Δέσμη 18 μέτρων για την ανακούφιση της κοινωνίας και της οικονομίας παρουσίασε ο κύριος Σαμαράς εν όψη των εκλογών. Σας τα παραθέτουμε με τ' απαραίτητα σχόλια γι' αυτά, αναμένοντας την ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. για να τα συγκρίνουμε μαζί τους:
1) Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και των εποχικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Επίσης, αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σχόλιο: Ενδιαφέρουσα και δίκαιη πρόταση αλλά ανέφικτη εντός του Μνημονίου δεδομένου ότι η συμφωνία για το PSI που περιλαμβάνεται σ' αυτό απαγορεύει την αποκατάσταση "ζημιών". Άρα πρέπει να γίνει μονομερής τροποποίηση, πράγμα που σημαίνει έξοδος ή καταγγελία του Μνημονίου. Σ' αυτό αντιτίθεται όμως η ΝΔ ή κάνουμε λάθος; Επίσης η πρόταση για αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων είναι γενική. Τι εννοείται με το "πολύ χαμηλές"; 200 ευρώ; 300 ευρώ; Αυτά τα οποία χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει; Δεν μας είπε ο κύριος Σαμαράς...
2) Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια.
3) Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς.
Σχόλιο: Σωστές κινήσεις. Το επίδομα ανεργίας όμως σε τι ύψος θα ανέρχεται; Σ' αυτό που είναι τώρα ή στα επίπεδα που ήταν πριν την αντι-συνταγματική μείωση του κατώτατου μισθού; Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια; Θα δίνετε σε όλους; Χρειάζεται διευκρίνηση.
4) Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών.
Σχόλιο: Και γιατί δεν προχωράμε ένα βήμα παραπέρα και να πούμε για τις επιβαρύνσεις του επόμενου χρόνου; Πως μπορεί να επιβιώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας μισθωτός, όταν το κράτος - σαν άλλος Σερίφης του Νόττινγχαμ από τον Ρομπέν των Δασών - του ζητάει "εισφορές" απρογραμμάτιστα κάθε λίγο και λιγάκι;5) Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Σχόλιο: Δε νομίζουμε ότι με βάση τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει ο κύριος Σαμαράς ότι μπορεί να μη γίνει κάτι τέτοιο. Επίσης στο πρόγραμμα δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον ότι θα υπάρξει αύξηση τους, δεδομένου ότι με 650 ευρώ δεν επιβιώνεις σήμερα με τίποτα αν δεν έχεις "μαύρα" εισοδήματα, δε σε χαρτζιλικώνουν οι γονείς σου ή δε φοροδιαφεύγεις.
6) Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000.
Σχόλιο: "Ζήσε Μαή μου να φας τριφύλλι" δηλαδή.
7) Αντικατάσταση του χαρατσιού (δείτε εδώ σχετικά) από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους.
Σχόλιο: Αμφιβάλουμε αν υπάρχει έστω κι ένας μέσος Έλληνας σήμερα, ο οποίος μπορεί ν' αντέξει περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, αλλά αντιπαρερχόμαστε. Ο όρος "νέο, διευρυμένο ΕΤΑΚ", εμπεριέχει κίνδυνο φορολόγησης και σε εκτός σχεδίου ακίνητα (αφού κατά τ' άλλα ΕΤΑΚ πληρώνεται απ' όλους) όπως είχαμε πρωτοεπισημάνει εδώ ή ακόμα χειρότερα φόρο ιδιοκατοίκησης (δείτε εδώ σχετική ανάρτηση). Και τα δύο σημαίνουν μεγαλύτερο φόρο συνολικά σε όλους. Πέραν αυτού το χαράτσι δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί (αφού κάτι τέτοιο θα το έκανε αντι-συνταγματικό όπως διαφαίνεται εδώ), οπότε η παραχώρηση του κυρίου Σαμαρά, δεν είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του αλλά υποχρέωσή του.
8) Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Σχόλιο: Σε τι χρονικό ορίζοντα, για ποιους θα συμβεί αυτό και σε τι ποσοστά, δεν μας λένε. Το ίδιο πρόγραμμα έχει και η "Ένωση Κεντρώων" του κυρίου Λεβέντη, μόνο που εκείνοι δίνουν και αριθμητικά παραδείγματα πράγμα που δεν κάνει η ΝΔ.9) Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012-13 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ώς το 2016 τουλάχιστον.
Σχόλιο: 2013 συν δύο χρόνια μας πάει στο 2015 και όχι στο 2016, αλλά δεχόμαστε ότι το λάθός είναι εκ παραδρομής. Από την άλλη αν υπάρξει συνεχιζόμενη μείωση, τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, οι δημόσιες επενδύσεις και η άμυνα θα υποφέρουν με ορατές τις συνέπειες αυτού στην κοινωνία.
10) Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον.
Σχόλιο: Και μετά τι;
11) Μέτρα για τους δανειολήπτες.
Σχόλιο: Η αδυναμία πληρωμών δανείων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην χώρα μας (διαβάστε εδώ αναλυτικά) οπότε μέτρα πρέπει να ληφθούν, όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί για τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (θυμηθείτε εδώ). Έχουμε όμως αμφιβολίες ότι κάτι τέτοιο δύναται να κάνει η ΝΔ. Θα θέλαμε πάντως να εφαρμοστεί και να βλέπαμε τον κύριο Σαμαρά να υποστηρίζει ένα τέτοιο μέτρο ακόμα και αν δε κερδίσει τις εκλογές.
12) Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
Σχόλιο: Σωστό μέτρο, αλλά μη εφαρμόσιμο αφού θα υπάρξουν ενστάσεις και επομένως ή θα πρέπει το μέτρο να διευρυνθεί (γιατί με την ίδια λογική κάποιος που μπήκε πριν από 3 χρόνια, δύσκολα θα μπορέσει να βγει στην παρούσα οικονομική κατάσταση) ή να μην εφαρμοστεί στην πράξη.
13) Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σχόλιο: Οι τράπεζες έχουν εισπράξει τεράστια ποσά τα τελευταία 3-4 χρόνια από το ελληνικό Δημόσιο, είτε άμεσα είτε έμμεσα (λεπτομέρειες εδώ). Παρόλα αυτά επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Παπανδρέου και Παπαδήμου τα χρήματα που δόθηκαν στην πραγματική οικονομία ήταν ελάχιστα λόγω αδυναμίας επιβολής της βούλησης του κράτους όσο αφορά τη διαχείριση των χρημάτων αυτών. Αν δεν υπάρξει έλεγχος των χρημάτων ή των ίδιων των τραπεζών από το κράτος κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.
14) Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.
Σχόλιο: Αφορά λιγότερους νομίζει κανείς, αλλά είναι οπωσδήποτε ένα μέτρο που χρειάζεται ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως εποχής και οικονομικής κατάστασης.
15) Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
16) Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.
Σχόλιο: Κοινώς "ξεπουλάμε τα πάντα - δέκα χωράφια στο τάλιρο" παραφράζοντας την Α.Βουγιουκλάκη στο "Κορίτσι του Λούνα-παρκ". Αν η ιδέα της ΝΔ για αύξηση των εσόδων του κράτους είναι το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας τότε αλίμονό μας για το τι μας περιμένει - και πέραν από τ' αστεία μπορείτε να δείτε εδώ σε σειρά αναρτήσεων για το σημαίνουν οι αποκρατικοποίησεις για την χώρα μας.
17) Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη με ανακοπή της λαθρομετανάστευσης.
Σχόλιο: Πως θα το κάνει αυτό; Τρεις τρόποι υπάρχουν με βάση τη λογική και οι τρεις είναι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (καταγγελία Δουβλίνου 2, μεταφορά του προβλήματος στην Ε.Ε.,απόδοση ευθυνών στις χώρες που την ευνοούν)...Εκτός πάλι και αν προχωρήσουμε σε μαζική δημιουργία στρατοπέδων, πράγμα μη εφικτό όπως σημειώνουμε εδώ.
18) Επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ.
Σχόλιο: Ωραία. Τόσο καιρό επί Καραμανλή (του ανηψιού) και επί υπουργίας Αβραμόπουλου, τι περίμενε η ΝΔ για να προχωρήσει στην ανακήρυξη;
Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Λένε ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Πάντως και και εταιρείες όπως η Amazon και η Google επίσης δεν πληρώνουν. Και οι δυο τους έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη με τέτοιο νομικό καθεστώς που τους επιτρέπει να λειτουργούν αφορολόγητα: η μεν Amazon με έδρα το Λουξεμβούργο, η δε Google στην Ιρλανδία. Έτσι η Amazon που κάνει στην Αγγλία πωλήσεις 4 δις στερλινών, δεν πληρώνει δεκάρα για φόρο." Τάδε έφη Αντρέ Σιφρίν, εκδότης και ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου New Press. Αυτά βέβαια κάθε άλλο παρά άγνωστα είναι...Καμία κίνηση όμως να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους αυτοί οι κολοσσοί δε γίνεται...
Πηγές ειδήσεων: "Βήμα", "Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου