέρασμα νόμου για "έναντι" μάζεμα οφειλομένων από τα προηγούμενα έτη: Την ίδια στιγμή όμως ετοιμάζεται να περάσει μια ομάδα προϊόντων στο 23% του ΦΠΑ πράγμα που βέβαια έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό αλλά όταν πρωτοανακοινώθηκε λίγοι του είχαν δώσει την απαραίτητη σημασία.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πρόοδος" της Ρόδου ότι οι φήμες ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν οδηγήσεις σε "100000 ακυρώσεις αφίξεων" ήταν ανυπόστατες δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Είναι παραμύθια τα περί 100.000 ακυρώσεων εξαιτίας των απεργιών. Οι ακυρώσεις ίσως να έφτασαν τις 5.000, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία ακύρωση πτήσης τσάρτερ". Αλήθεια ποιος από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα ζητήσει συγγνώμη από τους απεργούς (που προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους) για την εκστρατεία κατασυκοφάντησης που επιχειρήθηκε εις βάρος τους; Κανείς φαντάζομαι όπως πάντα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Ιστορική λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελάς στον Πόντο, μετά από 87 χρόνια. Πλήθος κόσμου και μεγάλη συγκίνηση - ιδιαίτερα για τους Πόντιους όλου του κόσμου. Πλήρες ρεπορτάζ εδώ.

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Δεκαπεντάγουστος / Μίκης Θεοδωράκης





Και για να μην ξεχνιόμαστε...Στην γενέθλια συναυλία για τα 85 χρόνια του ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε ότι "ζούμε υπό κατοχή" και πολλοί αντέδρασαν. Με αφορμή αυτές τις αντιδράσεις έστειλε μια επιστολή στα "Νέα" την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Αξίζει γιατί νομίζουμε ότι βάζει πολλά πράγματα στην σωστή τους βάση.

Καλό Δεκαπενταύγουστο...

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Σαν σήμερα...

Αντί άλλης ανάρτησης σήμερα να θυμηθούμε ένα ιστορικό γεγονός που αξίζει να μένει χαραγμένο στην μνήμη μας και πρέπει να μας δίνει παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε την πολύπαθη δημοκρατία μας: Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια, στις 13 Αυγούστου 1968, και ενώ η δικτατορία "βασίλευε" στην χώρα μας, η αντιστασιακή ομάδα "Ελληνική Αντίσταση" προεξάρχοντος του Αλέκου Παναγούλη, έκανε απόπειρα τυρρανοκτονίας ενάντια στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η απόπειρα δυστυχώς απέτυχε - για λόγους καθαρής ατυχίας μιας και το καλώδιο που συνέδεε τον εκπυρσοκροτητή με τα εκρηκτικά αποδείχθηκε μικρότερο απ' ότι έπρεπε - αλλά συγκλόνισε το οικοδόμημα της Χούντας που συνειδητοποίησε ότι παρά τις διώξεις και τις εξορίες υπήρχαν ακόμα εστίες αντίστασης απέναντι της.
Σταδιακά, όλα τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν..."Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο". Δήλωσε αργότερα ο Αλέκος Παναγούλης. Μετά από μερόνυχτα συνεχούς βασανισμού, τα μέλη της οργάνωσης παραμένουν σταθερά στις απόψεις τους ότι στόχος ήταν η δικτατορία και όχι ο Παπαδόπουλος ως άτομο. Ο Παναγούλης δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται δις εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, στις 17 Νοεμβρίου 1968 - Η παγκόσμια κατακραυγή αναγκάζει την Χούντα να μετάβαλλει την ποινή σε ισόβια.

Να θυμηθούμε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και τις ποινές που του επέβαλε το στρατοδικείο: O Λ. Βερυβάκης (ισόβια - κυρίως λόγω της προδικτατορικής σχέσης του με τον Α.Παπανδρέου με τον οποίον η Χούντα ήθελε να συνδέσει - ατυχώς- την οργάνωση), Ι. Κλωνιζάκης (24 χρόνια), Ν. Λεκανίδης (23 χρόνια), Ν. Ζαμπέλης (18 χρόνια), Ν. Ελευθεριάδης (18 χρόνια), Γ. Αβράμης (16 χρόνια), Στ. Γιώτας (10 χρόνια). Σε μικρότερες ποινές (αλλά ο καθένας με το δικό του διακριτό ρόλο στην οργάνωση) επεβλήθηκαν και στους Αρτέμη Κλωνιζάκη, Τζάννο Βαλασέλη, Αντώνη Πρίντεζη και Δημήτρη Τιμογιαννάκη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αν διαβάσετε πουθενά για την προέλευση της "ιδέας" της τυρρανοκτονίας ή για τον δήθεν ρόλο και σκοπούς του Παναγούλη μην δώσετε σημασία: Οι περισσότεροι από συμμετέχοντες στην οργάνωση είχαν προσωπική, προδικτατορική σχέση μέσω της νεολαίας της κραταιάς Ένωσης Κέντρου στην οποία ήταν μέλη. Ως ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες, πήραν την κοινή απόφαση να δράσουν ενάντια στην Χούντα αμέσως μόλις αυτή πήρε την εξουσία - δεδομένης της κατάστασης όμως η προεργασία της απόπειρας πέρασε από 40 κύμματα και χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να υλοποιηθεί. Ούτε "κατευθυνόμενη" υπήρξε από κέντρα του εξωτερικού ή του εσωτερικού (παρά την υποστήριξη της Κύπρου σε εκρηκτικά και υλικά), ούτε επίσης υπήρξε άμεση υποστήριξη από άλλες οργανώσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού (π.χ. ΠΑΚ) που ίσως να μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά για διάφορους λόγους δεν το έκαναν - Καθημερινοί άνθρωποι ήταν τα μέλη της οργάνωσης, άνθρωποι επαγγελματίες και επιστήμονες, στα σπίτια τους γίνονταν οι συναντήσεις και τα αυτοκίνητά τους χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους (τα οποία κατασχέθηκαν και επαναποδόθηκαν στους κατόχους τους μετά την πτώση της δικτατορίας) - χωρίς "απαλλοτριώσεις" παντός είδους...Απλά τη δεδομένη στιγμή στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έκαναν αυτό που κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να κάνει σε ανάλογη περίπτωση...

Η σελίδα που έχει δημιουργηθεί για τον Αλέκο Παναγούλη στο Facebook βρίσκεται εδώ.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΟΣΕ - αλήθειες και ψέμματα για τη σημερινή του κατάσταση (ανανεωμένο)

Ερώτηση: Πως δημιουργήθηκαν τα χρέη στον ΟΣΕ;

Απάντηση: Όπως σε όλες τις ΔΕΚΟ, έτσι και σ' αυτόν, υπήρξε υπερφόρτωση προσωπικού σε περιοχές και ειδικότητες που δεν υπήρχε ανάγκη, ενώ άλλες που υπήρχε έλλειψη δεν γίνονταν προσλήψεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η επαναπρόσληψη "μάχιμου προσωπικού" μετά την συνταξιοδότησή του έναντι αδράς αμοιβής. Παράλληλα δε, ο οργανισμός υποχρεώθηκε να εκτελέσει μια σειρά έργων σιδηροδρομικής υποδομής, στα οποία το Δημόσιο είτε δεν κατέβαλλε ποτέ είτε κατέβαλλε καθυστερημένα την συμμετοχή του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο οργανισμός να υποχρεωθεί σε υψηλότοκους δανεισμούς για την ολοκλήρωσή τους (αφού τα έργα λόγω της συγχρηματοδότησης τους από την ΕΕ είχαν καταληκτικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης). Παράλληλα ο οργανισμός υποχρεώθηκε στην σύναψη χαριστικών συμβάσεων με προμηθευτές για πολιτικούς λόγους (βλ. Siemens), ενώ δεν υπήρχε ποτέ ουσιαστική περιφρούρηση των περιουσιακών του στοιχείων (τα οποία καταπατούνται επί χρόνια από επιτήδιους εντός και εκτός οργανισμού) και της σωστής λειτουργίας του. Ζήτημα δημιουργείται και με τα έργα καθευατά: Παράδειγμα το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου στα τμήματα Πειραιάς-Αθήνα-Τρεις Γέφυρες- ΣΚΑ-Αχαρνές-Τρεις Γέφυρες-Λιόσια, στο οποίο προβλεπόταν και κατασκευή ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης: Η σύμβαση υπογράφηκε το 2005 (161,4 εκατ. ευρώ η αξία του) με ημερομηνία παράδοσης τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, πήρε 12 παρατάσεις και στα τέλη του Φλεβάρη του 2011, το εργοτάξιο εγκαταλήφθηκε και είναι πλέον βορά στις ορέξεις του οποιουδήποτε. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε, οι εργολάβοι θα επιδιώξουν αποζημιώσεις και ο ΟΣΕ θα αναγκαστεί να επαναπροκηρύξει το έργο (και να το ξαναπληρώσει (πλήρες ρεπορτάζ εδώ). Φταίνε οι μηχανοδηγοί του; Δεν το νομίζουμε. Περιττό να πούμε δε, ότι η κοινωνική πολιτική που ασκείται (και σωστά) ποτέ δεν καταβλήθηκε από το κράτος με αποτέλεσμα ο οργανισμός να έχει "λαμβάνειν" επί χρόνια χωρίς να εισπράττει, και να πρέπει να δανείζεται για να πληρώνει μισθούς και υποχρεώσεις.

Ερώτηση: Και γιατί δεν τον κλείνουμε μια κι έξω; Και με τα αυτοκίνητά μας και τα λεωφορεία μας μια χαρά πάμε όπου θέλουμε.

Από την αρχή του έτους ακούγεται έντονα ως "λύση" το κλείσιμο του ΟΣΕ, ως παράδειγμα διαχείρισης μιας ζημιογόνου ΔΕΚΟ. Είναι προφανές βεβαίως ότι το κλείσιμο του οργανισμού δεν είναι πραγματική λύση: Πέραν του ότι το τρένο είναι μέσο κατεξοχήν οικολογικό και ασφαλές, ότι ο ρόλος του ΟΣΕ είναι κομβικός τόσο για τις μεταφορές ανθρώπων όσο και εμπορευμάτων (και κυρίως αυτών), αφού το (απαρχειωμένο και απαξιωμένο) δίκτυό του συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με όρους αρκετά οικονομικούς (κρατώντας τις τιμές των ΚΤΕΛ σε λογικά πλαίσια αφού έχουν ένα ισχυρό ανταγωνιστή) ενώ επιτρέπουν την μεταφορά προϊόντων και ανθρώπων μέσω της διασύνδεσης του δικτύου της χώρας μας με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Ερώτηση: Ωραία να μην τον κλείσουμε. Αλλά αν τον πουλήσουμε, αυτοί που θα τον αγοράσουν δε θα το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους ή επειδή αγαπούν την Ελλάδα;

Απάντηση: Εμ...Όχι ακριβώς. Ο ΟΣΕ ακόμα και τώρα έχει έσοδα λόγω των εμπορομεταφορών, ενώ η ακίνητη περιουσία του είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι "σύντροφοι" κινέζοι που ελέγχουν το λιμάνι του Πειραιά, ενδιαφέρονται να χτίσουν εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα που εισάγουν σε όλη την Ευρώπη. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που (κάποιοι) πάρουν τον έλεγχο του οργανισμού θα μπορέσουν να τον οργανώσουν καλύτερα - αυτό θα γίνει πιο εύκολο αν ο οργανισμός σπάσει σε κομμάτια (αφού τότε δεν θα υποχρεωθούν να κουβαλήσουν τα χρέη και τις υποχρώσεις που πιθανόν θ' αφήσει το κράτος στον οργανισμό). Φυσικά θ' αυξήσουν το κόστος των εισιτηρίων απαλλαγμένοι απο την κοινωνική πολιτική που ασκεί ο οργανισμός. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση (και με τις δεδομένες αντιδράσεις της κοινωνίας) το κράτος θα υποχρεωθεί να πληρώνει επιδοτήσεις εισιτήριων - άρα το όφελος θα είναι διπλό για τους νέους ιδιοκτήτες. Παράλληλα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά θα μπορέσουν να επιστρέψουν τον ΟΣΕ πίσω στο κράτος που θα υποχρεωθεί να "πληρώσει" για να μην μείνει η χώρα χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο. Όπως και να έχει η Ολυμπιακή έδειξε τον δρόμο - έτσι και ο ΟΣΕ μόλις περάσει στον έλεγχο των ιδιωτών θα κοστίζει 3 φορές όσο πουλήθηκε.

Ερώτηση: Ωραία. Να μην τον πουλήσουμε. Να τον αφήσουμε έτσι;

Απάντηση: Καταρχήν να πούμε πως ότι και να γίνει το κράτος θα υποχρεωθεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ΟΣΕ ή μεγαλύτερο μέρος αυτών. Επομένως όποιος νομίζει ότι το Δημόσιο θ' απαλλαγεί από τα χρέη είναι γελασμένος. Από κει και πέρα, προφανώς και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές: Υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις που μπορούν ν' αλλάξουν την κατάσταση - μερικές από αυτές είναι: α. Εξορθολογισμός των δρομολογίων έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη παντού και ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. β. Σωστή κατανομή προσωπικού ώστε να υπάρχει κάλυψη εκεί που υπάρχουν ανάγκες και όχι εκεί που είναι εύκολο να γίνουν προσλήψεις. Εν' ανάγκη να υπάρξει και εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού ώστε να μπορεί να υπηρετήσει σε διαφορετικές θέσεις - από κει που υπάρχει πλεόνασμα.
γ. Καταβολή του χρημάτων που χρωστά το Δημόσιο στον οργανισμό (πράγμα που θα υποχρεωθεί να κάνει το Δημόσιο ούτως ή άλλως αν πουληθεί ο ΟΣΕ). δ. Εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ε. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο) ώστε να γίνεται η αποπληρωμή με καλύτερους όρους στ. Διαφήμιση της διασύνδεσής του δικτύου του οργανισμού με το δίκτυο της υπόλοιπης Ευρώπης και προώθηση του τουρισμού μέσω σιδηροδρόμου, ο οποίος βρίσκεται σε άνθηση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε ν' αυξήσει τον τουρισμό απο τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης- με την κατάλληλη διαφήμιση πάντα, ζ. Εκμετάλλευση της περιουσίας του οργανισμού η. Σωστή και διαφανής διαχείρηση και λειτουργία (φαινόμενα του τύπου "5 βαγόνια με εμπορεύματα - γράφουμε 3 και κρατάμε για μας τα κόμιστρα για τ' άλλα 2" πρέπει να εξαλειφθούν και όσοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτά να πηγαίνουν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Αυτά γι' αρχή...

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Προϊστάμενοι στο Δημόσιο και κλείσιμο καταστημάτων

Είδηση: Αλλαγές ετοιμάζεται να επιφέρει η κυβέρνηση στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στην Δημόσια Διοίκηση. Σ' αυτό πριμοδοτούνται η απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων, εξισώνονται το πτυχίο ΑΕΙ με αυτό των ΤΕΙ, ενώ παραμένει η συνέντευξη ως μέσο επιλογής. Παράλληλα το συμβούλιο επιλογής θα ορίζεται από ένα μηχανισμό στον οποίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση, ενώ μεταβατικά θα συμμετέχουν 5 συνταξιούχοι δικαστές.

Σχόλιο: Ένα από τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης είναι η πελατειακή σχέση, το ρουσφέτι και η εξάρτηση της από τον κομματικό μηχανισμό της εκάστοτε κυβέρνησης...Δυστυχώς όμως οι αλλαγές που επιχειρούνται δεν κατευθύνονται προς την κατάργηση αυτής της παθογένειας αλλά αντίθετα την ενισχύουν αφού: Οι εργαζόμενοι πλέον δεν θα έχουν συμμετοχή στην επιτροπή (οι οποίοι θεωρητικά μπορούν να εκφέρουν λόγο για τις ανάγκες στην θέση και να "μοριοδοτήσουν" ανάλογα με τις ανάγκες αυτές), η συνέντευξη παραμένει χωρίς την ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας για την αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφίων, η εμπειρία σε θέση Δημοσίας Διοίκησης δεν ενισχύεται όπως θα έπρεπε (υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κανείς προϊστάμενος και με διετή εμπειρία), ένα πτυχίο ΑΕΙ εξισώνεται με αυτό των ΤΕΙ (αφού και τα δύο μοριοδοτούνται με 50 μόρια - πράγμα σαφέστατα λανθασμένο), τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά μοριοδοτούνται το ίδιο ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου (ενώ η λογική θα επέβαλλε σχετικά με τη διοίκηση μεταπτυχιακά να επιδοτούνται ανάλογα)ενώ τέλος η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης παρότι ενισχύεται με μόρια δεν αναβαθμίζεται ώστε να παρέχει και ανάλογες γνώσεις μιας και το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών και οι υποδομές της είναι απαρχαιομένες ενώ δεν μπορούν με τίποτα να χαρακτηρισθεί ως "ανώτατη σχολή". Ας ελπίσουμε ότι οι προτάσεις που έγιναν από διάφορους επιστημονικούς φορείς (ΔΣΑ,ΤΕΕ) και επαγγελματικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ) θα ληφθούν υπόψιν, γιατί είναι κρίμα να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το κλείσιμο των επιχειρήσεων τόσο εντός όσο και εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής έχει πάρει δραματικές διαστάσεις: Σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού επιμελητηρίου που δημοσιεύτηκαν στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" από την αρχή του έτους έχει κλείσει περίπου το 15% των καταστημάτων στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ υπάρχουν περιοχές (Σταδίου, Ερμού κλπ) όπου το ποσοστό ξεπερνάει το 20%. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε περιοχές που άλλοτε ήταν ακμάζουσες (όπως τα Χανιά Κρήτης και η Πάτρα). Στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει ανάλογη μείωση και στις πωλήσεις και στις τιμές παραθεριστικών κατοικιών (μάλλον προς όφελος των ντόπιων που "υπέφεραν" από τις υψηλές τιμές). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανακοπεί προς το παρόν το κύμα επιβάρυνσης των υποδομών που υπήρχε ως συνέπεια της αύξησης του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές με προβληματική ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ανεπαρκές οδικό δίκτυο, προβληματικό δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης κλπ).

Κλειστά επαγγέλματα...(2)

Πολλοί φίλοι αναγνώστες επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν να γράψουμε για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αφήνοντας στην άκρη του αυτοκινιτιστές, και παρότι θεωρούμε ότι πριν δούμε τα σχετικά νομοσχέδια είναι άκαιρο να κουβεντιάζουμε, η γενική μας άποψη είναι ότι αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες διατάξεις που ισχύουν και θα πρέπει να εκσυχρονιστούν, τα κίνητρα των όποιων αλλαγών θα γίνουν δεν είναι αγνά αφού τα όποια οφέλη θα είναι μικρά για την κοινωνία.
Ας πάρουμε όμως τα επαγγέλματα ένα-ένα από την αρχή:

α. Δικηγόροι: Σε ολόκληρη τη χώρα, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 43.500 δικηγόροι. Η τρόικα έχει ζητήσει δύο βασικές αλλαγές- να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές. Το πρώτο αν και θα δώσει "δικαίωμα επιλογής" στο κοινό, θα επιτρέψει την συγκέντρωση τεράστιου όγκου δουλειάς σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία (κυρίως της πρωτεύουσας) τα οποία θ' ανοίξουν "παραρτήματα" σε διάφορες πόλεις, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει την είσοδο μεγάλων δικηγορικών αλυσίδων του εξωτερικού στην χώρα μας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας στα μικρά και μεσαία δικηγορικά γραφεία, ενώ τα όποια οφέλη θα υπάρχουν από την εξάλειψη της ελάχιστης αμοιβής θα εξανεμιστούν αφού τα περισσότερα μεγάλα γραφεία λειτουργούν με συγκεκριμένες (υψηλές) αμοιβές. Από την άλλη να πούμε ότι στα γραφεία του εξωτερικού ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς διεκπεραιώνεται από "παραδικηγόρους" (ενώ η χρέωση γίνεται με το ραντεβού και όχι με την εκπροσώπηση).

β.Φαρμακοποιοί: Σε αντίθεση με τα όσα λέγονται στα κανάλια, μέσω του μνημονίου, η τρόικα ζητεί περιορισμό στον αριθμό των φαρμακείων, τα οποία σήμερα φτάνουν στις 11.000-12.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα, που δίνουν στην χώρα μας μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες φαρμακείων ανά κατοίκους. Επίσης, απαιτεί μείωση του περιθωρίου κέρδους με το οποίο λειτουργεί το φαρμακείο. Το δεύτερο είναι ίσως το μόνο θετικό στοιχείο αφού μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση της τιμής των φαρμάκων. Σταδιακά η απελευθέρωση θα οδηγήσει στην είσοδο στην αγορά των σούπερ-μάρκετ με ανάλογη μείωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών (πράγμα που για είμαστε αντικειμενοί συμβαίνει ήδη στα μεγάλα φαρμακεία όπου το ρόλο του φαρμακοποιού παίζουν ανειδίκευτοι υπάλληλοι) και κλείσιμο πολλών περιφερειακών φαρμακείων. Η μείωση της αξίας της άδειας φαρμακείου θα είναι μια θετική παρενέργεια (με μικρό όμως αντίκτυπο στην τιμή του φαρμάκου), χωρίς όμως ουσιαστικό όφελος σε βάθος χρόνου (αφού αναμένεται να συμβεί ότι έγινε με τα δεκάδες μίνι-μάρκετ που άνοιξαν και έκλεισαν εν μία νυκτί).

γ.Συμβολαιογράφοι: Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 3.193 συμβολαιογράφοι, οι οποίοι απασχολούν 10.000 άτομα προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Αναλογικά με τον πληθυσμό, ο αριθμός των συμβολαιογράφων είναι πολύ μεγάλος. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ένας εκπρόσωπος του κλάδου ανά 3.507 κατοίκους, ενώ στην Αυστρία ο αντίστοιχος δείκτης είναι 1/17.926, στην Ισπανία 1/15.822 και στην Πορτογαλία 1/25.490. Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης και συνοδεύονται από το επιχείρημα των συμβολαιογράφων ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης του επαγγέλματος θα τεθεί θέμα ασφάλειας των συναλλαγών. Σύμφωνα με τον Κώστα Βλαχάκη, πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, στην Αγγλία, όπου δεν υφίσταται ο θεσμός του συμβολαιογράφου, το 30% των συναλλαγών μεταβίβασης τελικώς καταλήγει στα δικαστήρια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ. Ο κ. Βλαχάκης επικαλείται αναφορά του FBI, από την οποία προκύπτει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπεσαν θύματα ύποπτων συναλλαγών μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό 31%.

δ. 1. Μηχανικοί-αρχιτέκτονες: Βάσει του μνημονίου, οι περίπου 107.000 μηχανικοί και αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (σ.σ.: στους οποίους πρέπει να προστεθούν και 35.000 τεχνολόγοι μηχανικοί) πρέπει να χάσουν το δικαίωμα διατήρησης «ελάχιστων αμοιβών». Σήμερα, στις αμοιβές που εισπράττουν οι μηχανικοί όταν εκδίδουν οικοδομική άδεια (από μια ιδιωτική κατοικία μέχρι ένα μεγάλο δημόσιο έργο), επιβάλλεται κατώτερο πλαφόν. «Το κόστος έκδοσης της άδειας αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού κόστους της οικοδομής όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος συντελεστής φτάνει στο 10% και στην Αμερική ακόμη υψηλότερα, στο 15%», τονίζει ο κ. Σπίρτζης. Υποστηρίζει ότι η μείωση στις αμοιβές των μηχανικών τελικώς θα επηρεάσει την ποιότητα των κατασκευών. «Για να πέσουν οι τιμές στις οικοδομές, πρέπει να χτυπηθούν τα καρτέλ των δομικών υλικών και να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική σχετικά με τη χρήση της γης», καταλήγει ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ. Να τονίσουμε σ' αυτό το ζήτημα ότι και εδώ η αναλογία μηχανικών ανά κατοίκους είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα επιτρέψει την είσοδο στο επάγγελμα, ανειδίκευτων "επαγγελματιών" (όπως έγινε και στους διδάσκοντες των ιδιωτικών ΚΜΕ) Η επίσημη θέση του ΤΕΕ είναι ότι πίσω από την ρύθμιση βρίσκονται "επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα της οικοδομής και των μεγάλων κατασκευαστικών έργων". Πάντως να τονίσουμε ότι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του κράτους και στη διενέργεια συμφωνιών "κάτω από το τραπέζι" μεταξύ πελατών-μηχανικών - γι'αυτό ίσως είναι και το ζήτημα το οποίο συναντά τις λιγότερες αντιδράσεις μέσα στον κλάδο.

Πηγή: Δικτυακοί τόποι επαγγελματικών ενώσεων.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα (Νο2)

Είδηση: Σε πρόσφατη εκδήλωσή του το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρουσίασε το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και ελέγχου των Δημοσίων Έργων. "Το οικοδόμημα είναι σαθρό και ασταθές" δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου "και γι' αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια νέα ανεξάρτητη αρχή της οποίας θα προϊσταται 9μελές συμβούλιο, του οποίου 4 μέλη θα ορίζονται από την Βουλή και 5 μέλη από τον Υπουργό Υποδομών. Η αρχή θα έχει παρουσία σε 3 μεγάλες πόλεις και θα προσληφθούν 170 εργαζόμενοι" τόνισε. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι αρμοδιότητες της αρχής. Μεταξύ των άλλων, για την "καλύτερη και ταχύτερη λειτουργία του συστήματος", η νέα αρχή θα εκδικάζει έχοντας τελικό λόγο και τις ενστάσεις στο προσυμβατικό στάδιο. Η έναρξη λειτουργίας της αρχής αναμένεται εντός του φθινοπώρου.

Σχόλιο: Tα Δημόσια Έργα αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας μας - καλώς ή κακώς - κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Επομένως ο καλύτερος έλεγχος τους, για να αποφεύγονται οι σπατάλες και οι ατασθαλίες είναι απαραίτητος. Όμως η δημιουργία "ανεξάρτητων" αρχών που δεν είναι καθόλου ανεξάρτητες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό: Ένα 9μελές συμβούλιο το οποίο ορίζεται στην πλειοψηφία του από τον αρμόδιο Υπουργό, με 4 από τα 9 μέλη από την Βουλή στην οποία έχει πρώτο λόγο η κυβέρνηση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί με κανένα τρόπο ως ανεξάρτητη, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρχουν παχυλές αμοιβές και αντιμίσθια για την λειτουργία της, πράγμα που αντιβαίνει στο πνεύμα περικοπών της εποχής.
Επίσης είναι λίγο άκομψο μετά από 4 κοινοτικά πλαίσια στήριξης και 2900 εν ενεργεία υπαλλήλους να χαρακτηρίζεται ένα οικοδόμημα ως "σαθρό" ώστε να χρειάζονται και άλλοι 170 υπάλληλοι (κατά δήλωση του υπουργείου), σε καιρούς αρκετά χαλεπούς στα δημοσιονομικά και ενώ υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις σε δασκάλους και γιατρούς. Μια καλύτερη διάρθρωση του συστήματος, πιθανότατα να είχε τα ίδια αποτελέσματα, με σαφώς πιο οικονομικούς όρους.

Πηγή: διαδικτυακός τόπος Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην ακρίβεια στην Ευρωζώνη...Η αυξήση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων επέφεραν δραματικές αυξήσεις σε κύριους τομείς όπως δείχνουν οι δείκτες εδώ.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Άποψη για την κατάσταση & πως βλέπει το Βερολίνο τη "νέα" Ε.Ε.

Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα θα φιλοξενήσουμε σήμερα - το πρώτo είναι ένα παλιότερο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με αφορμή τις πρώτες κινητοποιήσεις ενάντια στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά τις οποίες επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση: Παραμένει επίκαιρο όμως αφού τα πράγματα φαντάζουν περισσότερο δυσοίωνα τώρα από τότε...


Το δεύτερο είναι ένα άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ από το Έθνος και ασχολείται με τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η Γερμανική καγκελαρία στην Ε.Ε. - ένα μείζον ζήτημα, αφού θα καθορίσει το πλέγμα λειτουργίας της Ε.Ε. στα επόμενα χρόνια...Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΟΤΕ - ΔΕΗ και "Παραβλέψεις" Μνημονίου

Είδηση: η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε οριστικά, με ένα κείμενο πέντε γραμμών, ότι νόμιμα η Deutsche Telekom εξαγόρασε το βασικό «πακέτο» μετοχών του ΟΤΕ, χωρίς να υποβάλει δημόσια προσφορά για τις μετοχές της μειοψηφίας. Όπως ακριβώς είχε κρίνει το 2008, έτσι και τώρα η διοίκηση Γαβριηλίδη έκρινε ότι το δικαίωμα της Telekom να αγνοήσει τους μετόχους μειοψηφίας εδράζεται στον εθνικό νόμο, που εξαιρεί τις αποκρατικοποιήσεις από την υποχρέωση δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές μειοψηφίας.

Και τούτο παρότι η Κομισιόν βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς επειδή θα κριθεί ότι ο νόμος αυτός δεν συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο, βάσει του οποίου σε κάθε περίπτωση αλλαγής του ελέγχου μιας εταιρείας (αδιάφορο αν είναι ιδιωτική ή κρατική) ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά και για τις μετοχές μειοψηφίας. Με βάση τον κίνδυνο αυτό η επιτροπή μπορούσε να παγώσει τα δικαιώματα ψήφου των Γερμανών στην γενική συνέλευση επαναφέροντας παράλληλα το μάνατζμεντ στο έλεγχο του Δημοσίου, απομακρύνοντας τον υπόδικο, για την υπόθεση Siemens, Π.Βουρλούμη από το τιμόνι του οργανισμού.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν, επιμένει για την άμεση εκποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με σκοπό να "αυξηθεί ο ανταγωνισμός".

Σχόλιο: Η θέση μας είναι σαφής: Παρά τις μετοχοποιήσεις ο έλεγχος των ΔΕΚΟ πρέπει να παραμένει στο Δημόσιο, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για εθνικούς λόγους. Παρόλα αυτά όμως (και πέραν των πιστεύω μας) η άνευ όρων παράδοση του οργανισμού κατά παράβαση των νόμων αποτελούσε ένα ακόμα λάθος, το οποίο θα μπορούσε να διορθώσει έστω και την τελευταία στιγμή. Προτίμησε όμως να υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις της κυβέρνησης Μέρκελ (υπό την απειλή διακοπής του δανείου) και να διατηρήσει ένα υπόδικο, για απιστία, για πρόεδρο του οργανισμού. Το ερώτημα είναι ένα σ' αυτήν την περίπτωση: Ποιός θα πληρώσει το πρόστιμο από την Ε.Ε. όταν έρθει; Οι Γερμανοί που ωφελήθηκαν (αφού πήραν στο έλεγχο τους έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παίκτες των Βαλκανίων) ή το ελληνικό κράτος;

Όσο αφορά τη ΔΕΗ, μάλλον η Κομισιόν θέλει να μας μπερδέψει. Πως θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός με την πώληση των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων (αλήθεια τα ποτάμια θα τα πουλήσουμε και αυτά ή θα τα δώσουμε προίκα); Αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε ιδιώτες στην εμπορία (να χρησιμοποιούν κάτι που θα έχουν πάρει κοψοχρονιά), με την ΔΕΗ να υποχρεούται ν' αγοράσει απ' αυτούς (για να καλύψει τις ανάγκες της) σε τιμές που αυτοί θα θέλουν - όπως συμβαίνει περίπου και με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Κάτι που επιβαρύνει την ΔΕΗ και στην συνέχεια και τους καταναλωτές (αφού λόγω της περίφημης ρήτρας καυσίμων θα υπάρχει αύξηση τιμολογίου).
Να πούμε πάντως ότι σε προηγούμενη παρόμοια κίνηση βασικός ενδιαφερόμενος ήταν η γερμανική RWE. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά τις συνεχιζόμενες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει κάνει τον κόπο να απαντήσει γιατί το Ελληνικό κράτος δεν χρησιμοποίησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την σύναψη του Μνημονίου παρά κατέφυγε σε κατ' επιλογήν νομικούς (ένας εκ των οποίων διορίστηκε μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων πρόεδρος του ΝΣΚ) καθώς και σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου (το οποίο πήρε 80000 ευρώ). Δεν ήταν παράνομη ενέργεια αυτή, δεδομένου ότι με βάση το Σύνταγμα απαιτείται η επίσημη γνωμοδότηση του ΝΣΚ σε τέτοια ζητήματα και δεν προβλέπεται πουθενά η αντικατάσταση του από άλλους νομικούς. Για τα υπέρογκα έξοδα δανείου τα έχουμε γράψει στο παρελθόν.

Πηγή: "Το Παρόν"

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΣΔΟΕ στα νησιά / Καινούργιες ιδιωτικοποιήσεις

Είδηση 1η: Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των επιθεωρητών εργασίας "σαρώνουν" τις ημέρες αυτές τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές όπου γίνεται "πάρτι" φοροδιαφυγής με τη μη έκδοση αποδείξεων ενώ η ανασφάλιστη εργασία αποδεικνύεται ως πραγματική μάστιγα. Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια) που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Ρόδο και Κω εντοπίστηκαν με φορολογικές παραβάσεις, ενώ σε πολλές από αυτές δεν υπήρχε καν κατάσταση εργαζομένων. Σημειώνεται ότι η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα και οι φοροελεγκτές θα συντάσσουν και θα αποστέλλουν στον εισαγγελέα μηνυτήριες αναφορές ενώ η απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με λουκέτο της επιχείρησης.
Σχόλιο: Είναι προφανές ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων αποτελεί κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού είναι γνωστό της πάση ότι τα πρόστιμα σβήνονται και οι έλεγχοι γίνονται σπάνια και κρατάνε για λίγο. Το πρόβλημα επίσης μπορεί να είναι σοβαρό στην επαρχία και στα νησιά, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερο στην Αθήνα όπου ακόμα και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα (όπως π.χ. το "Athens Heart") πάρα πολλές επιχειρήσεις απασχολούν αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζομένους που εργάζονται με πλήρες ωράριο ενώ πληρώνονται ως ημι-απασχολούμενοι (στοιχεία έχουμε και για γνωστές αλυσίδες που λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς). Κάτι το οποίο βέβαια είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι επιτρέπουν όμως την εξάπλωση του φαινομένου.

Είδηση 2η: Ενα νέο μίνι Μνημόνιο θα υπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα -κατά το πρότυπο του αρχικού Μνημονίου- ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας. Η επίμαχη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η εξυγίανση ΟΣΕ και συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μια πλήρης αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό είναι μερικές από τις «εντολές» που διατυπώνονται στην έκθεση, την οποία θα συνυπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ώστε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, η τρόικα επιμένει στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση, καθώς η Κομισιόν θεωρεί πως είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί διαφορετικά το άλμα του πληθωρισμού και την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας.

Σχόλιο: Για την αξιοπιστία της κυβέρνησης (η οποία διαβεβαίωνε ότι "δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα" μέχρι πριν μερικές μέρες) δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, παρά μόνο ότι επιμένει να θεωρεί την πτώση στο γκρεμό ως πρόοδο για την χώρα. Και είναι προφανές ότι ο κατήφορος που έχει πάρει, με τις συνεχείς παραχωρήσεις δεν θα έχει τελειωμό, αφού μετά τις τσέπες των πολιτών, σειρά έχει ο εθνικός μας πλούτος - λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΗ, νερό κλπ. Είναι προφανές ότι αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ξεπουληθούν τα λιμάνια ΔΕΝ θα μειωθούν οι τιμές σε κανένα κλάδο. Δεν συνέβει πουθενά στον κόσμο και προφανώς δεν θα συμβεί ούτε στην Ελλάδα.
Από κει και πέρα, η ανταγωνιστικότητα και ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να ωφεληθούν από το να κοπεί ο 13ος ή 14ος μισθός, όπως δεν ωφελήθηκαν από την εξαφάνισή τους από το Δημόσιο. Αυτό που θα πέσει είναι το βιοτικό επίπεδο, και θα μειωθεί κι άλλο η κατανάλωση που ήδη σφαδάζει. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα πάντα λόγω αύξησης φόρων και ΦΠΑ. Αν δεν μειωθούν ή δεν αυξηθούν οι μισθοί δεν πρόκειται να πέσει.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το "σκληρό και άτεγκτο" προφίλ των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων της Κομισιόν απέναντι στους Υπουργούς μας, δείχνει καθαρά το που μας έχουν φτάσει ως χώρα τα κυβερνητικά κόμματα μας. Όσο και αν τα ρεπορτάζ που τους παρουσιάζουν "αδιάφθορους" και "αλώβητους ακόμα και σε φλέρτ" (ήμαρτον κιόλας - πόσο χαμηλά μπορεί να πέσουν ορισμένοι/ορισμένες) βγάζουν γέλιο, οι απαιτήσεις τους για απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο του ΟΣΕ (προφανώς κάποιον θα έχουν υπόψιν τους να καλύψει το ρόλο του στην χώρα μας για να επιμένουν τόσο) θα πρέπει να μας κάνει το λιγότερο έξω φρενών. Αλήθεια, ο κύριος Πάγκαλος που είναι;

Πηγές: "Έθνος", "Πρώτο Θέμα"