Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η κόρη του Τέως, η "Δραπετσώνα" και ο πίθηκος που ήθελε να γίνει βασιλιάς

 Λέει ο μύθος του Αισώπου...

"Μια φορά κι έναν καιρό, το γέρικο λιοντάρι, που ήταν ο βασιλιάς της ζούγκλας πέθανε και τα ζώα συγκεντρώθηκαν για να διαλέξουν τον καινούργιο βασιλιά τους. Μα δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί όλα τα ζώα ήθελαν να πάρουν τη θέση του βασιλιά. 

- Ακούστε! είπε η τίγρη. Πέθανε το λιοντάρι, µα τη θέση του µπορώ να την πάρω εγώ. Είµαι δυνατή και έξυπνη και µου ταιριάζει να γίνω βασιλιάς σας. 

- Μπα; έκανε ο ελέφαντας. Εγώ πρέπει να γίνω βασιλιάς σας, γιατί είµαι το πιο µεγάλο ζώο της γης! 

- Μπορεί να είσαι µεγάλο, αλλά δεν µπορείς να τρέξεις όπως τρέχω εγώ, του είπε ο ρινόκερος. 

- Σταµατήστε να καυγαδίζετε! πήρε το λόγο η καµηλοπάρδαλη. Μπορεί εσείς να είσαστε δυνατά και άγρια, µα εγώ είµαι το πιο ευγενικό ζώο της ζούγκλας. Εµένα πρέπει να κάνετε βασιλιά σας! 

- Να γίνω εγώ βασιλιάς! είπε ο γορίλας και άφησε µια κραυγή που ακούστηκε σε όλη τη ζούγκλα. 

- Η κορώνα ταιριάζει σε µένα! είπε και ο ιπποπόταµος. 

Έτσι συνέχισαν και τα υπόλοιπα ζώα, άλλα έλεγαν ότι ήταν τα πιο δυνατά, άλλα τα πιο έξυπνα, ώσπου σηκώθηκε και ο πίθηκος και χόρεψε πολύ όμορφα. Όλα τα ζώα χειροκρότησαν, πήρε τα πρωτεία κι ανακηρύχθηκε βασιλιάς. Κι ο πίθηκος από τη χαρά του. άρχισε να παίζει µε την κορώνα, κάνοντας τ' άλλα ζώα να γελούν.

Όµως στην αλεπού κακοφάνηκε που έγινε ο πίθηκος βασιλιάς και για να τον γελοιοποιήσει µπροστά στα άλλα ζώα, του είπε: 

- Ξέρω ένα µέρος όπου υπάρχει ένας θησαυρός. Πάµε να σου τον δείξω; Ο πίθηκος την ακολούθησε πρόθυµα και η πονηρή αλεπού τον πήγε κατευθείαν σε µια παγίδα όπου είχαν φτιάξει οι άνθρωποι για τα ζώα. 

Κι όταν ο πίθηκος έπεσε στην παγίδα, φώναξε η πονηρή Μαριώ στα ζώα που έτρεξαν να δουν: 

- Να ποιον διαλέξαµε για βασιλιά µας! Έναν κουτό! 

- Και τώρα τι θα κάνουµε; ρώτησε ένα ελάφι. 

- Τίποτα, είπε η αλεπού. ∆ε θα φορέσει κανένα µας την κορώνα για να µη ζηλεύουν τα άλλα. Και από την ηµέρα εκείνη τα ζώα του µεγάλου δάσους έζησαν χωρίς βασιλιά."

Πριν μερικές μέρες παντρεύτηκε η κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Θεοδώρα τον αγαπημένο της στην Αθήνα. Και αντί να έρθει το βανάκι της αστυνομίας να τους μαζέψει όλους για παράνομη χρήση τίτλων ευγενείας πράγμα που απαγορεύεται, μιας που η μαμά της Θεοδώρας υπέγραφε τις προσκλήσεις στα γαλλικά, ως κάτι που μεταφράζεται περίπου σαν "Μεγαλειοτάτη της Ελλάδας" και εκείνη ως "Πριγκήπισσα", η κυρία Μενδώνη (για την οποία υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της και με τα οποία θ' ασχοληθούμε εκτενώς εν καιρώ) της νοίκιασε και το Βυζαντινό Μουσείο (και την ανέφερε, το νούμερο, ως Τέως Βασίλισσα της Ελλάδας στην "Διαύγεια"), να κάνει αυτό που λένε στην Κρήτη "πρόγαμο". Και βέβαια η κοπέλα δεν το πήρε τζάμπα - πλήρωσε, αλλά πόσοι έχουν κάνει αίτηση για χρήση τέτοιων χώρων και αυτή έχει γίνει δεκτή; Κανείς. 

Και μιας και που το νοίκιασαν, και πλήρωσαν και 15 ολόκληρα χιλιάρικα (την "έγδυσαν" που λένε) είπαν να τα δώσου όλα. Έτσι έφαγαν τον αγλέουρα, ήπιαν τον άμπακο και ως "γνήσιοι" Ελληναράδες, "απόγονοι" του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (του τελευταίου Έλληνα αυτοκράτορα που έδωσε τη ζωή του για την χώρα του παρεπιπτόντως), μεράκλωσαν και άρχισαν να χορεύουν. Αυτό δεν είναι κακό, ούτε τόσο αστείο ώστε να μας θυμίσει το μύθο του Αισώπου με τον πίθηκο που ήθελε να γίνει βασιλιάς της ζούγκλας. Το αστείο όμως είναι το τι χόρεψαν - την "Δραπετσώνα" του Μίκη. Ναι, ρε σεις. Η παρέα της "πριγκήπισσας" Θεοδώρας, χόρεψε "παρ' το στεφάνι μας, παρ' το γεράνι μας, στην Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή". Και τρίξανε τα κόκκαλα του Λειδαβίτη, του Μίκη και του Μπιθηκώτση και το τρίξιμο ακούστηκε μέχρι την Δανία (την πατρίδα της Θοδωρούλας)...

Γι' αυτό και μόνο, έπρεπε να τους χρεώσουν παραπάνω...

Άντε παιδιά με το καλό και στα βαφτίσια, για τα οποία υπάρχουν και το "Βρέχει στην Φτωχογειτονιά" και το "Εφτά νομά σ' ένα δωμά"...Να ευχαριστηθεί και η ψυχούλα του Άκη Πάνου...

(Και για όσους ενδιαφέρονται για λίγη πολιτική ιστορία, το άρθρο μας στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Μια ιστορία με ένα πανό, έναν Τούρκο προπονητή και τον μπασκετικό Παναθηναϊκό...

Δέκα λεπτά περίπου πριν από το τέλος του αγώνα Μακάμπι - Παναθηναϊκός, στα πλαίσια διεθνούς τουρνουά μπάσκετ στην Κύπρο, και ενώ ο Παναθηναϊκός βρισκόταν πίσω στο σκορ, έγινε το μεγάλο μπαμ. Ο Τούρκος τεχνικός του Παναθηναϊκού, άρχισε να κάνει χειρονομίες προς τους διαιτητές και εκείνοι μετά από τις σχετικές συστάσεις τον απέβαλαν αφού αυτός δεν ηρεμούσε. Στην αρχή το γεγονός συνδυάστηκε με ότι στην αμέσως προηγούμενη φάση, οι διαιτητές χρέωσαν με βήματα τον (Τούρκο) αθλητή του συλλόγου Οσμάν (ο οποίος πάντως όντως είχε κάνει παράβαση). Σύντομα όμως μαθεύτηκε η αλήθεια: ο λόγος για τις χειρονομίες και για την έκρηξη του προπονητή ήταν η ανάρτηση ενός πανό που αναφερόταν στα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος του νησίου. 

Το γεγονός πάντως είχε και συνέχεια. Ο Αταμάν (όντας προπονητής της εθνικής Τουρκίας) έκανε σειρά δηλώσεων, έκανε παράπονα στο σύλλογο και κατάφερε την έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης από την ομάδα:

"Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR έχει επί χρόνια αποδείξει ότι αποτελεί μια γνήσια πατριωτική ομάδα, μια αδιαμφισβήτητη πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού παγκοσμίως, η οποία πορεύεται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στηρίζοντας αδιάλειπτα τους Έλληνες αθλητές, αποτελώντας το βασικό κορμό της Εθνικής ομάδας και μεταλαμπαδεύοντας σε κάθε τόπο του πλανήτη τις ελληνικές αξίες και αρχές. (Σημείωση: το ίδιο κάνει για όλους τους διεθνείς που έχει, σε οποιαδήποτε χώρα και αν αυτοί συμμετέχουν). Δεν ελληνοποιεί, όπως χωρίς μέτρο πράττουν άλλοι αποπροσανατολίζοντας εκ των υστέρων με ιδιοτελή κίνητρα, δεν προσβάλλει τη χώρα της με ενέργειες που στοχεύουν σε εφήμερο κέρδος, δεν καπηλεύεται την εθνική μας ταυτότητα χρησιμοποιώντας την κατά το δοκούν (Ερώτηση: Σε τι αναφέρεται;). Με περηφάνια και ιδιαίτερο ηθικό χρέος εδώ και δεκαετίες, η οικογένειά μας φιλοξενεί παίκτες και προπονητές από κάθε χώρα, από κάθε υπηκοότητα και φυλή. Καθένας μας έχει το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα να πιστεύει σε ό,τι θέλει, να πρεσβεύει οποιαδήποτε πολιτικοκοινωνική αντίληψη και θέση, να πορεύεται με το δικό του αξιακό κώδικα και τις προσωπικές του αντιλήψεις, αλλά με κάθε τρόπο και αφορμή θα τονίζουμε ότι η ομάδα είναι πέρα και πάνω από καθετί ατομικό, κάθε προσωπική θέση και άποψη, η ομάδα είναι πέρα και πάνω από όλους μας. Παράγοντες, παίκτες, προπονητές, φίλαθλοι οφείλουμε να υπηρετούμε το αθλητικό ιδεώδες και μόνο. Ο αθλητισμός ενώνει, δεν διχάζει και όλοι έχουμε ηθική υποχρέωση στην ιστορία και το μέλλον μας να παραμένουμε πιστοί στο αθλητικό πνεύμα και τα ιδανικά του.
Ως ο ιστορικότερος καλαθοσφαιρικός σύλλογος στην Ελλάδα και την Ευρώπη πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι και πρέπει να παραμείνει μια κοινωνία που προωθεί τη συνύπαρξη, την επικοινωνία, την αδερφοσύνη. Δεν ανεχόμαστε το παραμικρό περιθώριο παρέκκλισης από αυτό. Η ΟΜΑΔΑ, ο προπονητής μας, οι οπαδοί μας και όλοι εμείς είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά και δεν μπορεί να μας κουνήσει τίποτα. Ουδείς μπορεί να διαταράξει τη σχέση αυτή".

Η ανακοίνωση είναι επιεικώς "άρες-μάρες-κουκουνάρες". Πέραν από το λανθασμένο αυτο-χαρακτηρισμό (ιστορικότερος καλαθοσφαιρικός σύλλογος στην Ελλάδα δεν είναι ο ΠΑΟ, αλλά η ΑΕΚ που είναι η πρώτη ομάδα που έφερε ευρωπαϊκό τρόπαιο στην χώρα), υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις. Για παράδειγμα, από την μία λέει ότι ο "Παναθηναϊκός αποτελεί γνήσια πατριωτική ομάδα" και το ότι ο "καθένας πιστεύει σε ό,τι θέλει", αλλά από την άλλη καταδικάζει ένα πανό το οποίο αναφέρεται σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που έχει αφήσει ανοιχτή πληγή στον ελληνισμό και το οποίο δεν κρύβεται: οι Τούρκοι πριν από 50 χρόνια έκαναν εισβολή στην Κύπρο, βίασαν, σκότωσαν και κατέχουν (ακόμα και σήμερα) ΠΑΡΑΝΟΜΑ το 33% του κυπριακού εδάφους. 

Επομένως, εκείνος που θα έπρεπε να καταδικαστεί από τον "πατριωτικό" Παναθηναϊκό, θα έπρεπε να είναι ο προπονητής του, που αντί να σεβαστεί (κατά το ιδεώδες του συλλόγου στον οποίο ανήκει) το ότι υπάρχουν φίλαθλοι της ομάδας του που έχουν χάσει σπίτια, συγγενείς και περιουσίες από την τουρκική εισβολή, λειτούργησε προβοκατόρικα και απαίτησε να κατέβει το πανό, κάνοντας μια άνευ λόγου φασαρία. Ποιο "αθλητικό ιδεώδες" υπηρέτησε ο κύριος Άταμαν όταν άρχισε να βρίζει και να φωνάζει (προφανώς χωρίς να υπηρετεί καμία "επικοινωνία" και "αδερφοσύνη") όταν κατάλαβε τι έλεγε το πανό; Για να μη  θυμήσουμε τα ατυχή και δεικτικά σχόλια του κυρίου Αταμάν για το γεγονός ότι ο (σημερινός) αθλητής του συλλόγου του, κύριος Κώστας Σλούκας, όταν αγωνιζόταν στην Φενέρμπαξε δεν απέτεισε φόρο τιμής στο πανό του Κεμάλ (το οποίο γελοιωδώς υποχρεώνονται να κάνουν όλοι οι μπασκετμπολίστες των τουρκικών ομάδων μπαίνοντας στο γήπεδο πριν τους αγώνες). Τότε μάλλον δεν υπήρχε σεβασμός στη διαφορετικότητα των απόψεων - η μάλλον αυτά ισχύουν μόνο για τους Έλληνες. Οι Τούρκοι είναι "μάγκες", απαιτούν και πετυχαίνουν αυτό που θέλουν.

Η δε ακόμα μεγαλύτερη γελοιότητα είναι ότι ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Γιαννακόπουλος, απαίτησε και πέτυχε να τηλεφωνήσουν οι οργανωμένοι οπαδοί στον κύριο Άταμαν και να ζητήσουν "συγγνώμη" (!!!) για το πανό εκ μέρους αυτών που το ανέβασαν. Για την ηθική υπόσταση αυτών που του τηλεφώνησαν δε θα σχολιάσουμε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι για την παντελή έλλειψη πατριωτισμού και την προφανή ιστορική άγνοια που τους περιβάλει. Σ' αυτό πρέπει να προσθέσουμε και την αναξιοπρέπεια και την έλλειψη θάρρους για να υπερασπιστούν τους συν-οπαδούς τους. Αλλά όταν μιλάει ο αρχηγός, τα στρατιωτάκια σιωπούν...Και σιωπούν εκκωφαντικά, καταπίνοντας το γεγονός ότι υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια...