Μετά το παραλήρημα του Σόιμπλε - που ακόμα επιμένει να λέει ότι "η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που του υποσχέθηκε" - βγήκαν στο κλαδί και οι πονηρές μαϊμούδες του ΣΕΒ, προτείνοντας ένα "ελληνικό μνημόνιο plus". Λες και η χώρα δεν έχει στραγγίξει από τα μνημόνια και τις καταστροφικές επιπτώσεις του - οι φωστήρες του ΣΕΒ, θέλουν ως γνήσιοι απόγονοι του Φον Μαζόχ "κι άλλο".
Διαβάζοντας δε τις προτάσεις (προς το κράτος πάντα - γιατί προς τα μέλη του ο ΣΕΒ δεν "προτείνει" ποτέ τίποτα), σε πιάνει κατάθλιψη:
1. Εμπροσθοβαρής δημοπράτηση όλων των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων με αυστηρή καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης το συντομότερο δυνατόν.
Δηλαδή ζητούν πλήρη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε χαμηλή τιμή προφανώς (αφού οι άμεσες αποκρατικοποιήσεις δημιουργούν υπερπροσφορά και μειώνουν τις τιμές), περιορίζοντας τις ήδη ελάχιστες δικλείδες ασφαλείας των συμφερόντων του δημοσίου, οδηγώντας σε επανάληψη του φαινόμενου της Fraport (για την οποία αξίζει να διαβάσετε εδώ).
2. Μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από την υπερφορολόγηση.
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Άγνωστο.
3. Εισαγωγή ενός συστήματος υπεραποσβέσεων 200% στις δαπάνες επενδύσεων, ή, εναλλακτικά, απόσβεση του 100% της επενδυτικής δαπάνης την πρώτη χρονιά λειτουργίας της νέας επένδυσης, με οριζόντιο τρόπο ώστε να μην τίθενται θέματα κρατικών ενισχύσεων.
Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα; Τι θα προϋποθέτει;
4. Υιοθέτηση καθολικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών για να μειωθούν οι ευκαιρίες για φοροδιαφυγή.
Όταν κάποιος προσπερνάει με περισσή ευκολία το ότι πιθανόν μια επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει ηλεκτρονική τιμολόγηση ή κάποιος καταναλωτής να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών - και μάλιστα "καθολικά", υπάρχει πρόβλημα...
5. Μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο που ορίζεται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες να αρχίσουν να πληρώνουν ένα μικρό ποσό φόρου.
Πολύ εύκολη πρόταση από κάποιους που μιλούν σε εταιρικά τηλέφωνα, μένουν σε εταιρικά σπίτια και φαίνονται πάμπτωχοι στις φορολογικές τους δηλώσεις. Που οι εταιρείες τους κάνουν τριγωνικές συναλλαγές για να πληρώνουν μηδενικούς φόρους και αποτελούν τους καλύτερους πελάτες τραπεζών σε φορολογικούς παράδεισους. Ο μέσος Έλληνας πληρώνει 30% του εισοδήματός του σε ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνει επιπλέον φόρους ακινήτων, έχει δάνεια με σταθερές δόσεις από την εποχή που έπαιρνε τα διπλάσια χρήματα ενώ η έκπτωση φόρου του έχει μειωθεί. Αλλά αυτό προφανώς δεν τους αφορά ούτε τους απασχολεί.
6. Περικοπές λειτουργικών δαπανών ύψους 1 π.μ. του ΑΕΠ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξαιρουμένων των κλάδων κοινωνικής προστασίας, υγείας και εκπαίδευσης, και, παράλληλα, εισαγωγή συγκεκριμένων και ποσοτικοποιημένων προγραμμάτων βελτίωσης της παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το δημόσιο.
Η πλειοψηφία των εξόδων του Δημοσίου προέρχεται από τους παραπάνω τομείς.
7. Καθορισμός ημερομηνίας, εντός τριμήνου, υποχρεωτικής άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των επιχειρήσεων, με τις τράπεζες να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για όλες τις σημαντικού ύψους συναλλαγές.
"Σημαντικού ύψους". Δηλαδή;
8. Εισαγωγή πιο φιλόδοξης στοχοθέτησης για την μείωση των κόκκινων δανείων, με τυχόν υστερήσεις να αντιμετωπίζονται με την αυτόματη πώληση δανείων στη δευτερογενή αγορά.
Στα hedge funds δηλαδή...
9. Άμεση (αναλόγως των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην αγορά) προσφυγή του δημοσίου στις κεφαλαιαγορές με την έκδοση ομολόγων, σε χαμηλά ποσά και σε διάφορες διάρκειες, ώστε να δημιουργηθεί μία καμπύλη αποδόσεων και να γίνουν εμφανή το κόστος της αδράνειας στην υλοποίηση, και το κέρδος από την ταχύτερη εφαρμογή, του προγράμματος.
Άλλη μια μαγική πρόταση. Και άμεση προσφυγή και ανάλογα με τις συνθήκες...Άρες - μάρες - κουκουνάρες δηλαδή...
Είναι προφανές λοιπόν ότι ολόκληρος ΣΕΒ προτείνει ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, μείωση κρατικών δαπανών, αύξηση της φορολόγησης, πλειστηριασμούς περιουσιών και δανεισμό από το κράτος. Καμία φαντασία ρε παιδιά; Τα ίδια που λέει το ΔΝΤ δηλαδή; Γιατί να μην διαφοροποιηθείτε λίγο; Γιατί δεν προτείνετε κάποια δέσμευση από τα μέλη σας ώστε να επενδύσετε σ' αυτή τη ρημάδα χώρα μερικά μόνο απ' αυτά που κλέβατε τόσα χρόνια από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και τη φοροαποφυγή;