Είδηση: Τις προσδοκίες για μια γενικευμένη ρύθμιση των χρεών που έχουν τα νοικοκυριά προς τις τράπεζες επιχειρεί να προσγειώσει η κυβέρνηση, μετά την έντονη φημολογία που καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η οποία έκανε λόγο ακόμα και για «κούρεμα» των χρεών των ιδιωτών. Η προσπάθεια υποβιβασμού του θέματος επιχειρείται μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε με τις τράπεζες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη σχετική συζήτηση «λανθασμένη και επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος», παραπέμποντας σε εκτίναξη των αναγκών εν όψει της κεφαλαιοποίησης, για την οποία έχουν δεσμευθεί ήδη 40 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση έχει ανακινηθεί με αφορμή και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να νομοθετήσει υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τον καθορισμό πλαφόν στη δόση του στεγαστικού τους δανείου ίσου με το 30% των μηνιαίων αποδοχών τους και κορυφώθηκε στη συνέχεια με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Οι τράπεζες αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, αντιπαραβάλλοντας τον νόμο που εφαρμόζεται ήδη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος οδηγεί σε γενναίες διαγραφές και αποδίδουν την ανακίνηση του θέματος σε «προεκλογικές σκοπιμότητες». Η αντίδραση συνοδεύεται από την επιχειρηματολογία για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει το τραπεζικό σύστημα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 750.000, από τις οποίες οι 250.000 περίπου είναι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, έως σήμερα έχει αναχρηματοδοτηθεί το 20% περίπου των στεγαστικών δανείων, δηλαδή περί τα 16 δισ. ευρώ στο σύνολο των 78,4 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές από δάνεια για την αγορά κατοικίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, το συνολικό ύψος των ρυθμίσεων υπολογίζεται στο 30%, δηλαδή σε 10 δισ. ευρώ περίπου στο σύνολο των 34,6 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Σπυράκος, ο οποίος διέψευσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει τη διαγραφή δανείων και επέμεινε στη βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσα από δύο αλλαγές. Πρόκειται για την κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως προαπαιτούμενου για τη δικαστική ρύθμιση χρεών, διαδικασία που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ασύμφορη και αναποτελεσματική, καθώς σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, σε σύνολο 2.194 αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού, μόνο μία είχε αίσιο τέλος κι ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί 100.000 ευρώ από ειδικό κοινοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα προωθείται ρύθμιση προκειμένου ο οφειλέτης να μπορεί να καταβάλλει μηνιαίες δόσεις και κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση μέχρι την εκδίκασή της, στη βάση ενός προσωρινού διακανονισμού.
Σχόλιο: Η ρύθμιση είναι αναγκαία το δίχως άλλο τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και όλους τους άλλους. Όμως θα είναι εκ των ουκ άνευ αν δεν υπάρξει και σχετικό κούρεμα...Ο λόγος του γιατί περιγράφεται από τον Θάνο Χατζή στο "Financial Press": "Ευχάριστα ακούστηκε η υπόσχεση Βενιζέλου: «Το ποσό της δόσης για το δάνειο που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το ταμείο Παρακαταθηκών, αντί για το 60% του μισθού, θα μπορεί να αντιστοιχεί μόνο έως το 30% του μισθού». Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη της εξαγγελίας, πρέπει να μας εξηγήσουν το πώς θα συμβεί αυτό στην πράξη. Διότι η υπόθεση...μυρίζει επιμήκυνση κάτι που φέρνει τεράστιες επιβαρύνσεις σε τόκους.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε πάρει ένα στεγαστικό δάνειο της τάξεως των 100.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Η διάρκειά του έχει αρχικώς οριστεί στα 15 χρόνια. Με επιτόκιο της τάξεως του 3%, η δόση βγαίνει στα 696 ευρώ. Όμως ο μισθός σας έχει ήδη υποχωρήσει στα 1160 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η δόση αντιστοιχεί πλέον στο 60% των καθαρών αποδοχών. Με βάση τα λεγόμενα του κυρίου Βενιζέλου, αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί στο 30%. Για να γίνει αυτό μέσα από τη διαδικασία της επιμήκυνσης, θα πρέπει η περίοδος να φτάσει στα 40 χρόνια, κάτι που θα ρίξει τη μηνιαία δόση στα 365 ευρώ (και πάλι θα είναι πάνω από 30% αλλά ας το πάρει το ποτάμι). Προκύπτουν λοιπόν δύο ερωτήματα:
• Θα αντέξει βιολογικά ο δανειολήπτης; Με τέτοιες παρατάσεις της τάξεως των 25 ετών, θα φτάσει να αποπληρώνει το δάνειο μέχρι τα 85 του. Και αν δεν το καταφέρει ο ίδιος, θα πρέπει να αναλάβει το βάρος το παιδί του.
• Γνωρίζει ο δανειολήπτης ποια είναι η επιβάρυνση σε τόκους από τέτοια επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής; Δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή περίοδο αποπληρωμής και επιτόκιο 3% απαιτεί την καταβολή 25346 ευρώ σε τόκους μέχρι και τη λήξη του. Αν για το ίδιο ποσό δανείου αυξήσουμε την περίοδο αποπληρωμής στα 40 χρόνια, τότε οι τόκοι εκτοξεύονται στα 75169 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει επιβάρυνση 50.000 ευρώ σε διάστημα 25 ετών." Άρα συμπερασματικά τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Επιτέλους επενδύσεις" θα ανκράξουν τα προοδευτικά και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Εμείς πάλι θα προτιμήσουμε να είμαστε μάλλον στεναχωρημένοι ακούγοντας ότι "η κοινοπραξία Folli Follie Group και Setur Service Turistik A.S. ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον Διεθνή Ανοιχτό Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την επιλογή φορέα διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα Μυτιλήνης", που σημαίνει ότι Τούρκοι απέκτησαν το έλεγχο (έστω και κατά ένα ποσοστό) στην μεγαλύτερη μαρίνα του ανατολικού Αιγαίου.
Και για ν' αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι "Την κατακύρωση του διαγωνισμού υπέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Αλιβιζάτος, με ετήσιο μίσθωμα τα 250.000 ευρώ για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Μυτιλήνης για 40 χρόνια, βελτιώνοντας την αρχική οικονομική προσφορά του αναδόχου." Άντε παιδιά και στο λιμάνι του Πειραιά με το καλό...
Πηγές: "Καθημερινή", "Financial Press", "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου