Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική σπατάλη παραμένει ίδια...

Γενάρης 2015:
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Βουλή μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη σύμπραξή του με τους ΑΝΕΛ. Στις προγραμματικές του δηλώσεις δηλώνει μεταξύ των άλλων: "...Αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών. Καταργούμε τις προκλητικές σπατάλες. Μειώνουμε σχεδόν κατά το ήμισυ τον στόλο των 700 αυτοκινήτων στα υπουργεία. Δίνουμε εντολή να πωληθεί το 1 από τα 3 Πρωθυπουργικά αεροπλάνα"...
Την ίδια περίοδο στα διάφορα sites και εφημερίδες βγαίνει στην επιφάνεια η περίφημη θωρακισμένη BMW του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και η βούληση της Προέδρου της Βουλής να μην ανανεώσει τη σύμβαση με εταιρεία που προμήθευε την Βουλή (για τους βουλευτές με την μέθοδο leasing) με αυτοκίνητα. Οι ανακοινώσεις για "αλλαγή" και κατάργηση της σπατάλης γίνονται αποδεκτές με επιδοκιμασίες από Συριζαίους και μη.
Τέλη Δεκέμβρη 2015:
Η υπερπολυτελής BMW παραμένει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Για να μην πηγαίνουν τα χρήματά που ξοδεύτηκαν χαμένα, χρησιμοποιείται τακτικότατα, από ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και εσχάτως και παρατρεχάμενους αυτού (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση του blog). Ούτε σκέψη για πώληση.
Οι παρατρεχάμενοι, μετακλητοί και σύμβουλοι των υπουργών αυξάνονται και πληθύνονται με ρυθμούς κουνελιών. Ο αριθμός τους με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι ίσος με αυτόν της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης.
Ο αριθμός των κρατικών οχημάτων παραμένει αμετάβλητος - καμία διάθεση για μειωσή τους.
Το αεροσκάφος - για το οποίο ο Τσίπρας θα έδινε "εντολή" να πωληθεί - παραμένει στη διάθεση των διαφόρων υπουργών, οι  οποίοι το χρησιμοποιούν τακτικότατα (τελευταίος ήταν ο κ. Καμμένος και η συνοδεία του) και τέλος,
Η σύμβαση με την εταιρεία leasing παραμένει ενεργεί και μάλλον βαίνει προς ανανέωση. Τα δε αυτοκίνητα που διατίθενται είναι από AUDI μέχρι LEXUS. Ελάχιστοι δε βουλευτές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν...

Συμπέρασμα: το πρόβλημα δεν είναι το ποιος κάθεται στην καρέκλα, αλλά η καρέκλα η ίδια.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Δύο παραδείγματα για το πως η "αριστερά" έμεινε στα λόγια

Το να είσαι αντιπολίτευση είναι απ' ότι φαίνεται από τα ευκολότερα πράγματα στον κόσμο. Ασκείς κριτική στην κυβέρνηση, προβάλεις ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα, υπόσχεσαι τον ουρανό με τ' άστρα και απορείς το πως "οι ανίκανοι της κυβέρνησης" δεν κάνουν κάτι για ν' αλλάξουν τα πράγματα.Και ύστερα έρχεται η ώρα της εξουσίας. Και ξαφνικά τα πράγματα φαντάζουν πιο δύσκολα απ' ότι φαινόταν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Χάνεται λίγος χρόνος λόγω των πανηγυρισμών, λίγος ακόμα για να βάλουμε τους "σωστούς ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις" και μετά αρχίζει το κοινοβουλευτικό "έργο".
Και αν έχει κανείς και Μνημόνια ζήτω που καήκαμε...Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και το "ιδανικά σχεδιασμένο πρόγραμμα" παραπέμπεται στις καλένδες...
Αλλά...Υπάρχει πάντα ένα αλλά. Υπάρχουν ορισμένες αρχές και αξίες που θα πρέπει να παραμένουν σταθερές ανεξάρτητα με το τι συνθήκες υπάρχουν. Και θα πρέπει να υπάρχει πάντα το συμφέρον του λαού στο μυαλό των κρατούντων...
Δεν μπορείς ν' αυτοαποκαλείσαι "αριστερά" και την ίδια στιγμή να διευρύνεις φόρους που ως αντιπολίτευση χαρακτήριζες ως επαχθείς, χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΝΦΙΑ: Ως γνωστόν το ΣτΕ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την καθυστέρηση αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, βάση των οποίων υπολογίζεται το "χαράτσι" και επέβαλε στο κράτος την άμεση - και αναδρομική - αναπροσαρμογή τους. Ξέρετε τι υποστήριξαν οι δικηγόροι του Δημοσίου; Διαβάστε να γελάσετε (από το Real.gr):
"Η ρευστή και αβέβαιη αυτή κατάσταση δεν επιτρέπει την προσέγγιση των πραγματικών τομών των ακινήτων και τον προσδιορισμό νέων περισσότερο αξιόπιστων αντικειμενικών αξιών. Η απόπειρα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών άξιων, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες καθίσταται επισφαλής διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εκπληρώνεται ο στόχος της επικαιροποίησης των τιμών για αξιόπιστη και δίκαιη προσέγγιση των τιμών της αγοράς».Το Δημόσιο υποστηρίζει ότι η αστάθεια στην αγορά των ακινήτων και η έλλειψη κινητικότητας έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανοποιητικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα αγοραπωλησιών, όπως εάν υπήρχαν κανονικές συνθήκες, όπου οι τιμές διέπονται από τον κανόνα της αγοράς και της ζήτησης και προσθέτει:«Η ρευστή και αβέβαιη αυτή κατάσταση δεν επιτρέπει την προσέγγιση των πραγματικών τομών των ακινήτων και τον προσδιορισμό νέων περισσότερο αξιόπιστων αντικειμενικών αξιών. Η απόπειρα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών άξιων, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες καθίσταται επισφαλής διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εκπληρώνεται ο στόχος της επικαιροποίησης των τιμών για αξιόπιστη και δίκαιη προσέγγιση των τιμών της αγοράς".
Δηλαδή είναι καλύτερα ο Έλληνας να πληρώνει με τιμές του 2007 παρά με του 2015 γιατί "δεν πωλούνται αρκετά ακίνητα"!!! Το πόσο αστείο επιχείρημα είναι αυτό, το σχολιάζουν οι ίδιοι οι δικαστές του ΣτΕ που τονίζουν πως "η κυβέρνηση την ίδια στιγμή (σ.σ. που δηλώνει τα παράπανω) εντάσσει νέες περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα (4.489 οικισμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας) και καθορίζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις περιοχές αυτές, «με ισχύ από 1.1.2011, δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης», ενώ παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο προσδιόρισε και τις αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό Αττικής". Με λίγα λόγια τονίζουν, πως αν ήθελαν, μια χαρά "δίκαιες" αντικειμενικές θα υπολόγιζαν...

Και να ήταν μόνο αυτό...

Η υπόθεση των capital controls είναι εξίσου χαρακτηριστική, Τα capital controls που επιβλήθηκαν μεν από την τρόικα, αλλά αντιμετωπίστηκαν ως "μάννα εξ ουρανού" από την κυβέρνηση, συνεχίζουν να υφίστανται για τους Έλληνες πολίτες, παρά το ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε "επιτυχώς" (για τους ξένους επενδυτές βέβαια και εις βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών μας ταμείων). Ο λόγος είναι απλός: η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τους περιορισμούς  - τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες - ώστε να "ελέγχει" την χρήση του χρήματος και να εισπράττει φόρους από τις συναλλαγές (όπου γίνονται). Θέλουν να συνηθίσει ο Έλληνας στην χρήση καρτών (διαβάστε αναλυτικά εδώ), ενώ το σχέδιο για μόνιμα capital controls σε μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένει στο συρτάρι "προς έγκριση". Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα όσα διαρρέονται, το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι η αύξηση του ορίου στα 500 ευρώ...Δεν είναι αυτό αλήθεια μια πρακτική που δεν αρμόζει σε χώρα της Ε.Ε. και ταιριάζει καλύτερα σε δικτατορικό καθεστώς του τρίτου κόσμου; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση πως θα σχολίαζε αυτές τις πρακτικές; Η ερώτηση είναι ρητορική - όλοι γνωρίζουμε πως...

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μια νέα FRONTEX που θα μπορεί να αγνοεί τη θέληση των κρατών προ των πυλών...

"σε επείγουσες καταστάσεις, η υπηρεσία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι θα αναλαμβάνεται δράση επί του εδάφους ακόμη και όπου δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος ή όπου αυτό το κράτος – μέλος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη επέμβαση".
Αυτό είναι το ρεζουμέ της πρότασης της Κομισιόν, δια χειρός μάλιστα του Έλληνα επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, που προβλέπει την αναβάθμιση του Frontex και τη δημιουργία μίας ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Με λίγα λόγια πλέον η Κομισιόν θα μπορεί κατά πλειοψηφία ν' αποφασίζει ότι μια χώρα της Ε.Ε. "χρειάζεται βοήθεια" και θα στέλνει την καινούργια Frontex η οποία θα περιπολεί αντί της χώρας, θ' αποφασίζει ποιος θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα γενικώς θα έχει το "κουμάντο". Περνάμε δηλαδή από μια επικουρική δύναμη που προσέρχεται κατόπιν αιτήματος, σε μια που θα υπερκαλύπτει τις χώρες-μέλη, ανάλογα με τη διάθεση της πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε.

Αυτό βέβαια είναι μια απόφαση εκ τους ασφαλούς για την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Τσεχία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες - που όλως τυχαίως υποστηρίζουν το εν λόγω σχέδιο και που είναι σχεδόν σίγουρο - καθότι πλειοψηφία, ν' αποφασίζουν "ανθ' υμών" για τέτοιους είδους επεμβάσεις. Οι γείτονές τους είτε είναι "ακίνδυνοι", είτε άλλες χώρες της Ε.Ε., επομένως δεν τίθεται θέμα να πάει κάποιος Έλληνας συνοριοφύλακας να παίρνει αποφάσεις αφήνοντας τους Γερμανούς συναδέλφους του στην άκρη.

Για την χώρα μας όμως (καθώς και την Μάλτα και την Ιταλία) που τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, το θέμα της φύλαξης των συνόρων είναι κομβικής σημασίας αφού σημαίνει ότι αν π.χ. κάποια στιγμή η Ε.Ε. αποφασίσει ότι π.χ. οι Σκοπιανοί θα πρέπει να παιρνάνε ως "Μακεδόνες" τα σύνορα και η χώρα μας αντιδρά, θα μπορεί να μας παρακάμπτει, επιβάλλοντας τη. Frontex για τους σχετικούς ελέγχους.

Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς, η χώρα μας εδώ και χρόνια αναφέρει ότι "τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά", αλλά όταν ζητούσε βοήθεια είχε στο μυαλό της κάτι περισσότερο πολιτικό (π.χ. σε μορφή πιέσεων για σεβασμό των συνόρων από πλευράς Τουρκίας) παρά σε μορφή δύναμης που θα παρακάμπτει τις συνοριακές αρχές της χώρας μας. Το τραγικό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι ότι παρά το ότι έχουμε στην Ε,Ε, το εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και εσωτερικής ασφαλείας, ο κ. Αβραμόπουλος έχει φανεί κατώτερος των περιστάσεων, αφού οι κινήσεις για υποστήριξη της χώρας μας είναι το λιγότερο υποτονικές. Το δε σχέδιο απειχεί πλήρως τις θέσεις του γαλλο-γερμανικού άξονα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις ελληνικές (και όχι μόνο) ευαισθησίες.

Το τι θα γίνει θα το δούμε σε λίγες μέρες. Αν η χώρα μας κινηθεί (επιτέλους) έξυπνα, θα συνάψει συμμαχίες με τις άλλες (λίγες) ενδιαφερόμενες χώρες και θα επιβάλλει αλλαγές στο σχέδιο, απειλώντας με βέτο.

Οι χώρες της Κ. Ευρώπης που ζητούν τη δημιουργία μιας τέτοιας δύναμης (την οποία θα πληρώνει ο κεντρικός προϋπολογισμός - δηλαδή όλοι μας), θεωρούν ότι είναι απαραίτητη γιατί έτσι προστατεύεται η συνθήκη του Σένγκεν και κατ' επέκταση η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών. Γι' αυτό ζητούν (από τους άλλους πάντα) "θυσίες".

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, Η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών δε κινδυνεύει από το πάγωμα της Σένγκεν. Η Μ.Βρετανία και η Ιρλανδία είναι εκτός Σένγκεν, αλλά τα δικαιώματα των πολιτών της στην υπόλοιπη Ε.Ε. και αντίστροφα, παραμένουν ισχυρά και σταθερά. Ο συνοριακός έλεγχος δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό και δεν μας κάνει λιγότερο "Ευρωπαίους", απ' όσο είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε τουλάχιστον...

Ολόκληρο το προτεινόμενο σχέδιο στ' αγγλικά βρίσκεται εδώ.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο Δεκέμβρης και τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά στα ελληνικά σχολεία

Τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία αποτελούν μόνιμη είδηση στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια - από το 2000 και μετά για λόγους οικονομίας το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί συστηματικά να στέλνει "αναπληρωτές" και "ωρομίσθιους" δασκάλους και καθηγητές, αφήνοντας πολλές φορές τα σχολεία χωρίς βασικές ειδικότητες, προκειμένου να κερδίσουν μερικές χιλιάδες ευρώ εις βάρος των μαθητών.

Αυτό που συνέβει όμως φέτος - επί "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της δημόσιας παιδείας - δεν έχει προηγούμενο...Καταρχήν τα περισσότερα "ολοήμερα" σχολεία έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι ολοήμερα: οι δάσκαλοι που είχαν υπό την εποπτεία τους το "επιπλέον" κομμάτι της εκπαιδευτικής μέρας των παιδιών μεταφέρονται στο "κανονικό" ωράριο, αφού τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους γι' αυτά, με αποτέλεσμα τα σχολεία αυτά να λειτουργούν "προσωρινά" (εδώ και 4 μήνες) με το κανονικό ωράριο αφού δεν υπάρχει κανείς να κρατήσει τα παιδιά μετά τη λήξη του ωραρίου, καθηγητές στα Γυμνάσια που διδάσκουν Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές κάνουν Μαθηματικά και Ιστορία (!!!) αφού υπάρχουν ελλείψεις σ' αυτές τις βασικές ειδικότητες, νηπιαγωγεία έχουν λιγότερες θέσεις ή έχουν νηπιαγωγούς να κάνουν μάθημα σε 30 νήπια κ.ο.κ.

Αυτό βέβαια είναι μόνο μια πλευρά της κατάστασης: η άλλη είναι ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που τα κενά καλύπτονται, αυτό γίνεται όχι με κονδύλια του κράτους αλλά με χρήματα του ΕΣΠΑ (όπως π.χ. στους παιδικούς σταθμούς - αλλά και όχι μόνο εκεί), πράγμα που δείχνει συνεχιζόμενη έλλειψη προγραμματισμού, αφού οι ανάγκες όχι μόνο δεν μειώνονται κάθε χρόνο αλλά αυξάνονται: οι γονείς δουλεύουν περισσότερες ώρες (όπου και όταν υπάρχει δουλειά) για να τα βγάλουν πέρα και τα κενά παραμένουν κενά στο διηνεκές. Έτσι η στήριξη σε κάτι που μπορεί να τεθεί εκτός "δράσεων" οποιαδήποτε στιγμή (αφού το γεγονός ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα των "αποδεκτών" δράσεων είναι μάλλον αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τις υπάρχουσες αρχές και μπορεί ν' αλλάξει στον επόμενο "κύκλο" του προγράμματος) μια βασικής και αναγκαίας παροχής, κάνει την μελλοντική κάλυψη των κενών επισφαλή.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης Σαμαρά, λειτουργεί με τη λογική του τζογαδόρου: με τις προσλήψεις στο Δημόσιο "παγωμένες" και τα κενά ολοένα και αυξανόμενα, έχοντας την "καβάτζα" των ΕΣΠΑ, μπορεί να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες που υπάρχουν - όταν αποφασίζει να το κάνει αφού υπάρχει ένα 4μηνο από την "ανακάλυψη" του κενού μέχρι την κάλυψή του - προωθώντας προσλήψεις σε τομείς που είτε οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, είτε ο υπουργός έχει μεγαλύτερη δύναμη. Για την μόνιμη κάλυψη των αναγκών, έχει ο Θεός - αφού η κυβέρνηση τζογάρει υπέρ της ανάπτυξης, της αύξησης των δημοσίων εσόδων και την έξοδο από τα Μνημόνια.

Το πόσο πιθανόν είναι αυτό στην Ελλάδα το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας...

Βέβαια η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι δανειστές, μετά από τόσες υποχωρήσεις που έχει κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα δεχτούν προσλήψεις στον χώρο της παιδείας...Όπως δηλώνει ανοιχτά ο κ. Βερναρδάκης (αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εισήλθε στην Βουλή λόγω της παραίτησης Σακελλαρίδη), "οι 10.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού (Σ.Σ. που ελπίζει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση) το 2016 θα αφορούν εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των κενών στα σχολεία".

Βέβαια οι δηλώσεις Βερναρδάκη αποκαλύπτουν την μισή αλήθεια: η κάλυψη των κενών δασκάλων και νηπιαγωγών μέσω ΕΣΠΑ, είναι προϋπολογισμένη και για το σχολικό έτος 2016-17, ενώ στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι για προσλήψεις στο Υπουργείο Παιδείας. Οπότε είτε δεν μας λέει όλη την αλήθεια, είτε (το πιο πιθανόν) οι "10000 εκπαιδευτικοί" (που και πάλι καλύπτουν εν μέρη το πρόβλημα και δεν το λύνουν "οριστικά" όπως πιστεύει ο κύριος υπουργός), θα προσληφθούν μεν το 2016 (το καλό σενάριο) αλλά θ' αρχίσουν να δουλεύουν αργότερα (όταν η Ελλάδα ξαναπάρει το Euro)...